Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 464137 razy)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 6 Sie 2025, 09:11 »
Ktoś się może pakował do TLK Bory Tucholskie z rowerem? Jakieś problemy, czy spoko konduktorzy?
[/quote
Bartekk chyba nim czasem jeździ z rowerem i nie kojarzę, żeby pisał o jakichś trudnoścach.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 7 Sie 2025, 08:05 »
Mógłby ktoś doświadczony rozjaśnić jak się "łapie" pociąg z Drezna do Goerlitz ? Trochę w internetach poczytałem, ale pozostają niejasności.
Trilex-y tam jeżdżą (cokolwiek by to nie znaczyło) czy inne też ? I o co chodzi ze strefami ZVON i VVO ? Czy można kupić bilet przez internet ? strona z oficjalnego linku mi się nie ładuje... U konduktora niby można kupić bilet bez dodatkowych opłat, czyli po prostu wejść do właściwego pociągu z rowerem i czekać ?
Chcę dojechać do Drezna rowerami i dalej pociągiem ale bez wcześniejszej rezerwacji. Na co zwrócić uwagę ?
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
    • Strava
« 7 Sie 2025, 09:09 »
Pociągi RB/RE: kupujesz bilet w apce (jaki to już sam sobie wybierz) i do tego bilet rowery na pociągi lokalne, ten za 7€ bodajże.
Tylko zwróć uwagę, czy dany pociąg na pewno bierze rowery.
Pociągów nie regionalnych nie polecam, sporo drożej a na tym dystansie to nie ma sensu.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 8 Sie 2025, 12:44 »
A jeszcze wracając do dworca Novi Sad (...)

Kupowałeś jakąś kartę SIM do Internetu? Możesz coś polecić?

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 8 Sie 2025, 13:15 »
Jak Twój telefon wspiera e-sim to polecam stronę https://esimdb.com.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna trzystan

• "ta panta rhei"
  • Miasto: Polkowice
  • Na forum od: 25.02.2016
« 9 Sie 2025, 14:51 »
A jeszcze wracając do dworca Novi Sad (...)

Kupowałeś jakąś kartę SIM do Internetu? Możesz coś polecić?

Kupiłem esim Yettel .Obecnie wszystkie karty sim w Serbii muszą być zarejestrowane,jak w Polsce.Ja esim Yettel rejestrowałem online z Polski.Działała b.dobrze.
https://www.yettel.rs/en/consumer/offer/tariff-packages/prepaid-tariff-package/esim-packages
« Ostatnia zmiana: 9 Sie 2025, 15:03 trzystan »

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 13 Sie 2025, 01:42 »
Sprawdziłem sobie bilety na czwartek i z Poznania są wykupione niemal wszystkie kierunki, cała rozeta bez rowerów za wyjątkiem paru miejsc w Piracie. Czy będzie frekwencja na wieszakach rowerowych rzędu 100% trudno powiedzieć, w EC Polonia na segmencie Breclav-Rybnik w poniedziałek frekwencja rowerowa była wysoka, bo zajęte były wieszaki oprócz jednego. Front przejdzie jednak w piątek i przewali się aż na Ukrainę, więc w piątek zmiana kierunku wiatru z SE na NW.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 16 Sie 2025, 08:09 »
Czy ktoś z was jechał słonecznym z rowerem? Jest to uciążliwe czy spoko?

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 16 Sie 2025, 11:45 »
Czy ktoś z was jechał słonecznym z rowerem? Jest to uciążliwe czy spoko?

Dla mnie spoko. KM zawsze godne polecenia. Tylko bywa, że jest tłok i generalnie jest niefajnie na dłuższą podróż.

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
« 17 Sie 2025, 14:28 »
W piątek wracałam nocnym pociągiem z Tczewa ("Wydmy", relacja Łeba/Hel - Bohumin kolei czeskich). Bilety kupowałam jakieś trzy tygodnie temu. W wagonie 9 wieszaków na rowery, ale system sprzedawał dużo więcej biletów, bo to wagon bagażowy i miejsca jest sporo. (Za mną drugie tyle rowerów) Nie wiem jaką metodą szacowali ile rowerów się mieści :D Wszystko było ok do momentu, gdy ktoś wysiadał po drodze, a rower miał gdzieś na końcu tej sterty. Ale trzeba przyznać, że nikt nie narzekał (może ze strachu, że kolejnym razem zabiorą tylko tyle rowerów, ile haków ;D i wszyscy solidarnie pomagali przy wysiadaniu...)

bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 17 Sie 2025, 17:09 »
Mnie dziś za to spotkała kłótnia z babą co była oburzona że jej walizki przestawiam. Nie mam w zwyczaju szukać właścicieli bagażu, jak jest miejsce rowerowe to sobie je odgruzowuję po czym walizki ustawiam przy rowerach. Tym razem prukwa się oburzyła bo ona ma 3 walizki i to jest miejsce na walizki a nie rowery  ::) poprosiłam obsługę pociągu o pomoc i nagle spotulniała, walizki można było przesuwać i zrozumiała dokładnie to co mówiłam tylko z innych ust  :lol: w drugim pociągu dla odmiany zepsute drzwi i tłok że ciężko przejść a ludzie ustąpić się nie spieszą bo zajęli ciężko zdobyte miejsce na podłodze to nie chcą go stracić  ::) 
PKP… z 4 odcinków pociągami z jednej wycieczki wynik jest 2 bezproblemowo i 2 problematyczne.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 18 Sie 2025, 22:22 »

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 19 Sie 2025, 05:58 »
jak jest miejsce rowerowe to sobie je odgruzowuję po czym walizki ustawiam przy rowerach

Uwierz mi, lepsza metoda to olać sprawę opierając o cokolwiek rower tuż przy takim miejscu - pierwsze hamowanie rozwiązuje właściwie wszystkie problemy i miejsca same się zwalniają  :icon_twisted:

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 19 Sie 2025, 08:52 »
Wątpię, prędzej rower poleciałby w korytarz dalej niż prukwa zwolniłaby miejsce. Całe szczęście że obsługa była życzliwa, bo dziewczyny jadące tym samym pociągiem opowiadały że w pendolino jak powiesiły rowery to nawet obsługa była oburzona że przejść się nie da i jojczała że będą musiały zdejmować te rowery jak ktoś będzie chciał przejść  ::)

Z innej beczki - pomorskie ma w swoim taborze nowoczesne składy EZT, w których miejsca na rowery są chyba najlepsze jakie widziałam. Fakt, nie jechałam z rowerem takim składem, ale wygląda to rewelacyjnie. Cały fragment wagonu jest tylko na rowery - 8 stojaków (nie wieszaków, tylko stojaki na podłodze!). Wygląda to bardzo przestronnie, nie ma żadnych półek na bagaże w tym miejscu ani rozkładanych siedzeń, jedynie takie poddupniki do opierania się na stojąco przy ścianach. Oczywiście nie jest to rozwiązanie idealne, bo z kolei szprychy mogą niby oberwać, ale te pociągi tak gładko suną po torach że nie wydaje mi się by rowery miały się bujać tu na boki. Zdjęcie z fejsa SKM Trójmiasto:

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 19 Sie 2025, 13:04 »
jak jest miejsce rowerowe to sobie je odgruzowuję po czym walizki ustawiam przy rowerach

Uwierz mi, lepsza metoda to olać sprawę opierając o cokolwiek rower tuż przy takim miejscu - pierwsze hamowanie rozwiązuje właściwie wszystkie problemy i miejsca same się zwalniają  :icon_twisted:

Ja robię tak samo jak Magda. Nawet nie szukam właściciela, tylko przesuwam bagaże i wieszam rower. Wtedy właściciel sam się znajduje. Ale ja facet jestem, w miarę wysoki, i jak wieszam rower, to zawsze z marsową miną :) Raczej nikt na mnie nie pyszczy.

A stawianie roweru luzem to prośba o kłopoty. Przy hamowaniu Twój rower poleci na jakieś dziecko, i to Ty masz problemy - a nie ktoś kto zajął Twoje miejsce na rower.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum