Autor Wątek: MRDP 2025  (Przeczytany 47399 razy)

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Odp: MRDP 2025
« 28 Sie 2025, 09:17 »
Raport poranny.

Jędrzej Gąsiorowski miał ok dwugodzinny postój na czeskim przystanku autobusowym z dostępem do bieżącej wody. Jak już wróci do siebie i będzie miał opory by kolegom w pracy opowiadać o swoim kryzysie wieku średniego, a jednocześnie nie będzie chciał kłamać, to moim zdaniem ten nocleg upoważnia go już do mówienia, że był na wakacjach za granicą.  ;D

Kuba Szumański zgodnie z przewidywaniami cały czas w siodle, wydaje mi się, że powtarza strategię Kosmy z 2017 roku. Manewr ten pozwolił mu zmniejszyć stratę ze 100 do ok 30 kilometrów. Kuba zdaje się być jak taki motorek, któremu żadne okoliczności nie przeszkadzają i cały czas równiuteńko pracuje. Trzeci Andrzej Tercjak miał podobny postój do Jędrzeja, również na przystanku, z tym że polskim i to w dodatku pod boskim nadzorem.

(...)

Te czeskie przystanki o ileż przytulniejsze... Są i takie klasy hotelowej ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 28 Sie 2025, 09:22 »
@olo, a co z trupami Twoim zdaniem? Jakieś nowe zgony lub wskrzeszenia?

Za szybko by spekulować, raport z kostnicy "Mamy XX nowych przypadków zgonów potwierdzonych pozytywnym wynikiem algorytmu..." wpłynie na moje biurko dopiero po 12.

@Dziadek, zdjęcie czeskiego przystanku ma na streetview już 13 lat, więc możliwe że jakaś czeska Szęlągowska albo inny Miruć już tam byli i standard się jeszcze podniósł.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 28 Sie 2025, 09:32 »

Za szybko by spekulować, raport z kostnicy "Mamy XX nowych przypadków zgonów potwierdzonych pozytywnym wynikiem algorytmu..." wpłynie na moje biurko dopiero po 12.

@Dziadek, zdjęcie czeskiego przystanku ma na streetview już 13 lat, więc możliwe że jakaś czeska Szęlągowska albo inny Miruć już tam byli i standard się jeszcze podniósł.

Osobiście fociłem 3 lata temu a nie był to jedyny taki w tych okolicach (obrzeża czeskiego Raju).

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 28 Sie 2025, 09:43 »
Ech, wspomnień czar:

PS.
Robert1973 minął jakiś czas temu to urokliwe miejsce...
Poprosiłem o fotkę i oczywiście zatrzymał się, zrobił ich kilka...
Nie są tak urokliwe jak ta moja ze "Śladem MRDP 2017", ale żadna fotka nie odda wyjątkowości tego miejsca, to trzeba po prostu zobaczyć, ale wcześniej tam podjechać  ;D   

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
« 28 Sie 2025, 09:53 »
Jędrzej Gąsiorowski miał ok dwugodzinny postój na czeskim przystanku autobusowym z dostępem do bieżącej wody. Jak już wróci do siebie i będzie miał opory by kolegom w pracy opowiadać o swoim kryzysie wieku średniego, a jednocześnie nie będzie chciał kłamać, to moim zdaniem ten nocleg upoważnia go już do mówienia, że był na wakacjach za granicą.  ;D
W tej edycji MRDP to już można mówić że się mały EuroTrip zaliczyło, Polska, Słowacja, Czechy, Niemcy. Szkoda że nie było kawałka po Litwie, byłby komplet granic sąsiadów które łatwo przekroczyć.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 28 Sie 2025, 10:17 »

O 12 dopiero? W prosektorium najprzyjemniej jest nad ranem, gdy szarzeje za oknami blady świt.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 28 Sie 2025, 10:18 »
Kącik hejterów nieco wcześniej niż zapowiadano.

Za bezpiecznych możemy uznać tych, którzy koło południa lub wcześniej miną Głodówkę. Czyli ci co wczoraj byli w południe w Krempnej powinni urobić ok. 315 km by w południe być na Głodówce. Patrząc na wyniki z 2021, ostatni finiszer był tutaj o 14, ale większość była nad ranem lub rano. Pocieszające dla wolniejszych zawodników jest to, że niektórzy z tych, którzy byli tu w południe byli w stanie dojechać do mety nawet 10 h przed limitem. Byli też jednak tacy, którzy byli na Głodówce w południe, a i tak limit im odjechał.

Solo - 25 osób do Marcina Zielkowskiego (wczoraj 29)
Open - 10 osób do trio Koszyk, Skwarecki, Hedko (wczoraj 11)
Kobiety - Sylwia Kuropatwa (wczoraj 1)

Matematyczne szanse przyznaję wszystkim tym, których nie wyprzedziła wirtualna meta znajdująca się w południe w Piwnicznej (1600 km).

Solo - 9 osób do Zdzisława Piekarskiego (wczoraj 8 )
Open - 3 osoby do Przemysława Lesmana (wczoraj 3)
Kobiety - Katarzyna Kozłowska (wczoraj 1)

Przy czym z matematycznych szans Wierzbiński, Sternal, Kalisz, Pakuła, Kozłowska i Gołatta są stosunkowo blisko, niektórzy z nich mogą być na Głodówce wczesnym popołudniem i być może uda im się jeszcze trochę nadgonić

O 12 dopiero? W prosektorium najprzyjemniej jest nad ranem, gdy szarzeje za oknami blady świt.

Wprawdzie zajęcia z kryminalistyki były moimi ulubionymi na studiach, ale nie aż do tego stopnia ;-)
« Ostatnia zmiana: 28 Sie 2025, 10:27 olo »

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Sie 2025, 10:30 »
W tej edycji MRDP to już można mówić że się mały EuroTrip zaliczyło, Polska, Słowacja, Czechy, Niemcy. Szkoda że nie było kawałka po Litwie, byłby komplet granic sąsiadów które łatwo przekroczyć.

W tej edycji MRDP były dwie duże zmiany. Na Roztoczu zamiast odcinka przez Tomaszów Lubelski i Lubaczów trasa wyścigu prowadziła wzdluz granicy, przez Dołhobyczów. A druga zmiana to odcinek za Krempną - zamiast przełęczy Hałbowskiej i Małastowskiej było Żydowskie, Ożenna i wjazd na Słowację. Obie zmiany IMO na duży plus. Pierwsza przede wszystkim za niebo mniejszy ruch i ładne leśne boczne dróżki przed Wielkimi Oczami.

A druga to również mniejszy ruch, ale przede wszystkim niebo ładniejsze widoki. Zamiast nieciekawych, zalesionych przełęczy tu mamy szerokie widoki na zielone hale i przejazd przez Magurski Park Narodowy.

Szkoda, że niestety nie ma jak sensownie minąć Śląska za Wisłą, bo tam czy w Polsce, czy po czeskiej stronie są drogibz dużym ruchem i to chyba najsłabszy punkt trasy MRDP.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 28 Sie 2025, 10:48 »

Przy czym z matematycznych szans Wierzbiński, Sternal, Kalisz, Pakuła, Kozłowska i Gołatta są stosunkowo blisko, niektórzy z nich mogą być na Głodówce wczesnym popołudniem i być może uda im się jeszcze trochę nadgonić
Mocno trzymam kciuki za Radka i Kasię. Przed wyścigiem nie dawałem jej szans na ukończenie w limicie, a tymczasem dziewczyna wspaniale walczy i naprawdę się żyłuje. Tak właśnie trzeba jeździć ten wyścig. Bo np. Marecky to mnie zaskoczył w drugą stronę - trzeci start w MRDP, wieloletnie marzenia o jego ukończeniu (swego czasu nawet miał licznik na BS odliczający czas do kolejnej edycji) - a tu mamy zupełny brak walki. Pewnie i tak z ukończenia nic by nie wyszło, bo formy nie ma, ale tu nawet próby zabrakło, od początku turystyka. Jadąc trzeci raz tę imprezę i wiedząc jak ważne jest zrobienie zapasu kilometrów przed górami nie można robić takich błędów jak nocleg pierwszej nocy, a drugiej pójść spać jeszcze za dnia.

Z noclegiem każdej nocy to mogą to jechać tylko zawodnicy z odpowiednio mocną nogą, jak Rafał Wanat, który jest w stanie nadrobić mocniejszym tempem dłuższą regenerację. A i tak balansuje na granicy limitu. A zawodnicy słabsi fizycznie muszą mocno ścinać czas regeneracji, innego wyjścia nie ma. I tak właśnie jedzie Kasia i tylko dzięki dużej determinacji i ścinaniu regeneracji jest ciągle w grze.

A na to kto się zmieści w limicie spory wpływ będzie miała pogoda. Jeśli utrzymalby się wiatr z południa to za Świeradowem mocno by pomógł zawodnikom, również i kierunek wiatru na wybrzeżu będzie kluczowy m

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 28 Sie 2025, 10:58 »
Z ciekawostek: Jakub Szumański jest na ten moment o 14 godzin szybszy od siebie samego z edycji 2021. Bardzo duży progres, a przecież punkt wyjścia był wysoko, w 2021 był trzeci.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 28 Sie 2025, 11:03 »
I jeszcze Głodówka, wtedy priorytetem było zdążyć na nocleg do Zakopanego, a nie zajrzeć do schroniska...

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 28 Sie 2025, 11:03 »
Jest nawet pole danych, które kiedyś się nazywało "Licznik", a obecnie "Drogomierz"

O, to super opcja, nie znałem! Ktoś wie, jak to pole danych sie nazywa po angielsku?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 28 Sie 2025, 11:27 »
Z ciekawostek: Jakub Szumański jest na ten moment o 14 godzin szybszy od siebie samego z edycji 2021. Bardzo duży progres, a przecież punkt wyjścia był wysoko, w 2021 był trzeci.

Ale weź pod uwagę pogodę. Teraz jest znacznie lepsza niż była w 2021, gdzie od Wlodawy lało niemal do końca, ja od tamtego dnia nie byłem w stanie butów dosuszyć. A teraz było jedno większe zalamanie, ale osłodzone przez konkretny wiatr w plecy. A i wczoraj tam gdzie ja jechałem to wiatr mocno pomagał, a temperatura idealna na rower.

O, to super opcja, nie znałem! Ktoś wie, jak to pole danych sie nazywa po angielsku?
To jest w zakładce z dystansem, tam nie ma wielu pól danych do wyboru. A w razie czego mozesz sobie na chwilę zmienić język, jeśli na codzień używasz angielskiego.

Offline Kobieta JoannaR

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.05.2021
« 28 Sie 2025, 11:27 »

Odometer

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 28 Sie 2025, 11:31 »
Ale weź pod uwagę pogodę. Teraz jest znacznie lepsza niż była w 2021, gdzie od Wlodawy lało niemal do końca, ja od tamtego dnia nie byłem w stanie butów dosuszyć. A teraz było jedno większe zalamanie, ale osłodzone przez konkretny wiatr w plecy. A i wczoraj tam gdzie ja jechałem to wiatr mocno pomagał, a temperatura idealna na rower.

Pewnie, do tego dochodzą przesunięcia noclegów, on prawdopodobnie 4 lata temu spał gdzieś między Lądkiem a Międzylesiem i to już zabuża statystyki. Dlatego porównując wyniki sprzed cztrech lat z obecnymi, nigdy do końca nie można skreślać tych jądących dalej. Poza matematycznymi szansami jedzie np. Irek Szymocha, ale czort wie czego można się po nim spodziewać, już kiedyś miał na koncie spektakularne gonienie limitu w końcówce. Lepiej zawieje, drobne różnice w pogodzie i trasie i może się okazać, że to co nie udało się 4 lata temu, teraz będzie wykonalne.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum