Autor Wątek: Wchodzi system kaucyjny w Polsce  (Przeczytany 3329 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wchodzi system kaucyjny w Polsce
« 15 Cze 2025, 22:39 »
Od października zapowiada się niezła masakra dla rowerzystów:
https://dzienniklodzki.pl/system-kaucyjny-w-polsce-jaka-kaucje-trzeba-bedzie-zaplacic-za-butelki-i-puszki-od-1-pazdziernika-2025/ar/c3p2-26613629

50gr za kaucji za każdą butelkę i puszkę, Unia nas kolejny raz uszczęśliwiła  :icon_redface:

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Wchodzi system kaucyjny w Polsce
« 16 Cze 2025, 03:29 »
50gr za kaucji za każdą butelkę i puszkę, Unia nas kolejny raz uszczęśliwiła  :icon_redface:
To cena minimalna, bo maksymalna 2 złote. W Poznaniu jak kupujesz burgera poza sieciówką, to za opakowanie papierowe płacisz 2 zł 50 gr. Możesz oczywiście wozić własne. 50 gr kaucji to będziesz mieć w sklepie, ale kup coś na barze, to będzie 2 złote kaucji.

Co więcej, tylko duże sklepy będą mieć obowiązek zwracać kaucję, a małe nie. Czyli będzie jak w Niemczech, gdzie podczas kilku wyjazdów ani razu nie udało mi się zwrócić kaucji, a butelki i puszki jak walały się po śmietnikach, tak się walają. Wydałem kilkadziesiąt złotych na same kaucje :o, bo nie ma nalewaków w sklepach.

Jogurt 50 gr
Napój białkowy 50 gr
Napój izotoniczny 50 gr
Energetyk 50 gr
Woda 50 gr
Piwo, cydr 50 gr
Wódka 0 gr (brak kaucji)
Nalewka wysokoprocentowa 0 gr (brak kaucji)
Whisky, gin, inne alkohole wysokoprocentowe 0 gr (brak kaucji)
Być może to jakieś zachęcanie do picia wysokoprocentowych alkoholi, z nich najwyższa akcyza jest.

Standardowo 3 złote w kanał. Cieszmy się, że nie jesteśmy w strefie Euro.

Co ciekawe:

Co ważne dla klientów - puszek i butelek nie należy zgniatać, a opakowanie powinno być opróżnione, choć niekoniecznie umyte. Zarówno osoby przyjmujące opakowania, jak i automaty służące do tego celu będą skanowały kod kreskowy z etykiety i musi być on dla tych urządzeń widoczny. Jak przypomniała Anita Sowińka, choć systemy przyjmowania opakowań mogą być różne, to klient może domagać się za nie zwrotu pieniędzy, niekoniecznie kuponu do wykorzystania w sklepie. Za butelki czy puszki nieoznakowane kodem kaucji zwrotu pieniędzy nie będzie, nie ma więc sensu zbierać i przetrzymywać ich do października. A trwające dzisiaj w niektórych sklepach programy promocyjne nie są systemem kaucyjnym.

Czytaj więcej na Prawo.pl:
https://www.prawo.pl/biznes/system-kaucyjny-od-1-pazdziernika-ministerstwo-tlumaczy-zasady,533412.html

Czytanie kodu kreskowego z etykiety chyba oznacza, że kaucji za butelkę z Żabki nie oddamy w innym markecie, czyli jak w Niemczech. Dla tanich produktów jak jogurt pitny oznacza to wzrost ceny o 1/6, zakładając, że kosztuje teraz 3 złote. Podobnie z tanimi energetykami, magnezem z witaminami, izotonikami itd. Na co dzień można robić zakupy w dużych sklepach jak Biedronka (co spowoduje upadek Żabek i sklepów osiedlowych/wiejskich, a one są często deską ratunkową w Polsce), ale na wyjazdach tego nie widzę. Będzie trzeba płacić. Na Słowacji ktoś tu wrzucał w galerii zdjęcie sklepu z nalewakami, może to będzie dobra opcja, ale dla piwa i napojów typu Coca-cola. Jogurtów i izotoników przecież tak nikt nie będzie nalewał.

Trzeba liczyć na to, że Żabka oraz stacje benzynowe się przyłączą, wtedy chociaż tyle, że kupisz coś na szybkie wypicie czy przelanie do bidonu, zwracasz opakowanie i jedziesz dalej.
« Ostatnia zmiana: 16 Cze 2025, 03:58 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 16 Cze 2025, 05:50 »
Bardzo dobrze (z ta kaucją).

Byłem ostatnio w Rumunii, wprowadzili tam  kaucję i automaty odbiorcze w tym roku chyba).
Kaucja to 0.5 lei (ok 50gr), są automaty (takie greenboxy) niekoniecznie przy supermarketach, dostaje się w zamian kod - działający w sklepach.

Jak ze śmieciami w Rumunii bylo, to może niektórzy pamiętają.
A teraz ?
Nie uświadczysz butelki/peta w rowie/lesie, wszystko jest wyzbierane, Czysto, aż miło. ;)
Cyganie się tym zajmują ;D

• niech tak się stanie
« 16 Cze 2025, 05:53 »
Bardzo dobrze (z ta kaucją).
W Niemczech system działa od kilku lat, kilkaset butelek wyrzuciłem do śmieci, pojemniki pełne aż po Ren. Ani jednej nie udało mi się zwrócić, bo albo brakowało konta lojalnościowego, albo niemieckiego nr telefonu. Można było bez tego tylko w markecie tej samej sieci zwracać, a takich nie trafiałem. Ciekawe, jak to u nas wdrożą.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 16 Cze 2025, 06:33 »
Kaucję chyba pobierają w przypadku butelek i teraz - od puszek już nie, ale kto by pił z puszki... nawet w koszyku na bidon słabo siedzi.

Tylko nie wiem jakie to były kwoty, czy teraz je podnieśli?

Z drugiej strony, i tak już częściej jeżdżę po Czechach niż po Kaczogrodzie, tam butla średnio po 18-20 Kč, więc i tak taniej niż u nas...

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 16 Cze 2025, 10:14 »
Miałem okazję zwracać butelki/puszki w Finlandii i tam nie było problemów z honorowaniem produktów z innego sklepu, więc to trochę kwestia jak się zorganizuje. Natomiast faktem jest, że musiałem wejść do galerii handlowej i odszukać automat, a na koniec dostałem zniżkę na zakupy. Przy codziennych zakupach, to temat nie wydaje się problemtyczny (no może poza znalezieniem miejsca na składowanie butelek i puszek w mieszkaniu), natomiast na wyjazdach i zakupach w małych sklepach trzeba się nastawiać na dodatkowe koszta.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 16 Cze 2025, 10:32 »

A mnie strasznie wkurza to, że muszę za każdym razem produkować kolejną butelkę śmieci, która idealnie nadaje się do przetworzenia. Także jestem entuzjastycznie nastawiony. Kiedyś wszystkie butelki były z kaucją, czy to jabol, czy piwo, czy Ptyś czy Mazowszanka i nikt nie narzekał.

Offline Mężczyzna rmk

• Na forum od: 12.01.2013
« 16 Cze 2025, 10:39 »
I bardzo dobrze.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 16 Cze 2025, 10:52 »
Nasi wybrali ciekawe rozwiązanie zakładające wielu operatorów i system rozliczeń gotówkowych pomiędzy operatorami tak, żeby punkt obsługujący system kaucyjny mógł szybko uzyskac gotówkę za opakowania odbierane przez operatora. Genrealnie jak to zadziała, to będzie najlepszy system w Europie, ale... Produkty objęte systemem kaucyjnym będą oznaczane na opakowaniach i opakowanie będzie jecdyną podstawą do weryfikacji, czy należy się zwrot pieniędzy. No to ja teraz pytam - czy będąc prestępcą, łatwiej mi podrabiac banderole + alkohol + opakowanie, czy wystarczy podrabiac same opakowania?  8)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 16 Cze 2025, 11:31 »
W Niemczech system działa od kilku lat, kilkaset butelek wyrzuciłem do śmieci, pojemniki pełne aż po Ren. Ani jednej nie udało mi się zwrócić, bo albo brakowało konta lojalnościowego, albo niemieckiego nr telefonu. Można było bez tego tylko w markecie tej samej sieci zwracać, a takich nie trafiałem. Ciekawe, jak to u nas wdrożą.

Naprawdę nie wiem, co robisz źle.
Znakomita większość butelek oddajesz w dowolnym markecie, jedyny problem to to, ze bon z automatu należy wykorzystać w danym punkcie, wiec jeśli po kupieniu napoju przelewasz go do bidonu, musisz wejść do sklepu ponownie. Nigdzie nie spotkałem się z wymogiem rejestracji.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 16 Cze 2025, 12:07 »
puszek i butelek nie należy zgniatać
ech... zgniatarka do butelek to jedna z najfajnieszych innowacji w domu :)

Czytanie kodu kreskowego z etykiety chyba oznacza, że kaucji za butelkę z Żabki nie oddamy w innym markecie, czyli jak w Niemczech.

Trzeba liczyć na to, że Żabka oraz stacje benzynowe się przyłączą, wtedy chociaż tyle, że kupisz coś na szybkie wypicie czy przelanie do bidonu, zwracasz opakowanie i jedziesz dalej.

No jeśli tak jak napisał Daniel - to raczej guzik - oddasz, dostaniesz bon na 50gr czy złotówkę i nic z nim nie zrobisz, bo za złotówkę najtańszego batonika nie kupisz... Nawet lokalnie jak robisz zakupy w kilu sklepach to będziesz potrzebować segregator na te kwitki :)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 16 Cze 2025, 12:57 »
No jeśli tak jak napisał Daniel - to raczej guzik - oddasz, dostaniesz bon na 50gr czy złotówkę i nic z nim nie zrobisz, bo za złotówkę najtańszego batonika nie kupisz... Nawet lokalnie jak robisz zakupy w kilu sklepach to będziesz potrzebować segregator na te kwitki
No w codzienności to po prostu idąc do sklepu bierzesz puste butelki. Ile tego zbierzesz w tydzień, 5? Wodę pije z kranu, napojów gazowanych prawie żadnych, zostaje wiec okazjonalny PET i jakieś szkło po piwie.
Wracam do jeżdżenia.

• niech tak się stanie
« 16 Cze 2025, 13:01 »
No jeśli tak jak napisał Daniel - to raczej guzik - oddasz, dostaniesz bon na 50gr czy złotówkę i nic z nim nie zrobisz, bo za złotówkę najtańszego batonika nie kupisz...
Żabki zawsze drukują bony na całą sieć, więc to miałoby sens, w kolejnej Żabce byś mógł to zrealizować.
Wchodzenie drugi raz do tego samego sklepu to duża strata czasu i większe ryzyko kradzieży roweru, zwłaszcza podczas wyjazdów solo. Bon na jeden tylko sklep będzie bez sensu, bo za mały do podtarcia tyłka oraz kiepsko się nadaje do rozpalenia ogniska.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 16 Cze 2025, 13:19 »

Naprawdę nie wiem, co robisz źle.
Znakomita większość butelek oddajesz w dowolnym markecie, jedyny problem to to, ze bon z automatu należy wykorzystać w danym punkcie, wiec jeśli po kupieniu napoju przelewasz go do bidonu, musisz wejść do sklepu ponownie. Nigdzie nie spotkałem się z wymogiem rejestracji.

Sądząc z miejsca zamieszkania masz doświadczenia stacjonarne, Podjazdy opisuje przelotowe a te mogą być zgoła inne. Najlepiej byłoby dostać grosz do swobodnej dyspozycji ale w dobie zaniku gotówki to chyba nierealne.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 16 Cze 2025, 13:24 »
Odwrotny BLIK lub coś podobnego? Technicznie pewnie prostsze niż gotówka, kwestia chęci IMO.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum