Autor Wątek: MPP 2023  (Przeczytany 42934 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: MPP 2023
« 1 Wrz 2023, 16:50 »
W Regio masz bilet na rower na konkretny pociąg. Teoretycznie więc umowa przewozu dotyczy danego pociągu, ale jak widać zdarzają się sytuacje, że przewoźnik się z tej umowy nie wywiąże. Jadąc na Hel to najlepiej wsiadać w Gdyni, będziecie przecież w grupie rowerzystów to możecie przyblokować fizycznie możliwość wsiadania przez te drzwi obok miejsca na rowery i spokojnie się załadować. Trudniej jest, gdy się jest samemu czy w dwie osoby.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 1 Wrz 2023, 16:50 »
Na bilecie mam adnotację, że jest on ważny 6 godzin od odjazdu, ale miejsce gwarantowane na rower jest tylko na ten konkretny pociąg o 14:31 wymieniony z numeru.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 1 Wrz 2023, 17:52 »
Na bilecie mam adnotację, że jest on ważny 6 godzin od odjazdu, ale miejsce gwarantowane na rower jest tylko na ten konkretny pociąg o 14:31 wymieniony z numeru.

Tak, i w tej relacji dość tego pilnują. 2 lata temu konduktor sprawdzał przed wejściem do pociągu w Gdyni, czy ma się bilet na ten dokładnie pociąg: co najmniej 2 osoby startujące w MPPnie pojechały, mimo mojego i Darka Janeczki "wstawiennictwa" (my mieliśmy bilety).
"Poza sezonem MPP" jechałem kiedyś tym pociągiem chyba do którejś z wcześniejszych stacji, Swarzewa chyba, mój TLK się spóźnił i mimo, że zwracałem obsłudze uwagę na fakt, że może być problem z rowerem w następnym Regio na Hel stwierdzili, że bez problemu pojadę tym następnym no i nie wnioskowali przez radio o opóźnienie mojego Regio. No i w tym następnym, ale już przy kontroli, gdzieś koło Rumii czy Redy, konduktor trochę się pultał, że mam nie na ten pociąg. Ale wobec faktu, że w ogóle nie było wielu ludzi, rowerów także niewiele i mojego wzburzenia, że to nie moje widzimisie tylko PKP IC dał działa ze spóźnieniem odpuścił. Ale w sumie, to nie wiem, co w takiej sytuacji należałoby zrobić.

W "normalnych" Regio nie raz jechałem późniejszym (lub też rzadziej wcześniejszym) połączeniem, niż wymienione z numeru na bilecie z rowerem i nigdy konduktorzy nie robili problemu (przynajmniej z tego faktu).

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 1 Wrz 2023, 17:58 »
W Regio masz bilet na rower na konkretny pociąg

Właśnie nie, bilet na osobę jest ważny 6h od konkretnej godziny. Nie masz na nim numeru konkretnego pociągu. Natomiast bilet na rower tak jak napisał 4gotten jest przypisany do konkretnego pociągu. Czyli w teorii powinna być miejscówka na rower - bo jaki by w takiej sytuacji w ogóle miało sens sprzedawanie ograniczonej ilościowo liczby biletów? Ale zawsze konduktor może sięgnąć po te przepisy specjalne odnośnie rowerów. Ale tu jest mała szansa na to, bo sprzedają tyle tych biletów, że to się mieści w pociągach, no i praktycznie wszyscy rowerzyści wsiadają na pierwszej stacji.

• niech tak się stanie
« 1 Wrz 2023, 18:02 »
W Regio masz bilet na rower na konkretny pociąg

Właśnie nie, bilet na osobę jest ważny 6h od konkretnej godziny. Nie masz na nim numeru konkretnego pociągu. Natomiast bilet na rower tak jak napisał 4gotten jest przypisany do konkretnego pociągu. Czyli w teorii powinna być miejscówka na rower - bo jaki by w takiej sytuacji w ogóle miało sens sprzedawanie ograniczonej ilościowo liczby biletów? Ale zawsze konduktor może sięgnąć po te przepisy specjalne odnośnie rowerów. Ale tu jest mała szansa na to, bo sprzedają tyle tych biletów, że to się mieści w pociągach, no i praktycznie wszyscy rowerzyści wsiadają na pierwszej stacji.
Czy to w ogóle czytasz co ja piszę, czy odpisujesz po to tylko, aby się kłócić? Przecież napisałem dokładnie to samo co 4gotten.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 1 Wrz 2023, 18:56 »
Przepraszam, przeoczyłem, ze chodziło o bilet na rower.

« 1 Wrz 2023, 21:29 »
Czy poniższa trasa, z Głodówki do Krakowa, znaleziona w wątku o MPP sprzed kilku lat nadal jest aktualna, czy wymaga może jakiś korekt?
https://ridewithgps.com/routes/44192868

• niech tak się stanie
« 1 Wrz 2023, 22:01 »
Możesz jechać z Raby Wyżnej na Chabówkę i starą krajówką przez Chabówkę, Skomielną Białą, bo samochody jadą tunelem. A jeśli nie przeszkadza 2 km Zakopianki na Rdzawkę, to możesz odbić już w Lasku na Klikuszową, Obidową i potem na Rdzawkę, Rabkę i obok tego co się wyświetla jako restauracja Siwy Dym skręcić w prawo na starą krajówkę. Będzie szybciej, bo podjazdy wyprofilowane pod tranzyt, a potem długa jazda doliną.

« 1 Wrz 2023, 22:08 »
Dzięki, jutro siądę i przełożę Twoje propozycje na "papier".

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 1 Wrz 2023, 22:17 »
A jeśli nie przeszkadza 2 km Zakopianki na Rdzawkę, to możesz odbić już w Lasku na Klikuszową, Obidową i potem na Rdzawkę.

Wracałem tak z PGR i nie polecam, cały odcinek na szczyt w samochodowym korku, a że jest to podjazd to długo się ciągnie. Tam się od lat korkuje droga na światłach w Klikuszowej, więc w kierunku na Zakopane potrafi się to ciągnąć od szczytu. Choć we wrześniu będzie mniejszy ruch niż w sierpniu.

Ale jest to najszybsza droga do Krakowa, ze szczytu już niemal cały czas w dół odcinkiem Rabka - Mszana - Myślenice. Tyle, że to jest ruchliwa droga, ta z linka jest dużo przyjemniejsza do jazdy, choć bardziej górzysta. Też choć jeszcze nie jechałem - to nie liczyłbym na to, że na starej zakopiance na odcinku Chabówka - Lubień to takie pustki będą, w tym rejonie to i lokalny ruch nie jest mały.

• niech tak się stanie
« 1 Wrz 2023, 22:28 »
Korek na Zakopiance z naprzeciwka powoduje właśnie, że jest bezpiecznie, bo nie da się wyprzedzić na podjeździe :D Gorzej jest, że potem się korek kończy i zaczyna rumakowanie przed samą górką. Jechałem tam czasem gdy mi pasowało pod podjazd na Turbacz. Teraz opłaca się jeździć przez Gorzec, bo jest nowa szutrówka.

Droga na odcinku Mszana Dolna - Lubień jest bardzo ruchliwa w obie strony, bo ludzie tędy ścinają do/z drogi krajowej nr 28 i ekspresówki. Przed budową ekspresówki więcej jeździli pagórkami, teraz nikomu się nie opłaca kombinować i lecą przez Myślenice, Mszanę Dolną. Jest tam bardzo wąsko i niebezpiecznie. Niestety nie wpadli na pomysł, aby zrobić jakąś infrastrukturę dla rowerzystów.

« Ostatnia zmiana: 1 Wrz 2023, 22:33 podjazdy »

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 1 Wrz 2023, 22:35 »
Droga na odcinku Mszana Dolna - Lubień jest bardzo ruchliwa w obie strony, bo ludzie tędy ścinają do/z drogi krajowej nr 28 i ekspresówki. Przed budową ekspresówki więcej jeździli pagórkami, teraz nikomu się nie opłaca kombinować i lecą przez Myślenice, Mszanę Dolną.

Nawet w wakacyjne weekendy nie jest tragicznie. To 30 minut jazdy w ruchu ale nie ma co demonizować, bo długie proste jak na wyprzedzanie rowerzysty. Dziesiątki razy to jechałem i ani jednej "sytuacji" nie miałem. Od Lubnia stara Zakopianka pełen luksus do Myślenic a potem nie ma zmiłuj - dwie granie grzeba przekroczyć  :D nic się nie da poprawić, czy zepsuć.

• niech tak się stanie
« 1 Wrz 2023, 22:43 »
Nawet w wakacyjne weekendy nie jest tragicznie. To 30 minut jazdy w ruchu ale nie ma co demonizować, bo długie proste jak na wyprzedzanie rowerzysty. Dziesiątki razy to jechałem i ani jednej "sytuacji" nie miałem.
Wiesz, inne się ma wrażenie jak jedziesz górami teren praktycznie bez samochodów przez kilka dni, biwakujesz na wieży widokowej na Mogielicy i zjeżdżasz sobie cichą szosą przez Wilczyce i nagle wpadasz w jakiś totalny chaos samochodowy ;D

Offline Mężczyzna PATYN

• Miasto: Smolec
  • Na forum od: 21.09.2021
« 1 Wrz 2023, 22:52 »
Ja osobiście wolę drogę
Mszana>Kasina Mała>Węglówka>Wiśniowa>Dobczyce>Wieliczka>Kraków
Zdecydowanie mniej aut

• niech tak się stanie
« 1 Wrz 2023, 23:01 »
Zdecydowanie mniej aut
Zdecydowanie mniej aut to jest jadąc tym wariantem co podany został przez 4gotten, ale potem odbijając na Skawinę korzystając z dróg technicznych przy Zakopiance. Ze Skawiny DDR do dworca Kraków Główny, ale krótkiego kawałka chyba wciąż brakuje. Na MTB to nie robi wiele, ale na szosie spacer. Chociaż nie wiem, może już zrobili? Krakusy muszą się wypowiedzieć.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum