Autor Wątek: Przewóz wody w konfiguracji bikepackingu  (Przeczytany 4134 razy)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Jak to się montuje na bagażniku? Potrzeba jakiś dodatkowy adapter?

Nie trzeba, ale możesz kupić

Ja tak zamontowałem:
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=4878.msg590680#msg590680

A tu masz adaptery:
https://de.ortlieb.com/en/products/ql31-mounting-clamps?_pos=4&_sid=992c9f1fa&_ss=r
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Jak to się montuje na bagażniku? Potrzeba jakiś dodatkowy adapter?

No i tu jest problem. Najlepiej do tego celu nadają się uchwyty do systemu Ortlieb QL3.1. Wyglądają tak:

Tylko, że są niedostępne  :o W sklepach są tylko uchwyty na rurki grubsze od standardowych (11 mm i więcej). Te też oczywiście można użyć, ale trzeba już rzeźbić. Standardowe uchwyty dodawane są gratis do każdego bagażnika Ortlieba. Jest więc szansa, że ktoś ma i nie używa (tego prawie nikt nie używa).

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
I jeszcze taka porada: mocując wieszaki pod te torebki warto jeden uchwyt dać na rurce pionowej, a drugi na rurce poziomej. Dzięki temu nie będą miały szans się obrócić.

Offline Dream Maker

I jeszcze taka porada: mocując wieszaki pod te torebki warto jeden uchwyt dać na rurce pionowej, a drugi na rurce poziomej. Dzięki temu nie będą miały szans się obrócić.

U mnie to odpada bo mam bagażnik Crosso i jakbym miał tak zamocować sakwy to były by one zbyt wysoko.
A wiadomo - im sakwy niżej tym lepiej. Chociaż przy wadze mojego bagażu nie miało by to zbyt wielkiego znaczenia, ale "niższe" sakwy ładniej wyglądają ;)
Poza tym/Na szczęście u mnie nic nie lata, mimo że oba uchwyty mam przymocowane do rurki pionowej.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Ale to przecież jest bagażnik. W tytule jest bikepacking, a nie bikeracking :lol:

Mój setup w Dolomitach, 2 tygodnie temu. To wielkie na sakwie tylnej to karimata składana, nieco ponad 400 g wagi. Wbrew pozorom ma sens - podczas wypychu mogę rower pchać biodrem napierając na tę karimatę. Bardzo usprawnia to wypych, bo nie męczą się ręce. Więcej pracuje natomiast Achilles, więc wymaga trochę treningu przed większą wyprawą, żeby nie zrobić sobie kontuzji. Wystarczy kilka razy do roku jechać w góry. Dodatkowo karimata przydaje się za dnia - można usiąść na byle czym, bo jeden ruch i rozłożona. Nawet do kąpieli, gdy wejście do rzeki jest kamieniste - smyk i karimata na kamieniach, można bosą stopą bez bólu iść.

Woda jest w sakwie w ramie (standardowa Cisowianka 1,5 litra, ale wchodzi też butla 2 litry, tylko wąska). Do tego roboczo 0,75 litra na sakwie na kierownicy (pod zielonym paskiem, który od dołu trzyma namiot, a od góry wodę) oraz butelka Coli, 1-2 piwa, redbull i magnez w sakwie pod kierownicą.

« Ostatnia zmiana: 25 Sie 2025, 23:19 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Dream Maker

Ale to przecież jest bagażnik. W tytule jest bikepacking, a nie bikeracking :lol:

Autor powoli przechodzi na ciemną stronę mocy ;)

Mam za sobą 1 wyprawę 300 km z sakwami 2x 15L extrawheel do tego torba full frame 5L na kiere beczka. Wszystko z zarciem, spaniem i wodą 1L na gotowanie sie miesci luzem wraz z piwkiem;) z sakw jestem zadowolony

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Ale weźcie wrzucicie cwaniaki 4 piwa w bikepacking;D

Przy okazji:

The Tubus Vega for (...) Extra H20

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Przy okazji:

The Tubus Vega for (...) Extra H20

To jest koszerne rozwiązanie, chociaż ortodoksi i tak będa kręcili nosem.

Prościej, kupić sakwę za kilkadziesiąt zł (w lidlu, czy gdzieś) i można bez rzeźby przewieść co tylko się podoba.

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
Ale weźcie wrzucicie cwaniaki 4 piwa w bikepacking;D

do tej torby mieści się baaardzooo dużo. Na krótki dystans można nawet prawie nie zamykać, byleby napoje i jedzenie się zmieściły :)
--
Rower to moja wielka pasja :) Zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot, a czasem i pokój i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna Gravel mental

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 23.08.2024
Szacun ale torbę na torbę a one na kierze no już mi sie odechciało;D przerabiałem kilka kombinacji

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
Mi nieźle sprawdzają się sakwy Tailfina. Są w rozmiarach 5 i 10 litrów. Przede wszystkim mają solidne i ciche mocowanie do chyba każdej typowej średnicy rurki. Dodatkowo mają wąski profil. Podnosi to co prawda środek ciężkości, ale mi te sakwy w niczym przy rowerze nie przeszkadzają. Mając pełnoprawny wideł można się spakować od 2x5l do 4x10l.

Offline Mężczyzna axs

• Miasto: Myślibórz
  • Na forum od: 20.02.2025
tailfina lubię i mam, ale dużo mi zmienił tailfin ten nowy co wyszedł z kieszonkami i obłędnie super jest torba na przód którą wypina się tak samo jak boczne sakwy. W tym roku w Pamirze i w Mongolii bo była mega zmiana względem minionych lat.

Offline PABLO

obłędnie super jest torba na przód którą wypina się tak samo jak boczne sakwy

Tailfin robi jakąś torbę? Na stronie jest mocowanie worka na kierownicy, ale torby nie widziałem.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Występuje jako bag bar system. Stelaż montowany do kierownicy z kilkoma dedykowanymi rolowamymi z boków torbami do wyboru.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline PABLO

Występuje jako bag bar system. Stelaż montowany do kierownicy z kilkoma dedykowanymi rolowamymi z boków torbami do wyboru.

To ja dobrze wiem. Tylko, że to nie jest torba tylko worek. Funkcjonalnie to niebo-a-ziemia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum