Autor Wątek: MPP 2023  (Przeczytany 42935 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: MPP 2023
« 31 Sie 2023, 23:53 »
Prawa manetka u mnie pełni funkcję przelotki dla lewej, a w momencie awarii lewa działa. Więc okablowanie z manetki do centralki działa.
Umierał komuś w ten sposób któryś komponent systemu?

Skoro raz działa, a raz nie to by wskazywało na kabel. I nie ten z manetki, tylko raczej ten do przerzutki. Ale takie awarie, gdzie chwilami działa, a chwilami nie są bardzo wredne do ustalenia przyczyn, może przerywa łącznik w suporcie, może się wyrobiło któreś gniazdo, może z samą przerzutką jest coś nie tak - opcji jest wiele. Dla świętego spokoju warto wymienić kabel i mieć zapas

Offline Mężczyzna Tomek_bikelover

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 08.07.2022
« 1 Wrz 2023, 08:12 »
Cud! Udało mi się dokupić bilet rowerowy za 7 zeta na 15:41 w piątek z Gdyni do Helu  ;D ;D ;D Ktoś chyba zrezygnował, bo próbowałem z 3 tyg temu i nie było, a może doczepili ten wagon o który pisałem do posła?

Też jadę o 15.41 🙋🏼‍♂️

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 1 Wrz 2023, 08:55 »
Dla świętego spokoju warto wymienić kabel i mieć zapas

Wymiana kabla prowadzonego w ramie to może być hardcore w polu  ;D dziwne, bo pierwszy raz stało mi się to dwa tygodnie temu na początku po starcie, tak jakby się przerzutka nie chciała obudzić. Od tamtej pory jest coraz gorzej i wczoraj miałem to w trakcie jazdy ze cztery razy plus na starcie. Stąd moja teoria o umieraniu któregoś komponentu. Odpinanie i przypinanie kabla do przerzutki było nieskuteczne.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 1 Wrz 2023, 11:49 »
Miałem bilet na ten pociąg, co przyjeżdża o 20:45, na wcześniejsze się nie dało - teraz, faktycznie, przebukowałem na ten o 16:54, super. Wot, tiechnika...

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 1 Wrz 2023, 12:03 »
Spoko, na peronie się okaże, że coś pomylą i podjedzie ogryzek, w którym wszyscy będą się kisić jak śledzie w surströmming  ;D
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
« 1 Wrz 2023, 12:20 »
Bywało tak. Pamiętam to 😁
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 1 Wrz 2023, 12:22 »
Spoko, na peronie się okaże, że coś pomylą i podjedzie ogryzek, w którym wszyscy będą się kisić jak śledzie w surströmming  ;D

Ale tu nie chodzi o to, żeby się nie kisić, tylko żeby uniknąć dyskusji z konduktorami, której nikt oprócz zarządu polregio chyba nie chce(może i zarząd też nie chce, ale na pewno ma to w dupie). Jak dla mnie to może być i drezyna.

Bywało tak. Pamiętam to 😁

W 2018 wsiadałem w Rumii Rekowo, rower podawałem górą, a sam między jakimiś rowerami się ledwo wcisnąłem.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 1 Wrz 2023, 13:16 »
Ale tu nie chodzi o to, żeby się nie kisić, tylko żeby uniknąć dyskusji z konduktorami, której nikt oprócz zarządu polregio chyba nie chce(może i zarząd też nie chce, ale na pewno ma to w dupie). Jak dla mnie to może być i drezyna.

Dokładnie, te 1,5h to się można przemordować i na stojąco; tu chodzi o to, żeby móc wsiąść do pociągu. A jak masz bilet na rower - to konduktor nie ma prawa tego odmówić.

Wygląda na to, że było ileś zgłoszeń do Polregio w sprawie ilości rowerzystów tego dnia i mogli dodać do pociągów wagony rowerowe. Oni mają tam na składzie takie wagony, gdzie spokojnie 20 rowerów wchodzi na hakach, więc jest nadzieja, że tak właśnie będzie. Ale w przypadku PKP wszystko jest możliwe i mógł być też jakiś błąd systemu.

Ja np. jak kupowałem bilet na odcinek Hel-Gdynia to musiałem osobno kupowac bilet na siebie i osobno na rower, mam go na dwóch druczkach. A zawsze się to kupowało w jednym kawałku, więc jakieś zmiany w systemie niewątpliwie robili.

« 1 Wrz 2023, 13:51 »
Były też ogromne problemy z biletami na rower w IC a dziś od ręki kupiłem. Coś mieli zepsutego w systemie. Chyba, że ludzie pozwracali bilety i nie będzie 170 osób, tylko 80 jak zwykle .

Offline Kobieta JoannaR

• Na forum od: 25.05.2021
« 1 Wrz 2023, 14:02 »
Były też ogromne problemy z biletami na rower w IC a dziś od ręki kupiłem.

Widzę, że z Krakowa jesteś. Ja jadę w czwartek o 10:01 - może akurat tym samym jedziemy?

« 1 Wrz 2023, 14:34 »
Ja jadę w czwartek o 7:50 z Płaszowa, niestety nie ten sam :(

Offline Mężczyzna horacy13

• Na forum od: 22.03.2021
« 1 Wrz 2023, 15:52 »
Dokładnie, te 1,5h to się można przemordować i na stojąco; tu chodzi o to, żeby móc wsiąść do pociągu. A jak masz bilet na rower - to konduktor nie ma prawa tego odmówić.

To niestety błędne przekonanie, z którym już się kilkukrotnie spotykałem - zgodnie z regulaminem Polregio rower można przewozić spełniając szereg warunków, m.in. „o ile nie zachodzą szczególne okoliczności uniemożliwiające wniesienie roweru i swobodne jego wprowadzenie oraz ustawienie roweru w pociągu (np. wysoka frekwencja podróżnych)”. Obsługa może w praktyce według własnego widzimisię nie dopuścić podróżnego do przewozu, powołując się właśnie na regulaminowy zapis o zagrażaniu przez przewóz roweru bezpieczeństwu i porządkowi w transporcie.

Przekonało się o tym przykładowo w zeszłym roku sporo osób jadących na BBT, które próbowały wsiąść w Szczecinie z zakupionymi biletami do Regio z Poznania - kierownik pociągu stwierdził, ze wszystkie miejsca dla rowerów są zajęte, pociąg był ogólnie zatłoczony i po prostu nie wpuścił ludzi z rowerami. Wynika to z tego, że w Regio: „Przedstawiony rozkład jazdy dotyczy połączenia wybranego podczas zakupu - bilet można wykorzystać na przejazd innym połączeniem, o ile mieści się w czasie jego ważności.”. Czyli Regio nie kontroluje, ile osób z kupionym biletem na rower będzie chciało jechać danym kursem - tak przynajmniej bylo w zeszłym roku, kiedy ostatnio korzystałem z ich usług. W przeciwieństwie do Intercity, gdzie są miejscówki zarówno dla pasażerów, jak i rowerów, a bilety kupuje się na konkretny przejazd, z konkretna liczba miejsc dla rowerów w danym skladzie.
« Ostatnia zmiana: 1 Wrz 2023, 16:09 horacy13 »

Offline Mężczyzna Konrad Adkonis

• Miasto: Słupsk
  • Na forum od: 25.04.2018
« 1 Wrz 2023, 16:26 »
.
« Ostatnia zmiana: 1 Wrz 2023, 16:33 Konrad Adkonis »

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Na forum od: 01.02.2011
« 1 Wrz 2023, 16:26 »
Czyli Regio nie kontroluje, ile osób z kupionym biletem na rower będzie chciało jechać danym kursem - tak przynajmniej bylo w zeszłym roku, kiedy ostatnio korzystałem z ich usług.
Regio kontroluje, ale wpuszcza po drodze rowerzystów także bez biletu, żeby umożliwić im jakoś dojazd, wystawiając bilet. No i wyszło tak, że zabrakło miejsc. Po prostu powinny być bardziej pojemne pociągi regionalne, np. jak w Niemczech, gdzie masz dużo miejsca na rowery i jakoś się przejedziesz, najwyżej stojąc.

Nota bene cały czas są bardzo dobre prognozy.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 1 Wrz 2023, 16:39 »
To niestety błędne przekonanie, z którym już się kilkukrotnie spotykałem - zgodnie z regulaminem Polregio rower można przewozić spełniając szereg warunków, m.in. „o ile nie zachodzą szczególne okoliczności uniemożliwiające wniesienie roweru i swobodne jego wprowadzenie oraz ustawienie roweru w pociągu (np. wysoka frekwencja podróżnych)”. Obsługa może w praktyce według własnego widzimisię nie dopuścić podróżnego do przewozu, powołując się właśnie na regulaminowy zapis o zagrażaniu przez przewóz roweru bezpieczeństwu i porządkowi w transporcie.

Ja się nie spotkałem z takim podejściem. Na tym konkretnym odcinku Gdynia-Hel to wnikliwie sprawdzają bilety na rowery i potrafią wyrzucić ludzi co tego biletu nie mają, ale akcji by wyrzucili ludzi z biletem na konkretne połączenie to jeszcze nie przerabiałem. Ale nie jest to niemożliwe, bo rzeczywiście bilety są na zasadzie "obowiązuje od godz.", a nie jest to miejscówka sensu stricte. Niemniej posiadając taki bilet w ręku - mamy bardzo silny argument do dyskusji z konduktorem, to już musi być wyjątkowo wredny beton, żeby jeszcze robić problemy. Tym bardziej, że tutaj jest sytuacja, ze prawie wszyscy rowerzyści wsiadają na pierwszej stacji w Gdyni. A Ty piszesz o dosiadaniu się do już jadącego pociągu, gdzie raz mogło się naładować trochę ludzi bez biletów na rower, a dwa - innych pasażerów może być tak dużo, że rzeczywiście nie ma takiej możliwości, bo w małych składach pociągów regionalnychy często jest solidne napchane.

Tylko wtedy to znika cały sens sprzedawania biletów na rower. Bo co nam daje bilet, który nie gwarantuje przewozu tego roweru? Takie absurdy to tylko w PKP ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum