Jest mnóstwo państw spoza tej złej Unii, które mają wywalone na te zasady. Można (i jest nawet ciekawie, choć brudno niestety) tam jeździć na rowerach i żyć. Co Was powstrzymuje?
Macie pomysł co z tym zrobić, żeby działało, czy po prostu narzekacie, bo tak jest prościej?
W Irlandii jest nie tylko kaucja za butelki, ale też podatek cukrowy.Statystyk nie prowadziłem, ale jakoś nie zauważyłem aby ludzie z tego powodu mniej kupowali takie napoje.
Wystarczy, że system będzie cyfrowy i będzie działał tak, ze zwrotu nie dokonuje jedynie sklep w którym kupiłeś, jak w Niemczech - bo w ten sposób wyłącza się z systemu całą sprzedaż okazyjną, w podróży, w turystyce itd.
To byłby taki wirtualny pieniądz, niby proste, ale widzę tutaj pole dla nadużyć, złodziejstwa, to by musiało być zabezpieczone tak jak system bankowy.
Powinni zrobić osobny kod kreskowy do kaucji. Wtedy wszystkie sklepy by miały ten sam kod i mogły by przyjmować opakowania z całego kraju.
No, ale wtedy pojawi się inny problem - jakiś mały sklepik na odludziu upadnie, bo będzie musiał tysiące kaucji zwracać z przyjezdnych butelek.
Po piwnicach, na giętarkach -samoróbkach będą te lewe puszki produkować
Cytat: sinuche w 16 Cze 2025, 16:47To byłby taki wirtualny pieniądz, niby proste, ale widzę tutaj pole dla nadużyć, złodziejstwa, to by musiało być zabezpieczone tak jak system bankowy.Nadużycia wszędzie można zrobić. Wystarczy kontrolować ile butelek/puszek zostało zwróconych i ile kaucji. Jak ktoś wrzuci "lewą" puszkę z wydrukowaną na drukarce etykietą to źle, czy dobrze? W sumie ma być czysto, nie?
Cytat: Wilk w 16 Cze 2025, 17:15Wystarczy, że system będzie cyfrowy i będzie działał tak, ze zwrotu nie dokonuje jedynie sklep w którym kupiłeś, jak w Niemczech - bo w ten sposób wyłącza się z systemu całą sprzedaż okazyjną, w podróży, w turystyce itd.Ale przecież tak nie jest.
Później tego samego dnia byłem w innym Lidlu - i w kasie, gdzie dałem kwitek do zwrotu mi powiedzieli, że ów kwitek działa tylko w sklepie gdzie dokonałem zwrotu.
Kwitek działa tam, gdzie go dostałeś (oddałeś butelki).Ale butelki oddajesz w dowolnym punkcie.
Nie dla dobra indywidualnego człeka jest ten system, lecz - ludzi finalnie, bowiem: świata przyrody.Inaczej ujmując:Kosztem indywidualnego człowieka dla dobra ludzi finalnie, bowiem: świata przyrody.