Cześć,
rok temu kupiłem sobie pierwszy od bardzo dawna rower - MTB Trek Procaliber. 6
Trochę się wkręciłem, przejechałem około 5 tys km, na trasach głównie 50-100 km.
Rower jest generalnie super, jeździ się na nim jak na krążowniku co ma wady i zalety.
Zalety ma na maksymalnie 20% z moich tras kiedy jadę po lesie po jakiś niepewnych ścieżkach, wady na wszystkich pozostałych fragmentach - jest wolno i trochę ociężale:)
Jeżdżę tylko rekreacyjnie, żadnych wyścigów, na tych trasach 20 km/h średnio to nie przekraczam.
Chętnie spróbowałbym czegoś szybszego/ lżejszego/ zwinniejszego.
Optymalnie aby mi zastąpiło MTB przy moim stylu jazdy - jednak nie jestem pewny czy to możliwe.
Jeżeli nowy zakup jednak mi nie podejdzie to po prostu sprzedam ze stratą - raz się żyje, oczywiście nie chcę wyrzucić ciężko zarobionych monet w błoto, jednak z drugiej strony za długo o tym myślę, aby wreszcie po prostu nie spróbować.
Chciałbym wypróbować rower gravelowy, który spełnia jak najwięcej z poniższych założeń:
1. Zdecydowanie bardziej terenowo / przygodowy niż wyścigowo szosowy.
2. Aluminiowy.
3. Możliwi niska waga - w tym przedziale cenowym to widzę, że około 10 kg to już jest nieźle.
4. Możliwie dużo punktów montażowych.
5. Możliwie szeroki prześwit na opony z możliwością założenia bez problemu błotników na okres jesienno-zimowy.
6. Napęd 1x, teraz mam taki i jest dla mnie super, zarówno fuckjonalnie jak i wizualnie.
7. Możliwa szeroka sieć serwisowa, dostępność części, uniwersalność stosowanych rozwiązań.
8. Większe szanse na odsprzedać jeżeli jednak uznam, że to nie to.
9. Rower ma mi się podobać z wyglądu - stąd moje wstępne propozycje:)
8. Cena: maksymalnie około 11 tys, bardzo chętnie mniej:)
Po wstępnym rozpoznaniu rynku biorę pod uwagę:
1. Trek Checkpoint ALR 5:
https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-na-wyprawy/checkpoint/checkpoint-alr/checkpoint-alr-5/p/41640/Cena: 11 tys i widzę, że sklepy są mało skłonne coś zbić.
Wydaje mi się, że spełnia wszystkie moje wymagania poza prześwitem na opony + nie jestem przekonany czy to dobry stosunek jakość/cena = ile dopłacam za markę.
2. Canyon Grizl 6 BY
https://www.canyon.com/pl-pl/rower-gravel/przygoda/grizl/al/grizl-6-1by/3716.html?dwvar_3716_pv_rahmenfarbe=R075_P06Cena: 7.7 tys
Tu gorszy osprzęt, niższa cena (zniknęły od jakiegoś czasu wersje 7 i 8 jedno-blatowe), ale z wyglądu super, najszersze opony, boję się jedynie, że w praktyce serwisy okoliczne będę kręcić nosem przy serwisowaniu, nie potrafię ocenić ile tam jest niestandardowych rozwiązań.
3. Merida Silex 700.
https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/4878-6512/silex-700-25Cena: myślę, że za około 10 tys do kupienia.
Na stronie ta geometria wydawała mi się dziwna, jednak dziś przymierzałem się do Silex 400 (zakładam, ze to ta sama rama) i ten rower na żywo wyglądał bardzo atrakcyjnie, wydawał się też lekki.
Ewentualnie jako alternatywa Silex 400 - za 6.5 tys dzisiaj mi proponowano ale nie ma jednego blatu tam.
Wszelkie komentarze co wydaje się sensownym wyborem w kontekście moich założeń, wskazanie gdzie może moje założenia są błędne, gdzie mi coś umyka - bardzo docenię.
Naoglądałem się filmów na youtube oczywiście ale nie ma ich wcale tak wiele aby z tego coś sensownego wywnioskować. Sprzedawców słucham z uwagą, jednak oczywiste jest, że każdy ciągnie w swoją stronę.
Bardzo dziękuję za wszelkie komentarze:)
Pozdrawiam,
Arek