Autor Wątek: [wydzielony] Hamak na wyprawie  (Przeczytany 27537 razy)

jendrzych

• Gość
Odp: [wydzielony] Hamak na wyprawie
« 28 Kwi 2015, 17:45 »
@miki150
Wymiary ma fajne, ale 100 kg maks. obciążenia ot mało. "Duch" od Lesovika ma deklarowaną nośność 250 kg (dla płachty) przy ciężarze 450g całego hamaka z zawieszeniem i pokrowcem. Spokojnie można leżeć we dwójkę i spokojnie zniesie nawet obciążenia bardziej dynamiczne :)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 11 Lis 2016, 12:30 »
Nie sądziłem, że doczekam takich czasów. Całkiem przyzwoity hamak, z tarpem i wszystkimi akcesoriami za 106 dolarów:

Naturehike Outdoor Travel Hammock Tent 20D Siliconed Nylon 1 Person  Waterproof Tent Lightweight
 http://s.aliexpress.com/An2MbaA3

Oczywiście jest się do czego doczepić. Rozmiarowo jest nawet ok, chyba 277x140. Moim zdaniem moskitiera na zamek to kiepskie rozwiązanie (choć zapewne bardzo wygodne do zamykania) - poprawianie underqilta w nocy może być bardzo irytujące. Jednak jako gotowy zestaw i tak super!
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 30 Cze 2017, 19:08 »
Jak tam, hamakowicze?

Ktoś testował tego Naturehike?

Ja rzadko korzystam i ciągle męczę model z allegro od sprzedawcy oferującego niby-demobil. Zmieniłem tylko cięciwę na mocniejszą i system mocowania. Dobrze było się trochę w życiu wspinać, dzięki czemu w domu leży wybór taśm i karabinków ;)

Ostatnio spałem tak jak widać na zdjęciach. Sorry za obscenę na ścianach ale darowanej wiacie... ;) Oczywiście przy tak blisko rozstawionych punktach mocujących hamak powinien być odrobinę wyżej ale ściągnięcie go cięciwą sprawiło, że jak na 4-godzinną drzemkę i tak było dość wygodnie.

Zestaw mocujący składa się obecnie :
  • 2 × wspinaczkowa pętla 120cm do mocowania na drzewach/belkach
  • 2 × karabinek
  • 2 × oryginalny sznurek, związany w pętlę, długość regulowana ilością złożeń
  • 2 × cienka pętla wspinaczkowa trzymająca sam hamak
  • cięciwa w postaci sznurka i 2 karabinków maillon. Karabinek opiera się o węzeł głównego sznura, dzięki czemu można łatwo naregulować wysokość mocowania cięciwy.

Zestaw może wydawać się spory ale pozwala na wiele regulacji, przy tym nie wymagając wiązania sznurków nośnych. Dzięki temu odpada problem węzłów zasiśniętych przez noc pod ciężarem ciała. U mnie, ze względu na obszerność moskitiery, konieczne było też umieszczenie cięciwy dość wysoko, żeby nie leżała mi na ciele. Punkty mocowania są teraz ruchome a jej długość ustawiam wiążąc jedyny w całym zestawie ruchomy węzeł.

Będę testował dalej i pracował nad redukcją ilości szpeju ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Cze 2017, 20:39 emes »

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 30 Cze 2017, 20:06 »
Nie widzę zdjęć

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 30 Cze 2017, 20:16 »
Nie widzę zdjęć
Ty teź
"Oko za oko i wszyscy będziemy ślepi" - Gandhi

„ W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu” - Vivian Green

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 30 Cze 2017, 20:39 »
Poprawione.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 30 Cze 2017, 21:52 »
I dobrze ci się śpi w tak mocno wygiętej pozycji?

jendrzych

• Gość
« 30 Cze 2017, 23:06 »
@Borafu. Zaraz tam "wygiętej"... Wystarczy położyć się lekko pod kątem względem osi hamaku. Mniej więcej 15st, a będzie niemal płasko. Hamak jest naprawdę wygodnym sposobem na nocleg.
tap, tap, tap...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 30 Cze 2017, 23:50 »
Czytałem opinię na temat tego Naturehike. Tak średnio. Chyba system nośny się pruł i było narzekanie na sposób doczepiania tarpa. W ten cenie nie ma co narzeka. Chcę się mieć idealny, trzeba szyć.

Ja bym się doczepił do zintegrowanej moskitiery - eleganckie rozwiązanie, ale bardzo niepraktyczne, gdy chce się używać podczepianej kołdry - nie da się jej poprawić/przesunąć bez rozpięcia zamka.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 1 Lip 2017, 01:28 »
I dobrze ci się śpi w tak mocno wygiętej pozycji?

Cały sekret w tym, żeby nie leżeć na wprost.

Spięcie końców hamaka cięciwą ułatwia leżenie po skosie. Hamak ma wtedy wymuszone ugięcie. Jak się jedna strona znudzi, przekładamy się na drugą.

Jedynie ci co lubią spać na brzuchu, są w nieco gorszej pozycji.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 1 Lip 2017, 02:27 »
OK, choć mam wrażenie (niepoparte doświadczeniem) że I spanie na boku wymaga kręgosłupa elastycznego jak u węża. Mylę się?

Offline Mężczyzna zero

• Osiołek i jego leń.
  • Na forum od: 30.08.2015
« 1 Lip 2017, 09:19 »
Zestaw mocujący składa się obecnie :
  • 2 × wspinaczkowa pętla 120cm do mocowania na drzewach/belkach
  • 2 × karabinek
  • 2 × oryginalny sznurek, związany w pętlę, długość regulowana ilością złożeń
  • 2 × cienka pętla wspinaczkowa trzymająca sam hamak
  • cięciwa w postaci sznurka i 2 karabinków maillon. Karabinek opiera się o węzeł głównego sznura, dzięki czemu można łatwo naregulować wysokość mocowania cięciwy.
emes po co tyle szpeju?  :o
Jedna linka i kawałek taśmy do drzewa wystarcza, a jak ktoś musi lepiej to linka i dwa kawałki taśmy na stronę. Waga, objętość i cena(!) tego co wymieniłeś może zniechęcać. Moim zdaniem dźwiganie tylu zabawek i kombinowanie z nimi, poza fanem z zabawek, nie ma sensu.
Rower może być składakiem, ale musi się składać ;)

jendrzych

• Gość
« 1 Lip 2017, 11:19 »
@Borafu
Na łóżku/gruncie/pryczy/materacu itp., itd., usw., sypiam na brzuchu lub na boku. W hamaku spanie na brzuchu lub na boku jest możliwe, nawet próbowałem, ale pozycja na wznak jest tak wygodna, że zasypiam nieodmiennie na plecach i nie czuję potrzeby zmiany pozycji. Jeżeli już czuję mus, podwijam jedną nogę, tak, aby kostka/stopa znalazła się pod kolanem/łydką drugiej nogi; i tak na zmianę. Mi wystarcza a poza tym niweluje ewentualny przeprost kończyn dolnych. Nie mam kręgosłupa jak u węża, wręcz przeciwnie - po spaniu na klasycznych powierzchniach często budzę sie z bólem w krzyżach. W hamaku tego nie mam - każdego ranka, jak nowo narodzony.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 1 Lip 2017, 13:35 »
OK, choć mam wrażenie (niepoparte doświadczeniem) że I spanie na boku wymaga kręgosłupa elastycznego jak u węża. Mylę się?

Jeśli leżysz po skosie, to nie. Ale też nie próbowałem tak dłużej spać bo nawet na łóżku leżę w zasadzie zawsze na plecach.

emes po co tyle szpeju? 
Jedna linka i kawałek taśmy do drzewa wystarcza, a jak ktoś musi lepiej to linka i dwa kawałki taśmy na stronę. Waga, objętość i cena(!) tego co wymieniłeś może zniechęcać. Moim zdaniem dźwiganie tylu zabawek i kombinowanie z nimi, poza fanem z zabawek, nie ma sensu.

Próbowałem z samym sznurkiem. Mam dość szarpania się z zaciśniętymi węzłami. A każdy węzeł można zacisnąć za bardzo, jeśli sznurek jest odpowiednio cienki a masa wystarczająco duża ;)

Ponad to co wymieniłeś, mój zestaw jest większy tylko o dwie cienkie pętelki i dwa karabinki (pomijam cięciwę bo chyba nie negujesz jej użyteczności). Wagowo ekwiwalent jednego ekspresu wspinaczkowego, cenowo zero, bo leżało w domu.

Offline Mężczyzna zero

• Osiołek i jego leń.
  • Na forum od: 30.08.2015
« 2 Lip 2017, 13:00 »
Mam dość szarpania się z zaciśniętymi węzłami.
Węzły są zbędne, polecam rozwiązanie linka w linkę, /linka bezrdzeniowa/. Jedyne węzły /na kokardkę/, jakie posiadają nasze hamaki, to te na taśmach do drzew. Rozkładanie zajmuje tyle samo czasu, regulacja jest bajecznie prosta i szybka.
Rower może być składakiem, ale musi się składać ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum