...Ale w takiej szosie to ja kminie czy kasetę 2x12 nie zmianić z 11-34 na 11-30, bo brakuje w tej pierwszej 16T
W szosie to ja mam 12-29 Miche Primato, właśnie ze względu na 16z
Trochę mam znajomego właściciela sklepu rowerowego od wielu lat, wcześniej kolarza zawodowego, który prowadzi i Meridę. O tej zawżdy w superlatywach modeli marce ważnych. Silex Meridzie waży.Ew. minusem będzie potencjalnie 45mm gum - w różnych okolicznościach potencjalnie małowato (trend jest 50+). Zwłaszcza, iż geo Silex (wideł) w stronę właśnie mtb. 50, pod 50 tam nie wciśniesz?W mleku z fabryki lub nie znaczenia nie ma.Zweryfikuj, heble sram'a jakościowo odpowiadają grx'owi, co w układ leją.Na korbie wolę blaty 2 - owe ciut różnicy wagi mi ryba, łańcuch nie spada, większe spektrum przełożeń.
No z tą 50 to zgoda, w giant więcej, w trek tylko 45 w topstone tez mniej.Canyon ma 50, tak to cięzko:)A jeszcze tak sobie myślę utrata wartości Merida vs marki tzw. premium to duża większa w razie potencjalnej odsprzedaży po czasie?Pozdrawiam,Arek
nie chce mi się w to bawić, tym bardziej, że słyszę od bardziej doświadczonych kolegów, że z tym różnie bywa - wcale to nie przebiega tak gładko.
Bardzo dzięki za konkretne info, serio:)1. W Merida mnie boli te koło 47 maks + brak zamleczenia, dzwoniłem w dwa serwisy Meridy oficjalne, nie zrobią, a ja jestem typem, że nie chce mi się w to bawić, tym bardziej, że słyszę od bardziej doświadczonych kolegów, że z tym różnie bywa - wcale to nie przebiega tak gładko. Co do jakości to na pierwszy rzut oka alu naprawdę estetycznie pospawane, sprawia na mnie o wiele lepsze pierwsze wrażenie niż Giant.2. W Giant jest nadal d-fuse, jak bym nie dostał jakiejś niesamowitej ceny na carbon z apexem (co się nie wydarzy bo jest teoretycznie nowy model) to temat odpada, 1 blat musi być, zasmakowałem, nie chce niczego innego.3. Trek, ok, zgoda, dużo szos, checkpointów mniej, ja się jednak od tego odcinam, sam kupiłem właściwie nie wiedząc nic o rowerach procalibra, 6 tys przejechane w rok się zbliża i raz mi się w bębenku coś zablokowało, poza tym trzaski tylko z supportu po błocie, myjce - poza tym nic, wiec staram się być obiektywny, że co by nie mówić, to po prostu solidne rowery. I super serwis mam w okolicy, najlepszy z marek jakie mam na około.4. Topstone, czyli w sumie trzaska, strzela ale kingpin robi robotę, tak mam to czytać? A wagowo alloy jak się ma? A z oponami to dzięki za info, ale to dziwne, bo startowo dają chyba.... 37?5. Canyon kusił mnie zawsze, trochę się boję rozmiaru w ciemno brać bo nawet jak chodzę po sklepach to nie łatwo czasem podjąć decyzję + jak potem z serwisowaniem? Nie ma tam jakiś dziwnych dedykowanych rozwiązań? Nie kręcą serwisy nosem? Nie wyobrażam sobie odsyłać rower - rower ma jeżdzić:)Czyli z Twoich doświadczeń apex lepszy w serwisowaniu jednak?Co do roweru - chciałbym docelowo zastąpić mojego 14kg procalibra ale nie chciałbym stracić tego co mi daje frajdę teraz - biorę komoota, wyznaczam trasę i jadę. Nie wiem czy ona będzie cieżka, łatwa, nie myślę o tym i nie chciałbym zacząć myśleć - rower ma to móc przejechać. Ale też bez przesady - niektóre kawałki to i na mtb mi trudno przebyć:)Z drugiej strony chciałem to wyważyć, to ma być lżejsze, zwinniejsze niż procaliber ale też nie może być tak, ze na byle ścieżynce mnie tak wytrzęsie, że nie będzie mi się chciało iść na rower:)Pozdrawiam,Arek
/.../ Jednak mając porównanie w serwisie GRX400/600, GRX820, Apex 11s, Apex 12x xplr - nie chciałbym wracać do shimano...
Cytat: michal.je w 3 Cze 2025, 12:23/.../ Jednak mając porównanie w serwisie GRX400/600, GRX820, Apex 11s, Apex 12x xplr - nie chciałbym wracać do shimano...Zaciekawiło - konkretnie jakie prace/czynności serwisowe masz na myśli (dowiem się, zacznę)?