Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 463857 razy)

Online Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 19 Sie 2025, 13:06 »
A stawianie roweru luzem to prośba o kłopoty. Przy hamowaniu Twój rower poleci na jakieś dziecko, i to Ty masz problemy - a nie ktoś kto zajął Twoje miejsce na rower.
Dokładnie, przewóz jest pod nadzorem podróżnego i roszczenia rzędu 100 tysięcy zł i więcej mogą osiągnąć. Nie warto ryzykować. Jak rower wisi na wieszaku, to gdy się urwie, to już nie twoja wina. Ale gdy podczas hamowania rower stojący luzem wybije komuś oko, to czarne BMW może odjechać z garażu...
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 19 Sie 2025, 13:30 »
A stawianie roweru luzem to prośba o kłopoty. Przy hamowaniu Twój rower poleci na jakieś dziecko, i to Ty masz problemy - a nie ktoś kto zajął Twoje miejsce na rower.

W regulaminie kolei jest mowa o wytyczonym miejscu dla przewozu rowerów, nie wspominają czy ma on wisieć na haku, lewitować czy dyndać za szybą... Więc gdy tylko rejon w wagonie się zgadza, a przestrzeń mocno zajęta, opieram swoje dwa koła o cokolwiek i się tak tarabani przy ruszaniu/hamowaniu. Ba! Parę razy mając miejsce siedzące i przysypiając zastawałem swój rower przypięty pasem albo wiszący na haku  :lol:
Tak więc... jeśli masz coś w dupie, poczekaj, aż zrobią to za Ciebie inni...(za wyjątkiem jakichś super cennych sprzętów, których mogłoby być żal)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 21 Sie 2025, 07:49 »
W Suboticy przebudowali już tory. Jak tylko ruszą pociągi będzie dobry transport na Bałkany.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 21 Sie 2025, 08:23 »
Jak tylko ruszą pociągi będzie dobry transport na Bałkany.

A pociągi ruszą jak załatwią sprawę dworca w Nowym Sadzie (budynku dworca).
Na razie szukaja winnego (katastrofy budowlanej).
Są protesty obywatelskie.

Nie załapałeś się na rozróby  uliczne? :)
Były w ub. tyg. w większych miastach serbskich.

• niech tak się stanie
« 21 Sie 2025, 16:07 »
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/przewiez-rower-za-zlotowke-z-pkp-intercity-124411.html

Od 16 do 22 września. Oznacza to, że w razie braku miejsc w pociągu już na pewno ludzie wykupią te miejsca rowerowe żeby mieć miejscówkę na siedzenie, bo będą dopłacać tylko 1 zł.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 21 Sie 2025, 16:28 »
Z innej beczki - pomorskie ma w swoim taborze nowoczesne składy EZT, w których miejsca na rowery są chyba najlepsze jakie widziałam. Fakt, nie jechałam z rowerem takim składem, ale wygląda to rewelacyjnie.

Nie nazwałbym tego rewelacyjnym. To jest przecież klasyczna wyrwikółka, najgorszy możliwy system  stojaka do roweru. A już szczególnie przy rowerze z bagażem

• niech tak się stanie
« 21 Sie 2025, 17:03 »
Intercity w końcu modernizuje 14 wagonów 609a, czyli tych na ponad 20 rowerów. Co prawda na całą Polskę to niewiele, ale zakładam, że będą dołączane do pociągów jadących dłuższe odcinki. Będą tam różne miejsca, zarówno do wieszania roweru jak i do stawiania na kołach.

https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/rowerowe-stodoly-pkp-intercity-wroca-na-tory-jeszcze-w-2026-124193.html

No i wejście przez środkowe, szerokie drzwi. Na tory wyjadą pewnie pod koniec 2026 roku.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 21 Sie 2025, 20:59 »
Wilk, dlatego napisałam "Oczywiście nie jest to rozwiązanie idealne, bo z kolei szprychy mogą niby oberwać, ale te pociągi tak gładko suną po torach że nie wydaje mi się by rowery miały się bujać tu na boki."

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 21 Sie 2025, 21:36 »
Nie nazwałbym tego rewelacyjnym. To jest przecież klasyczna wyrwikółka, najgorszy możliwy system  stojaka do roweru. A już szczególnie przy rowerze z bagażem

Jechałem ostatnio SKMką w trójmieście i było dokładnie tak jak na zdjęciu. Żadna tam wyrwikółka, wcale nie trzeba tam koła pakować, a opcjonalnie to tam jest tyle miejsca, że i 30 rowerów by weszło, więc moim zdaniem całkiem nieźle to jest zaprojektowane. Ja to widzę cały projekt tak, że wieszaki są takie, żeby się BeHaPowcy kolejowi odpierniczyli, a żeby nasza ułańska fantazja pozwoliła zapakować rowerów pod korek tyle ile chcemy.

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
« 24 Sie 2025, 18:46 »
Hej. Szybkie pytanie : przewoził ktoś z was w pociągu rower spakowany w kartonie? Muszę jakoś dowieźć rower na lotnisko i wolę się upewnić, że nie będzie problemów. A znając nasze kochane PKP to nigdy nic nie wiadomo.
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 24 Sie 2025, 19:11 »
Jechałem tak w 4 lata temu. Miałem wykupiony bilet na bagaż wielkogabarytowy. Doczytaj czy jest jeszcze taki, a jak jest to sprawdź wymiary jakie podają.
"Oko za oko i wszyscy będziemy ślepi" - Gandhi

„ W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu” - Vivian Green

« 24 Sie 2025, 22:11 »
Dzięki, czyli da się. Biletu na bagaż wielkogabarytowy nie znalazłem. Kupię bilet na zwykły bagaż i w razie czego dopłacę
kolarz wybitny

• niech tak się stanie
« 25 Sie 2025, 00:07 »
Jeśli korzystasz z usług IC, to koniecznie kup bilet na przewóz roweru. Karton elegancko postawisz tam, gdzie miał wisieć rower. Karton jest duży i są składy, gdzie przy braku miejsc na rower ciężko go wsadzić. Lepiej więc zawczasu zarezerwować miejsce, poza tym wtedy miejsce siedzące będzie blisko kartonu. Tak jechałem do Warszawy lecąc potem do Australii. No i do kartonu polecam zjechaną deskorolkę za 10-20 zł z OLX/allegro itp albo inne kółka. Łatwiej się wozi po nieskończonych peronach kolejowych. Ja tym kartonem zrobiłem łącznie 6 km pieszo :D

Deskorolkę przyciąłem brzeszczotem do metalu, idealnie poszło w rękawiczkach rowerowych. Podczas jazdy chodnikami bagaż podręczny był na kartonie, więc mogłem w miarę normalnie się przemieszczać z prędkością ok. 3-4 km/h.
« Ostatnia zmiana: 25 Sie 2025, 00:17 podjazdy »

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 25 Sie 2025, 00:33 »
Patent z tą deskorolką genialny!  :lol: