zgadzam się, że byłoby fajnie, gdyby kwitek móc wykorzystać w innym sklepie. Ale to by oznaczało, że kwitek staje się formą gotówki, z wszystkimi konsekwencjami, przede wszystkim fałszerstwami. Dlatego najlepiej by było tak, jak proponuje Wilk (tylko lepiej): zwrot w automacie bezpośrednio na kartę płatniczą klienta. Wrzucasz butelki, zbliżasz mastercarda i dostajesz kasę.
* Butelkomaty (zwrotomaty): W większych sklepach zwroty będą mogły być dokonywane w specjalnych automatach, które również mają zwracać gotówkę lub, w niektórych przypadkach, pieniądze na kartę płatniczą lub aplikację BLIK (co następnie może być wypłacone w kasie sklepu w formie gotówki).
Może usunął tylną ściankę automatu i tak ładował bez końca tę samą partię butelek. Jeśli wpłata jest na kartę, to można oszukiwać bez końca, bo pieniądze się nie wyczerpią tak szybko, jak bilon.
Ale są takie automaty ze zgniatarkami, wtedy nici z oszustwa.
Oczywiście ktoś może złośliwe przełożyć etykietę na szklaną butelkę, żeby na złość innym zepsuć zgniatarkę i zablokować automat
Ale u nas dokładnie taki system chcą wprowadzić. Kluczowe zasady: * Zwrot gotówki: Kaucja ma być zwracana w formie pieniężnej. Nie ma być możliwości wydawania bonów ani voucherów na zakupy. * Bez paragonu: Zwrot kaucji będzie możliwy bez konieczności okazywania paragonu. Wystarczy, że opakowanie będzie niezgniecione, z czytelną etykietą, kodem kreskowym i oznaczeniem systemu kaucyjnego. * Gdzie zwracać: * Sklepy o powierzchni powyżej 200 m² będą miały obowiązek przyjmowania opakowań zwrotnych i wypłacania kaucji. * Mniejsze sklepy (poniżej 200 m²) będą mogły dobrowolnie przystąpić do systemu w zakresie przyjmowania opakowań i zwracania kaucji. * Butelkomaty (zwrotomaty): W większych sklepach zwroty będą mogły być dokonywane w specjalnych automatach, które również mają zwracać gotówkę lub, w niektórych przypadkach, pieniądze na kartę płatniczą lub aplikację BLIK (co następnie może być wypłacone w kasie sklepu w formie gotówki).
Najlepsze to by były te automaty ze zwrotem na kartę czy Blika, ale jakoś ciężko mi uwierzyć, żeby to weszło na powszechną skalę.
Cytat: Wilk w 1 Lip 2025, 11:24Najlepsze to by były te automaty ze zwrotem na kartę czy Blika, ale jakoś ciężko mi uwierzyć, żeby to weszło na powszechną skalę.W przypadku jazdy szosowej to pewnie dużo by dało, gdyby na stacjach benzynowych były te automaty Na wioskach w górskim lesie to wątpię, aby sklepy coś skupowały.
Nie wiem ile Orlen ma w Polsce Expresów, ale stacje-supermarkety to są koszty.Jak jeszcze butelki zaczną skupować, to nie wiem - w końcu paliwa to główny profil działalności.W Polsce Orlen jest monopolistą (kierowcy zapłacą), ale za granicą musi się dostosować do rynku.
w końcu paliwa to główny profil działalności.
Te stacje supermarkety to akurat jest coś z czego Polska ma prawo byc dumna i z tego co słyszałem, to jeden z głównych zalet za którą ludzie w Czechosłowacji lubią nasze stacje czy to pod starym czy nowym logo i chętniej ruszają nad polskie morze wiedząc, że na ekspresówce czy autostradzie będą mieli orlenowski standard.
Tam generalnie takie stacje na większym wypasie są na tych największych drogach jak autostrady czy główne krajówki, na mniejszych drogach to już rzadkość.
W sumie to Orlen chyba podłapał to z USA, gdzie już w 2007 widziałem taki model, gdzie lokalna stacja benzynowa to był lokalny supermarket jednocześnie