Autor Wątek: przesiadka z sakwiarstwa na bikepacking - czy to ma sens? :)  (Przeczytany 16967 razy)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Moim zdaniem hamulce tarczowe maja sens, ale tylko w polaczeniu ze sztywnymi osiami (thru-axle). Dopiero to naprawdę minimalizuje problem obcierania tarcz o zaciski.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
A teraz czytam teorię o nie łapaniu błota przez łańcuch dzięki usunięciu przedniej przerzutki. Wybacz - nie wierzę.
A wydłubywałeś kiedyś błoto patykami z tej przestrzeni wokół przedniej przerzutki, bo naleciało tyle błota, że koło nie chciało się obracać? Ja wielokrotnie. Mam zresztą porównanie na żywo, bo mam cały czas w użyciu dwa rowery, jeden na napędzie 3 x 9 a drugi 1 x 12. Jakoś dziwnym trafem ten drugi jeszcze nigdy się nie oblepił błotem tak, żeby nie szło jechać. A ten pierwszy - wielokrotnie.

Równie dobrze możesz powiedzieć że kalosze nic nie dają bo jak się wejdzie głęboko to się górą naleje.

Dokładnie. Z niektórymi dyskusja to jak z PiSowcami, klapki na oczy, stopery w uszach i jechane niczym nasza szkapa.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Online Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
A wydłubywałeś kiedyś błoto patykami z tej przestrzeni wokół przedniej przerzutki, bo naleciało tyle błota, że koło nie chciało się obracać?

Jak miałem tyle błota, to przerzutka nie była tu największym problemem. Wydłubywałem błoto patykiem z przestrzeni między oponą a ramą, bo to rzeczywiście blokowało koło. W takiej sytuacji czy jest przerzutka, czy jej nie ma, to już bez znaczenia. Nadal nie widzę związku między posiadaniem przerzutki a łatwością łapania błota przez łańcuch.

Na tarczowych może i coś tam czasem chlapnie, ale to od wielkiego dzwonu i tylko w terenie.

Na tarczowych wystarczy byle kałuża, by już szorowało. I to bez hamowania. Okładziny w tarczówkach są dużo bliżej tarczy niż klocki w obręczowych. A syf na tarcze i tak leci.

Moim zdaniem hamulce tarczowe maja sens, ale tylko w polaczeniu ze sztywnymi osiami (thru-axle). Dopiero to naprawdę minimalizuje problem obcierania tarcz o zaciski.

To prawda. Tarczówki z szybkozamykaczem to wieczna walka z ocieraniem i dzwonieniem tarczy nawet bez błota.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Wiadomo że sztywna oś jest the best, ale mając u siebie zamykacze kupiłem kiedyś zaciski wyglądające mniej więcej jak ten od DT Swiss: https://www.dtswiss.com/pl/komponenty/piasty-i-zaciski-rws/rws/5-mm i problem ocierania zniknął.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../ problem ocierania zniknął.

O zgrozo!, w nibykolarce przez gdzieś 6 lat jeszcze nie wystąpił.

Czy sztywność widła, tylnego trójkąta może być czynnikiem istotnym (pomijając ustawienie klocy)?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

• niech tak się stanie
W takiej sytuacji czy jest przerzutka, czy jej nie ma, to już bez znaczenia. Nadal nie widzę związku między posiadaniem przerzutki a łatwością łapania błota przez łańcuch.
U mnie przerzutka na najmniejszym przełożeniu potrafi ocierać o oponę jak koło jest lekko zwichrowane. Margines jest prawie żaden. Wystarczy trochę błota i wszystko jest nagarniane z bocznych klocków opony na wózek, paprając cały łańcuch w miarę kręcenia pedałami. Po chwili wchodzą chainsucki, kurwicy idzie dostać. Trzeba błoto wydłubać, zabrudzony łańcuch nasmarować, żeby chainsucki się nie pojawiały. A na fullu 1x12 po prostu jedziesz...

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
Brak przedniej przedniej przerzutki wnosi bardzo dużo w błocie, bo pozbywasz się nagarniacza całego syfu na łańcuch.

Ja w grawelo-podobnej wyprawówce (Sutra LTD) mam przednią przerzutkę (i nie tak ciasną kasetę jak bym chciał). Nie wiem czy przez to łańcuch zbiera więcej czy mniej błota. Wiem natomiast, że działa, w tym w solidnym błocie, wiele lat i kilometrów.

W drugim rowerze nie mam przedniej przerzutki. Absolutnie jedynym powodem dla którego toleruję ten stan rzeczy jest fakt, że ten rower z zasady nie spędza zbyt wiele czasu na asfalcie (i się na asfalt nie nadaje).

W trzecim rowerze, szosowym, mam przednią przerzutkę i ciasną kasetę. A że większość kilometrów robię właśnie na tym rowerze, to każda przesiadka na rower 1 oraz (zwłaszcza) 2 to spostrzeżenie: kurczę jak to jest dziadowsko zestopniowane. I nie piszę tu o zakresie przełożeń, piszę o kadencji.
« Ostatnia zmiana: 26 Sie 2025, 18:38 maku »

Online Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
U mnie przerzutka na najmniejszym przełożeniu potrafi ocierać o oponę jak koło jest lekko zwichrowane.

Czyli problem dotyczy Twojego roweru, a nie ogółu. U mnie w góralu na najmniejszym przełożeniu są ze 2 cm między łańcuchem a oponą. W gravelu czy trekingu jeszcze więcej, więc ja tego problemu nie doświadczam. A błotko czasem zdarza się konkretne.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
mając u siebie zamykacze kupiłem kiedyś zaciski wyglądające mniej więcej jak ten od DT Swiss: https://www.dtswiss.com/pl/komponenty/piasty-i-zaciski-rws/rws/5-mm i problem ocierania zniknął.

Wystarczy zastosować DT Swiss Thru Bolt.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Brak przedniej przedniej przerzutki wnosi bardzo dużo w błocie, bo pozbywasz się nagarniacza całego syfu na łańcuch.

Mi przychodzi do głowy inny sytuacja. Ilekroć jadę w nocy rowerem 3x10 to przychodzi taki moment, że zachodzę w głowę jakie to ja właściwie mam przełożenie. I zaczynają sie kalkulacje czy wrzucać na blat, czy może jednak zmieniać z tyłu. Dojeżdżam w końcu do jakiejś cywilizacji i okazuje się, że jadę na jakimś dziwnym przekosie. W rowerze 1x11 taki problem nie występuję. Wiem, że kupienie jakiejś mikrolampeczki jest tańsze niż od razu wymiana roweru, ale to jest jedna z zaleta braku przedniej przerzutki jaką dostrzegłem w praktyce.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline PABLO

Ilekroć jadę w nocy rowerem 3x10 to przychodzi taki moment, że zachodzę w głowę jakie to ja właściwie mam przełożenie.
(...) ale to jest jedna z zaleta braku przedniej przerzutki jaką dostrzegłem w praktyce.

To i tak odobrze, bo ja nie dostrzegam żadnej zalety braku przerzutki przedniej, a wręcz przeciwnie, widze wiele dyskawlifikujących w mojej ocenie wad rozwiązania 1xN.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
mając u siebie zamykacze kupiłem kiedyś zaciski wyglądające mniej więcej jak ten od DT Swiss: https://www.dtswiss.com/pl/komponenty/piasty-i-zaciski-rws/rws/5-mm i problem ocierania zniknął.

Wystarczy zastosować DT Swiss Thru Bolt.
A zdradzisz jak założyć ten DT Swiss Thru Bolt do osi pod szybkozamykacz?
Bo ten co ja podlinkowałem (NB też DT Swiss, jakby co) to umiem.

Offline PABLO

Po namyśle, wydaje mi się, że nie do każdej piasty się da. Raczej do piast gdzie można zmienić adaptery. Ostatnio coraz więcej piast ma wymienne adaptery.

• niech tak się stanie
To i tak odobrze, bo ja nie dostrzegam żadnej zalety braku przerzutki przedniej, a wręcz przeciwnie, widze wiele dyskawlifikujących w mojej ocenie wad rozwiązania 1xN.
Kiedyś podobnie było z GPS, nie wspominając o wątku:

- post usunięty
- wiadomość usunięta

w którym chodziło o wyższość ogniska nad kuchenką. Z czasem i do napędu 1x12 się przekonasz ;)

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
Albo też w niedalekiej przyszłości będziemy świadkami rozwoju nowej technologii w rowerach grawelowych: Front Multi Ring Chainline (FMRC - nie mylić z przerzutką). Jedyne +1000 PLN dopłaty w stosunku do napędu 1x :)

Bo umówmy się, że usunięcie przedniej przerzutki z roweru, który istotną część czasu spędza na asfalcie to jedynie ograniczenie kosztu produkcji (przerobione marketingiem na lepszy projekt napędu, z dopłatą oczywiście).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum