Autor Wątek: hamulce mechaniczno-hydrauliczne  (Przeczytany 49218 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Odp: hamulce mechaniczno-hydrauliczne
« 23 Mar 2022, 20:10 »
Wcale mnie to nie dziwi, że w obu rowerach hamulce nie działają prawidłowo (po podmiance kół).

Klocki muszą się dopasować do tarcz (równoległość powierzchni). Tarcze z różnych rowerów są w różnym stopniu zużyte i nie pasują do klocków.
Poza tym, koła (odległość tarczy od widelca) nie są identyczne, zawsze te dziesiątki mm różnicy są.
I dla tego, przy podmiance kół powinno się regulować zacisk (położenie względem tarczy).

A tak wogóle, ustaw/wyreguluj ponownie zacisk, pojeździj trochę, z czasem klocki sie dotrą, będzie lepiej (też mam semi-hydro i kopanina z ustawieniem zacisku/dotarciem trwała 200km :))

« Ostatnia zmiana: 23 Mar 2022, 20:20 sinuche »

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 23 Mar 2022, 20:24 »
No to tego nie wiedziałem, chociaż jeżeli w moim rowerze klocki są nowe i zmieniłem starą tarczę na niemal nową tym samym zmniejszając prześwit między tymi płaszczyznami to spodziewał bym się, że siła nacisku powinna się poprawić.

Co do jeżdżenia to ja "jeżdżę na okrągło panie kierowniku", ale nie na tym rowerze:) z takimi hamulcami bałbym się na dojazdach do pracy przez miasto. Średnio kilka razy w tygodniu kierowcy aut dają mi kilka metrów na zatrzymanie wymuszając tym samym pierwszeństwa przejazdu.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 24 Mar 2022, 08:17 »
a skok dźwigni Ci nie przeszkadza?

Offline Mężczyzna Felek

« 24 Mar 2022, 08:35 »
No właśnie skok udało mi się tak wyregulować, że już po niewielkim ruchu klamko manetki klocki łapią tarczę i to jest to co chciałem osiągnąć. Problemem jest to, że się po niej ślizgają.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 24 Mar 2022, 09:22 »
A czyste te tarcze? Umyj je i okładziny hamulcowe. Dodatkowo możesz je trochę zetrzeć.

Offline Mężczyzna bronek

• Na forum od: 31.10.2018
« 24 Mar 2022, 10:08 »
Używałem HY/RD przez kilka sezonów i też miałem podobne przygody - jakość dostępnych klocków jest naprawdę słaba. Przyzwoicie działały właściwie tylko Swiss Stopy ale są już ciężko dostępne. Problem rozwiązał się (jakość i stabilność hamowania poprawiła się znacząco) po spróbowaniu klocków Shimano E01S.

Offline Mężczyzna Felek

« 24 Mar 2022, 11:13 »
Kolega na fulu:
Klocki i tarcze były „dezynfekowane”

Bronek:
A te klocki to metaliczne? Tarcze miałeś oryginalne?

Najchętniej kupiłbym oryginalne klocki jakie były w tym modelu TRP HY/RD ale nie wiem co tam było, nawet nie wiem czy były to klocki żywiczne, metaliczne czy pół na pół. Ktoś może wie co tam było zapakowane oryginalnie?

Wydaje mi się, że klocki metaliczne lepiej sprawdzą się przy hamulcach w pełni hydraulicznych i prze cięższej osobie. Ja jestem lekki (poza okresami gdy jeżdżę z sakwami i mam wpiętą przyczepkę).

• ~(FSM)~
« 24 Mar 2022, 13:23 »
1. Umyj to w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń. Nie alkoholem.
2. A jak się jest lekkim a rower z hamulcami tarczowymi mechanicznymi to okładziny metaliczne słabiej hamują?

Offline Mężczyzna bronek

« 24 Mar 2022, 13:33 »
E01S to metaliczne ale są też żywiczne B01S - tych nie testowałem ale nigdy kłopotów z klockami Shimano nie miałem.
Natomiast kształt klocka do TRP to jest obecnie najbardziej popularny wzór w najtańszych modelach najróżniejszych producentów - stąd zapewne problem z jakością klocków. Trochę taka nieoczywista wada tego, że TRP nie zmieniło wzoru klocka od lat: inni producenci mają obecnie inne wzory a ten wzór niejako zarezerwowany już jest przez "badziewie" więc niestety jakość klocków dostępnych na rynku się do tego dostosowała.

Co do tarcz to miałem różne modele choć zazwyczaj były to Hope.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 24 Mar 2022, 15:10 »
Jak już napisałem wcześniej. Przeszedłem tą samą drogą. Odtłuszczanie, sprawdzenie z nową tarczą, z nowymi klockami, itp. Bez poprawy. Pomagało tylko zalanie zacisku na nowo olejem (serwis). Po takiej operacji hamowanie wracało do pierwotnej jakości (na starych klockach i na starej tarczy). Ale, po krótkim czasie znowu siła zacisku klocków była zbyt mała. Moim zdaniem to nieszczelność zacisku na tłoczku. Przerobiłem to na co najmniej trzech, jak nie czterech zaciskach. Co ciekawe - zawsze na tylnym kole (może ma znaczenie, pozycja zacisku oraz większe narażenie tłoczka na wilgoć - przynajmniej w moim rowerze tak to się układa). Zamieniłem na TRP Spyre i jest bez kłopotów.

Offline Mężczyzna Felek

« 24 Mar 2022, 15:13 »
Kolega na fulu:
Co do wagi, kiedyś czytałem, że metaliczne klocki się dłużej nagrzewają. Przy osobie lekkiej klocki metaliczne mogą nie osiągać takiej sprawności jaką miałyby żywiczne. Wydaje mi się, że może w tym coś być. Oczywiście upierać się nie będę… za słaby w te klocki jestem.

Bronek:
Dziękuję za namiar na klocki i tarcze.

Offline Mężczyzna Felek

« 24 Mar 2022, 15:16 »
Dzięki Pablo, pokombinuję jeszcze z innymi klockami i tarczą. Na końcu jest rozwiązanie ze Spyre, w pełną hydraulikę nie chciałbym wchodzić.

Ps. A jaki model Spyre masz?

Offline Mężczyzna bronek

« 24 Mar 2022, 15:21 »
Dziękuję za namiar na klocki i tarcze.
W moim przypadku to był problem klocków nie tarcz - sprawdź najpierw klocki - tarcze to już zupełnie inna historia.

Co do tego co pisze Pablo to i taka usterka jest jak najbardziej możliwa: u mnie to na pewno były klocki bo do zacisku w ogóle nie zaglądałem zero serwisu czy odpowietrzania przez kilka lat. Tylko zmieniałem klocki a jako, że masa całkowita zazwyczaj bardzo wysoka to i częstotliwość wymiany odpowiednia ;)

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 24 Mar 2022, 15:21 »
Pablo (...) jaki model Spyre masz?

Spyre-C PM

są też żywiczne B01S

Shimano nie zaleca już tych klocków, nowsza wersja to B03S

Tak czy inaczej trzeba uważać, bo ludzie kupują na Aliexpresie podrabiane części Shimano (w opakowaniach jak Shimano) i potem to sprzedają jako oryginalne.

• ~(FSM)~
« 24 Mar 2022, 20:07 »
Kolega na fulu:
Co do wagi, kiedyś czytałem, że metaliczne klocki się dłużej nagrzewają. Przy osobie lekkiej klocki metaliczne mogą nie osiągać takiej sprawności jaką miałyby żywiczne. Wydaje mi się, że może w tym coś być. Oczywiście upierać się nie będę… za słaby w te klocki jestem.

Odkąd odróżniam rodzaje okładzin, korzystam tylko z metalicznych. Działają gdy jest zimno i ciepło.
Metaliczne nie mogą być gorsze niż żywiczne, bo dlaczego byłyby dwa razy droższe?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum