Nie lepiej w ramach ubezpiecznia kupić nową ramę?
Generalnie uszkodzenie kwalifikuje się chyba jako szkoda całkowita. Który rzeczoznawca weźmie na siebie ryzyko, aby kilent miał jeździć po publicznych drogach naprawianą ramą karbonową.
Odnośnie ramy Emondy. Miałem taką samą "awarię". Trek ma gwarancję dożywotnią na ramy. Dostałem nową.
Cytat: Wycior w 27 Sie 2025, 16:49Odnośnie ramy Emondy. Miałem taką samą "awarię". Trek ma gwarancję dożywotnią na ramy. Dostałem nową.A nie ma tam kruczków typu: pierwszy właściciel lub rejestracja produktu w ciągu 30 dni od zakupu?
Cytat: PABLO w 27 Sie 2025, 16:16Nie lepiej w ramach ubezpiecznia kupić nową ramę?Lepiej, ale czy PZU na to pójdzie? Oni chętnie sprzedają polisy... "Pokryjemy koszty naprawy roweru lub wypożyczenia innego" . Jeśli to Wojażer ze standardowym pakietem assistance rowerzysta, to w ogóle mowa jedynie o tysiącu złotych, więc to takie ubezpieczenie zapchajdziura, niby jest, ale niewiele daje:Strefa pewnie Wojażer Polska, bo zdarzenie w Polsce, tak to będą interpretować, więc 500 zł jeśli łaskawie uznają maksymalną kwotę Cytat: PABLO w 27 Sie 2025, 16:16Generalnie uszkodzenie kwalifikuje się chyba jako szkoda całkowita. Który rzeczoznawca weźmie na siebie ryzyko, aby kilent miał jeździć po publicznych drogach naprawianą ramą karbonową.Tym bardziej, że już są widoczne uszkodzenia w kilku miejscach, a więc nie mamy jednego punktowego złamania, jak czasem się zdarza. Moim zdaniem, to już jest odpad do utylizacji. Skądinąd słaba ta rama.
@Bubu, a propos Twojego „jeszcze” nie obawiasz się upływu lat? Pytam w kontekście naszych forumowych Kolegów: Wojtka Łuszcza i Mareckiego. Obaj bardzo dobrzy „w rowery”, startują po raz trzeci i prawdopodobnie z takim samym efektem jak 8 lat temu i 4 lata temu.
Tu czas i wiek nie ma znaczenia - jak ktoś jest wał, to jest wałCzy lat ma sto, czy lat dwadzieścia - i jak go zwał, tak go zwał
Rafał Szyszka chyba otworzył w schronisku Głodówka dzisiejsze noclegi. Zobaczymy kto następny do niego dołączy. Jest spora grupa, która może dzisiaj do północy tam dotrzeć.