Autor Wątek: Problemy z kolanem - porady  (Przeczytany 67561 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Odp: Problemy z kolanem - porady
« 20 Cze 2012, 11:17 »
Waxmund:
Gdyby mi w Mazowieckim brakło przełożeń, to byłby znak, że ze mną jest coś bardzo nie tak :D

Ciman:
W zasadzie to teraz mogę już jechać tak, że kolana czują ulgę, jak jadę bardzo spokojnie, to tylko czuję ból związany ze zginaniem się stawu; rower jest odciążony, więc sam jedzie. Pokombinuję jednak z siodełkiem; nie próbowałem jeszcze przemieszczania go po skosie, może podniosę czubek wyżej, żeby jeszcze bardziej siedzieć na siodle.

Książkę chętnie pożyczę, jeśli można :)
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 20 Cze 2012, 11:21 »
Czy kolano Ci spuchło? Ja bym jednak skupił się na pomocy lekarza, bo to brzmi bardziej jak uraz niż zwykłe przeciążenie.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 20 Cze 2012, 11:23 »
Dopóki jechałem w ramach wyprawy, to kolano było normalne. Teraz, gdy od wczoraj już dojeżdżam tylko do pracy, kolano lekko napuchło, ale jest to ledwo zauważalne (łatwiej wyczuć ręką).

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Kobieta freak

• Miasto:
  • Na forum od: 09.11.2011
« 20 Cze 2012, 14:07 »
Chodzić mogłem i mogę normalnie, ból pojawia się przy zgięciu kolana o ok. 90 stopni i przy pchaniu stopą w dół.

Trochę mi to przypomina zapalenie więzadła rzepki, na które aktualnie się leczę (zwane też kolanem skoczka). Dopadło mnie to właśnie po przesileniu kolana i wiąże się z bólem głównie podczas zginania (nawet bez obciążenia). Do lekarza poszłam z tym dosyć szybko i odradził (początkowo) jazdę na rowerze i inne sporty na 3-4 tygodnie.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 20 Cze 2012, 14:44 »
Objawy opisane tutaj wyglądają podobnie. Wizytę u ortopedy umówiono mi na 13 lipca, będę się starał o jakieś awaryjne leczenie.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 22 Cze 2012, 09:28 »
Dziś byłem u ortopedy. Obmacał wszystko, orzekł, że ścięgno na szczęście nie jest naruszone. To, co mi dokucza, to obrzęk Ciała Hoffy, spowodowany przesileniem. Nie zarządził nawet USG, bo powiedział, że objawy są oczywiste.

Odpoczywać, nie przeciążać nogi, dostałem jakieś tabletki przeciwzapalne i sugestię schładzania po wysiłku preparatem Reparil Ice.

Offline Kobieta freak

• Miasto:
« 24 Cze 2012, 13:34 »
Nie napisałaś/eś co to "aktualnie leczę się", ale...

Jeśli masz (freak) problem z więzadłem rzepki zdefiniowane jako kolano skoczka, to odradzam zaprzestania rehabilitacji ruchowej!

1) pomijając fakt istnienia takich małych różowych i niebieskich ikonek przy nicku, czy z mojego avatara na prawdę nie wynika, że jestem płci żeńskiej? ;)

2) Moje leczenie polega właśnie na zabiegach rehabilitacyjnych.

3) Szczerze powiedziawszy to wolę w tej kwestii słuchać rad mojego lekarza. Piszesz, że odradzasz zaprzestania rehabilitacji ruchowej, do której zaliczasz właśnie jazdę na rowerze, ale to raczej kiepska porada, jeżeli ktoś nie jest w stanie zgiąć kolana bez odczuwania w nim bólu. Zrobiłam tak, jak radził mi ortopeda, czyli nie jeździłam na rowerze przez miesiąc i chodziłam (dalej zresztą chodzę) na rehabilitację i noga już mnie nie boli. Wróciłam też do jazdy na rowerze, choć na razie bez szaleństw ;)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 24 Cze 2012, 14:27 »
Czasem przerwa jest potrzebna. Wszystko musi się zregenerować.
Jak ktoś wątpi w opinie lekarza to niech po prostu poradzi się lekarza i osobno specjalisty sportowego.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Kobieta freak

• Miasto:
« 24 Cze 2012, 15:10 »
Standardem był okres 3-6 miesięcy.

Na razie mam nadzieję, że zamknę leczenie w podobnym okresie ;)

Offline Kobieta freak

• Miasto:
« 24 Cze 2012, 22:29 »
Z tym, że moja rehabilitacja nie polega na ćwiczeniach (poza rozciąganiem przed i po jeździe na rowerze), tylko na tym, że rehabilitant znęca się nad moją nogą (co nazywa się w ich gwarze masażem głębokim i mobilizacją rzepki) oraz na lasero- i krioterapii.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 30 Cze 2012, 00:59 »
Kiedy jeżdżę na rowerze - nie boli zupełnie. Kiedy chodzę - masakra. Zejście w dół po schodach to prawdziwy koszmar. Nie mam pojęcia, od czego zaczęło mnie boleć kolano. Na pewno nie jest przetrenowane, nie robiłam nic głupiego w ostatnim czasie, po prostu zaczęło upiornie boleć. Nie robiłam tez niestety dłuższych tras na rowerze, ale przy krótszych nie boli w ogóle. Boję się jednak, że kiedy wskoczymy na 2 tygodnie w siodło, da mi popalić... Nie mam już czasu iść do lekarza, boję się więc co to będzie... Co gorsza, Arka boli podczas jazdy a nie podczas chodzenia, mamy w związku z tym kolanowe kombo na wyprawę w drugiej połowie lipca.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 5 Paź 2012, 09:55 »
Po raz kolejny boli nad kolanem. Nie jeżdżę dużo ostatnio. Może to brak rozciągania mięśnia prostego?
Zna ktoś ćwiczenia na jego rozciąganie oprócz:

?

To ćwiczenie w małych ilościach, ale jednak robię, a po schodach dziś chodzić nie mogę  :(

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 5 Paź 2012, 10:49 »
Po raz kolejny boli nad kolanem.
Tylko i wyłącznie nad kolanem czy też trochę z boku?
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 5 Paź 2012, 11:25 »
Tylko nad. Dziś to nawet coś chrupie czy też przeskakuje  :o

Offline Kobieta Carmeliana

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 19.03.2011
« 5 Paź 2012, 12:33 »
A spuchło albo jest gorące?
Doraźnie możesz robić zimne okłady (np. woreczkami lodu) i smarować Voltarenem (mocno wcierać, zalecane przez ortopedę po fizjoterapii), ale tak to chyba lekarz.
Nie ma nic gorszego od cyklisty. No chyba, że mason. A już najgorszy to jest mason na rowerze.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum