Najlepiej byłoby dostać grosz do swobodnej dyspozycji ale w dobie zaniku gotówki to chyba nierealne.
Naprawdę nie wiem, co robisz źle.Znakomita większość butelek oddajesz w dowolnym markecie, jedyny problem to to, ze bon z automatu należy wykorzystać w danym punkcie, wiec jeśli po kupieniu napoju przelewasz go do bidonu, musisz wejść do sklepu ponownie. Nigdzie nie spotkałem się z wymogiem rejestracji.
Trudno sobie wyobrazić system, który działa w każdej sytuacji.
Cytat: miki150 w 16 Cze 2025, 14:38Trudno sobie wyobrazić system, który działa w każdej sytuacji.Weźmy taki maraton na 1000km, gdzie się tych napojów kupuje naprawdę dużo - przecież to się wywali ze 30zł w błoto.
Oczekujesz że tworząc system obrotu opakowaniami zwrotnymi należy uwzględnić interesy ultramaratończyków czy samotnych turystów rowerowych? Serio?
Wiem że trochę oberwiemy, jednak traktuję to jako koszt walki z tym syfem, który nas zasypuje i jestem gotowy to zaakceptować.
50 gr kaucji to będziesz mieć w sklepie, ale kup coś na barze, to będzie 2 złote kaucji.
Czytanie kodu kreskowego z etykiety chyba oznacza, że kaucji za butelkę z Żabki nie oddamy w innym markecie, czyli jak w Niemczech
Narodowy system kwitków, który integruje wszystkie sklepy, to byłby przepis na kolejną kosztowną porażkę, znając kompetencje naszych polityków.
jeżeli CC będzie jeszcze droższa w pecie, to coraz mniej ludzi będzie ją kupować.
Jak jadę na Ukrainę, to coca-cola 700ml kosztuje 3zł, a nie jak u nas 5zł za 500ml i nie ma tych poronionych przykręcanych korków.
W Irlandii jest nie tylko kaucja za butelki, ale też podatek cukrowy.
Swoją drogą jestem ciekawy gdzie będzie można odzyskać kaucję w Polsce jeżeli kupię puszkę Pepsi w ulicznym automacie.
Macie pomysł co z tym zrobić, żeby działało, czy po prostu narzekacie, bo tak jest prościej?
Powinni zrobić osobny kod kreskowy do kaucji. Wtedy wszystkie sklepy by miały ten sam kod i mogły by przyjmować opakowania z całego kraju.
W Irlandii jest nie tylko kaucja za butelki, ale też podatek cukrowy.Statystyk nie prowadziłem, ale jakoś nie zauważyłem aby ludzie z tego powodu mniej kupowali takie napoje.
Cytat: Elizium w 16 Cze 2025, 16:43Macie pomysł co z tym zrobić, żeby działało, czy po prostu narzekacie, bo tak jest prościej?Jeszcze raz:Cytat: podjazdy w 16 Cze 2025, 16:37Powinni zrobić osobny kod kreskowy do kaucji. Wtedy wszystkie sklepy by miały ten sam kod i mogły by przyjmować opakowania z całego kraju.