Autor Wątek: MRDP 2025  (Przeczytany 47404 razy)

Online Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: MRDP 2025
« 28 Sie 2025, 16:53 »
Jędrek za chwilę będzie cieszył oczy widokiem na Kotlinę Kamiennogórską.
Góry nieubłaganie mu się kończą.
I jednocześnie za górami przekroczy linię zbieżności wiatru, za którą wiatr wieje z północy.

Karkonosze i Góry Izerskie chyba jeszcze wejdą na sucho, ale około 50 km na zachód za linią zbieżności są już opady deszczu. W taki oto sposób dojedzie do granicy okna pogodowego, która jest w tej chwili 30-50 km na zachód od granicy Polski na Nysie i Odrze. Krem słoneczny można będzie schować, a poszukać kurtki.

"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 28 Sie 2025, 17:29 »
Szumański wciąż trzyma dystans do Jędrzeja, ok 25 km. Przewaga nad Tercjakiem  i Kijakiem, którzy jadą blisko siebie to już prawie 100 km.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 28 Sie 2025, 17:52 »
Jak Jędrek pociśnie, to może jeszcze zdąży się załapać na niedzielną imprezę rodzinną ;) Trzymam kciuki, aby pobił rekord Kosmy, chociaż widać, że łatwo nie będzie.
Wygląda, że walka będzie do samego końca, chociaż dystans pomiędzy nim a Kubą Szumańskim cały czas jest z grubsza stały.
@LegalOnBike zaimponowałeś mi niewąsko - wielu ludzi z czołówki, jak traci widok na dobre miejsce, to odpuszcza. Ty, mimo kontuzji i "spadku w rankingu" kontynuujesz: taka postawa mi się podoba - bo w mojej opinii samo ukończenie imprezy nobilituje.
Marcin Wiktorowicz konsekwentnie pnie się w górę - jest już w pierwszej 10-tce, trzymam kciuki, żeby (co najmniej!) utrzymał pozycję.
Szkoda, że nie mam za dużo czasu, aby śledzić wyścig, ale dzięki uczynnym kolegom z forum przynajmniej jest jakiś "insight" co się dzieje. :)

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 28 Sie 2025, 18:44 »
Odnośnie do Jędrka, podejrzewałem, że za tym tempem coś się kryje. Stawiałem raczej na to, że ma urlop do piątku i w poniedziałek idzie do pracy

Offline Mężczyzna lukidra

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.05.2018
« 28 Sie 2025, 19:22 »
Odnośnie do Jędrka, podejrzewałem, że za tym tempem coś się kryje. Stawiałem raczej na to, że ma urlop do piątku i w poniedziałek idzie do pracy

Żaden urlop. To po prostu ten PLAN :D

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Sie 2025, 19:24 »
Jak Jędrek pociśnie, to może jeszcze zdąży się załapać na niedzielną imprezę rodzinną ;) Trzymam kciuki, aby pobił rekord Kosmy, chociaż widać, że łatwo nie będzie.

Zobaczymy, teraz Jędrzej ma do rekordu Kosmy mniej więcej 48h i 865km, czyli to wymaga średniej dobowej 430km, a o to na tym etapie wyścigu nie będzie łatwo. A Kosma cały dystans bodajże ze Świeradowa na metę zrobił bez spania, a pogoda jak pamiętam była lepsza niż to o czym pisze Podjazdy. Zobaczymy jaki będzie wiatr, bo to jest kluczową sprawą.
Wygląda, że walka będzie do samego końca, chociaż dystans pomiędzy nim a Kubą Szumańskim cały czas jest z grubsza stały.

Kuba doskonale jedzie, warto tu wspomnieć, że ten wyścig (jak i wszystkie inne) jedzie na prostej, aluminiowej szosówce Krossa, jest takim żywym dowodem jak niewiele wypasiony sprzęt znaczy na takim wyścigu. Bo i na takiej trasie takie kwestie jak tarczówki, szersze opony, elektroniczne przerzutki czy karbonowe koła tak naprawdę niewiele wnoszą. Różnica się robi dopiero na wyścigach jak RTP i TCR, gdzie są solidne terenowe wstawki, tam rower z możliwością założenia szerszych opon bardzo dużo wnosi.

@LegalOnBike zaimponowałeś mi niewąsko - wielu ludzi z czołówki, jak traci widok na dobre miejsce, to odpuszcza. Ty, mimo kontuzji i "spadku w rankingu" kontynuujesz: taka postawa mi się podoba - bo w mojej opinii samo ukończenie imprezy nobilituje.
Tomek pięknie walczy, tyle powaznych kontuzji, a ciągle nie odpuszcza. A jazda w takim usztywniającym kołnierzu to do wygodnych na pewno nie należy, szczególnie w upale jak dzisiaj.
Marcin Wiktorowicz konsekwentnie pnie się w górę - jest już w pierwszej 10-tce, trzymam kciuki, żeby (co najmniej!) utrzymał pozycję.

Marcin widać, że ma nogę na tym wyścigu. Też szkoda tej kontuzji, bo gdyby nie to byłby ładnych parę godzin dalej. Ale kontuzje to chleb powszedni takich wyścigów, kto nie umie sobie z nimi radzić daleko tu nie zajedzie.

Offline Mężczyzna sombra

• Lubię ciszę... więc kręcę głównie nocą.
  • Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 04.11.2016
    • blog
« 28 Sie 2025, 19:29 »
Na tym zjeździe z napisem bol to ściema omal mnie nie zwiało…
Dziś słońce wraz z wmordewindem rozdawały karty.
Na ubraniu mam płachty soli chyba większe niż w kopalni w Wieliczce.
Noc ciepła się zapowiada więc chyba spróbuję nadgonić stracony czas.
Choć do limitu brakuje mi b dużo.

Online Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 28 Sie 2025, 19:34 »
Okno pogodowe nad Sudetami zamyka się, znad Hradec Králové wchodzi pierwsza komórka burzowa. Za kilkadziesiąt minut osiągnie trasę MRDP. Mapa radarowa jest według czasu UTC, a więc 17:20 UTC to 19:20 naszego czasu:

W Zgorzelcu, a dokładniej w Görlitz kierunek wiatru już zmienił się na NW, a prędkość wzrosła do 40 km/h. Następuje chwilowa wymiana masy powietrza na zimną. W sobotę ocieplenie.

Tak się kształtował kierunek wiatru nad Polską o godzinie 19:00 naszego czasu. Widać wyraźnie wpływ frontu na zachodzie kraju na zmianę kierunku wiatru na W, NW lub N.

"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 28 Sie 2025, 19:51 »
/.../ ten wyścig (jak i wszystkie inne) jedzie na prostej, aluminiowej szosówce Krossa, jest takim żywym dowodem jak niewiele wypasiony sprzęt znaczy na takim wyścigu. Bo i na takiej trasie takie kwestie jak tarczówki, szersze opony, elektroniczne przerzutki czy karbonowe koła tak naprawdę niewiele wnoszą. Różnica się robi dopiero na wyścigach jak RTP i TCR, gdzie są solidne terenowe wstawki, tam rower z możliwością założenia szerszych opon bardzo dużo wnosi.

W głowę zachodzę.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 28 Sie 2025, 19:55 »
Kuba doskonale jedzie, warto tu wspomnieć, że ten wyścig (jak i wszystkie inne) jedzie na prostej, aluminiowej szosówce Krossa, jest takim żywym dowodem jak niewiele wypasiony sprzęt znaczy na takim wyścigu. Bo i na takiej trasie takie kwestie jak tarczówki, szersze opony, elektroniczne przerzutki czy karbonowe koła tak naprawdę niewiele wnoszą. Różnica się robi dopiero na wyścigach jak RTP i TCR, gdzie są solidne terenowe wstawki, tam rower z możliwością założenia szerszych opon bardzo dużo wnosi.

. Kuba kiedyś dodatkowo jeszcze jeździł w kasku z Lidla, ale teraz widzę, że już ma Uvexa. Pamiętam tego Krossa. Skoro na tym samym rowerze cztery lata temu zabrakło mu niecałej godzinki do zwycięstwa, to w sumie po co zmieniać? To sprawdzony sprzęt, vbraki słabiej hamują to szybciej jedzie. :) dobrze, że wciąż są tacy zawodnicy, co nie patrzą na sprzęt, bajery i gadżety, tylko po prostu cisną.
« Ostatnia zmiana: 28 Sie 2025, 20:04 olo »

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 28 Sie 2025, 20:11 »
Piękny wyścig twardzieli godny marki MRDP.

Offline Mężczyzna skaut

« 28 Sie 2025, 20:12 »
Jasne. Sprzęt sam nie jeździ. Ciekawe na czym jedzie Wojtek Łuszcz? Ze wspólnych startów pamiętam jego retro/szosę wyposażoną w kuferek.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 28 Sie 2025, 20:13 »
Kuferek zapinany taką całkiem sporą kłódką :⁠-⁠D

Offline Mężczyzna skaut

« 28 Sie 2025, 20:15 »
Później w ramach odchudzania sprzętu zrezygnował z tej mosiężnej kłódki.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 28 Sie 2025, 20:19 »
Skoro zeszliśmy na te stare czasy to w naszym wspominkowym bingo, nie może zabraknąć Wikiego. Kurczę, to moje zdziwienie i załamanie, gdy na podjeździe pod Głodówkę na GMRDP zaczął mnie wyprzedzać zawodnik w dżinsach na trekkingu to chyba zapamiętam do konca życia :⁠-⁠D

Oby jak najwięcej takich twardzieli i barwnych postaci, bo fajniej się w tym uczestniczy lub ogląda z perspektywy nawet monitora. Tomek Górniak z głową przywiązana dętką też na pewno będzie na długo zapamiętany.

Wracając na ziemię: Jędrek zaliczył ostatni podjazd. Kuba na przedpolu Szklarskiej. Przetasowanie na trzecim miejscu, Przemek Kijak odjechał Andrzejowi Tercjakowi. Kolejny Krzysztof Naskręt traci już ponad 100 km. Tomek Górniak od czasu przemiany w żyrafę leci bardzo ładnie i łyka kolejnych zawodników. Wśród solistów jest siódmy, 30 kilometrów do śpiącego Szyszki i 60 km do Naskręta.
« Ostatnia zmiana: 28 Sie 2025, 20:28 olo »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum