/.../ Serwis sprzęgła w shimano to koszmar.
Cytat: arhetyp w 3 Cze 2025, 13:19Bardzo dzięki za konkretne info, serio:)1. W Merida mnie boli te koło 47 maks + brak zamleczenia, dzwoniłem w dwa serwisy Meridy oficjalne, nie zrobią, a ja jestem typem, że nie chce mi się w to bawić, tym bardziej, że słyszę od bardziej doświadczonych kolegów, że z tym różnie bywa - wcale to nie przebiega tak gładko. Co do jakości to na pierwszy rzut oka alu naprawdę estetycznie pospawane, sprawia na mnie o wiele lepsze pierwsze wrażenie niż Giant.2. W Giant jest nadal d-fuse, jak bym nie dostał jakiejś niesamowitej ceny na carbon z apexem (co się nie wydarzy bo jest teoretycznie nowy model) to temat odpada, 1 blat musi być, zasmakowałem, nie chce niczego innego.3. Trek, ok, zgoda, dużo szos, checkpointów mniej, ja się jednak od tego odcinam, sam kupiłem właściwie nie wiedząc nic o rowerach procalibra, 6 tys przejechane w rok się zbliża i raz mi się w bębenku coś zablokowało, poza tym trzaski tylko z supportu po błocie, myjce - poza tym nic, wiec staram się być obiektywny, że co by nie mówić, to po prostu solidne rowery. I super serwis mam w okolicy, najlepszy z marek jakie mam na około.4. Topstone, czyli w sumie trzaska, strzela ale kingpin robi robotę, tak mam to czytać? A wagowo alloy jak się ma? A z oponami to dzięki za info, ale to dziwne, bo startowo dają chyba.... 37?5. Canyon kusił mnie zawsze, trochę się boję rozmiaru w ciemno brać bo nawet jak chodzę po sklepach to nie łatwo czasem podjąć decyzję + jak potem z serwisowaniem? Nie ma tam jakiś dziwnych dedykowanych rozwiązań? Nie kręcą serwisy nosem? Nie wyobrażam sobie odsyłać rower - rower ma jeżdzić:)Czyli z Twoich doświadczeń apex lepszy w serwisowaniu jednak?Co do roweru - chciałbym docelowo zastąpić mojego 14kg procalibra ale nie chciałbym stracić tego co mi daje frajdę teraz - biorę komoota, wyznaczam trasę i jadę. Nie wiem czy ona będzie cieżka, łatwa, nie myślę o tym i nie chciałbym zacząć myśleć - rower ma to móc przejechać. Ale też bez przesady - niektóre kawałki to i na mtb mi trudno przebyć:)Z drugiej strony chciałem to wyważyć, to ma być lżejsze, zwinniejsze niż procaliber ale też nie może być tak, ze na byle ścieżynce mnie tak wytrzęsie, że nie będzie mi się chciało iść na rower:)Pozdrawiam,Arek1. Nawet nie zwracałbym na to uwagi (koła, zawsze w rowerach poniżej kilkudziesięciu tysięcy są takie se...). Serwisom mniejszym się nie chce, bo to może być problematyczne a może pójść od strzała... Koła na bezdętkowe zawsze możesz zrobić sobie z czasem np. jak któraś dętka pójdzie.2. Ze sztycą D mam tylko złe doświadczenia w 3 rowerach.3. Rób co uważasz, to tylko moje subiektywne nie obiektywne spostrzeżenia.4. Kingpin jest tylko w carbonie chyba, nic o aluminium Ci nie powiem, poszukaj okazji na hiszpańskich stronach, czasem można wyrwać cannondale duuuużo taniej. To nie tak, że strzela itd, ja trafiłem kilka pierdół trudnych do zlokalizowania, ale ja mam pecha zazwyczaj. Teraz jest spokój i nic się nie dzieje już długo. A sam Kingpin jest cichuteńki i nie sprawia jakichkolwiek problemów, do tego jest mega prosty w serwisie (którego nie wymaga praktycznie).Nigdy nie patrz na oznaczenia opon producentów, fabryczne 37mm realnie daje 42,5mm na tych kołach, z przodu mam oponę 45mm, która realnie jest 41,5 na kole. Mam wrażenie, że coraz bardziej w kulki sobie lecą z oznaczeniami...5. Mój serwis nigdy nie kręci nosem, ale ja mieszkam w Białymstoku i znam się z chłopakami ze Sprintu od zawsze. Co do rozmiaru zasada jest prosta, jeśli jesteś na granicy - bierz mniejszy. Dla mnie sprawdzało się zawsze. Canyona brałbym TYLKO jeśli jest akurat mój rozmiar i promocja na niego, tak to się nie opłaca po prostu.Tak wg. mnie nowy Apex jest lepszy (mniej delikatny). To tylko moje zdanie, nie mówię, że GRX 1x12 jest zły - bo nie jest.A nie myślałeś, żeby wziąć leciutkie carbonowe MTB? Nie iść w gravela? Chcesz gravela bo moda? Ja cały czas mam z tyłu głowy czy bym teraz nie brał czegoś takiego:https://www.greenbike.pl/rower-gorski-cannondale-scalpel-ht-carbon-4-w-100-gotowy-gratis-p-3672.htmlZ drugiej strony wiem, że to przerost formy nad treścią w rejonie, w którym jeżdżę... Bo na oponach ok 42mm (fizycznie), przód wtb raddler, tył vittoria vittoria terreno dry, wjadę praktycznie wszędzie gdzie sobie komoot wymyśli, a gdzie nie wjadę, to i na fullu bym pewnie nie dał rady...
Bardzo dzięki za konkretne info, serio:)1. W Merida mnie boli te koło 47 maks + brak zamleczenia, dzwoniłem w dwa serwisy Meridy oficjalne, nie zrobią, a ja jestem typem, że nie chce mi się w to bawić, tym bardziej, że słyszę od bardziej doświadczonych kolegów, że z tym różnie bywa - wcale to nie przebiega tak gładko. Co do jakości to na pierwszy rzut oka alu naprawdę estetycznie pospawane, sprawia na mnie o wiele lepsze pierwsze wrażenie niż Giant.2. W Giant jest nadal d-fuse, jak bym nie dostał jakiejś niesamowitej ceny na carbon z apexem (co się nie wydarzy bo jest teoretycznie nowy model) to temat odpada, 1 blat musi być, zasmakowałem, nie chce niczego innego.3. Trek, ok, zgoda, dużo szos, checkpointów mniej, ja się jednak od tego odcinam, sam kupiłem właściwie nie wiedząc nic o rowerach procalibra, 6 tys przejechane w rok się zbliża i raz mi się w bębenku coś zablokowało, poza tym trzaski tylko z supportu po błocie, myjce - poza tym nic, wiec staram się być obiektywny, że co by nie mówić, to po prostu solidne rowery. I super serwis mam w okolicy, najlepszy z marek jakie mam na około.4. Topstone, czyli w sumie trzaska, strzela ale kingpin robi robotę, tak mam to czytać? A wagowo alloy jak się ma? A z oponami to dzięki za info, ale to dziwne, bo startowo dają chyba.... 37?5. Canyon kusił mnie zawsze, trochę się boję rozmiaru w ciemno brać bo nawet jak chodzę po sklepach to nie łatwo czasem podjąć decyzję + jak potem z serwisowaniem? Nie ma tam jakiś dziwnych dedykowanych rozwiązań? Nie kręcą serwisy nosem? Nie wyobrażam sobie odsyłać rower - rower ma jeżdzić:)Czyli z Twoich doświadczeń apex lepszy w serwisowaniu jednak?Co do roweru - chciałbym docelowo zastąpić mojego 14kg procalibra ale nie chciałbym stracić tego co mi daje frajdę teraz - biorę komoota, wyznaczam trasę i jadę. Nie wiem czy ona będzie cieżka, łatwa, nie myślę o tym i nie chciałbym zacząć myśleć - rower ma to móc przejechać. Ale też bez przesady - niektóre kawałki to i na mtb mi trudno przebyć:)Z drugiej strony chciałem to wyważyć, to ma być lżejsze, zwinniejsze niż procaliber ale też nie może być tak, ze na byle ścieżynce mnie tak wytrzęsie, że nie będzie mi się chciało iść na rower:)Pozdrawiam,Arek
Tak wg. mnie nowy Apex jest lepszy (mniej delikatny). To tylko moje zdanie, nie mówię, że GRX 1x12 jest zły - bo nie jest.
Cytat: michal.je w 4 Cze 2025, 07:24Tak wg. mnie nowy Apex jest lepszy (mniej delikatny). To tylko moje zdanie, nie mówię, że GRX 1x12 jest zły - bo nie jest.A SRAM nadal stosuje ten dziwaczny system wrzucania/zrzucania jedną dźwignią? Miałem okazję na tym pojeździć. Co za poroniony pomysł. Pewnie można się do tego przyzwyczaić, ale po co, skoro może być normalnie? Nie chciałbym w swoim rowerze SRAMa i na szczęście nie mam.
Pozostańmy proszę przy alu może?Pozdrawiam,Arek
gdy masz torbę na kierze shimano wtedy długim ruchem haczy,
Olej opcje tubeless bo to dobre na wyścigi a system jest wadliwy w powyżej 25st lub na mrozy mleko źle się zachowuje. Mleko zakleja mini dziurki jak nie jesteś koniem i nie łapiesz gumy co miesiąc odpuść mode. Detki wygrywają, rozwalisz oponę musisz mieć zestaw naprawczy "kołki" jak na wampiry, jeśli nie ogarniasz napraw sam tym bardziej topisz kase.
No właśnie - tubeless. Jakie macie doświadczenia z tubeless w zimie? Ja tego roku w jednym secie kół przeszedłem na ten system i jak na razie jestem zachwycony. Instalacja odbyła się bez problemu, działa to świetnie - widzę że dziury mleko zakleja, bo na oponie już kilka razy zauważyłem plamy po mleku które zadziałało. No i opcja z niskim ciśnieniem jest super - wjeżdżam do lasu, to spuszczam powietrze do ok 1.5bar (opony 45) i szuję się jakbym miał amortyzator Natomiast zastanawia mnie, jak ten system będzie działał zimą, przy lekkich mrozach? Mleko zakleja dziury przy temperaturze lekko minusowej?