Autor Wątek: gravel karbonowy + bikepacking - czy to ma sens (20-24 L)  (Przeczytany 1208 razy)

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014

Takie rolowane torby z boku nie wchodzą w grę, bo ona ma szerokość 55 cm, a moja kierownica 42, to ile skorzystam,  a rolowanie najczęściej kończy się na samej kierownicy, u mnie było tak że cały czas kolidowało z chwytem - szczególnie dolnym, także jakbym miał szukać torby to koniecznie wąska - fixed czyli nie rolowana z boku, dostęp od góry - coś w stylu Restrap bar pack

Przemyśl decyzję - moja kierownica ma 44 cm, a używam takiego rolowanego worka wraz z mocowaniem od topeak (frontloader). Ma to pojemność 8 l, spokojnie wożę w tym całe spanie, poza śpiworem, włącznie z masztem. Nigdy się nie zdarzyło, by coś obtarło o koło, trzyma się solidnie. Można go naprawdę dość mocno zrolować, szczególnie jeżeli w środku są rzeczy lekkie, ale zajmujące dużą objętość.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Obróć tę torbę o 90 stopni. Lemondka plus wieszak od Restrap. Ich torba ma 7L, ale da się użyć innej. Ja tam np. woże namiot w worku MSR dopakowany śpiworem. Co ważne da się do tergo podczepić od dołu różne rzeczy. Ja przypinam sandały.

Offline Mężczyzna Gravel mental

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 23.08.2024
Troche na siłe pakowanie masztu na wideł, ja wrzucam w torbe pod rame bo maszty są długie a na kierze w worku uderzaja kijki o siebie. Testowałem kilka opcji.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Troche na siłe pakowanie masztu na wideł, ja wrzucam w torbe pod rame bo maszty są długie a na kierze w worku uderzaja kijki o siebie. Testowałem kilka opcji.

To było wymyślone na szybko z braku laku, bo mi żona Tailfina zajumała na swój wyjazd. N.n. sprawdziło się bardzo dobrze.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
U mnie to samo, maszty w torbę pod ramę, namiot na widelec lub kierownicę

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Lemondka rozwiązuje wiele problemów z podczepianiem niestandardowego bagażu.
Można wszystko (paskami), ostanio paczki (z paczkomatu) wożę nie na bagażniku( sakwie) ale na kierze/lemondce :)

No i ma jedną zaletę - jest równocześnie lemondką.
(2 w jednym)

No i niekoniecznie z podłokietnikami (jak miejsca brakuje), same pręty, łokcie na owijce, trochę szerzej, spokojnie można sterować.
« Ostatnia zmiana: 21 Sie 2025, 12:45 sinuche »

Offline Mężczyzna Gio

• [Gio], nie [Dżio]
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.05.2019
Odnośnie masztów. Można też tak:

Ale nie z każdą podsiodłówką oczywiście.
« Ostatnia zmiana: 21 Sie 2025, 12:52 Gio »

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Mam podobną kierownicę i nie wiem jak miałoby się tam zmieścić 14 litrów. 8 litrów to już max. Przy elektronice weszłoby więcej, ale przy analogach trzeba zostawić miejsce na machanie klamkami.

Ja mam kierownicę 42 czy 44cm, już nie pamiętam i wchodzi worek 13l.

Natomiast co do typu torby to przy baranku zdecydowanie lepiej sprawdza się uprząż z wypinanym workiem, a nie torba zintegrowana z rolowaniem z boku (to się nadaje do prostych kierownic), jest takich rozwiązań sporo do wyboru. I także lepiej kupić do tego worek o kształcie eliptycznym, a nie okrągłym i tak go ustawić by krótszą częścią był w stronę koła.

No i ma znaczenie czy używamy elektroniki, bo manetki mechaniczne potrzebują zapasu miejsca na ruch owej manetki lub ewentualnie umieszczenie worka niżej, jeśli jest miejsce.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
Witajcie.

Zastanawiam się co zrobić z moim "setupem" - bikepackingowym. Obecnie to co na zdjęciu
... to samo z ramą, to i tak sprawia że dostęp do bidonów jest średni, ale koszyki z bocznym wyjmowaniem jakoś to rozwiązują.

Wykorzystam zdjęcie od MaciekK i zapytam: a dlaczego nie tanki? Z tego co widzę wozisz dwa niewielkie bidony. Gdyby je przenieść na kierę to masz do dyspozycji całą przestrzeń na torbę w trójkącie. Próbowałeś już takie rozwiązanie? Jeśli nie to pożycz od kogoś, o ile nie masz. Taki układ pasuje wielu osobom i jest bardzo praktyczny.
"Oko za oko i wszyscy będziemy ślepi" - Gandhi

„ W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu” - Vivian Green

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Ale pełna torba w trójkącie ma spore minusy. Aż tyle przestrzeni ładunkowej nie zwiększysz jeśli torby nadmiernie nie rozszerzysz, a ryzyko przytarcia pedałami takiej torby spore. Dwie takie torby miałem i obie są uszkodzone od pedałów. W małych ramach jak Twoje to niejako nie ma wyjścia, w dużych to jednak nie jest tak popularne rozwiązanie.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
To jest trochę mit, że worek rolowany za każdym razem trzeba wypinać z kierownicy. Ja mam tego klasycznego ortlieba handlebar, i nigdy go nie wypinam. A przewożę w nim w zależności od setupu: hama/puchowy underquilt, lub namiot/materac/spanie. Jak się rozkładam wieczorem, to opieram kierownicę o drzewo i wszystko wyciągam z przyczepionego wora. Analogicznie rano - upycham manele, roluję worek i voila, można jechać. Trzeba tylko mieć pewnie rower o drzewo kierownicą oparty.

Edit: piszę oczywiście o układzie z kierownicą gravelową.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
To już zależy co w tym worku wozisz, czy rzeczy wymagające częstego dostępu, czy np. biwak. Ale widzę żadnej przewagi torby rolowanej przy baranku, nawet jak nie potrzebujesz częstego dostępu do rzeczy.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Ale widzę żadnej przewagi torby rolowanej przy baranku, nawet jak nie potrzebujesz częstego dostępu do rzeczy.
MASA. Te rolowane bez uprzęży (przypinane bezpośrednio do kierownicy) są lżejsze. Natomiast większą wodoszczelność mają te z uprzężą. Inna sprawa, że przy niektórych setupach nie trzeba wozić worka, wtedy do uprzęży wkładasz namiot i śpiwór na przykład. No, ale jak pada...
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
MASA. Te rolowane bez uprzęży (przypinane bezpośrednio do kierownicy) są lżejsze. Natomiast większą wodoszczelność mają te z uprzężą. Inna sprawa, że przy niektórych setupach nie trzeba wozić worka, wtedy do uprzęży wkładasz namiot i śpiwór na przykład. No, ale jak pada...

To wcale nie jest prawda. Weź dla przykładu Ortlieb
Torba 9l waży 37g
A torba 15l to już 460g

A w przypadku uprzęży z workiem masz np. Restrap Race 7l 305g (w wersji na lemondkę jeszcze mniej), z czego pewnie jeszcze z 50g da się zejść jak wymienisz worek na własny i lżejszy,na tej samej zasadzie możesz zwiększyć pojemność. Ale przede wszystkim wielką zaletą uprzęży jest możliwość stosowania dowolnego worka, a przy torbie zintegrowanej zostajesz z tym co dał producent. A to właśnie istotne jak chcemy dopasować dany układ bagażu do konkretnej kierownicy.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Torba 9l waży 37g
To byłby raj, niestety nie jest aż tak lekka ;D

15 litrów torba Ortlieb 417 g

Sama uprząż 425 g od revelate. A gdzie worek?

7 litrów nie porównuj, bo to portmonetka :D

Ja akurat dobrze rozeznałem temat i Ortlieb najlepiej wypada. Mi nie przeszkadza to, że torba cały czas siedzi na rowerze przez rok. Niech siedzi.

"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum