Autor Wątek: Problemy z kolanem - porady  (Przeczytany 67559 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Problemy z kolanem - porady
« 23 Paź 2012, 17:37 »
hmm, biegnąc łatwiej o zadyszkę, a mięśnie zmęczyć chyba jednak ciężej, szczególnie na płaskim. pod górkę już się sytuacja zmienia ;)

ostatnio się na czymś takim próbowałem:
&feature=related
(tempo zdecydowanie szybsze)

i w życiu się tak nie umęczyłem w tak krótkim okresie :P po minucie ciśnięcia nie miałem siły nogi podnieść. dociągnąłem jeszcze drugą minutę i ledwo z tego zszedłem... (zająłem drugie miejsce w jakimś mini konkursie :P).
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 23 Paź 2012, 17:55 »
hmm, biegnąc łatwiej o zadyszkę, a mięśnie zmęczyć chyba jednak ciężej, szczególnie na płaskim. pod górkę już się sytuacja zmienia ;)
Pod górkę to dopiero się odpoczywa 8)

Za poprawne uważane jest bieganie w pozycji wyprostowanej - wtedy pracują te same mięśnie co na płaskim ale pod większym obciążeniem. W pozycji pochylonej wykorzystuje się inne mięśnie... Tak czy tak specjalnie nie obrywają.

ostatnio się na czymś takim próbowałem:

(tempo zdecydowanie szybsze)

Utwór jest chyba o czym innym :icon_idea:
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 23 Paź 2012, 18:02 »
Bieganie to wybijanie się

od czasu do czasu również opadanie chyba?:D Bo tak to by było wniebowstąpienie...
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 23 Paź 2012, 18:05 »
 ;D dobre!
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 23 Paź 2012, 18:08 »
od czasu do czasu również opadanie chyba?:D Bo tak to by było wniebowstąpienie...
Tak, tylko, że to jest mało interesujące. Biegnąc szybciej wybijamy się przede wszystkim dalej a nie wyżej. Zmienia się też mechanika - uderzenie w większym stopniu przyjmowane jest przez śródstopie, a nie piętę jak ma to miejsce przy chodzeniu - w ten sposób odciążane są kolana.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 23 Paź 2012, 18:24 »
czyli przy chodzeniu kolana są bardziej obciążone niż przy bieganiu? :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 23 Paź 2012, 18:28 »
Pewnie by mnie bardziej bolały kolana po przejściu 10 km niż po przebiegnięciu takiego samego dystansu ;)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 23 Paź 2012, 18:34 »
Pewnie by mnie bardziej bolały kolana po przejściu 10 km niż po przebiegnięciu takiego samego dystansu ;)

sorry, ale na tym możemy zakończyć tą jakże bezowocną dyskusję ;)

www.waxmund.pl

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 23 Paź 2012, 18:52 »
Zmieniając temat:
Diagnoza mówi, że mam przeciążone okolice przyczepów mięśni ud. Jeździć jak najbardziej mogę, nie mogę chodzić po schodach z rowerem. Ketonal, rehabilitacja i nie przeciążać się za mocno. Zobaczymy :)
Pani doktor pierwsze co zapytała, czy zmieniałam pozycję siodełka i pochwaliła, że się dużo ruszam  :D

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 23 Paź 2012, 18:53 »
Jeździć jak najbardziej mogę, nie mogę chodzić po schodach z rowerem

to musisz zagadać z sąsiadem/sąsiadką z parteru :P
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 23 Paź 2012, 18:56 »
Czyli wszystko w porządku,na szczęście.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia!  :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 23 Paź 2012, 20:20 »
By nie nabawiać się kontuzji trzeba biegac do tyłu...;)

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 2 Sty 2014, 00:09 »
Mam nadzieję, że dobrze trafiłam :>

Słuchajcie, mój problem polega na tym, że mam przekrzywione biodro i jedną nogę krótszą (nie mam pojęcia o ile ale biodro jest dość znacznie przekrzywione).

Obstawiam, że przez to mam problem z kolanami na rowerze, jak mam źle wyregulowane siodełko bolą mnie dwa kolana, a najlepsze ustawienie powoduje, że boli mnie tylko jedno kolano po dluzszym dystansie.

Nie wierzę że jakimikolwiek ćwiczeniami cudownie wydłużę sobie nogę,więc mam pytanie, co zrobić w takim przypadku, czy ktoś ma może podobnie? Iść do ortopedy (niestety nie wierzę w NFZ) , poszukać jakichś wkładek do butów? A może warto iść do znachora-kręgarza?

I jeszcze jedno pytanie, nie wiem czemu tak robię,  ale odzwyczaić się nie mogę, nawet jak mam siodełko za nisko, to pedałuję przednią częścią stopy, czy będzie mogło mieć to wpływ na moje problemy z kolanami?
« Ostatnia zmiana: 2 Sty 2014, 00:16 Jelona »

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 2 Sty 2014, 00:20 »
A może korby o różnych dlugościach wysterczą.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

« 2 Sty 2014, 00:20 »
Wkładka pewnie nie zaszkodzi, niektórzy stosują ramiona korby różnej długości.

I jeszcze jedno pytanie, nie wiem czemu tak robię,  ale odzwyczaić się nie mogę, nawet jak mam siodełko za nisko, to pedałuję przednią częścią stopy, czy będzie mogło mieć to wpływ na moje problemy z kolanami?
To dobrze, że nie możesz się odzwyczaić, bo tak się prawidłowo pedałuje. Na kolana będzie miało pozytywny wpływ. Jedyny minus to skracanie się ścięgien :|

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum