Autor Wątek: Problemy z kolanem - porady  (Przeczytany 67563 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Problemy z kolanem - porady
« 19 Paź 2012, 21:00 »
Nie sugeruj się za bardzo moją opinią, ale:

Przy stanie zapalnym (powinna pojawić się opuchlizna) używanie maści rozgrzewających (takich właśnie jak Bengay i maść końska) będzie miało odwrotny skutek od zamierzonego. W takim przypadku można użyć Arcalenu.

Jeśli nie jesteś pewien lepiej odpuść sobie maści, przynajmniej nic sobie spaprasz, a i tak ewentualna korzyść z nich jest niewielka ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 20 Paź 2012, 21:12 »
Jak już tu wcześniej pisałam, kolano bolało mnie od maja. Nie znam przyczyny, poza tym, że na obozie harcerskim latem lekarz powiedział mi, że to zwyrodnienie rzepki. W czerwcu dołożyłam jeszcze wielkim zaangażowaniem w grę "Capture the flag", podczas której poniosła mnie ambicja i chciałam przegonić 12-letniego chłopca. Prawie mi się udało, z tym że w środku biegu wpadłam na ułamek sekundy do małego dołka w trawie i cos mi się tak boleśnie obsunęło w kolanie, że prawie obłędu z bólu dostałam. Potem się troche uspokoiło, ale kolano męczyło mnie całe lat. Dwa tygodnie temu zaliczyłam glebę życia (fotka), po której kolano bolało mnie tak, że byłam gotowa odrąbac sobie noge siekierą bez znieczulenia. Wyłam. Ale minęły dwa tygodnie, strup odpadł i zapewne zostanie mi na nodze interesująca blizna, za to...ból całkowicie minął. Nie ma go rano, ani w południe, ani wieczorem, ani w nocy. Kolano nieco sztywne mimo to, ale czuję się jak nowo narodzona. Czego życzę wszystkim cierpiącym z tego samego powodu :)

Tak wyglądało moje kolano pierwszego dnia. Potem było czarne i fioletowe z olbrymim strupolem na lewej flance...
« Ostatnia zmiana: 20 Paź 2012, 21:20 hindiana »
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 22 Paź 2012, 08:49 »
No to chyba mam problem. Boli. od jutra rower zostaje w domu  :icon_cry:

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 22 Paź 2012, 10:49 »
W sumie to kolano jest bardziej obciążone podczas chodzenia niż podczas jazy rowerem.
Kiedy miałem problemy z kolanem jazda rowerem "służyła" zawsze po jeździe było lepiej.
Największy ból był podczas schodzenia po schodach a jazda na nartach odpadała całkowicie.
Byłem u dwóch lekarzy,prześwietlenia i żaden nic nie wykrył.Kolano niby zdrowe a bolało.Miałem takie uczucie ciepła w kolanie.
Trwało to około 1,5 roku.Cały czas jeździłem rowerem,nie sprawiało to żadnego bólu a nawet odnosiłem wrażenie,że pomagało.W międzyczasie zmieniłem  dietę,pod kontrolą dietetyka oczywiście.Ponoć wiąże to się z zakwaszeniem organizmu itp. Dla lepszego samopoczucia :) łykam Gold Omega3 i Glukozamina z manganem.
Obecnie problemy ustąpiły.Kolano jedynie czasami pobolewa jak mocno zmęczę.
Nie lecz się zdalnie przez internet.Lepiej odwiedzić lekarza.Każdy organizm i schorzenia jest inne.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 22 Paź 2012, 10:58 »
Problem w tym, że żeby wsiąść na rower to muszę go znieść z 4 piętra, a potem wnieść znów. Zwyczajnie nie jestem w stanie  :( Jadąc odrobinę czuję bolesność, ale np wczoraj po 60km nie zwiększyła się.
Do lekarza się oczywiście wybieram.

« 22 Paź 2012, 15:32 »
Z mojego doświadczenia wynika, że akurat na kolana nie ma nic bardziej obciążającego niż jazda na rowerze ;) Kolega maratończyk też jest zdania, że bieganie mniej "szkodzi" na stawy. Jak widać bywa różnie.

Mariuszu, Glukozaminę radzę odstawić. Badania wykazują, że skuteczność działania ma zbliżoną do placebo. Z tym, że placebo nie wywołuje problemów żołądkowych. Kiedyś, zanim wiedziałem, że nie jest ona nic warta, brałem i musiałem odstawić ze względu na mdłości i lekkie bóle brzucha - jest to dosyć popularny skutek uboczny.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Jestem, jaki jestem...
« 22 Paź 2012, 17:35 »
Tak,znam działanie a w zasadzie niewielki pozytywny wpływ
Glukazaminy.Dlatego jak napisałem  łykam"dla lepszego samopoczucia".
A zapomniałem,przez pół roku łykałem jeszcze środek Vegepa a dopiera potem Gold Omega3.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 22 Paź 2012, 17:54 »
Moim zdaniem lepie kupić żelki. Na pewno też trochę pomogą na stawy, a jakie smaczne ;)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 22 Paź 2012, 19:49 »
Z mojego doświadczenia

Twoje doświadczenie to tylko twoje doświadczenie, poczytaj sobie swoje wpisy i pomyśl, czemu sam się do kontuzji doprowadzasz. Jeździć można tak, żeby kolan nie przeciążać a wielu osobom lekarze na problemy z kolanami doradzają właśnie jazdę na rowerze.

« 22 Paź 2012, 20:11 »
Na logikę:

- Bieganie polega na przenoszeniu ciężaru, jeśli biegamy szybciej obciążenia nie zwiększamy - wydłuża się krok i nieznacznie kadencja.

- Żeby jechać na rowerze szybciej musimy mocniej naciskać na pedały lub zwiększyć kadencję.

Początkujący biegacz będzie bardziej obciążał kolana od początkującego kolarza. Ze zmianą zaawansowania sytuacja się odwraca.

Jedyna poważna kontuzja jaką miałem pojawiła się bez powodu. Reszta była przeważnie do wyleczenia w ciągu tygodnia.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 22 Paź 2012, 21:14 »
Nieźle pojechałeś z upraszczaniem obrazu biegania  ;)
Bieganie to też amortyzowanie wstrząsów, przenoszenie obciążeń skrętnych i bocznych (krzywo staniesz, wdepniesz na coś), których w czasie jazdy na rowerze nie ma, a które są częstą przyczyną  kontuzji.

« 22 Paź 2012, 21:25 »
Nieźle pojechałeś z upraszczaniem obrazu biegania  ;)
Bieganie to wybijanie się a kolarstwo naciskanie, jest jednak spora różnica.

Bieganie to też amortyzowanie wstrząsów, przenoszenie obciążeń skrętnych i bocznych (krzywo staniesz, wdepniesz na coś), których w czasie jazdy na rowerze nie ma, a które są częstą przyczyną  kontuzji.
Na rowerze też można mieć obciążenia boczne - zbyt nisko ustawione siodełko ;)

Poza tym to co napisałeś akurat potwierdza, że dla wraz z poziomem zaawansowania urazowość biegania maleje - stabilizacja jest już wyrobiona, osoba ma na tyle mocne miejsce żeby krok był płynny.

Co by nie było, nie ma sensu zbyt uogólniać. Jeśli ktoś jest zastany i waży grubo ponad 100 kg lepiej żeby jeździł na rowerze, bo prawdopodobnie nie da rady ustabilizować kolan podczas biegu. Za to osoba lekka nie powinna mieć z tym problemu.

• Jestem, jaki jestem...
« 22 Paź 2012, 21:47 »
Z mojego doświadczenia wynika, że akurat na kolana nie ma nic bardziej obciążającego niż jazda na rowerze ;) Kolega maratończyk też jest zdania, że bieganie mniej "szkodzi" na stawy.
Pozwolisz,że się z tym nie zgodzę.
Podczas biegu stawy przenoszą przynajmniej wagę biegacza.A tego nie przeskoczysz.Dochodzą do tego jeszcze większe obciążenia skrętne itp.
Na rowerze jeżdżąc rozsądnie,z wysoką kadencją stawy będą o wiele mniej poddane obciążeniom.Jak to mówią dupa siedzi tylko nogi idą :)
Pomijam oczywiście ekstremalną jazdę na rowerze.

« 22 Paź 2012, 22:24 »
Pozwolisz,że się z tym nie zgodzę.
Oczywiście :)

Podczas biegu stawy przenoszą przynajmniej wagę biegacza.A tego nie przeskoczysz.
Przy odpowiedniej technice obciążenie nie jest wielkie - stopy amortyzują uderzenie.

Dochodzą do tego jeszcze większe obciążenia skrętne itp.

Na rowerze jeżdżąc rozsądnie,z wysoką kadencją stawy będą o wiele mniej poddane obciążeniom.Jak to mówią dupa siedzi tylko nogi idą :)
Kadencję można podnosić tylko do pewnego momentu. Np. utrzymywanie kadencji ponad 140 obr/min jest już dosyć męczące i nie zawsze efektywne energetycznie.

Podczas podjazdów większą wydajność uzyskuje się kręcąc wolniej.

Pomijam oczywiście ekstremalną jazdę na rowerze.
Każdy uważa co innego za ekstremum ;)

Jest jeszcze sprawa. Porównanie roweru jest mało miarodajne - na rowerze można jechać znacznie dłużej bez zmęczenia, a godzina biegu jest w zupełności wystarczająca. To co jest bardziej obciążające zależy od wielu czynników.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 22 Paź 2012, 22:56 »
Worek, bzdury opowiadasz ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum