Autor Wątek: MPP 2023  (Przeczytany 42936 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: MPP 2023
« 22 Wrz 2023, 16:31 »
Wiesz, to może być dla orga inspiracja. Nie raz i nie dwa widywałem tłumy spacerujących kolarzy na mpp.  ;D
Taki podjazd musiałby wnosić coś ciekawego do trasy, gdy np. ukończono przejazd przez Porębę, Działek i Obajtki do Pcimia, to wtedy taki odcinek miałby ogromną szansę na pojawienie się, bo by wnosił dużo nowego, nowy przejazd z Dobczyc. Brakuje jednak jeszcze trochę na grzbiecie. Podobny efekt rażenia miałaby pewnie szosa przez Suchą Polanę, ale tam budując drogę zainwestowano w szuter.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 22 Wrz 2023, 17:31 »
Ciągle mam nadzieję, że nie skończy się szosową odmianą pachulszczyzny tylko dalej będzie to maraton dający radość z _jazdy_.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 22 Wrz 2023, 22:05 »
Ciągle mam nadzieję, że nie skończy się szosową odmianą pachulszczyzny tylko dalej będzie to maraton dający radość z _jazdy_.

Nie ma strachu, chłopaki które układają MPP sami jeżdżą i bezsensownych ścianek w pięciu edycjach do tej pory nie doświadczyłem. W mojej subiektywnej opinii - osoby jadącej ścieżką za Wadowicami wieczorem - w tym roku był jeden z najfajniejszych i najbardziej wymagający górskich odcinków do tej pory. Harkabuz to chyba najbardziej spektakularny podjazd w historii, końcówka drogą Oswalda Balzera też bardzo klimatyczna, prawdziwa górska droga a nie jakaś jazda między stodołami szlakiem TdP. Ścianki w nocy poprzedzającej metę w tej mgle, w obie strony - sztos, tych halucynacji nie zapomnę nigdy :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Wrz 2023, 22:56 »
Nie ma strachu, chłopaki które układają MPP sami jeżdżą i bezsensownych ścianek w pięciu edycjach do tej pory nie doświadczyłem.

Dokładnie, w mojej opinii trasy MPP są projektowane bardzo dobrze, jest dobre wyważenie pomiędzy skalą trudności, a przyjemnością z jazdy. Do tego mamy duże urozmaicenie warianrów z roku na rok. To jednak nie jest poziom Zbója czy niektórych segmentów RTP, gdzie już czasami są na siłę napchane wszystkie możliwe ścianki w okolicy. Kto narzeka na trasę MPP niech sobie przejedzie np. finałowy segment RTP - i wtedy zobaczy, ile da się wepchać ostrych ścianek w stosunku do dystansu :lol:

A na MPP górski odcinek jest ciężki (zawsze to tak oscyluje koło 3000m w pionie na ostatnich 150km), ale nie ekstremalnie ciężki. I też dużo tych podjazdów wymusza meta położona na 1140m, to od Wisły już mamy prawie 1000m w pionie na samej różnicy wysokości, trasa dokłada więc do tego ok. 2000m. A dla porównania na RTP na pierwszych 90km było koło 3000m w pionie, przy dużo mniejszej różnicy wysokości pomiędzy początkiem i końcem, to już był parametr bliski ekstremum.

Tak więc nie ma się co obawiać o poziom trasy, bo to już od iluś lat trzyma wysoki poziom. Bardzo dobrym rozwiązaniem IMO było wydłużenie dystansu do 1000km, to fajnie zwiększyło trudność, a jednocześnie dało organizatorom dużo większe możliwości w planowaniu. Poza tym fajnie jednak mieć tego "tysiaka" na liczniku jak się wjeżdża na metę  :lol:

• niech tak się stanie
« 22 Wrz 2023, 23:38 »
To jednak nie jest poziom Zbója czy niektórych segmentów RTP, gdzie już czasami są na siłę napchane wszystkie możliwe ścianki w okolicy.
One nie są na siłę, oglądałem te segmenty, większość miałem przy różnych okazjach wycieczek już zrobionych. To jest taki wyścig, że są dobierane trudne segmenty, które możesz połączyć łatwiejszymi odcinkami w dolinach. Trzeba pamiętać, że RTP nie jest wyścigiem czysto szosowym, co daje większą możliwość planowania ciekawych segmentów z wykorzystaniem szutrowych łączników. Ponadto segment może kończyć się lub zaczynać na górze, co daje możliwość wkomponowania ślepych uliczek do wysoko położonych przysiółków. MPP jest niejako przypisany do asfaltu i przelotowy (jedyny podjazd bez zjazdu na drugą stronę to Głodówka / Cyrhla nad Białką), co znacznie ogranicza wkomponowywanie trudnych ścianek do trasy.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 22 Wrz 2023, 23:55 »
Trzeba pamiętać, że RTP nie jest wyścigiem czysto szosowym, co daje większą możliwość planowania ciekawych segmentów z wykorzystaniem szutrowych łączników.

To jest raczej stwierdzenie z kategorii dorabiania terorii do praktyki. Paweł planuje segmenty ekstremalnie selektywne celowo, w tym, roku akurat niemal w 100% asfaltowe. Wiele to nie pomogło, większość uczestników wzięła by w ciemno segmenty gravelowe z zeszłego roku zamiast dymania asfaltem na Modre Sedlo.
Ad rem - wyścig 1000km to nie jest wielodniówka i powinien mieć tzw. flow. MPP to wzorcowa impreza i doradzanie nadziewania losowych ścianek na trasę to trochę "uczenie ojca jak robić dzieci".

• niech tak się stanie
« 23 Wrz 2023, 00:02 »
Wiele to nie pomogło, większość uczestników wzięła by w ciemno segmenty gravelowe z zeszłego roku zamiast dymania asfaltem na Modre Sedlo.

Byłem w listopadzie ubiegłego roku po raz chyba piąty na tej przełęczy, w ramach wycieczki. Jedna z moich ulubionych przełęczy, ale bardzo trudna. Wiem, wycieczka to nie wyścig, ale przełęcz nieprawdopodobnie piękna, zwłaszcza jak się trafi na warun.

Być może lepiej by było zrobić jeden segment trudny, selektywny, zaś potem kilka po prostu dla nacieszenia się jazdą. Są takie odcinki, gdzie masz długie zjazdy dolinami, to byłby całkiem przyjemny segment, nawet jeśli poprzedzony ścianką.

Co do stromych ścianek na MPP, to o ile pamiętam w historii było ich całkiem sporo, ale faktycznie w tym roku tylko jedna i to krótka. To nie jest tak, że ten wyścig jest pod koniec płaski, po prostu skoro Młyńczyska, Wierch Młynne, Makowska, Końcówka (Hujówka/Bieńkówka) już były grane, to warto wiedzieć, że można znaleźć zamiennik.
« Ostatnia zmiana: 23 Wrz 2023, 00:08 podjazdy »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Wrz 2023, 12:20 »
Byłem w listopadzie ubiegłego roku po raz chyba piąty na tej przełęczy, w ramach wycieczki. Jedna z moich ulubionych przełęczy, ale bardzo trudna. Wiem, wycieczka to nie wyścig, ale przełęcz nieprawdopodobnie piękna, zwłaszcza jak się trafi na warun.
Na RTP też były niesamowite widoki, bo na Modre Sedlo wjeżdżaliśmy w maju, gdy u góry jeszcze leżał śnieg, samą końcówkę jechało się w śnieżnym tunelu.

Być może lepiej by było zrobić jeden segment trudny, selektywny, zaś potem kilka po prostu dla nacieszenia się jazdą. Są takie odcinki, gdzie masz długie zjazdy dolinami, to byłby całkiem przyjemny segment, nawet jeśli poprzedzony ścianką.

RTP ma inne założenia niż MPP, to jest jednak zupełnie innego typu wyścig, to się już jedzie jak imprezę wielodniową, podczas gdy 1000km to jedziesz na jednym mocnym uderzeniu (nawet jak śpimy). I do tego RTP to jednak jest wyścig stricte górski, dlatego tam obowiązkowe segmenty mają bardzo dużą skalę trudności. I też z tego powodu róznica pomiędzy MPP i RTP zarówno w trudności, jak i czasie jazdy jest większa niż by mówił sam stosunek dystansu 1000km vs 1500km.

Jednym słowem to są jednak innego typu imprezy i ciężko je porównywać, przy czym obie są świetne w swoich klasach, z regularnie rozgrywanych to IMO najciekawsze imprezy szosowe w Polsce, do tego obsada zawsze jest mocna. MPP to bardziej można porównywać do BBT, bo to się w podobny sposób jedzie - i tu moim zdaniem MPP zdecydowanie wygrywa, to dużo lepsza i ciekawsza impreza, też sporo trudniejsza.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 23 Wrz 2023, 17:57 »
Wszystkie relacje szybszych kolegów przeczytałem z zapartym tchem i wypiekami na twarzy. :) Nie ma co, trzeba się uczyć od lepszych, trenować, jeździć, to może i mnie się uda kiedyś... Szczególne gratulacje i podziw dla tych, którzy złamali 2 doby - to już rzeczywiście, nazwijmy to, wynik prestiżowy. :)
Pora zatem na (nieco mniej emocjonującą) relację zawodnika z dolnych stanów średnich: https://sasieczno.pl/relacje/2023-maraton-polnoc-poludnie/ :)
Miłego czytania!

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 23 Wrz 2023, 18:45 »
⏫⏫
Fajnie się czytało.
Muszę się zmobilizować i przy następnej okazji też napisać jakąś relację.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 24 Wrz 2023, 10:36 »
Miłego czytania!
Okazuje się, że ultra jest bardzo pouczające. Dowiedziałem się, że istnieje coś takiego, jak "kajakarstwo zwałkowe". Przypomina niektóre wyścigi szosowe. Niby płyniesz kajakiem, ale więcej go przenosisz. Niby wyścig szosowy, ale co chwilę szutr i bruk. :)

Muszę się zmobilizować
Też muszę. Choć od czasu, kiedy relacja z MRDP, prawie gotowa, utknęła poprawkach korektorskich, jakoś nie mogę znaleźć weny.  ;D

Marek

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 24 Wrz 2023, 11:11 »

Miłego czytania!
Dowiedziałem się, że istnieje coś takiego, jak "kajakarstwo zwałkowe". Przypomina niektóre wyścigi szosowe. Niby płyniesz kajakiem, ale więcej go przenosisz. Niby wyścig szosowy, ale co chwilę szutr i bruk. :)

Hola, hola! W zwałce cała zabawa polega na tym, by wbrew wszystkiemu kajaka jednak nie przenosić, a nawet z niego nie wysiąć.
I, co interesujące, jest to też sport zespołowy - jest nawet powiedzenie, że nie ma zbyt trudnych przeszkód, są tylko niedostatecznie zgrane zespoły zwałkowe
Jak jesteś chętny spróbować, to pewnikiem późną zimą lub wczesną wiosną coś będziemy spływać, zapraszam.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 24 Wrz 2023, 11:24 »
W zwałce cała zabawa polega na tym, by wbrew wszystkiemu kajaka jednak nie przenosić, a nawet z niego nie wysiąć.

To tak samo jak w łojeniu szeroko rozumianym krzalem z użyciem roweru.

Offline Mężczyzna Darecki

• Miasto: Wadowice
  • Na forum od: 21.01.2022
« 24 Wrz 2023, 11:32 »
godz. 5:50 , końcówka na ostatnim podjeździe - niezapomniany widok

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Wrz 2023, 13:17 »
Wszystkie relacje szybszych kolegów przeczytałem z zapartym tchem i wypiekami na twarzy. :) Nie ma co, trzeba się uczyć od lepszych, trenować, jeździć, to może i mnie się uda kiedyś... Szczególne gratulacje i podziw dla tych, którzy złamali 2 doby - to już rzeczywiście, nazwijmy to, wynik prestiżowy. :)
Pora zatem na (nieco mniej emocjonującą) relację zawodnika z dolnych stanów średnich: https://sasieczno.pl/relacje/2023-maraton-polnoc-poludnie/ :)
Miłego czytania!

Doskonała relacja, bardzo szczegółowa i do tego mnóstwo ciekawostek turystycznych, których część była dla mnie nowością. Tak więc nie masz co tak się żyłować żeby te 48h poprawiać - bo wtedy to wszystko tylko przelatuje przed oczami  :lol:

Fajnie się czytało.
Muszę się zmobilizować i przy następnej okazji też napisać jakąś relację.

Zmobilizować to się trzeba teraz, jak wszystko jest świeże w pamięci, a nie przy następnej okazji  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum