Autor Wątek: MPP 2023  (Przeczytany 42948 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: MPP 2023
« 3 Wrz 2023, 19:10 »
Kierunek wiatru pozostaje jeszcze kwestią otwartą. Ponadto mamy być blisko centrum wyżu, wtedy nie hula aż tak jak na krawędziach. I wypluj te słowa o deszczu, bo ja się przymierzam do Bieszczadów i Beskidu Niskiego. Terenowo. Od jutra zaczynają przesychać, dam im 2-3 dni na podsuszenie błotka i jazda! Żadnego deszczu, stabilne +28 w dzień i słoneczko zostało zamówione, przesuszający wiatr wschodni (w Bieszczadach prawie na pewno taki kierunek, bo dalej od wyżu).
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 3 Wrz 2023, 19:41 »
(...) ja się przymierzam do Bieszczadów i Beskidu Niskiego. Terenowo

Niski to jeszcze rozumiem, ale w polskiej części Bieszczadów terenowo to mało co fajnego jest do przejechania terenowo.

To już lepiej wyskoczyć w Bieszczady na Ukrainę.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 3 Wrz 2023, 20:02 »
...To nawet bez formy warto spróbować, choćby dla czystej przyjemności jazdy. Bo ostatnio na MPP to pogoda jakoś za bardzo nie rozpieszczała...

To jakbym o sobie czytał. Formy brak, ale chęci duże u mnie. Zapowiada się ekstra przygoda :)
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Na forum od: 01.02.2011
« 3 Wrz 2023, 20:33 »
To już lepiej wyskoczyć w Bieszczady na Ukrainę.
Warto, ale to zostawię sobie na lepszy okres. Poza tym mając raptem 5-6 dni i transport publiczny, dojazd na Ukrainę to grubsza sprawa. Do Przemyśla mogę dojechać po dniówce w Poznaniu na 24-1 w nocy i mając 2-3 km podjazdu do biwaku, z tego da się jeszcze o tej porze roku wyciągnąć 4 godziny snu i wschód słońca. No i powrót z Tarnowa pozwala na 9 godzin jazdy przed pociągiem.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 3 Wrz 2023, 20:45 »
No właśnie, pogoda się zapowiada tak idealna jak w 2018 roku, gdy jedyny raz w historii MPP zwycięzcom udało się złamać 35h, a nawet 34h  ;). To nawet bez formy warto spróbować, choćby dla czystej przyjemności jazdy. Bo ostatnio na MPP to pogoda jakoś za bardzo nie rozpieszczała. Zresztą i zly-sze wtedy miał swój zdecydowanie najlepszy czas przejazdu MPP, mało zabrakło do złamania 48h  ;). Ale to jakie wtedy ludzie czasy wykręcili dobrze pokazuje jak istotna jest pogoda na takim wyścigu.

W 2018 był przymrozek w górach, brrrr jeszcze mi zimno jak sobie tylko pomyślę, bo pojechałem na lekko i nie miałem żadnej wiatrówki, brrrr.... Myślałem, żeby właśnie pojechać i w Pelplinie odbić do Tczewa, albo w Kwidzyniu do Prabutów, ale dalej to ja nie dojadę. Myślę, że min. 4 dni bym potrzebował na całą trasę. Bilety już oddałem, więc nie ma co. :icon_cry:

To jakbym o sobie czytał. Formy brak, ale chęci duże u mnie. Zapowiada się ekstra przygoda :)

Wiesz, im mniejsza forma tym więcej krwi, potu i bólu. Jedno jest na plus, jak się słabiej kręci, to się tyłek mniej odparza, ale wszystko inne boli dużo bardziej.  :P

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 3 Wrz 2023, 22:52 »
W tym roku odpadam. (...)

No wiesz co?!? Tak się nie robi kolegom.
W dodatku @podjazdy stara się jak może, ogarnia nam dobrą pogodę
Proszę natychmiast odkupić te bilety, przyjechać do Helu i nas przeprosić.
Foch!

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 3 Wrz 2023, 23:19 »
W 2018 był przymrozek w górach, brrrr jeszcze mi zimno jak sobie tylko pomyślę, bo pojechałem na lekko i nie miałem żadnej wiatrówki, brrrr....

Żeby tylko takie problemy były na ultra to by dobrze było  ;)
Zimno to tylko kwestia ciuchów, po prostu część osób się za bardzo wylajtowała
Bilety już oddałem, więc nie ma co. :icon_cry:
Teraz to już ich i tak pewnie nikt nie kupi, zresztą takiemu weteranowi podróży z PKP to nie muszę mówić, ze da się to z i bez biletu spokojnie ogarnąć. Pamiętam jak to Zdzisio i Ola Piekarscy w Pendolino wieźli rowery jako bagaż, podobnie i na Hel, na oba te odcinki nie mając biletów na rower  :D

Wiesz, im mniejsza forma tym więcej krwi, potu i bólu. Jedno jest na plus, jak się słabiej kręci, to się tyłek mniej odparza, ale wszystko inne boli dużo bardziej.  :P
Jak to mawiał Mike Hall "Nic co jest cokolwiek warte nie przychodzi łatwo"...
Tacy co się boją krwi, potu i łez - to siedzą z piwkiem przed TV i puszczają kolejne bąki w kanapę. Cierpienie to kwintesencja ultra - im bardziej cierpisz tym większym jesteś ultrasem!  :lol:

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 4 Wrz 2023, 08:58 »
...
A na prognozę na MPP bym się aż tak nie napalał, bo może nie popada, ale jak się trafi dwie doby pod wiatr, to każdy zatęskni za deszczem i wiatrem z NW.
No właśnie. Wszystkie długoterminowe pokazują 28-30 st. w dzień i wiatr z południa :(
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna Żubr

• Na forum od: 03.11.2010
« 4 Wrz 2023, 09:28 »
Z tym że to jest droga na dworzec Kraków - Płaszów, do centrum i na Główny to szybciej jest jechać prosto ulicami Krzyżańskiego i Herberta. I własnie jedyne czego nie mam do końca dopracowanego to dobry wjazd do samego Krakowa. Bo ta Krzyżańskiego jest nie za przyjemna, tam na środku ulicy jest betonowa, wystająca z 10cm nad asflat szykana do rozdzielania pasów, przez co wyprzedzanie roweru jest niewygodne. Ale tego może jest ze 2km. i przeszkadza tylko jak akurat jest sporo samochodów w godzinach szczytu. I też średnio wygodny skręt w lewo na Herberta, zaraz po wiadukcie nad A4. Natomiast kawałek dalej jest już droga dla rowerów, choć fragmentami marnej jakości. I też nie za ciekawy skręt z Turowicza na Kamieńskiego. Ale to już trzeba dobrze znać miasto by to ominąć i też dodać trochę kluczenia.

No tak, tutaj Chłopaki pisali, że mają pociąg z Płaszowa. Natomiast jak chcesz na Główny, to nie wiem czy nie najlepiej jechać i tak do Płaszowa, potem estakadą tramwajową do Lipskiej i potem wzdłuż II obwodnicy aż do ronda Mogilskiego. Tam jest fajna droga rowerowa na całej długości. Tamtędy się dość sprawnie jedzie, bo jest mało świateł. Potem przy UEK-u i wjeżdżasz sobie wygodnie na dworzec tunelem rowerowym. No może, że bardzo chcesz przez centrum, to da się. Od kiedy zbudowali estakadę rowerową na torami na Mateczym i trasę rowerą wzdłuż Kamieńskiego to nie jest taka rzeźnia tam. Tylko że przejazd przez centrum ma wadę, że żeby się dostać do dworca musi się przebijać przez galerię krakowską.

Offline Mężczyzna Tomek_bikelover

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 08.07.2022
« 4 Wrz 2023, 09:51 »
...
A na prognozę na MPP bym się aż tak nie napalał, bo może nie popada, ale jak się trafi dwie doby pod wiatr, to każdy zatęskni za deszczem i wiatrem z NW.
No właśnie. Wszystkie długoterminowe pokazują 28-30 st. w dzień i wiatr z południa :(

Może się jeszcze zmieni kierunek, albo nie będzie aż tak uciążliwy.
« Ostatnia zmiana: 4 Wrz 2023, 10:07 Tomek_bikelover »

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 4 Wrz 2023, 10:04 »
...

Te prognozy wiatru są na razie nic nie warte, ale tylko poddaję w wątpliwość twierdzenie, że to może być najlepsza pogoda na MPP. Pamiętam edycję BBT, kiedy zawodnicy w całości pokonali trasę wraz z frontem, non stop deszcz do tego wiatr z NW i popadały rekordy. W 2019 na MPP była piękna i słoneczna pogoda, ale wiatr zrobił spustoszenie już pierwszego dnia i posypało się masa DNF.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 4 Wrz 2023, 10:36 »
Te prognozy wiatru są na razie nic nie warte, ale tylko poddaję w wątpliwość twierdzenie, że to może być najlepsza pogoda na MPP. Pamiętam edycję BBT, kiedy zawodnicy w całości pokonali trasę wraz z frontem, non stop deszcz do tego wiatr z NW i popadały rekordy. W 2019 na MPP była piękna i słoneczna pogoda, ale wiatr zrobił spustoszenie już pierwszego dnia i posypało się masa DNF.

Oczywiście dla czasu przejazdu to wiatr jest kluczowy, ale już dla komfortu jazdy to lepsza będzie jazda pod sensowny wiatr na sucho, niż mokro z wiatrem (jak było drugiego dnia w 2017, który był najgorszym pogodowo MPP w historii). A kluczową sprawą to jest jaki to jest deszcz, jaki to jest wiatr oraz jaka temu towarzyszy temperatura. We wspomnianym 2019 to nie sam wiatr tak wykańczał ludzi, a jego połączenie z zimnem i jeszcze długim odcinkiem "pustyni zaopatrzeniowej" pierwszej nocy. I w efekcie zmarznięcia części ludzi psycha mocno siadła w nocy i gdy dojechali rano do Kalisza to już tylko myśleli o wycofie.

Lekki przeciwny wiatr wielce się nie da we znaki, podobnie jak i lekki deszcz spustoszenia nie zrobi. Ale już jak do obu tych sytuacji się doda niskie temperatury - to poprzeczka trudności idzie w górę. Natomiast faktem jest, ze w 2018 od rejonu Kalisza wiało już zdecydowanie w plecy, natomiast pierwsze ok. 450km to wcale nie był korzystny wiatr, raczej boczno-przeszkadzający.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 4 Wrz 2023, 11:51 »
Lekki przeciwny wiatr wielce się nie da we znaki, podobnie jak i lekki deszcz spustoszenia nie zrobi.

Ja w ciemno biorę lekki deszcz mając taką alternatywę na dwie doby :) bardziej mi się to z "komfortem" kojarzy niż dwa dni jazdy pod lekki wiatr ;)

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 4 Wrz 2023, 11:59 »
Lekki przeciwny wiatr wielce się nie da we znaki, podobnie jak i lekki deszcz spustoszenia nie zrobi.

Ja w ciemno biorę lekki deszcz mając taką alternatywę na dwie doby :) bardziej mi się to z "komfortem" kojarzy niż dwa dni jazdy pod lekki wiatr ;)

Ja też :)
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 4 Wrz 2023, 12:25 »
Pomarzyć to sobie zawsze można :P
Jak napisałem - wszystko zależy od skali tych zjawisk, na razie to ja widzę w prognozach zarówno na sobotę jak i na niedzielę ledwie 2m/s, a tyle to się ledwo odczuwa. Do tego bardzo ciepłe noce, koło 15 stopni, jednym słowem prawie ideał. Poza tym trasa MPP jednak sporo kręci, tak więc najczęściej spotyka się rozmaite odmiany wiatru bocznego

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum