Autor Wątek: MRDP 2025  (Przeczytany 48236 razy)

Online Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: MRDP 2025
« 27 Sie 2025, 08:49 »
Ponadto podobno objawy szybko postępują, więc trzeba działać szybko. Ja tego nigdy nie miałem, ale Wilk coś chyba wspominał.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 27 Sie 2025, 08:59 »
Jeśli zaś chodzi o sekcję hejterów, no to wirtualna meta (przesuwająca się 320 km na dobę) będzie dziś w południe będzie w okolicach Arłamowa, ale wspominiany już wcześniej trupowóz dotrze w tym czasie już raczej w okolicach Komańczy. Co nie oznacza, że Ci co miną Komańczę mogą czuć się spokojni.

To nie sekcja hejterów, tylko sól kibicowania w MRDP. Lider dojedzie, wygra i co wtedy? Emocje się skończą? Nie, wtedy się zacznie  ;)
Już teraz warto zapoznać się z kandydatami do zostania gwiazdami końcówki, ich zwyczajami i taktyką  ;D

Offline Mężczyzna LegalOnBike

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 05.11.2017
« 27 Sie 2025, 09:00 »
Tnx. Wymyśliłem coś takiego

Offline Mężczyzna Tomek_bikelover

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 08.07.2022
« 27 Sie 2025, 09:03 »
Długi postój na sen zalicza Michał Trocha. 10 godzin już.

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 27 Sie 2025, 09:05 »
Hej. Może macie pomysł co zrobić bo nie mogę ponosić głowy żeby patrzeć do przodu 😆

Tomek, dzięki Tobie rozwiniemy na Forum dział telemedycyny.  ;) A na serio: współczuję. Miałem to na BBT w 2014 r. (ukończyłem 5 min. przed limitem płacząc z bólu) i w 2018 r. , też na BBT. Za pierwszym razem przyczyną były niewyćwiczone mięśnie + czołówka na kasku, która dodatkowo obciążała głowę; za drugim - nowy rower, a ściślej za długi mostek kierownicy.

Jak zaradzić? Tak jak napisał @Podjazdy: zdejmij kask, a zwłaszcza czołówkę jeżeli ją wieziesz na kasku. Jeżeli możesz - obniż siodełko, aby się bardziej spionizować. Ja np. wszystkie zjazdy zaliczałem siedząc na ramie. UCI teraz tego zabrania, ale MRDP nie jest pod nadzorem UCI  ;)

Pomaga i to bardzo,  dobry odpoczynek w pozycji leżącej (sen) z rozluźnieniem mięśni szyi, gorący prysznic na szyję + rozmasowanie no i oczywiście woltaren (ja stosowalem traumon).

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 27 Sie 2025, 09:15 »
Jeśli zaś chodzi o sekcję hejterów, no to wirtualna meta (przesuwająca się 320 km na dobę) będzie dziś w południe będzie w okolicach Arłamowa, ale wspominiany już wcześniej trupowóz dotrze w tym czasie już raczej w okolicach Komańczy. Co nie oznacza, że Ci co miną Komańczę mogą czuć się spokojni.

To nie sekcja hejterów, tylko sól kibicowania w MRDP. Lider dojedzie, wygra i co wtedy? Emocje się skończą? Nie, wtedy się zacznie  ;)
Już teraz warto zapoznać się z kandydatami do zostania gwiazdami końcówki, ich zwyczajami i taktyką  ;D

w 2021 miałeś w tym czasie ciekawsze rzeczy do roboty, więc mogło Ciebie ominąć, ale prowadziłem wtedy forumowy kącik hejterski, w którym codziennie klasyfikowałem zawodników z ogona do trzech grup: "jesteśmy na wczasach w tych góralskich lasach", "faworyci do wycofu" oraz "matematyczne szanse" i śledziłem przepływy między tymi grupami. Niestety w tym roku jednak nie mam tyle czasu żeby takie dokładne analizy prowadzić ;-)

Sprawdziłem jednak, że wtedy po 4 dobach wyglądało to tak:
Grupa: Matematyczne szanse – (1280 – 1350 km)
Grupa: Faworyci do wycofu (mniej niż 1280 km)
Grupa: Jesteśmy na wczasach w tych góralskich lasach (mniej niż 1100 km).

Tak na szybko patrząc, to żaden zawodnik będący w tym dniu, w którejś z ww. grup w limicie nie dojechał. 1350 km to Ustrzyki Górne, więc chyba rozsądnie jest wziąć za punkt odniesienia południe w Komańczy.
« Ostatnia zmiana: 27 Sie 2025, 09:22 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 27 Sie 2025, 09:19 »
Tomek - na tę szyję generalnie bardziej wyprostowana pozycja, lemondke raczej odpuścić. To szybko postepuje, po czasie glowy nie mozna podniesc. Mozna probowac kupic krotszy lub bardziej podniesiony mostek, jak będzie coraz gorzej.

A ja na noclegu miałem niezłą akcję - obudziły mnie 2 lisy, które zaczęły się dobierać do mojego bagażu i worka biwakowego, w którym jeden zrobił mi dziurę. A drugi z kolei porwał woreczek z okularami. Ale nie z Wilkiem te numery i lisy musiały podkulić swoje wielkie ogony i oddać zdobycz, więc okulary uratowałem 😄

Emocji trochę bylo, dobrze że nie zajrzał do mnie misio, których w Bieszczadach nie brakuje  :P
« Ostatnia zmiana: 27 Sie 2025, 09:28 Wilk »

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 27 Sie 2025, 09:22 »
Tak szczerze mówiąc,  to w 2021 bardziej, niż rywalizacja Pawła Pieczki z Wikiem na finiszu, emocjonował mnie finisz Johnnego - czy da radę w limicie

Offline Mężczyzna skaut

« 27 Sie 2025, 09:29 »
(...)
Zawodnicy są  w lepszej sytuacji, niż my kibice:
- prowadzą sportowy tryb życia, co podobne jest zdrowe;
- przebywają dużo na świeżym powietrzu i dobrze dotleniają organizmy;
- stosują dietę zoptymalizowaną do swoich aktywności;
- podziwiają cudowne zakamarki Polski ubogacając się duchowo i kulturalnie.
A my co?
- ślęczymy godzinami przed tym monitoringiem tracąc wzrok i obciążając ciało nienaturalną pozycją siedzącą;
- wzbijamy się na wyżyny intelektu, umieszczając wpisy na forum - a jak wiadomo wysiłek intelektualny jest bardziej obciążający, niż fizyczny;
-jesteśmy w stanie permanentnego stresu, martwiąc się, czy nasi faworyci dojadą do mety;

My tu się męczymy, a uczestnicy MRDP w tym czasie jeżdżą sobie na rowerach
 ;D

Offline Mężczyzna LegalOnBike

• Na forum od: 05.11.2017
« 27 Sie 2025, 09:38 »
Wersja 2.0

Offline Mężczyzna skaut

« 27 Sie 2025, 09:43 »
Tomek, to jest bardzo doraźne i mało bezpieczne. Zwłaszcza w górach. Za chwile wysiądą Ci nadgarstki.
Tak jak pisał Wilk, spróbuj się spionizować mostkiem. Jedziesz przez cywilizowane rejony, są sklepy internetowe, paczkomaty.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 27 Sie 2025, 09:49 »
Wygląda to niebezpieczne. Przy klasycznym ustawieniu lemondki i tak powinno dać się jechać dość wyprostowanym trzymając dłonie na podłokietnikach.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Kobieta JoannaR

• Na forum od: 25.05.2021
« 27 Sie 2025, 09:53 »
Hej. Może macie pomysł co zrobić bo nie mogę ponosić głowy żeby patrzeć do przodu 😆

Niektórzy jeżdżą z dętką przewleczoną przez kask i zaczepiana o podsiodłówkę. Dętka musi być zwykła, butylowa, żaden lateks. W miarę naciągania się trzeba robić kolejne supły.

Współczuję, to jest paskudna rzecz, zwłaszcza w górach. Na płaskim trochę lepiej. Powodzenia!

Offline Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
« 27 Sie 2025, 10:15 »
w 2021 miałeś w tym czasie ciekawsze rzeczy do roboty, więc mogło Ciebie ominąć, ale prowadziłem wtedy forumowy kącik hejterski, w którym codziennie klasyfikowałem zawodników z ogona do trzech grup: "jesteśmy na wczasach w tych góralskich lasach", "faworyci do wycofu" oraz "matematyczne szanse" i śledziłem przepływy między tymi grupami. Niestety w tym roku jednak nie mam tyle czasu żeby takie dokładne analizy prowadzić ;-)

Ja właśnie bazując na doświadczeniach z 2021, gdy walczyłem o wyskoczenie z koszyka "matematyczne szanse" pokusiłem się wczoraj o analizę porównawczą aktualnej stawki z:
https://mrdp.pl/smsview/?task=grouptable&param=MRDP2021#

Przepatrzyłem też dane z 2017 śmiem twierdzić, że wystarczy prześledzić historię 10 najwolniejszych ludzi w limicie z poprzednich edycji, żeby mieć pi razy oko pojęcie o tym ile zapasu trzeba, aby zmieścić się w limicie. To jest bardzo fajna dokumentacja wyścigu, której brakuje u konkurencji. Punkty kontrolne są mniej więcej w tym samym miejscu na trasie więc i wnioski ogólne będą podobne. Wiadomo, że jest coś takiego jak pogoda, ale żeby Ci pogoda przeszkadzała na ostatnich 500 km, wciąż musisz być na trasie i mieć choć matematyczne szanse na zdążenie na czas.

;D

Nic dodać, nic ująć. Jak żyć? ;D

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 27 Sie 2025, 10:19 »

Zawodnicy są  w lepszej sytuacji, niż my kibice:
- prowadzą sportowy tryb życia, co podobne jest zdrowe;
- przebywają dużo na świeżym powietrzu i dobrze dotleniają organizmy;
- stosują dietę zoptymalizowaną do swoich aktywności;
- podziwiają cudowne zakamarki Polski ubogacając się duchowo i kulturalnie.
A my co?
- ślęczymy godzinami przed tym monitoringiem tracąc wzrok i obciążając ciało nienaturalną pozycją siedzącą;
- wzbijamy się na wyżyny intelektu, umieszczając wpisy na forum - a jak wiadomo wysiłek intelektualny jest bardziej obciążający, niż fizyczny;
-jesteśmy w stanie permanentnego stresu, martwiąc się, czy nasi faworyci dojadą do mety;

;D

Jeszcze zapomniałeś o odpowiednim wysypianiu sie. Mnie np budzą koty w nocy, a zawodnikom nikt nie zawadza :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum