Autor Wątek: Eurasia World Record Attempt 2025 - Sofiane Sehili  (Przeczytany 5199 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
To jest jednak bajeczka, żeby sprawę i samego Sofiane ukazać w lepszym świetle. Bo to nie jest przecież tak, że on spróbował tego nielegalnego przejścia bo już nie było pociągu tego dnia i bez tego nie byłoby rekordu. Nie ma tam słowa o tym, że zdecydował się na to, bo koniecznie chciał całość przejechać rowerem (co przy rosyjskich przepisach o zonie przygranicznej było niemożliwe) i że ileś godzin wcześniej był na innym przejściu, gdzie bodajże autem musiał ten odcinek zony przygranicznej przejechać.

Niestety - sam siebie gościu wpakował w bardzo nieciekawą sytuację. Miesiąc w areszcie nie wróży niczego dobrego, a to, że na razie ma jakieś skromne zarzuty to jeszcze niewiele znaczy. Sądownictwo w Rosji to działa na telefon od władz, w każdej chwili mogą mu dołożyć coś poważniejszego. A już i miesiąc w rosyjskim areszcie to może być niezłym przeżyciem, pytanie w jakich warunkach tam siedzi i czy ma pojedynczą celę, czy też musi siedzieć z rosyjskimi kryminalistami, którym człowiek o jego kolorze skóry raczej nie przypadnie do gustu.

Offline Mężczyzna axs

• Miasto: Myślibórz
  • Na forum od: 20.02.2025
pytanie chociażby zasadne czy dalej jest w bibsach czy chociaż dali drelich. bo jest w areszcie śledczym a nie więzieniu.
no i jak pójdzie sytuacja u nas nie tak jakbyśmy chcieli to mogą ruscy chcieć go wymienić na któregoś z małych szpiegów. ale to tylko moje gdybanie już.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Szczupły, wysportowany, opalony, w obcisłych spodenkach, no może mieć branie... Tak można gdybać. Ciekawe, czy zakładał możliwość dłuższego aresztu i wyroku z odsiadką? Jakby nie patrzeć rosyjskie więzienia nie mają ogólnie dobrej opinii, raczej nie będą to warunki norweskie.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
Błagam nie brnijmy w tematy analnych fiksacji, smukłości nóg i ewentualnej jeździe bez siodełka.

Moim zdaniem mogą go wymienić na tego:

https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/wydarzenia/rosyjski-koszykarz-zatrzymany-we-francji-mial-byc-czlonkiem-gangu-hakerow/pwfmkl6

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Podobno obecnie jest w tym areszcie:

https://maps.app.goo.gl/q5SnrjSxRLCFz59y5

Ciekaw jestem jak się sprawa zakończy. Widać, że już sporo mediów podłapało temat.

Offline Mężczyzna KrzysiekW

• Na forum od: 19.09.2018
Mnie w tej sprawie najbardziej zastanawia, że Sofiane nie miał wbitego do głowy że Rosja to imperium zła, nawet wjeżdżając tam legalnie, jako obywatel Francji, może mieć przechlapane, że jakiekolwiek narażanie się służbom może się skończyć na prawdę źle. Nie słyszał historii tej Amerykańskiej koszykarki, co siedziała 2 lata za posiadanie olejka CBD, jak obecnie działa aparat represji w tym kraju?
Może we Francji nie ma tej świadomości? Słyszałem że oni przed wojną romantyzowali ten naród Tołstoja, Czajkowskiego i Tarkowskiego (takie rosyjskie soft power) i chyba niewiele się zmieniło w kwestii uświadamiania czym jest Rosja.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Mnie w tej sprawie najbardziej zastanawia, że Sofiane nie miał wbitego do głowy że Rosja to imperium zła, nawet wjeżdżając tam legalnie, jako obywatel Francji, może mieć przechlapane, że jakiekolwiek narażanie się służbom może się skończyć na prawdę źle.

To od samego początku tej sprawy dziwi najbardziej, z kim o tym nie gadam to na to zwraca uwagę, po prostu Polacy dobrze wiedzą czym jest współczesna Rosja. Przecież jak pierwszy raz usłyszałem o tej sprawie - to napisałem, bo nie byłem w stanie uwierzyć, że facet mógł coś takiego zrobić:

Myślę, że musiał to miec uzgodnione. Przejeżdżanie takiej granicy na dziko to nie przelewki, to już jest realna szansa na trafienie do rosyjskiego więzienia, więc nie sądzę, zeby takiej głupoty próbował.

Polakom, dobrze wiedzącym czym jest Rosja - w głowie się nie mieści, że można taką głupotę odwalić. Ale Francuz czy nie Francuz - to zrobienie czegoś takiego to jest całkowity brak znajomości realiów współczesnego świata. Przecież i Francja od dobrych 2-3 lat ma mocno antyrosyjski kurs, wysyła broń na Ukrainę, francuski prezydent nieraz mocno krytycznie się o Putinie wypowiadał, jest jednym z liderów państw gotowych wysłać wojsko na Ukrainę. Do tego Sofiane jeźdizł po krajach Azji, a nawet na tej swojej trasie był w Rosji, przejeżdżał m.in. przez Czeczenię - to musiał sobie zdawać sprawę, ze to jest państwo policyjne.

Tak jak piszesz - to już sam wjazd do Rosji dla obywatela kraju wrogiego wobec Rosji jest obarczony pewnym ryzykiem, a co dopiero odwalanie takiej akcji jak nielegalne przekroczenie mocno pilnowanej granicy.

Jak dla mnie Sofiane musiał być w momencie podjęcia tej decyzji już bardzo zmęczony, zarówno fizycznie jak i psychicznie. I przede wszystkim tak mocno zafiksowany na tym swoim rekordzie, na tym że MUSI być przejechany w całości na rowerze - że to wyparło z jego głowy cały rozsądek.

Podobno obecnie jest w tym areszcie:
https://maps.app.goo.gl/q5SnrjSxRLCFz59y5

Tak idealnie po rusku ta placówka penitencjarna wygląda. Aż strach myśleć jak to w środku wygląda... To już sam pobyt w owym areszcie musi być dla Sofiane wielkim szokiem. A psychicznie na pewno jest w marnym stanie, bo przecież nie ma żadnej gwarancji, że po tym miesiącu go ruscy po prostu puszczą. Bo znając realia tego kraju - to jest to mało prawdpodobne, tym bardziej, że były francuskie interwencje konsularne w tej sprawie, więc i ruscy wiedzą, że nie jest to zwykły, szary człowiek, ale osoba w jakiś tam sposób popularna. Więc i niestety nadająca się na to by zrobić z niej zakładnika, tym bardziej, że tu nie trzeba mu wymyślać zarzutów czy podkładać narkotyków, bo sam się podłożył.

No szkoda człowieka, ale niech się na zachodzie uczą co to znaczy kacapia, skoro relacje nasze i Ukraińców traktują nie do końca poważnie.

• niech tak się stanie
Bo znając realia tego kraju - to jest to mało prawdpodobne, tym bardziej, że były francuskie interwencje konsularne w tej sprawie, więc i ruscy wiedzą, że nie jest to zwykły, szary człowiek, ale osoba w jakiś tam sposób popularna. Więc i niestety nadająca się na to by zrobić z niej zakładnika, tym bardziej, że tu nie trzeba mu wymyślać zarzutów czy podkładać narkotyków, bo sam się podłożył.
Ten miesiąc aresztu z tego co podawali, to jest na zabezpieczenie materiału dowodowego. Dopiero potem będzie rozprawa z ostatecznymi zarzutami, no i wcale nie jest pewne, że już po miesiącu, bo areszt można przecież przedłużyć, jeśli uznają, że jest to konieczne dla uzupełnienia materiału dowodowego. Mogą na przykład ostentacyjnie rolować ten areszt uzasadniając, że na przykład trzeba dobrze przeszukać cały las, którym się przedzierał, pod kątem ewentualnego przerzutu właśnie np. narkotyków. Nie muszą ich podkładać, wystarczy, że rok będą ich szukać - i ostatecznie nie znajdą, ale rok pod celą przeleci. Brzmi legitnie, mógł przecież porzucić nielegalne substancje, aby je potem podebrać i rozprowadzić, a dokładne przeszukiwanie gęstego lasu z kolei pozwala na niemal dowolne wydłużanie aresztu. W zależności od zebranego materiału mogą mu finalnie zmienić zarzuty na poważniejsze lub nie.

Ogólnie to odwalił niezły cyrk, bo tak ostentacyjnie na oczach całego świata nielegalnie przekroczył granicę z Rosją, w grę może tu też wchodzić urażona rosyjska duma, oni przecież mają wielkie aspiracje mocarstwowe do rządzenia światem, a tu jakiś koleś na rowerku lasem się zakrada do strefy o szczególnym poziomie ochrony ;D No i teraz Rosja mu pokaże, kto tu rządzi!

Do tego Sofiane jeźdizł po krajach Azji, a nawet na tej swojej trasie był w Rosji, przejeżdżał m.in. przez Czeczenię - to musiał sobie zdawać sprawę, ze to jest państwo policyjne.
No, ale tam przekraczał przez oficjalną granicę i skoro zadecydowali, że go wpuszczają (mimo oficjalnych ograniczeń w przekraczaniu granicy tamże dla obywateli państw "Zachodu"), to mogli być nawet mili i pomocni podczas podróży. To go mogło trochę zmylić...

« Ostatnia zmiana: 15 Wrz 2025, 12:51 podjazdy »

• niech tak się stanie
News sprzed 3 lat, potem szybko uszczelnili granicę. Tak jakby powiedzieć, że ludzie w Polsce w maseczkach chodzą. Już nie chodzą.

wiem, ale mi chodziło o nawiązanie do tej dumy. Sami się bawią w roweryzm jak się okazuje

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Ten miesiąc aresztu z tego co podawali, to jest na zabezpieczenie materiału dowodowego. Dopiero potem będzie rozprawa z ostatecznymi zarzutami, no i wcale nie jest pewne, że już po miesiącu, bo areszt można przecież przedłużyć, jeśli uznają, że jest to konieczne dla uzupełnienia materiału dowodowego.

To, że ten areszt będą przedłużać to niestety jest mocno prawdopodobne. A i jakaś chęć odwetu za ośmieszenie może być, bo swoją drogą to Sofiane ośmieszył to w jaki sposób jest ta granica zabezpieczona. Człowiek bez żadnego przygotowania czy planu - i przejechał tę granicę bez problemu, przez nikogo nie niepokojony, a złapali go bo sam się zgłosił na pierwszej stacji kolejowej za granicą. Wątpię, żeby coś takiego przełożonym tych pograniczników sie to spodobało.

• niech tak się stanie
Poszukałem trochę po necie i de facto za nielegalne przekroczenie granicy jest artykuł 322, czyli do 200 tys. rubli, konfiskata mienia (np. pojazdu), do 2 lat więzienia lub łagru (pracy przymusowej). Ta konfiskata była dołożona w 2024 roku. Jeśli dojdzie do naruszenia tajemnicy państwowej to sprawa jest poważniejsza, ale tu chyba tego nie było.

To tak na przyszłość, gdyby ktoś chciał też spróbować powtórzyć ten wyczyn. Przy czym odpowiedzialność jest taka sama także w przypadku próby wyjazdu z Rosji. Nie warto więc ryzykować.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrz 2025, 10:47 podjazdy »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
W tej sprawie to nawet nie jest ważne czym to formalnie jest zagrożone. W obecnej Rosji sądownictwo działa na tych samych zasadach co za Stalina, czyli "dajcie mi człowieka, a paragraf sie znajdzie". W razie potrzeby to mu mogą doklepać dowolne zarzuty, zrobić z niego wrogiego agenta, albo przemytnika narokotyków.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum