Autor Wątek: MPP 2023  (Przeczytany 42942 razy)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Odp: MPP 2023
« 2 Wrz 2023, 15:58 »
Dzięki Żubr, tak zrobię, bo już nieźle zakręciło mi się w głowie od tych wszystkich rekomendacji 😁
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 2 Wrz 2023, 16:07 »
Tylko jedno ale, zgodnie z tym linkiem ślad od Stróży wjeżdża na drogę ekspresową S7. W Stróży na tym głównym rondzie skręcasz w lewo jakbyś jechał na Trzebunię/Bieńkówkę, po czym pierwszy skręt w prawo przy Delikatesach. I już drogą techniczną lecisz do samych Myślenic.
To jest chyba przeze mnie wrzucana kiedyś trasa, oczywiście to z tym S7 to kwestia tego, że się źle kliknęło na RWGPS, trzeba jechać jak mówisz - starą zakopianką idącą po zachodniej strony obecnej ekspresówki. I jedyny nieoczywisty kawałek to właśnie ta Stróża, gdzie trzeba dwa razy skręcić jak opisałeś.

Z tym że to jest droga na dworzec Kraków - Płaszów, do centrum i na Główny to szybciej jest jechać prosto ulicami Krzyżańskiego i Herberta. I własnie jedyne czego nie mam do końca dopracowanego to dobry wjazd do samego Krakowa. Bo ta Krzyżańskiego jest nie za przyjemna, tam na środku ulicy jest betonowa, wystająca z 10cm nad asflat szykana do rozdzielania pasów, przez co wyprzedzanie roweru jest niewygodne. Ale tego może jest ze 2km. i przeszkadza tylko jak akurat jest sporo samochodów w godzinach szczytu. I też średnio wygodny skręt w lewo na Herberta, zaraz po wiadukcie nad A4. Natomiast kawałek dalej jest już droga dla rowerów, choć fragmentami marnej jakości. I też nie za ciekawy skręt z Turowicza na Kamieńskiego. Ale to już trzeba dobrze znać miasto by to ominąć i też dodać trochę kluczenia.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 2 Wrz 2023, 16:46 »
Teraz wystarczy w google wpisać nawigację rowerową. Pod względem ścieżek mocno się poprawiło w Krk ostatnio. Dojazd na dworzec główny jest łatwy z każdej strony miasta. Jak ktoś będzie miał tracka na rogatki to mogę pomóc.

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 2 Wrz 2023, 21:55 »
Masz racje Wilk. Tylko ja jestem takiej jazdy nauczony ze obserwuję co sie dzieje na drodze non stop od lat. To jest tez wyciagniete z jazdy motocyklem. Patrzysz jak najdalej i widzisz miejesca gdzie moze wystapis zagrożenie. Poleciałem ksiazke Motocykilsa doskonały wspomiałem o niej w wątku( terror kaskowy.)   A co do bezpieczeństwa. To chodzi o to ze na takich drogach masz duzo swiatków wiec nikomu nie przychodzi
do głowy jakies głupie pomysły. Jak w zeszły roku przyhamowanie przed rowerzystą. Lub najnowasz sprawa gas pieprzowy.
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

• Miasto:
« 2 Wrz 2023, 22:05 »
ja na gminych drogach czuje sie nie pewnie. Przez brak doświadczenia. Po prostu kazdy czuje sie dobrze w swoim środowisku

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 2 Wrz 2023, 22:09 »
Ale masz też zmęczonych kierowców, co jadą za kółkiem 15-20 godzin. I mogą po prostu wjechać w rowerzystę z prędkością rzędu 100 km/h i więcej. Nie zauważyć. Tak się dzieje i to często. Nic wtedy nie zrobisz, nawet patrząc w lusterko. Kierowcy zwykle na ostatnią chwilę podejmują manewr wyprzedzania, więc musiałbyś w każdej takiej sytuacji zjeżdżać na trawę, a zakładam, że tego nie robisz. Po prostu masz szczęście. Są ludzie, co kilka razy wygrywają w loteriach, są tacy, co mają po kilka nowotworów, a ich dzieci giną zupełnie przypadkowo. Na razie po prostu wygrywasz ciągle losy na loterii.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

• Miasto:
« 2 Wrz 2023, 22:22 »
Chczesz powiedziec ze mam szczescie 25 lat. To nie tak. Miałem z 3  sytuacje ze było ciepło. Ale wiedzialem ze sie sie zbliżają bo ja cały czas monituje wzrokiem droge 360 stopni. Wiem ze to moze wydawac sie dziwne. Ale taka prawda. Ja po drogach krajowych mam z 50 tys przejechane. 

• niech tak się stanie
« 2 Wrz 2023, 22:28 »
Chczesz powiedziec ze mam szczescie 25 lat. To nie tak. Miałem z 3  sytuacje ze było ciepło. Ale wiedzialem ze sie sie zbliżają bo ja cały czas monituje wzrokiem droge 360 stopni.
No i co wtedy zrobiłeś? Zjechałeś do rowu? Zakładam, że po prostu kierowca jechał swoje 110-120 km/h i żadnego manewru nie zrobił, więc musiałeś opuścić jezdnię. Serio się to udało?

We mnie wjechał mimo patrzenia w lusterko, nic nie da się zrobić w takiej sytuacji, za mało czasu.

Mniej więcej taka sama sytuacja, jak widziałem gdy koleś setką przeleciał przez czerwone światło w Poznaniu i dosłownie minął się na centymetry z bardzo dużym ruchem poprzecznym. Cały czas w poprzek jechały samochody, a on się zamyślił i dwupasmówką przeciął inną dwupasmówkę na czerwonym za dnia. Fart jakich mało, bo tam każdy na zderzaku jedzie, a on się idealnie zmieścił. Nikt nawet nie zatrąbił, bo nie zdążył.

Miał skądinąd o tyle pecha, że nie było żadnego samochodu przed nim na tej drodze, więc nikt nie stał i nie czekał na światłach. Pewnie to go zmyliło.
« Ostatnia zmiana: 2 Wrz 2023, 22:36 podjazdy »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 3 Wrz 2023, 11:29 »
Tylko ja jestem takiej jazdy nauczony ze obserwuję co sie dzieje na drodze non stop od lat. To jest tez wyciagniete z jazdy motocyklem. Patrzysz jak najdalej i widzisz miejesca gdzie moze wystapis zagrożenie.

Prawie wszystkie zagrożenia występuą z tyłu więc patrzenie guzik da. A nawet jeśli używasz lusterka - to na takiej drodze jak zakopianka, gdzie samochód mija nas często co 5-10 sekund to niewykonalne by cały czas gapić się na lusterko, zresztą jak samochód jedzie 100km/h to i czasu na reakcję za mało. Teorie, że drogi krajowe są bezpieczniejsze od lokalnych to między bajki można włożyć. W miarę bezpieczne to są jedynie te drogi, gdzie występuje szerokie pobocze, ale takich krajówek w Polsce jest niewiele. Oczywiście to nie tak, że każda krajówka z definicji jest niebezpieczna - to zalezy przede wszystkim od tego jak jest duży na niej ruch, jest trochę całkiem spokojnych krajówek. Ale typowa ruchliwa krajówka bez pobocza - to bez wątpienia najmniej bezpieczna droga na rower.
chodzi o to ze na takich drogach masz duzo swiatków wiec nikomu nie przychodzi
do głowy jakies głupie pomysły.
Celowy atak na rowerzystę to jest niesłychanie rzadka sytuacja i nie o tym jest rozmowa. Rozmowa jest o zwykłych sytuacjach wynikających z nieuwagi i braku kultury drogowej w Polsce, u nas wyprzedzanie na gazetę i zwykłe chamstwo jest normą. I na krajówkach takie sytuacje spotyka się o niebo częściej. I co z tego że będzie 50 świadków jak nas samochód skosi? Mieliśmy dokładnie taki wypadek na naszym forum jak to przy wyprzedzaniu bus skosił Transatlantyka na bardzo ruchliwej DK 74. Kierowca źle ocenił odległość przy wyprzedzaniu i uderzył w niego bocznym lusterkiem przy dużej prędkości. I o takie sytuacje na krajówkach o wiele łatwiej - bo jest tam dużo więcej samochodów oraz ich średnie prędkości są sporo wyższe niż na drogach lokalnych.

Poza tym odkładając zupełnie kwestię bezpieczeństwa na bok - co to za przyjemność jechać cały czas w smrodzie i huku silników? Na odcinku zakopianki Myślenice - Kraków, który tak polecsz - to huk jest po prostu niesamowity, bo ruch jest ogromny, a samochody lecą po 100km/h. Korzystanie z krajówek miało pewną rację bytu 20 lat temu, gdy boczne drogi w Polsce były często w fatalnym stanie (i też ruch był jednak sporo mniejszy), wtedy jeszcze jazda krajówkami jakąś wartość dodaną wnosiła. Ale teraz wiele dróg lokalnych ma gładkie asfalty, więc po diabła się pchać na ruchliwe drogi, jak na bocznych mamy dobre asfalty?

I to podejście widać dobrze na trasach współczesnych wyścigów ultra - coraz mniej jest takich wykorzystujących krajówki, nawet na BBT zaczynają od tego odchodzić bo narzekania uczestników były powszechne. A MPP jest imprezą, która od swojego powstania bazowała przede wszystkim na bocznych drogach. Tylko oczywście dobre zaplanowanie wyścigu wymaga umiejętności planowania, włożenia w to ileś pracy - sprawdzenia przynajmniej na SV, a niektóych odcinków przejechania rowerem. Ale organizatorzy z Koła Ultra jak Turysta czy Tomek - potrafią bardzo dobrze planować trasy i jakieś wpadki bardzo rzadko im się zdarzają. A inne wyścigi jak np. RTP - w ogóle eliminują krajówki, zakaz używania krajówek powoduje, że samodzielne planowanie trasy robi się dużym wyzwaniem i ma pewien wpływ na wynik jaki osiągniemy.

Widać to świetnie na Kaszubach, gdzie jest ileś fajnych bocznych dróg, podczas gdyby postawić na wojewódzkie - byłoby wiele mniej ciekawie.

Online Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 3 Wrz 2023, 12:51 »
W tym roku odpadam. Jak ktoś przespał bilety, to właśnie zwróciłem 12:33 z Warszawy do Gdyni i 15:41 z Gdyni do Helu powinny być do kupienia już.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 3 Wrz 2023, 13:47 »
No jak to tak?  ;)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 3 Wrz 2023, 17:10 »
W tym roku odpadam
Ale popatrz na prognozę! Taka pogoda już się nigdy nie trafi. ;)

Marek

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 3 Wrz 2023, 17:37 »
No właśnie, pogoda się zapowiada tak idealna jak w 2018 roku, gdy jedyny raz w historii MPP zwycięzcom udało się złamać 35h, a nawet 34h  ;). To nawet bez formy warto spróbować, choćby dla czystej przyjemności jazdy. Bo ostatnio na MPP to pogoda jakoś za bardzo nie rozpieszczała. Zresztą i zly-sze wtedy miał swój zdecydowanie najlepszy czas przejazdu MPP, mało zabrakło do złamania 48h  ;). Ale to jakie wtedy ludzie czasy wykręcili dobrze pokazuje jak istotna jest pogoda na takim wyścigu.

• niech tak się stanie
« 3 Wrz 2023, 18:20 »
Może planuje inaczej wykorzystać tę pogodę? Wszak warun pozwala np. pojechać w Alpy.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 3 Wrz 2023, 18:26 »
Ale to jakie wtedy ludzie czasy wykręcili dobrze pokazuje jak istotna jest pogoda na takim wyścigu.

Ale wtedy było 935 km(?) i łagodnie w górach. Te czasy to odzwierciedlają. Teraz jest na stałe 3/4h jazdy więcej.
A na prognozę na MPP bym się aż tak nie napalał, bo może nie popada, ale jak się trafi dwie doby pod wiatr, to każdy zatęskni za deszczem i wiatrem z NW.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum