Autor Wątek: MPP 2023  (Przeczytany 42938 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: MPP 2023
« 21 Wrz 2023, 19:33 »
Wyspowy to był w zeszłym roku i była jedna z najostrzejszych ścianek, czyli Młyńczyska  ;). W tym roku jechaliśmy natomiast zupełnie od drugiej strony.
Krótki, ale solidny podjazd (27%) jest na szosie z Laskowej do Limanowej, ale przez stadninę koni.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Wycior

• Miasto: Boruszowice
  • Na forum od: 01.09.2017
« 22 Wrz 2023, 08:30 »
Krótki, ale solidny podjazd (27%) jest na szosie z Laskowej do Limanowej, ale przez stadninę koni.
Uprzejmie proszę o nie podawanie pomysłu takiego podjazdu, gdyż jeszcze pojawi się on na trasie MPP i będę musiał znów pchać rower pod górę. ;)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 22 Wrz 2023, 10:02 »
Ale jako pierwszy górski to w sam raz. Taki na zniszczenie przed górami.  ;D

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 22 Wrz 2023, 10:23 »
Kurde, najmocniej dorzucają do pieca Ci co nie jechali  ::)
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna Wycior

« 22 Wrz 2023, 10:30 »
Ja jechałem  :)

« 22 Wrz 2023, 10:33 »

No może w tym roku nie dojechałem, ale 5x to jednak dojechałem.

• niech tak się stanie
« 22 Wrz 2023, 11:34 »
Ale przed nim na pogórzu jeszcze dwie osiemnastki można wkomponować  :icon_twisted:

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 22 Wrz 2023, 11:41 »
W tym roku pierwsza ścianka za Wadowicami tak na mnie zadziałała. Przed nią wjeżdżałem wszystko, byłem zwycięzcą ;D
Po niej miałem zajechane nogi, zniszczoną psychikę i wiara we własne możliwości upadła. Skończyło się później wielokrotnym pchaniem, zniszczeniem bloków i odparzeniami stóp od gorącego asfaltu :icon_redface:

dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Wrz 2023, 12:32 »

Byłem na Laskowej - i to już jest IMO podjazd bez sensu, tego pewnie nawet najmocniejsi nie będą w stanie wjechać. To jest kilometr ze średnim nachyleniem 19% i długie odcinki koło 25%. To się na świeżo wciąga z potężną walką, a co dopiero przy 900km w nogach.

• niech tak się stanie
« 22 Wrz 2023, 12:37 »
Byłem na Laskowej - i to już jest IMO podjazd bez sensu, tego pewnie nawet najmocniejsi nie będą w stanie wjechać. To jest kilometr ze średnim nachyleniem 19% i długie odcinki koło 25%. To się na świeżo wciąga z potężną walką, a co dopiero przy 900km w nogach.
To jest właśnie ta słynna sól kolarstwa :lol: Na nasze szczęście takie asfalty szybko się degradują, więc po kolejnej zimie pewnie jakość spadnie na tyle, że wyleci z ewentualnych planów  ;)

Offline Mężczyzna Wycior

« 22 Wrz 2023, 12:53 »
A to TEN podjazd na Laskowej, gdzie dzieciaki codziennie na swoich małych rowerkach do szkoły 3x na dobę tam i z powrotem  ;D.
Jestem na NIE

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Wrz 2023, 13:38 »
A to TEN podjazd na Laskowej, gdzie dzieciaki codziennie na swoich małych rowerkach do szkoły 3x na dobę tam i z powrotem  ;D.
Tam to tylko dzieciaki Pabla są w stanie wjechać  :P

A poważnie - sądzę, że tam jest po prostu za duże to nachylenie by miało sens na takim wyścigu. IMO wartością graniczną tego co ma sens na szosowym wyścigu to jest lekko powyżej 20% i to na niezadługim kawałku. A 25% to już zmusi do zejścia prawie każdego, może jeden Mariusz Cukierski to wciągnie, ale on jeździ po górach jak Pantani :P

A na Laskowej jest zauważalnie więcej niż 20% (maksy dochodzą do 27%) i do tego trzyma to naprawdę długi odcinek. Do tego podjazd jest ciężki psychicznie - bo to generalnie jest długa prosta puszczona czołowo pod ostre zbocze. Jadąc tam zostawiłem bagaż na dole, a i tak nie wciągnąłem tego "kanonicznie", czyli na raz - bo pod sam koniec bujnęło mi rowerem, skręciło kierownicę i musiałem się zatrzymać i później ruszać na takim nachyleniu ;). Tak wiec całość na rowerze, ale jednak z zatrzymaniem.

Na takie podjazdy to trzeba już mieć bardzo lekkie przełożenia z MTB, a i z takimi to będzie bardzo ciężka walka; natomiast na szosowych przełożeniach i z 900km w nogach to prawie nikt tego nie wciągnie.
« Ostatnia zmiana: 22 Wrz 2023, 13:50 Wilk »

• niech tak się stanie
« 22 Wrz 2023, 14:25 »
Do tego podjazd jest ciężki psychicznie - bo to generalnie jest długa prosta puszczona czołowo pod ostre zbocze.
Na wyścigu psychikę miażdżyłby też fakt, że podjazd można objechać w 10 minut wygodną szosą w dolinie, gdzie nachylenie jest rzędu 2%   :P To by była taka perełka, zupełnie bezsensowna ścianka wciśnięta po to, aby niemal nikt nie mógł powiedzieć, że pokonał całą trasę w siodle. Bo brakowałoby tych kilkuset metrów  :o

Nota bene kilka kilometrów dalej jest drugi podobny na szlaku rowerowym na Pasierbiecką Górę, wąska droga przez las, też da się z niej pętlę wyprowadzić. Też bardzo trudno wjechać, bo jeszcze las i często na szosie jakieś leśne odpady po deszczu, piasek igliwie - nie pomagają  :D

Fajną pętelkę można ułożyć:

« Ostatnia zmiana: 22 Wrz 2023, 14:34 podjazdy »

Offline Mężczyzna Wycior

« 22 Wrz 2023, 15:06 »
Jestem absolutnie przeciw takim analizą. "Bawimy się zapałkami". Organizator czyta forum. Obyśmy się potem nie dziwili, że będzie przewalone na MPP :D

« 22 Wrz 2023, 16:12 »
Jestem absolutnie przeciw takim analizą. "Bawimy się zapałkami". Organizator czyta forum. Obyśmy się potem nie dziwili, że będzie przewalone na MPP :D

Wiesz, to może być dla orga inspiracja. Nie raz i nie dwa widywałem tłumy spacerujących kolarzy na mpp.  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum