Autor Wątek: Przewóz wody w konfiguracji bikepackingu  (Przeczytany 3946 razy)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Na wożenie wody obozowej tylko worek, takie coś:

Można przymocować do sakwy, wrzucić do składanego plecaka, cokolwiek.
Wracam do jeżdżenia.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org

Korzystałem przez lata, jak jeździłem z dziećmi i trzeba było full wody zabrać na biwak.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006

Ale tego nie umyjesz. W razie gdyby zaczęło rozwijać się w środku jakieś życie, to nie wiadomo co z tym zrobić. Wyrzucić szkoda. Butelkę PET po prostu się wyrzuca. Ja przez lata używałem czegoś takiego:

Potem przerzuciłem się na butelki. A worek straciłem na jakimś spływie kajakowym. Zostawiłem na brzegu i zorientowałem się wieczorem. Rowerem to jeszcze mógłbym próbować wrócić, ale kajakiem pod prąd to już nie bardzo. Ktoś się ucieszył :)

Offline PABLO

Rowerem to jeszcze mógłbym próbować wrócić, ale kajakiem pod prąd to już nie bardzo.

Jak wiadomo gdzie, to można się cofnąć z buta.

Offline Mężczyzna Gravel mental

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 23.08.2024
Właśnie zamówiłem wczoraj bagażnik i sakwy 2x15L ja jako twardy wyznawca bikepackingu. Nawet nie szpeci tak roweru jak mi się kiedyś wydawało ten kawałek aluminiowego ustrojstwa;)

Offline Mężczyzna Gravel mental

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 23.08.2024

Offline PABLO

Właśnie zamówiłem wczoraj bagażnik i sakwy 2x15L ja jako twardy wyznawca bikepackingu. Nawet nie szpeci tak roweru jak mi się kiedyś wydawało ten kawałek aluminiowego ustrojstwa;)

Trzeba było brać stalówkę.

Niektóre modele są bardzo ładne: Rear Bike Racks: Lightweight Options for Bikepacking (List & Guide)

Ja niedawno skusiłem się na Tumbleweed Chromoly T-Rack.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Aż wszedłem a tam taki numer:

Ktoś może mi powiedzieć jakim cudem to stoi w pionie z jednym punktem podparcia?  ;D Mają jakiś patent?  Wiem, że do zdjęcia to i rower sam czasem ustoi ...

Offline Mężczyzna Romal

Trzeba było brać stalówkę.

Że tak się zapytam: po co? Żeby był cięższy czy żeby był bardziej kultowy?

Ktoś może mi powiedzieć jakim cudem to stoi w pionie z jednym punktem podparcia?

Zdjęcie jest niekompletne. Pewnie sprzedają bez górnego mocowania, by móc pochwalić się niską wagą. W końcu to tytan! W pełni dozbrojony bagażnik wygląda tak:

A tak przy okazji: wilkowy "specjalny system z podpórkami" też jest w tym zestawie bagażników ;)
Ale naszego kultowego Crosso nie ma!  :-[
« Ostatnia zmiana: 9 Sie 2025, 09:31 Romal »

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Właśnie miałem pytać gdzie jest Crosso  :D
Ale z tym tytanem, to żenada. Jeszcze do ważenia powinni odciąć stójkę z drugiej strony, której na zdjęciu nie widać...

Offline Mężczyzna Romal

Doczytałem: Gość dostał bagażnik z za krótkimi górnymi prętami. Pewnie dlatego zrobił zdjęcia bez nich. Dopiero później do testów założył dłuższe.

Offline PABLO

W zestawie z Tumblewed T Rack są dwa komplety prętów. Bardzo długie do docięcia na wymiar.

Bagażnik bardzo minimalistyczny, jest platforma na worek i mocowania do koszyków na obu stronach. Można mocować z tyłu lub z przodu.

Tytanowa wersja byłaby fajna, ale na razie nie ma wykonania T Rack, jest tylko Pannier Rack

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
A ja przejrzałem to zestawienie i nawyżej oceniam Aeroe Spider Rack.

Minimalistyczna konstrukcja, tylko jedna pionowa podpórka - w zupełności wystarczy do przewożenia nawet sakw.
Mógłby miec znacznie większą nośność, gdyby był mocowany do oczek, to co widać, dolne mocowanie praktycznie na trytytkach jest - i wytrzymuje.

Ten tytanowy jest zbyt masywny, po co 2 pręty ?
System górnego montażu - no niby uniwersalny, można spoziomować platformę w dowolnej konfigurcji - ale to waży (śruby, kształtownik).
Przy podwójnych pionowych prętach, platforma jest tak sztywna że górne mocowanie można na jednym pręcie, czy blaszce wykonać.
No i ta dospawana blacha z tyłu, na logo i niby lampkę. Tylko otwory są zbyt wysoko i pakunek na platformie będzie się spierał na plastikowej lampce, albo ją przesłaniał.
Otwory mają być niżej. No i po co blacha i spaw - przecież to tylko plastkowa lampka ma na tym wisieć.

Wg. moich "norm" lekki bagażnik do bikepackingu to max 300g (z wszystkim) - cięższego bym nie kupował.
« Ostatnia zmiana: 9 Sie 2025, 12:25 sinuche »

Offline Mężczyzna Romal

Minimalistyczna konstrukcja, tylko jedna pionowa podpórka - w zupełności wystarczy do przewożenia nawet sakw.

Sakw bym na tym nie woził. Mocowania na obejmy i śrubki sugerują sporą wiotkość konstrukcji. To taka minimalistyczna podpórka pod lekki worek i co najwyżej jakiś bidon. Nawet w opisie piszą, że maksymalna ładowność tego bagażnika to 10 kg. Trochę słabo. To tyle co bagażniki mocowane na sztycę.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
No ale sakwy to 10kg (+przeciążone wodą) u mnie :)

Zgadzam się, to dolne mocowanie - nasłabszy punkt - ale pasuje do kolarzówek :)
Ale te obejmy na platformie - to jest dobry patent - miałem podobne mocowanie (w dawnym bagażniku), bagażnik niekoniecznie musi byc sztywny.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum