Autor Wątek: Problemy z kolanem - porady  (Przeczytany 67560 razy)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Odp: Problemy z kolanem - porady
« 22 Paź 2012, 22:59 »
Sami kurna ortopedzi :P
… why so serious ?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 22 Paź 2012, 23:12 »
Sami biegacze :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 23 Paź 2012, 07:57 »
Kadencję można podnosić tylko do pewnego momentu. Np. utrzymywanie kadencji ponad 140 obr/min jest już dosyć męczące i nie zawsze efektywne energetycznie.

Niektórym kadencja 90 obr./min. jest nieosiągalna (czyt. niepotrzebna).

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 23 Paź 2012, 09:40 »
o własnie. Ja nigdy nie dobijam raczej do 90 :D
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 23 Paź 2012, 10:12 »
Worek, z tym upraszczaniem biegania znacznie przesadzasz. Weź pod uwagę przypadkowe potknięcia, popróbuj biegać z górki, weź też pod uwagę, że każdy krok to przeniesienie ciężaru całego ciała, a większa szybkość biegu to większe przeciążenia. Oczywiście każdy przypadek jest indywidualny i ktoś może lepiej znosić bieganie niż jazdę rowerem.

Offline Mężczyzna stamper

• Miasto: Roztocze/Kraków
  • Na forum od: 22.02.2011
    • http://www.bikestats.pl/rowerzysta/stamper
« 23 Paź 2012, 11:26 »
Ja miałem dwie artroskopie kolana, rekonstrukcję więzadeł przednich krzyżowych oraz 5/6 poważniejszych skręceń kolana i to własnie poprzez rower odzyskałem jako taką sprawność i stabilność lewego kolana. Kiedyś również trochę biegałem, teraz jednak już nie biegam (chyba, że po schodach) ponieważ jest to sport o wiele bardziej urazyjny szczególnie jeśli ktoś miał problemy z boczną stabilnością kolan. Od mojej ostatniej operacji minęło już 3.5 roku, w tym czasie na rowerze przejechałem 60 tysięcy km, do biegania nie wróciłem, czasem o tym myślę ale jak na razie to nawet po bułki do sklepu zdecydowanie bardziej wolę podjechać rowerem niż się przebiec i lenistwo wcale nie jest główną przyczyną takiego stanu rzeczy. Po prostu wiem, jak to moje bieganie może się zakończyć. Zresztą na necie jest mnóstwo opinii, że bieganie o wiele bardziej niszczy stawy niż rower. Oczywiście zawsze można powiedzieć, że wiele zależy od tego jak ktoś biega czy też jeździ na rowerze ale nikt mi nie wmówi, że rower bardziej niszczy kolana niż bieganie, piłka nożna, siatkówka, narty czy też jakieś sporty walki.
Z nikim się nie ścigam, no może czasem sam ze sobą...

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 23 Paź 2012, 13:14 »
Wilk, Worek akurat jeździ z bardzo wysoką kadencją ;) na stromiznach się to oczywiście zmienia z racji przełożenia....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 23 Paź 2012, 13:41 »
Tak BTW to znam kilka osób, którym ortopeda powiedział (po kontuzji, zabiegu lub tp), że na początek rower stacjonarny, potem normalny a bieganie to dopiero później.

Słyszał ktoś żeby specjalista doradzał odwrotnie - biegać możesz, a na rower przyjdzie czas?

I nie mam na myśli chodzenia, tylko bieganie.

« 23 Paź 2012, 15:54 »
Podczas biegu po asfalcie obciążenia boczne nie są wielkie.

A tu zdjęcia do przemyślenia:

No tylko, że tych stromizn w okolicach Krakowa to nie brakuje, a przełożenia ma takie że już

koło 15km/h robią się za ciężkie, a w ten sposób właśnie można urządzić kolana
Trochę górek jest ale można i pojeździć po płaskim.

Przy 15 km/h można jeszcze w miarę komfortowo jechać na stojąco. Z resztą, podjazdy na których trzeba jechać wolniej niż 15 zdarzają się sporadycznie, chyba, że ktoś się o to mocno stara ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 23 Paź 2012, 16:05 »
Nie bardzo rozumiem, co mają udowodnić te zdjęcia. Porównaj sobie maratończyka ze sprinterem i wyjdzie na to samo...

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 23 Paź 2012, 16:12 »
Worek_foliowy, nie porównuj nóg biegacza długodystansowego z nogami kolarza sprintera.

Marek

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 23 Paź 2012, 16:13 »
Worek, rozwalasz mnie swoimi teoriami. Kolano to kontuzja nr 1 u biegaczy, także wyczynowych. Znam takich, których zupełnie wykluczyła z biegania. Gadanie o technice to bajki, naczytałeś się książek o bieganiu boso? Różnica między bieganiem a rowerem jest taka, że spokojna jazda na rowerze generalnie leczy kolana (spokojna, nie wyprzedzanie samochodów).

« 23 Paź 2012, 16:59 »
Nie bardzo rozumiem, co mają udowodnić te zdjęcia. Porównaj sobie maratończyka ze sprinterem i wyjdzie na to samo...
Nie bardzo. Kolarstwo to mimo wszystko sport siłowy.

Worek_foliowy, nie porównuj nóg biegacza długodystansowego z nogami kolarza sprintera.

Marek

Ok, wyszło dosyć przejaskrawione.

Poprawione porównanie:

Worek, rozwalasz mnie swoimi teoriami. Kolano to kontuzja nr 1 u biegaczy, także wyczynowych.  Znam takich, których zupełnie wykluczyła z biegania.
A u nas jakie najczęściej trafiają się kontuzje?

Gadanie o technice to bajki, naczytałeś się książek o bieganiu boso?
Nie czytałem żadnych książek na ten temat, choć to, że kolega z mocno amortyzowanymi butami woli biegać po trawie, a ja z tylko z nieużywanym praktycznie CS-em na pięcie wybieram asfalt o czymś świadczy. Zaznaczam, że waży niewiele więcej ode mnie - około 4 kg

Różnica między bieganiem a rowerem jest taka, że spokojna jazda na rowerze generalnie leczy kolana (spokojna, nie wyprzedzanie samochodów).
Tylko, że cały czas piszę dokładnie to samo co Ty. Jeżdżąc spokojnie na rowerze nic nie rozwalimy. Jeśli ktoś traktuje sport bardziej wyczynowo, moim zdaniem kolarstwo może bardziej obciążać kolana.

Podawałem swój przykład - oba sporty traktowałem poważnie - jadąc na rowerze wyprzedzam samochody, biegając wyprzedzam rowery :P Z tym, że po bieganiu kolana są chyba ostatnią częścią ciała, która miałaby mnie boleć.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 23 Paź 2012, 17:08 »
Nie bardzo. Kolarstwo to mimo wszystko sport siłowy.

może torowe, cała reszta to sport wydolnościowy raczej...

Z tym, że po bieganiu kolana są chyba ostatnią częścią ciała, która miałaby mnie boleć.
fakt, co chwilę słyszy się jak biegacze narzekają na bóle barków, brzucha, ew paluszek i główka... o kolanach nigdy nie słyszałem  ;)

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 23 Paź 2012, 17:17 »
może torowe, cała reszta to sport wydolnościowy raczej...
W porównaniu do bieganie wydolnościowo dużo mniej wymagające. Jeżdżąc na rowerze zamiast biegania nie jestem nawet utrzymać się na tym samym poziomie. Może gdybym kręcił ponad 140 obr/min...

Między innymi dlatego jeżdżę kadencyjnie, że po w miarę dobrze przepracowanym sezonie biegowym została mi kondycja, a mięśnie są zbyt słabe żeby mocno depnąć.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum