Cytat: Cokeman w 1 Lip 2025, 13:55W sumie to Orlen chyba podłapał to z USA, gdzie już w 2007 widziałem taki model, gdzie lokalna stacja benzynowa to był lokalny supermarket jednocześnieNie wiem od kiedy, ale w Irlandii prawie każda stacja tak działa.
W sumie to Orlen chyba podłapał to z USA, gdzie już w 2007 widziałem taki model, gdzie lokalna stacja benzynowa to był lokalny supermarket jednocześnie
Tylko to bardziej wygląda mi na listę pobożnych życzeń. Jak to faktycznie będzie wyglądać - to pokaże dopiero praktyka.
ale jakoś ciężko mi uwierzyć, żeby to weszło na powszechną skalę.
A z naszego punktu widzenia jako rowerzystów - to dalej będziesz musiał z butelką odstać drugi raz do kasy, więc będzie to samo co i w Niemczech.
Cytat: sinuche w 1 Lip 2025, 13:15w końcu paliwa to główny profil działalności.Właśnie wcale nie do końca. Orlen na stacjach znacznie więcej zarabia na sprzedaży jedzenia niż na paliwie. Bo na paliwie są bardzo niskie marże
w końcu paliwa to główny profil działalności.
Cytat: Wilk w 1 Lip 2025, 15:18Cytat: sinuche w 1 Lip 2025, 13:15w końcu paliwa to główny profil działalności.Właśnie wcale nie do końca. Orlen na stacjach znacznie więcej zarabia na sprzedaży jedzenia niż na paliwie. Bo na paliwie są bardzo niskie marże Dokładnie, też mnie to zaskoczyło. Marże oscylują w okolicach 20gr/l czyli tankując 30 litrów za 180zł generujesz dla stacji zarobek 6zł. Myślę, że podobny zysk ma stacja z hotdoga za 10zł
Czy Orlen zarabia na stacjach benzynowych?Pewno tak, ale nie sądzę że to jest główne źródło przychodów/zysków.
Narzekamy na system, który w założeniu jest najlepszy w Europie, wymieniając wady innych systemów.
Niekoniecznie, teoretycznie będziesz mógł za gotówkę oddać butelkę w następnym punkcie na trasie. Nie raz zdarzało mi się wieźć butelkę coli kilkadziesiąt kilometrów zanim ją spożyłem do końca, więc potrafię sobie wyobrazić wiezienie w tej samej kieszeni pustej butelki przez parę kolejnych godzin.
W Czechosłowacji Orlenów i ich marek (Benzina) jest całkiem sporo
i zamiast Żabek mają małe sklepiki wietnamskie.
"Duży może więcej".M.in. Jeff tak duży by się nie stał, tak dużo więcej by nie mógł, gdyby nie ludzie.Warto poczytać na jakich warunkach, kto u tego świadczy pracę.I kiedy najwięcej zarobił.
Ale nie tak jak Żabka, no i nie ma tam jedzenia na ciepło, a w Żabce to już możesz niemal obiad zjeść.
Cytat: Wilk w 1 Lip 2025, 18:18Ale nie tak jak Żabka, no i nie ma tam jedzenia na ciepło, a w Żabce to już możesz niemal obiad zjeść.Na dobra sprawę to nie niemal, a cały obiad - bo w wielu Żabkach mogą podgrzać te dania, co sprzedają. Na pewno lepsze to, niż hot-dog.
Niewątpliwie Żabka to polski ewenement/wynalazek.
Zdaję sobie z sprawę z tego że Bezos to bezwzględny kapitalista, który zrobił wielką karierę bez żenady maksymalnie wykorzystując swoich pracowników. Tak jest z wieloma ludźmi sukcesu, Musk także nie miał problemu by wyrzucać tysiące ludzi na bruk.
Jakimi "wieloma"? Już Joseph Conrad pisał, że wszyscy ludzie gromadzący majątek są bezwzględni.
/.../ Już Joseph Conrad pisał, że wszyscy ludzie gromadzący majątek są bezwzględni.
Butelkę z colą, by przeżarło rdzę na wylot
Cytat: qbotcenko w 1 Lip 2025, 10:31Butelkę z colą, by przeżarło rdzę na wylot Z colą i rdzą to jest mit. Włożyłem kiedyś zardzewiałą śrubę do coli na tydzień i nic...