Chcąc, nie chcąc taka turystyczna butelka trochę się sponiewiera; ja np. wożę w zwykłym koszyku bidonowym zakrętką w dół i etykieta często się odrywa. Pustą zaś butelkę wciskam pod gumę na bagażniku, gdzie się gniecie.
Cytat: magda w 17 Cze 2025, 13:13Wilk, możesz napełnić bidon wodą z kranu i wtedy NIC nie zapłacisz, ani za wodę ani za butelkę, będzie cię stać na te lody. Tak wiem teraz wpadnie argument że na ultra to niee bo woda nie wiadomo jaka, i że nie tylko woda ale i inne napoje są w butelkach. (...) Bo jakbyś nabierała to byś wiedziała, że pod połowę kranów to nie wejdzie większy niż 0,5l bidon jakich używam, musisz więc dodatkowo mieć jakieś niskie naczynie i z niego przelewać parę razy. (...)
Wilk, możesz napełnić bidon wodą z kranu i wtedy NIC nie zapłacisz, ani za wodę ani za butelkę, będzie cię stać na te lody. Tak wiem teraz wpadnie argument że na ultra to niee bo woda nie wiadomo jaka, i że nie tylko woda ale i inne napoje są w butelkach.
Szczególnie przydatne do nabierania są krany z krótką wylewką otwierane naciskiem na grzybek, gdzie woda leci góra 5 sekund. A w Macu to jest 5 sekund wyzwalane fotokomórką, z tym, że wylewki w ogóle nie widać.
Gdzie uznałem, że jakieś zaproponowane tu rozwiązanie należy wyrzucić? Z czego to sobie wyinterpretowałeś, hę? Bo wg mnie nawet się do niego nie odniosłem. Za to Ty póki co jedynie narzekasz. A to że ta zła unia wprowadza Ci system kaucyjny, a to że zły Morawiecki wprowadził Ci podatek cukrowy... w sumie powinienem już przywyknąć, że zazwyczaj dopisujesz ludziom twierdzenia, których nie wypowiedzieli, ale po prostu mnie to irytuje. "Wspólne dobro"? A gdzie o tym napisałem? Jedyne co napisałem, to porównanie Twojego "olaboga, pisiont groszy kaucji" z wydawaniem milion monet na kolejne zabawki rowerowe.
I faktycznie - nic mi do tego, absolutnie masz prawo wydawać na co chcesz. Ale nie rozdzieraj szat, że ta zła unia zabiera Ci nagle tyle kasy i to bez sensu, że teraz to Ty będziesz zamiast bułki z masłem i szyneczką musiał jeść suche stare pieczywo.
Nabierałaś tę wodę kiedyś na stacji?
Wielokrotnie. Bidon 0,7.
A że coraz więcej ludzi ma już dosyć kolejnych unijnych pomysłów na uszczęśliwianie pod przymusem to najlepiej widać po wynikach ostatnich wyborów.
Jedynie konfa była przeciw i konfa będzie grzała temat, że tylko oni głosowali przeciw.
Są konkretne wymogi, co do zwracanych opakowań (https://butelkomaty.pl/aktualnosci/przygotowanie-butelki-zwrotnej/):Opróżnij i dokładnie osusz butelkę.
Odkręć nakrętkę
Jeśli w środku butelki zalegają resztki zawartości, opłucz ją (z minimalnym użyciem wody)
Nie zrywaj etykiety
Nie zgniataj butelki.
i tak nie mamy na to żadnego wpływu,
Wystarczyłoby parę tysięcy butelek dziennie i by ktoś zaczął reagować
Cytat: Dziadek w 17 Cze 2025, 13:14Są konkretne wymogi, co do zwracanych opakowań (https://butelkomaty.pl/aktualnosci/przygotowanie-butelki-zwrotnej/):Opróżnij i dokładnie osusz butelkę. Osusz? A jak wypiję pod sklepem, to już nie mogę jej oddać, bo będzie mokra?CytujOdkręć nakrętkęOdkręć, ale nie urwij. A jak urwę, to już mi butelki nie przyjmie?CytujJeśli w środku butelki zalegają resztki zawartości, opłucz ją (z minimalnym użyciem wody)A potem osusz - patrz punkt 1CytujNie zrywaj etykietySzanuj swoją butelkę, by jej się krzywda nie stała. Nie używaj jej wielokrotnie, nie woź na rowerze i nie noś w plecakuCytujNie zgniataj butelki.I mam zrobić sobie w domu kolekcję butelek do wyniesienia? A może do wywiezienia samochodem? Przecież do reklamówki wejdą 4 butelki. Upchać na siłę więcej też nie można, bo jeszcze etykietka się zetrze. Już widzę siebie jak drałuję do sklepu z całymi, niepogniecionymi butelkami. Kto taki durny system zatwierdził? Przecież to nie jest ani wygodne, ani ekologiczne. Jest głupie, uciążliwe i drogie w utrzymaniu. Bedzie z tym więcej problemów niż korzyści. Sysytem dla samego systemu."Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskaćSpalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!"
Cytat: Wilk w 17 Cze 2025, 19:29i tak nie mamy na to żadnego wpływu,Możemy się skrzyknąć i np. wrzucać codziennie plastikowe śmieci za płot na Wiejskiej 4Wystarczyłoby parę tysięcy butelek dziennie i by ktoś zaczął reagować
Cytat: qbotcenko w 17 Cze 2025, 19:34Wystarczyłoby parę tysięcy butelek dziennie i by ktoś zaczął reagować Tak, Straż Miejska z bloczkiem mandatowym