Autor Wątek: Przewóz wody w konfiguracji bikepackingu  (Przeczytany 3948 razy)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Poza dostępem z boków  jest chyba jeszcze dojście od przodu przez "zamko-dostęp", a to już zwiększa funkcjonalność.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org

No i tu jest problem. Najlepiej do tego celu nadają się uchwyty do systemu Ortlieb QL3.1. Wyglądają tak:

Tylko, że są niedostępne  :o W sklepach

A to nie te: ORTLIEB QL3.1 Mounting Clamps for Quick-Rack?

Jak byś chciał kupić - daj znać. Można połączyć zamówienie do jednej przesyłki. Dostarczenie do/ze Szczecina przez naszą wspólną znajomą.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
to służy do umocowania na bagażniku tubus (tylko tubus?) dodatkowych mocowań/otworów do montażu koszyka na butelkę?

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006

Wygląda na to, że to jest to. Ale na razie nie potrzebuję. Jak pisałem: dodają te obejmy gratis do bagażników Ortlieba i tą drogą załatwiłem sobie komplet.

to służy do umocowania na bagażniku tubus (tylko tubus?) dodatkowych mocowań/otworów do montażu koszyka na butelkę?

Nie. Ortlieb od jakiegoś czasu produkuje sakwy z mocowaniem QL3.1. Polega ono na tym, że sakwy nie mają haków, a wgłębienia. Haki są częścią bagażnika. Ortlieb produkuje też bagażniki z gwintowanymi otworami w rurkach. W te otworki wkręca się haki. Do bagażników, które nie mają takich otworów, wymyślił specjalne obejmy. Pasują one do dowolnego bagażnika. By promować swój nowy system QL3.1, do swoich bagażników, które nie mają otworów, dodaje takie obejmy gratis (6 sztuk na bagażnik). To, że te uchwyty pasują także do torebek Fork-Pack to czysty przypadek.

« Ostatnia zmiana: 29 Sie 2025, 09:21 Romal »

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
dziękuję za wyjaśnienie.
Zwątpiłem bo wcześniej widziałem zdjęcie roweru z bagażnikiem z tyłu i bidonami, pomyślałem że to o tym mowa. Tym bardziej, że tytuł wątku taki.

Offline Mężczyzna c2c

• Miasto: wlkp
  • Na forum od: 08.06.2019
dziękuję za wyjaśnienie.
Zwątpiłem bo wcześniej widziałem zdjęcie roweru z bagażnikiem z tyłu i bidonami, pomyślałem że to o tym mowa. Tym bardziej, że tytuł wątku taki.

Tak, za pomocą tych adapterów można przymocować także tradycyjne koszyki do bagażnika o średnicy rurek 10mm lub 11-16mm (w zależności od wybranego wariantu adapterów). 

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Są też bagażniki wyposażone fabrycznie w mocowania jak dla koszyków np. na bidon (podobnie jak na widelcach).

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017

Wygląda na to, że to jest to. Ale na razie nie potrzebuję. Jak pisałem: dodają te obejmy gratis do bagażników Ortlieba i tą drogą załatwiłem sobie komplet.

Nie. Ortlieb od jakiegoś czasu produkuje sakwy z mocowaniem QL3.1. Polega ono na tym, że sakwy nie mają haków, a wgłębienia. Haki są częścią bagażnika. Ortlieb produkuje też bagażniki z gwintowanymi otworami w rurkach. W te otworki wkręca się haki. Do bagażników, które nie mają takich otworów, wymyślił specjalne obejmy. Pasują one do dowolnego bagażnika. By promować swój nowy system QL3.1, do swoich bagażników, które nie mają otworów, dodaje takie obejmy gratis (6 sztuk na bagażnik). To, że te uchwyty pasują także do torebek Fork-Pack to czysty przypadek.

(...)

Czy to ma coś wspólnego z tym systemem? Co jakiś czas wyskakuje w wyszukiwaniach:
https://www.olx.pl/d/oferta/uchwyt-montazowy-marki-ortlieb-CID767-ID10c3O0.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0

Offline Mężczyzna Romal

Zwątpiłem bo wcześniej widziałem zdjęcie roweru z bagażnikiem z tyłu i bidonami

Na tych obejmach można zamontować inne rzeczy, np koszyk na bidon. Trzeba tylko wymienić śruby na dłuższe, bo te oryginalne są tak dobrane, by przykręcić samą obejmę.

Czy to ma coś wspólnego z tym systemem? Co jakiś czas wyskakuje w wyszukiwaniach:
https://www.olx.pl/d/oferta/uchwyt-montazowy-marki-ortlieb-CID767-ID10c3O0.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0

Tak. To też adapter do mocowania sakw QL3.1. To ustrojstwo przykręca się do bagażnika, a ono ma już haki do sakw rozstawione w odpowiedniej odległości.

Offline Mężczyzna Romal

To ustrojstwo przykręca się do bagażnika

A to ustrojstwo przykręca się do bagażnika za pomocą takich obejm:

One też mogą posłużyć do mocowania różnych dziwnych rzeczy do bagażnika. Ale jak to u Orlieba: te w normalnym rozmiarze dołączane są do adaptera, a większe (do rurek 11-16 mm) można dokupić oddzielnie:

https://www.bikeman.pl/ortlieb-zam-cz-obejmy-do-systemu-ql3-1-11-16mm,3,17784,45367

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum