(...) ja się przymierzam do Bieszczadów i Beskidu Niskiego. Terenowo
...To nawet bez formy warto spróbować, choćby dla czystej przyjemności jazdy. Bo ostatnio na MPP to pogoda jakoś za bardzo nie rozpieszczała...
To już lepiej wyskoczyć w Bieszczady na Ukrainę.
No właśnie, pogoda się zapowiada tak idealna jak w 2018 roku, gdy jedyny raz w historii MPP zwycięzcom udało się złamać 35h, a nawet 34h . To nawet bez formy warto spróbować, choćby dla czystej przyjemności jazdy. Bo ostatnio na MPP to pogoda jakoś za bardzo nie rozpieszczała. Zresztą i zly-sze wtedy miał swój zdecydowanie najlepszy czas przejazdu MPP, mało zabrakło do złamania 48h . Ale to jakie wtedy ludzie czasy wykręcili dobrze pokazuje jak istotna jest pogoda na takim wyścigu.
To jakbym o sobie czytał. Formy brak, ale chęci duże u mnie. Zapowiada się ekstra przygoda
W tym roku odpadam. (...)
W 2018 był przymrozek w górach, brrrr jeszcze mi zimno jak sobie tylko pomyślę, bo pojechałem na lekko i nie miałem żadnej wiatrówki, brrrr....
Bilety już oddałem, więc nie ma co.
Wiesz, im mniejsza forma tym więcej krwi, potu i bólu. Jedno jest na plus, jak się słabiej kręci, to się tyłek mniej odparza, ale wszystko inne boli dużo bardziej.
...A na prognozę na MPP bym się aż tak nie napalał, bo może nie popada, ale jak się trafi dwie doby pod wiatr, to każdy zatęskni za deszczem i wiatrem z NW.
Z tym że to jest droga na dworzec Kraków - Płaszów, do centrum i na Główny to szybciej jest jechać prosto ulicami Krzyżańskiego i Herberta. I własnie jedyne czego nie mam do końca dopracowanego to dobry wjazd do samego Krakowa. Bo ta Krzyżańskiego jest nie za przyjemna, tam na środku ulicy jest betonowa, wystająca z 10cm nad asflat szykana do rozdzielania pasów, przez co wyprzedzanie roweru jest niewygodne. Ale tego może jest ze 2km. i przeszkadza tylko jak akurat jest sporo samochodów w godzinach szczytu. I też średnio wygodny skręt w lewo na Herberta, zaraz po wiadukcie nad A4. Natomiast kawałek dalej jest już droga dla rowerów, choć fragmentami marnej jakości. I też nie za ciekawy skręt z Turowicza na Kamieńskiego. Ale to już trzeba dobrze znać miasto by to ominąć i też dodać trochę kluczenia.
Cytat: MaciekK w 3 Wrz 2023, 18:26...A na prognozę na MPP bym się aż tak nie napalał, bo może nie popada, ale jak się trafi dwie doby pod wiatr, to każdy zatęskni za deszczem i wiatrem z NW.No właśnie. Wszystkie długoterminowe pokazują 28-30 st. w dzień i wiatr z południa
Te prognozy wiatru są na razie nic nie warte, ale tylko poddaję w wątpliwość twierdzenie, że to może być najlepsza pogoda na MPP. Pamiętam edycję BBT, kiedy zawodnicy w całości pokonali trasę wraz z frontem, non stop deszcz do tego wiatr z NW i popadały rekordy. W 2019 na MPP była piękna i słoneczna pogoda, ale wiatr zrobił spustoszenie już pierwszego dnia i posypało się masa DNF.
Lekki przeciwny wiatr wielce się nie da we znaki, podobnie jak i lekki deszcz spustoszenia nie zrobi.
Cytat: Wilk w 4 Wrz 2023, 10:36Lekki przeciwny wiatr wielce się nie da we znaki, podobnie jak i lekki deszcz spustoszenia nie zrobi. Ja w ciemno biorę lekki deszcz mając taką alternatywę na dwie doby bardziej mi się to z "komfortem" kojarzy niż dwa dni jazdy pod lekki wiatr