Czekalem aż sie objawisz
Ale na samym początku tej dyskusji zadałem pytanie o wyjazdy szosowe, wiec, jak możesz zauważyć, podzielam cześć Twoich pytań.
a jeśli full to chyba nie tailfin, dobrze rozumiem?).
Aerodynamika? Bez jaj, sakwy są schowane za nogami, różnice, jeśli będą, to znikome. A przy bocznym wietrze wręcz możesz stracić, bo praktycznie cały rower jest jednym wielkim żaglem.
Taiflin jest aerodynamicznie nawet bardziej wydajny od typowej podsiodłówki.
To jest IMO akurat niemożliwe. Dlaczego ekstra dwa pręty o grubości centymetra miały by być wydajniejsze aerodynamicznie od niczego? Ciągną do przodu? Ja testów nie robiłem ale moje odczucia mówią coś zupełnie innego, stąd Tailfina biorę tylko na turystyczne chałtury.
Cytat: Wilk w 16 Lip 2025, 12:35I to na takiej trasie jak Rufi ostatnio robił, czyli Świdowcu robi dużą różnicę. Tak dużą, że rufiano aż zapragnął roweru elektrycznego!
I to na takiej trasie jak Rufi ostatnio robił, czyli Świdowcu robi dużą różnicę.
Z tym chowaniem za nogami to jest mit. Tu masz testy na torze kolarskim róznych setupów - i ten bikepackingowy w porównaniu do samych tylnych sakw daje aż 2km/h większą prędkość przy tej samej mocy. A Taiflin jest aerodynamicznie nawet bardziej wydajny od typowej podsiodłówki.https://www.cyclingabout.com/speed-difference-between-panniers-bikepacking-bags-aerodynamic-testing-results/A 2km/h więcej to nie jest już pryszcz, tylko znacząca wartość.
Cytat: MaciekK w 16 Lip 2025, 21:37To jest IMO akurat niemożliwe. Dlaczego ekstra dwa pręty o grubości centymetra miały by być wydajniejsze aerodynamicznie od niczego? Ciągną do przodu? Ja testów nie robiłem ale moje odczucia mówią coś zupełnie innego, stąd Tailfina biorę tylko na turystyczne chałtury.To nie jest czyjeś wyobrażenie, tylko wyniki testów. Różnice są niewielkie i odczuwalne przy większych prędkościach. Działa to trochę jak spojler w samochodzie wyścigowym.Tutaj to jest bardziej na zasadzie ciekawostki bo różnice są niewielkie, natomiast między sakwami a systemem bikepackingowym już zauważalne.
Bo jak jest tak jak mówisz, że to jak spojler w samochodzie, to opór musi być większy, ponieważ spoiler kosztem oporu dodaje przyczepności poprzez dociśnięcie koła, przedniego lub tylnego, w zależności od tego o którym mówimy. P
Spojler to na przykład to https://lamar.com.pl/oferta/spojlery-dachowe/i służy redukcji oporów powietrza.innych szybkich wozach.
Działa to trochę jak spojler w samochodzie wyścigowym.
a co masz przeciwko temu ?
nie , ale pomyślałeś
Właśnie jak najbardziej do fulla da się Tailflina założyć, podczas gdy bagażnik odpada. Tu masz rower zawodnika, który zajął drugie miejsce na Atlas Mountain Race:
u masz testy na torze kolarskim róznych setupów
Ja najbardziej odczuwam worki zamocowane na widelcu - w wietrznych rejonach musiałem dopedałowywać z górki by przekroczyć 15km/hCytat: rufiano w 17 Lip 2025, 00:01nie , ale pomyślałeś Wszyscy pomyśleliśmy
No to to jest zdecydowanie argument za posiadaniem tailfina. Jak to działa? Połączenie ze sztycą podsiodłową jest elastyczne? Nic nie stuka, skoro tak?