Autor Wątek: Eurasia World Record Attempt 2025 - Sofiane Sehili  (Przeczytany 5195 razy)

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Ciekaw jestem mocno jak się ta sytuacja rozwinie.

Wiesz, rodziny represjonowanych w 1937 roku dowiadywały się o ich losie w latach 80 albo 90.

Ja wiem, że czasy troszkę lżejsze w Rosji ale w każdym razie wiadomości w tym tygodniu to ja bym się nie spodziewał tak na pewno.

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
W tym całym dziegciu jest trochę miodu dla nas. Żabojady dostaną powód by sie bardziej fochać na kacapów zamiast do nich simpić.
I może wreszcie ten most koło wierzy Eiffela przemianują na kogoś innego niż cara aleksandra.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Na forum od: 01.02.2011
W tym całym dziegciu jest trochę miodu dla nas. Żabojady dostaną powód by sie bardziej fochać na kacapów zamiast do nich simpić.
I może wreszcie ten most koło wierzy Eiffela przemianują na kogoś innego niż cara aleksandra.
Wątpię. O tej sytuacji jedyne miejsce w internecie, gdzie piszą, jest na tym forum. W prasie niszowej był tylko artykuł, że nie wpuścili go na granicę. Tak naprawdę to nie ma szumu w tym temacie.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych

O czym Ty w ogóle piszesz? Nie wiadomo co się tak naprawdę wydarzyło. Przecież nawet jeśli został zatrzymany, to nie bez powodu, bo prawdopodobnie przekroczył nielegalnie granicę. Po prostu jesteśmy ciekawi jak się zakończy ta sprawa. Głośno medialnie by się zrobiło dopiero wtedy, gdyby słuch po nim zaginął. Ale mam nadzieję, że niedługo da znać.

narazie nie pozwolono mu pobić rekordu. To wystarczy na początek

• niech tak się stanie
Głośno medialnie by się zrobiło dopiero wtedy, gdyby słuch po nim zaginął. Ale mam nadzieję, że niedługo da znać.
Jeśli został aresztowany, to raczej nie da osobiście szybko znać, ale mogą być kontakty na poziomie dyplomatycznym. Taki delikwent jest dobrym materiałem na jakieś wymiany, bo wina oczywista a jednocześnie bez ryzyka ujawnienia informacji niejawnych, bo to nie szpieg. No i można sprawę dopiero wtedy odpowiedni nagłośnić, żeby zyskać więcej na wymianie.

BTW - przypomnieło mi się, że widziałem kiedyś jakiś reportaż o napływie Chińczyków na teren Rosji. Było tam też o granicy. Wg tego reportażu mnóstwo transportu szło bokiem z pomienięciem przejścia bo przy legalnym przekraczaniu granicy koszty były zdecydowanie wyższe.
No, ale to raczej nie pomaga, skoro Rosjanie mieli problemy z nielegalną imigracją Chińczyków. Mogą być podrażnieni w kwestii granicy, coś jak u nas z Białorusią, która nam ciągle kogoś podsyła.

Offline Kobieta wspodnicy

• Miasto: Poland
  • Na forum od: 31.08.2023
Fanny (partnerka Sofiane) wrzuciła update o nim na swoim instagramie:

• niech tak się stanie
No i już wiadomo, że siedzi w rosyjskim areszcie.

Sofiane Sehili, cycliste d’endurance français, a été arrêté à Vladivostok, dans l’Extrême-Orient russe, au terme de son projet de battre le record du monde de la traversée eurasienne à vélo, entre Lisbonne et Vladivostok. Selon les informations du Monde, Sofiane Sehili se trouve actuellement en détention provisoire, accusé de franchissement illégal de la frontière.
https://www.lemonde.fr/international/article/2025/09/05/sofiane-sehili-cycliste-d-endurance-francais-se-trouve-en-detention-provisoire-en-russie_6639135_3210.html

Ciekawe, kiedy rozprawa sądowa. Skądinąd dotarł do Władywostoku, ale niekoniecznie tak jak chciał.

Ogólnie piszą, że w sprawę będzie zaangażowany konsul, więc może przynajmniej będą go normalnie traktować i nie przywalą najwyższej możliwej kary. Chociaż w Rosji to niczego nie można być pewnym...
« Ostatnia zmiana: 5 Wrz 2025, 22:45 podjazdy »

I cały misterny plan....

Eh.
I jeszcze tym samym zrypał se sprawę do końca, bo nawet jak go wypuszczą, to drugi raz nie wpuszczą, a nawet jeśli to żyć mu nie dadzą. Rekord zostaje po wschodniej stronie linii Maginota.

• niech tak się stanie
Kiedyś go wypuszczą, pytanie tylko, czy nie będą zbyt podejrzliwi, że ryzykował sporo tylko dla rekordu. Jeśli mu nie uwierzą i będą chcieli usłyszeć "prawdę", proces zbierania dowodów może zrobić się bardzo nieprzyjemny. Zeznania Ukraińców z więzień wskazują na stosowanie przez funkcjonariuszy specjalnych paralizatorów z wyjściem na elektrody przyczepiane np. do jąder. Wtedy dużo łatwiej uzyskać oczekiwane zeznania, oczywiście jakość tak pozyskanego materiału dowodowego jest wątpliwa, ale tym chyba się w Rosji od wielu lat nie przejmują.

• niech tak się stanie
Aktualnie informacja o aresztowaniu jest powielana przez wydawnictwa internetowe w wielu krajach, w ciągu 4 godzin mimo środka nocy zrobiło się głośno o sprawie. Może to pomoże chociaż przyspieszyć procedury prawne. No, bo w Rosji można i dwa lata czekać w areszcie na rozprawę... Tutaj sprawa jest dość prosta - trochę bezczelne nielegalne przekroczenie granicy, ale to tylko i aż tyle.

• niech tak się stanie
Tu jest trochę więcej napisane
https://www.renehersecycles.com/sofiane-detained-in-russia/

Przy okazji można poczytać jak próbował załatwić sobie opony,   cztery komplety, które nigdy nie dojechały na czas.

Na razie miesiąc aresztu. No, ale ma rosyjskiego prawnika - pytanie, czy to obrońca z urzędu, czy ktoś załatwiony np. przez konsulat?
« Ostatnia zmiana: 9 Wrz 2025, 06:39 podjazdy »

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Warto wspomnieć, że zasadniczo wzdłuż granicy rosyjskiej ciągnie się zamknięta dla obcokrajowców strefa pograniczna o różnej szerokości w zależności od rejonu (czasem mowa o dziesiątkach kilometrów). Więc już sam fakt poruszania się poza udostępnioną do tranzytu drogą (bez przepustki od FSB zarzadzającego granicą) narażał go na konsekwencje prawne, choć to samo w sobie skończyło by się raczej mandatem, sam swego czasu taki dostałem. No ale u mnie chodziło po prostu o drogę idącą parę km od granicy a nie przełażenie na dziko.

• niech tak się stanie
Ciekawe, czy Chiny nie nałożą też jakiejś kary za nielegalne opuszczenie kraju? Np. dziesięcioletni zakaz wjazdu do Chin. Jak ruszy prawna machina, to mieli powoli, ale skutecznie.

Co do tej zamkniętej strefy, to tam nawet Rosjanie muszą mieć przepustkę. Ale on nawet do niej nie dotarł, bo był w strefie, gdzie nikt poza służbami nie może przebywać. Między wewnętrznym płotem granicznym, a faktyczną granicą. Tak jakbyś u nas wlazł na Mierzei Wiślanej za pierwszy płot. To jedyne miejsce w Polsce, gdzie mamy taką wewnętrzną granicę.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Informacje z profilu FB Pedaled:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum