Jutro czas na test ich żywotności i etrexa 35 touch Ustawiłem możliwie econo parametry (ekran mapy wzbudzany włącznikiem zasilania, podświetlenie ekranu na minimum). Niestety to pozbawia frajdy obserwowania mapy w czasie jazdy, ale na pewno będzie miało wpływ na czas pracy samego urządzenia.
W niedzielę rano zajrzałem do jaskini Wielkanocnej (bo biwakowałem w pobliżu), a wieczorem zrobiłem sobie legowisko w j. Komarowej ze strachu przed walącymi się drzewami i spadającymi gałęziami. Okropnie wiało, a ja od soboty rano do dzisiejszego popołudnia w siodle, więc wywiany, wymrożony nie miałem ochoty na robienie uników Pierwsze święta Wielkanocne spędzone samotnie na rowerze w terenie. Pięknie, pusto, spokojnie (tak pusto było ostatnio 1-go listopada), tylko nogi bolą. Rodzina jakoś zaakceptowała ten "wybryk", więc mam z niego pełną radość.
Cytat: maper w 25 Mar 2018, 06:58Zimą oddałem rower do serwisu na przegląd i konserwację, tzw. serwis generalny.Wsiadłem dzisiaj na niego po raz pierwszy po tym przeglądzie, żeby dojechać do pracy. A tu w pedale duży luz (przed serwisem pedał był sprawny). Wygląda na to, że zamiast przygotować mi rower do sezonu, to go zepsuli.To papraki, nie fachowcy. Nie oddam im więcej roweru.Czerwona lampka powinna mi się zaświecić już w momencie, kiedy rower u nich kupowałem, bo otrzymałem go z niedokręconymi śrubami trzymającymi ramkę pedału. Śruby pogubiłem wówczas w trasie i miałem problem z powrotem do domu.Wniosek taki, że trzeba zaopatrzyć się w potrzebne narzędzia, posiąść niezbędną wiedzę i samemu serwisować rower.Zajrzałem do tego pedału. Był rozkręcony z zewnętrznej strony, co powodowało 2-3 milimetrowy luz wzdłuż osi i jeszcze większy na boki.Pedały to raczej niedrogi model VP-199A. Na kulkach. Trochę ograniczał mnie brak odpowiednich narzędzi, bo żeby się do pedału dobrać, potrzebne były klucze nasadowe. Dziesiątkę do nakrętki kontrującej miałem, ale potrzebny był też trochę większy (być może 11) do wyregulowania luzu na kulkach. Jakoś sobie z tym poradziłem. Bez narzędzi nie udało się tego wyregulować precyzyjnie, ale jest dużo lepiej, niż było. Mam nadzieję, że ten zabieg na chwilę wystarczy.Na wszelki wypadek rozejrzę się za nowymi pedałami.
Zimą oddałem rower do serwisu na przegląd i konserwację, tzw. serwis generalny.Wsiadłem dzisiaj na niego po raz pierwszy po tym przeglądzie, żeby dojechać do pracy. A tu w pedale duży luz (przed serwisem pedał był sprawny). Wygląda na to, że zamiast przygotować mi rower do sezonu, to go zepsuli.To papraki, nie fachowcy. Nie oddam im więcej roweru.Czerwona lampka powinna mi się zaświecić już w momencie, kiedy rower u nich kupowałem, bo otrzymałem go z niedokręconymi śrubami trzymającymi ramkę pedału. Śruby pogubiłem wówczas w trasie i miałem problem z powrotem do domu.Wniosek taki, że trzeba zaopatrzyć się w potrzebne narzędzia, posiąść niezbędną wiedzę i samemu serwisować rower.
Cytat: sierra w 1 Kwi 2018, 14:01Jutro czas na test ich żywotności i etrexa 35 touch Ustawiłem możliwie econo parametry (ekran mapy wzbudzany włącznikiem zasilania, podświetlenie ekranu na minimum). Niestety to pozbawia frajdy obserwowania mapy w czasie jazdy, ale na pewno będzie miało wpływ na czas pracy samego urządzenia. To nie są dobre ustawienia do testu - bo ustawienie opcji z wyłączaniem się ekranu po 30 sekundach to już jest maksymalizowanie czasu pracy kosztem komfortu obsługi urządzenia. Tak sprawdzisz ile maksymalnie urządzenie wyciągnie, a nie w takiej konfiguracji jak je chcesz używać. A ważniejsze jest żeby wygodnie używać urządzenia, a nie żeby baterie jak najdłużej pociągnęły. Był taki kolarz na BBTour co jechał w tym trybie i nadrobił kilkadziesiąt km bo przez wyłączony ekran przegapił skręty, przyżydził trochę na bateriach, ale sumarycznie raczej średnio na tym wyszedł Do testu dużo lepiej sprawdzać takie warunki w jakich będziesz urządzenia używał., jak chcesz jechać na ekranie mapy - to na tym ekranie robić test.
No i "Wisła" nie chce mi się wgrać do tego ustrojstwa... zapisuję plik na dysk i przenoszę na garmina. I wyskakuje jakiś błąd...
Cytat: sierra w 4 Kwi 2018, 08:35No i "Wisła" nie chce mi się wgrać do tego ustrojstwa... zapisuję plik na dysk i przenoszę na garmina. I wyskakuje jakiś błąd... I nic, żadnej konkretnej informacji, tylko "Błąd"?Jeśli coś się wyświetla to wklej, nawet jeśli dla Ciebie to zupełnie niezrozumiałe.
28mm - continental grand prix 4000s ii