Autor Wątek: MRDP 2025  (Przeczytany 47403 razy)

Offline Mężczyzna sombra

• Lubię ciszę... więc kręcę głównie nocą.
  • Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 04.11.2016
    • blog
Odp: MRDP 2025
« 27 Sie 2025, 21:22 »
Ano właśnie ponoć jutro w Tatrach halny.
Dwa lata temu na głodówce było ładne słonko a do Cisnej wjeżdżałem w burzy. Teraz w Cisnej słonko a w Tatrach… ciekawe co będzie.
Ja już za linią czasową. Może jeszcze uda się to nadrobić.

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
« 27 Sie 2025, 21:31 »
Powodzonka.

Ogólnie trzymajcie sie ludzie bo to już 5 doba leci. Zgłupieć idzie.

Offline Mężczyzna Tomek_bikelover

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 08.07.2022
« 27 Sie 2025, 22:00 »
Ano właśnie ponoć jutro w Tatrach halny.
Dwa lata temu na głodówce było ładne słonko a do Cisnej wjeżdżałem w burzy. Teraz w Cisnej słonko a w Tatrach… ciekawe co będzie.
Ja już za linią czasową. Może jeszcze uda się to nadrobić.

Powodzenia.

Tymczasem Jędrek chwilowo w Czechach. Minął 2000 km. Czołówka póki co solidarnie jedzie. Jeszcze nikt nie zatrzymał się na nocleg. Podobnie ma się sytuacja z dalszymi miejscami.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 27 Sie 2025, 22:17 »

Czołówka póki co solidarnie jedzie. Jeszcze nikt nie zatrzymał się na nocleg. Podobnie ma się sytuacja z dalszymi miejscami.

Wygląda na to, że Przemek w Cieszynie zatrzymał się na nocleg.

Offline Mężczyzna mcpik

• Miasto:
  • Na forum od: 04.04.2018
« 27 Sie 2025, 22:26 »
Takie spotkanie. Foto mam nadzieję w załączniku.

Tak, pauza w Cieszynie. Najpierw opłaciłem, a dopiero potem sprawdziłem temp. w nocy :⁠-⁠\

Pzdr, Przemo K.

Edit. Chciałem wam pokazać foto wspólnego kolegi z dętka jako "trzymaczu" głowy, ale załącznik nie przechodzi.
« Ostatnia zmiana: 27 Sie 2025, 22:32 mcpik »

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 27 Sie 2025, 22:36 »
Jeśli miałbym obstawiać, to tak jak wczoraj było spanko, tak dzisiaj większość wybierze jazdę, w ruch pójdą jedynie przystanki pksu i jakieś drzemki.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 27 Sie 2025, 23:36 »
Z czego u Jędrzeja będzie to zgodne z PLANEM, bo przecież wiezie sprzęt biwakowy.

Offline Mężczyzna LegalOnBike

• Na forum od: 05.11.2017
« 28 Sie 2025, 00:57 »
U mnie problemy z szyją więc dzisiaj przynajmniej do 14 jestem w Cieszynie. Mam umówionego fizjo, odwiedzę też sklep ortopedyczny.

Do tej pory szło zgodnie z planem. Obmyśle nowy ale planowane 8 dni już nierealne

Online Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 28 Sie 2025, 03:29 »
Jeśli miałbym obstawiać, to tak jak wczoraj było spanko, tak dzisiaj większość wybierze jazdę, w ruch pójdą jedynie przystanki pksu i jakieś drzemki.

Sporo osób jednak śpi w miastach mimo ciepłej nocy. Mamy teraz do +20 stopni po północnej stronie gór, w Zgorzelcu +20, w Karpaczu +19, podobnie Bielsko-Biała. Oczywiście są miejsca z inwersją, gdzie jest zdecydowanie zimniej.

Czwartek będzie ciekawy, bo ze względu na efekt fenowy temperatura powietrza po północnej stronie gór będzie wysoka, powyżej 30 stopni. Lokalnie 34 stopnie. Zupełnie jak w środku lata, a to już prawie wrzesień.

Niestety w nocy z czwartku na piątek nad zachodnie Sudety nasunie się strefa opadów związana z frontem i tam Wersal się skończy. Za to na pozostałym obszarze na wschód od Sudetów noc z czwartku na piątek jeszcze cieplejsza, piątek tamże również upalny. Tym razem więc osoby jadące w środku stawki i na tyłach załapią się na dłuższy okres suchej i słonecznej pogody, zaś ścisła czołówka za niecałe 20 godzin osiągnie strefę frontu, gdzie już może padać i grzmieć. Na razie jednak ten front słabo wyrażony, bo było strasznie sucho.

Silny wiatr z południa nawieje nam pył znad Sahary, czwartkowy zachód słońca i piątkowy wschód słońca w Beskidach i okolicy będą bardzo ładnie wyglądać, kolory jak na filmie Diuna, warto to obejrzeć w siodle na żywo. Na mapce prognoza zapylenia znad Sahary na piątek rano. Strefa z pyłem będzie w piątek szybko uciekać na wschód, na Ukrainę.

U mnie problemy z szyją więc dzisiaj przynajmniej do 14 jestem w Cieszynie. Mam umówionego fizjo, odwiedzę też sklep ortopedyczny.

Do tej pory szło zgodnie z planem. Obmyśle nowy ale planowane 8 dni już nierealne

To będzie kosztować spadek poza pierwszą dziesiątkę, ale cóż poradzić. Szkoda, że aż do 14, bo połowa dnia poleci w kanał, ale za to może potem longiem da się pojechać? Na pewno warto maksymalnie dużo z tego czasu przeleżeć w łóżku, żeby szyja odpoczywała.
« Ostatnia zmiana: 28 Sie 2025, 03:36 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna sombra

• Lubię ciszę... więc kręcę głównie nocą.
  • Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 04.11.2016
    • blog
« 28 Sie 2025, 07:13 »
Jakby ktoś między Ustrzykami a Cisna znalazł bluzę rowerową SkierVelo to proszę o info. Miałem ją przytroczoną do Sakwy. A już jej nie ma. Wczoraj wieczorem jakoś tego nie skumałem.

Offline Mężczyzna Tomek_bikelover

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 08.07.2022
« 28 Sie 2025, 07:54 »
Przewaga między Jędrkiem a Kubą to już 29 km. Wczoraj jak dobrze pamiętam było +/- 100 km.

Offline Mężczyzna lukidra

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.05.2018
« 28 Sie 2025, 08:01 »
Przewaga między Jędrkiem a Kubą to już 29 km. Wczoraj jak dobrze pamiętam było +/- 100 km.
Niby tak, tylko podczas gdy Kuba ciągle jechał Jędrek miał dwie przerwy, w Głuchołazach i w Javorniku. Teraz chyba Kuba jednak zatrzymał się w Lądku, także powinno wrócić wszystko do normy.
Zresztą, w górach to te odległości i tak robią się zdecydowanie mniejsze, niż po płaskim

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 28 Sie 2025, 08:38 »
Raport poranny.

Jędrzej Gąsiorowski miał ok dwugodzinny postój na czeskim przystanku autobusowym z dostępem do bieżącej wody. Jak już wróci do siebie i będzie miał opory by kolegom w pracy opowiadać o swoim kryzysie wieku średniego, a jednocześnie nie będzie chciał kłamać, to moim zdaniem ten nocleg upoważnia go już do mówienia, że był na wakacjach za granicą.  ;D

Kuba Szumański zgodnie z przewidywaniami cały czas w siodle, wydaje mi się, że powtarza strategię Kosmy z 2017 roku. Manewr ten pozwolił mu zmniejszyć stratę ze 100 do ok 30 kilometrów. Kuba zdaje się być jak taki motorek, któremu żadne okoliczności nie przeszkadzają i cały czas równiuteńko pracuje. Trzeci Andrzej Tercjak miał podobny postój do Jędrzeja, również na przystanku, z tym że polskim i to w dodatku pod boskim nadzorem.

Pozwoliło mu to przeskoczyć śpiącego, znajdującego się aktualnie na czwartym miejscu Przemka Kijaka, który wczoraj przywitał się z nami na forum. Ten spał kilka godzin w pokoju w Cieszynie i ruszył około 3. Tercjak traci do Szumańskiego 60 km, a Kijak do Tercjaka 25. Stosunkowo blisko Kiajak jest Rafał Szyszka i Bartosz Wrzeszcz (lider kategorii Open), to tylko ok 30 km. Przy czym Szyszka jechał całą noc, a Wrzeszcz spał w Wiśle.

Jeśli chodzi o poziom regeneracji, to chyba najlepiej wypada tu Kijak, który wczoraj pokonał odcinek Muszyna - Cieszyn (ok 330 km), a więc najkrótszy z całej tej czwórki, najdłużej z nich spał, a jednocześnie na progu dnia jego straty znacząco się nie zwiększyły, zwłaszcza do trzeciego Andrzeja Tercjaka. Jest więc duża szansa, że podobnie jak wczoraj i dzisiaj będzie w stanie się do nich zbliżyć, a kto wie, może i nawet, któregoś z nich przeskoczyć.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 28 Sie 2025, 09:01 »
@olo, a co z trupami Twoim zdaniem? Jakieś nowe zgony lub wskrzeszenia?

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Sie 2025, 09:06 »
I ostatni raport z mojej wizyty na MRDP. Początkowo planowalem dojechać do Przemyśla spokojnym tempem, ze sporą ilością przerw, ale że pogoda pięknie się wyklarowała to nie mogłem się oprzeć i pociągnąłem aż do Zakopanego. Noga po TCR nadspodziewanie dobrze podawała, więc ze spokojnego tempa niewiele wyszło i skończyło się na tym że cisnąłem ponad 300km w górach  :P. Żebym wiedział, że tak to będzie i miał więcej wolnego to bym pojechał ten MRDP, bo widzę że od strony sportowej nie miałbym problemów z limitem, powiedziałbym nawet że czułem bonus z tych kilometrów na TCR.

Trochę fotek z wczoraj.
Heniek na podjeździe na Żydowskie w Beskidzie Niskim:

Wojtek Gawliczek i Radek Rogóż walczą na perełce MRDP, czyli 17% podjeździe w Banicy:

Nocą na Łapszance:

Wojtek Gawliczek na Łapszance:

I Mekka ultra, czyli Głodówka, gdzie przenocowałem. Ekstra się jechało tę nocną końcówkę, bo czuć już było zapowiadany fen, a wraz z inwersją dało to o godzinie 22.30 imponujące 17 stopni na Głodówce:

Po świcie na Głodówce widokowa żyleta:

A już dzisiaj, jadąc na pociąg w Zakopanem spotykam Sylwię Kuropatwę i Michała Czubkowskiego:

Sylwia doskonale jedzie, jak się nic niespodziewanego nie stanie to ukończy MRDP w limicie i to z dużą górką nad owym limitem. Podobnie jak Heniu konsekwentnie realizuje taktykę sypiania na kwaterach każdej nocy i to przynosi rezultaty w postaci bardzo efektywnej jazdy.

A na koniec prawdziwa dewiza ultra spotkana na trasie MRDP, na tym wyścigu aktualna jak nigdy  :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum