Kwitek działa tam, gdzie go dostałeś (oddałeś butelki).Ale butelki oddajesz w dowolnym punkcie.
Btw znam dziewczynę która zbiera szklane butelki po piwie i oddaje w sklepach, ma za to często niemal darmowe zakupy. Szaunję. Mi się tylko zdarzyło w Norwegii 'zarobić' na znalezionej przy drodze butelce
Sam jesteś kuriozalny argument.
Kolejny podatek, a butelki i tak wylądują w koszu.
To są takie ekologiczne mrzonki. Główną przyczyną niekorzystnych zmian klimatycznych i globalnego ocieplenia jest bardzo szybko przyrastająca liczba ludzi na Ziemi oraz silnie konsumpcyjny tryb życia, pogoń za ciągłym zyskiem.
Takie rozwiązania jak kaucje za butelki to w skali całej planety jest jak pudrowanie trupa, a nie realna walka z problemem. Bo problem może rozwiązać jedynie drastyczna ingerencja w kontrolę urodzin, a to już sa metody zamordystyczne stosowane tylko w dyktaturach.
No i to samo robi Podjazdy, a Ty nie wiem na jakiej zasadzie uznajesz ten system za dobry.
Cytat: Wilk w Wczoraj o 22:46To są takie ekologiczne mrzonki. Główną przyczyną niekorzystnych zmian klimatycznych i globalnego ocieplenia jest bardzo szybko przyrastająca liczba ludzi na Ziemi oraz silnie konsumpcyjny tryb życia, pogoń za ciągłym zyskiem.Ostatnio, się czytuje, w krajach silnie uprzemysłowionych rejestrowany jest spadkowy trend urodzeń (dzietność), wzrost liczby poronień.
Sam jesteś kuriozalny argument. Masz zapłacić 50 gr kaucji za opakowanie, i to jest wg Ciebie taki straszny wydatek dla rowerzysty, który... tak lekko licząc ma na sobie i ze sobą parę tysięcy złotych wydanych na hobby. Paradne.
Brakuje jeszcze tylko argumentu, że Niemcy będą na nas zarabiać w ten sposób.
Jednostkowy ślad węglowy mieszkańców krajów "świata pierwszego" wielokrotnie przewyższa odp. wartości w tych krajach, w których bilans urodzeń vs. zgonów jest (silnie) dodatni.
Regulacji będzie coraz więcej.Już istnieją narzędzia tych egzekwowania.
W żaden sposób nie mówiłem, że jest dobry albo zły. Wyjaśniam Ci jak działa i stwierdzam, że w codziennym życiu wcale nie jest tak uciążliwy, jak próbujecie go przedstawić. Na pewno działa sprawniej niż ten system, który obecnie (nie) obowiązuje w Polsce, czyli zwrot pustej butelki po piwie na podstawie paragonu.
Wilk, możesz napełnić bidon wodą z kranu i wtedy NIC nie zapłacisz, ani za wodę ani za butelkę, będzie cię stać na te lody. Tak wiem teraz wpadnie argument że na ultra to niee bo woda nie wiadomo jaka, i że nie tylko woda ale i inne napoje są w butelkach.