Autor Wątek: hamulce mechaniczno-hydrauliczne  (Przeczytany 50354 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
hamulce mechaniczno-hydrauliczne
« 5 Lis 2019, 15:12 »
Na razie pełnej hydrauliki nie mam przy gravelu. Ale rynek się rozwija, ceny się zmieniają.
Ku mojemu zaskoczeniu, bo nie znalazłem  tego na naszym forum, odkryłem hamulce marki FORCE.
FORCE CONTROL semi-hydraulic, foto poniżej.
Czy ktoś z Was używa, miał styczność?
Poza tym proponuję wzoru namiotów zrobić jakby przegląd hamulców występujących na rynku takich właśnie hybryd, czyli mechaniczno-hydraulicznych.
Osobiście używam TRP HY/RD. Ale o nich można znaleźć trochę informacji w internecie i na naszym forum. Poza tym worek foliowy o ile się nie mylę jakieś ZOOM sobie zakupił.
Zapraszam do dyskusji, wypisywania wad i zalet danych rozwiązań.
Aż żałuję, że nie wiedziałem o FORCE wcześniej bo może bym je używał za mniejsze pieniądze.
Choć nie lubię być królikiem doświadczalnym.

Offline EASYRIDER77

Odp: hamulce mechaniczno-hydrauliczne
« 5 Lis 2019, 15:17 »
Jako posiadający TRP HY RD, spiszę moje obserwacje dotyczące tych hamulców. Pewnie coś zmienicie, dopiszecie, itp.
ZALETY:
- dobre wykonanie
- skuteczne hamowanie
- cicha praca
- nie odstaje na zewnątrz ramy
- bardzo prosta obsługa, regulacja i montaż

WADY:
- cena
- masa
- wielkość jako całość
- wrażliwość na jakość i czystość pancerzy, linek
- długi skok klamki hamulcowej

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 5 Lis 2019, 15:42 »
Fajnie wiedzieć, że takich hamulców jest więcej. Pierwsze wrażenie jest takie, że są zdecydowanie brzydsze i sporo lżejsze. Nie mają ruchomego ramienia jak w Zoom. Jeśli ktoś jest skłonny wydawać 2 zł za oszczędność grama, to warto brać ;)

Na ten moment zakup hamulców to loteria, bo nikt nie używał na tyle długo żeby stwierdzić jaka jest trwałość, ale nie ma też specjalnie podstaw do obaw.

Przypuszczam, że wszystkie hamują bardzo podobnie, bo funkcjonalnie konstrukcja jest zbliżona. Prawdopodobnie największy wpływ na działanie mogą mieć klocki hamulcowe.

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 5 Lis 2019, 16:34 »
Trochę niedowidzę na tym pierwszym zdjęciu - czym są te dwie bazooki na pierwszym planie?

« 5 Lis 2019, 16:44 »
Cel montażu dwóch bazook nie wyjaśnię. Za to znalazłem miejsce, gdzie można kupić za 200 zł komplet na dwa koła. W takim wypadku warte są rozważenia. Dla porównania Zoom HB100 kosztuje $30 i dostaje się jeszcze adaptery do montażu.

http://www.force-components.pl/index.php?p6036,kod-406210b-force-control-semi-hydraulic-hamulce-przod-tyl

Co do wagi hamulce Zoom ważą dużo więcej (419 g vs 340 g), ale wliczają się adaptery i plastikowe elementy dystansowe.

Aha. Podobnie jak w hamulcach Zoom wykorzystuje się klocki kompatybilne z Shimano.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 5 Lis 2019, 18:16 »
Czy te ZOOM HB100 współparcują z klamkami szosowymi Dual-control?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 5 Lis 2019, 23:29 »
Współpracują z Tekro RL340, pewnie z klamkomanetkaki też będą. Planuje kolejny zestaw kupić podczas wyprzedaży 11/11 - ten dopiero trafi do roweru z klamkomanetkaki Shimano.

Offline EASYRIDER77

« 6 Lis 2019, 07:24 »
Fajnie wiedzieć, że takich hamulców jest więcej
właśnie! o to mi chodzi, że nie znamy wielu takich rozwiązań, a trochę ich na pewno jest.

« 6 Lis 2019, 12:15 »
Aha. Z drobnych, ale czasem może uciążliwych wad, w hamulcach Force linka jest mocowana w sposób cudaczny - przy pomocy dwóch śrubek dociskowych torx. W razie zerwania linki wymiana wymaga posiadania przy sobie odpowiedniego klucza. Niby drobiazg, ale trzeba go mieć i doliczyć do wagi hamulców. Druga - już całkiem mało istotna wada - linka nie może być na końcu uszkodzona, bo nie da się takiej przeciągnąć przez hamulec.

Offline Mężczyzna mambaout

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 28.09.2017
« 6 Lis 2019, 16:39 »
Czy te hamulce Force/Zoom sa montowane w standardzie post mount czy flat mount? Mam w przełaju obecnie Force dual cx i jestem umiarkowanie zadowolony, więc zastanawiam się nad zmianą.Ograniczeniem jest rama z mocowaniem IS więc typowej hydrauliki od shimano nie dam rady założyć.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Lis 2019, 16:53 »
Czy te hamulce Force/Zoom sa montowane w standardzie post mount czy flat mount? Mam w przełaju obecnie Force dual cx i jestem umiarkowanie zadowolony, więc zastanawiam się nad zmianą.Ograniczeniem jest rama z mocowaniem IS więc typowej hydrauliki od shimano nie dam rady założyć.

A co za problem założyć przejściówkę pomiędzy IS i PM?

« 6 Lis 2019, 17:02 »
#worek - A jakie są Twoje wrażenia z użytkowania tych ZOOM HB100? Pytałem kiedyś, ale chyba nie opisywałeś konkretnie.

« 6 Lis 2019, 17:57 »
Jest cały wątek, w którym zamieściłem pełna recenzję. Mam bardzo dobre wrażenia, zwłaszcza po tym jak przednie koło wsadziłem prosto ;) Zaznaczam tylko, że przejechany dystans był wręcz symboliczny.

Za miesiąc może będę miał już drugi komplet, to wtedy dam znać jak działa z tymi drugimi klamkami.

Offline Mężczyzna mambaout

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 28.09.2017
« 7 Lis 2019, 11:13 »
Cytat: Wilk

A co za problem założyć przejściówkę pomiędzy IS i PM?

Skoro nie ma powszechnie dostępnych przejściówek is/fm to domyślam się, że jest jakiś powód ku temu.Podejrzewam też(może błędnie?), że użycie przejściówki is/pm i na to kolejnej pm/fm raczej nie zadziała:)

« 14 Lis 2019, 22:52 »
Kolejne tanie hamulce - czerwone zaciski za $30.

IIIPRO Mountian Road Bike Cooling Disc Heat dissipation Brake Rotor Down hill Floating bicycle Brake
https://s.click.aliexpress.com/e/X2NzhP44x

Jeszcze inne, za $80 z tarczami

MOTSUV 140mm Floating Brake Rotors CNC Alloy Road Bike Oil Disc Brake Caliper Line Pulling Hydraulic Disc Brake Bicycle Parts
https://s.click.aliexpress.com/e/bZo9OyuiR

Namnożyło się tego. Ciekaw jestem jak wypadają takie hamulce w porównaniu z całkiem hydraulicznymi.

« 15 Lis 2019, 09:25 »
Idea zasadniczo ta sama. Linka ciągnie dźwignię, która wciska tłok. Tak długo jak uszczelnienie tłoka będzie działać nie ma co się zepsuć generalnie.

« 15 Lis 2019, 11:04 »
Idea ta sama, ale linka ma większe opory, rozmiar tłoczka w klamce hamulcowej mogą też mieć wpływ na to ile trzeba włożyć siły w hamowanie.

Najbardziej niezawodne wydają się być całkiem mechaniczne, bo nie ma się co rozszczelnić.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 28 Lut 2020, 07:43 »
Bardzo fajny temat. Te Force mnie bardzo interesują. Mam ich pedały "spd" i jestem zadowolony. Niestety nie mogę znaleźć żadnej ich recenzji w sieci. Pewnie firma za mało popularna. Za to jest recenzja tych z ali (https://www.bikeradar.com/reviews/components/brakes/brake-calipers/juin-tech-r1-disc-brakes-review/)

Znalazłem jeszcze takie: https://road.cc/content/review/225573-yokozuna-motoko-disc-brake
Ciężko dostać, ale widziałem w jednym ze sklepów spoza PL komplet za około 238 funtów. Plus za wagę, ale cena dość wysoka.
« Ostatnia zmiana: 28 Lut 2020, 08:06 poziom »
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna poziom

« 5 Sie 2020, 21:37 »
Jak coś to mam te hamulce semi Force. Przejechałem na nich coś około 500km. Nie mam porównania z innymi semi-hy. Mam w MTB hydrauliczne i na pewno są lepsze. Miałem mechaniczne TRP i te Force są jednak lepsze. Nie jakos bardzo ale mofdulacja wydaje się być lepsza i mam wrażenie, że dopasowanie odległości klocków od tarcz (szczególnie w przednim kole) jest dużo lepsze i prostsze.

Offline EASYRIDER77

« 17 Lis 2020, 09:14 »
poziom, skoro nie miałeś TRPY HY RD to opinia myląca. Bo w nich nic nie regulujesz wraz z zużywaniem się klocków. Nie trzeba dopasowywać odległości itd.
Mechaniczne TRP jak np. SPYRE C to zupełnie coś innego.
Jak założyłem TRP HY RD nic nie robię w nich od ponad roku. Czekam aż się klocki skończą.

Offline Mężczyzna poziom

« 25 Sty 2021, 14:37 »
Nie bardzo rozumiem-nigdzie nie piszę, że coś regulowałem.
Chyba, że masz na mysli ustawienie hamulców podczas montazu. No jak montujesz, jakiekolwiek by nie były, masz jakiś tam zakres 'regulacji' tak to nazwijmy. Ale montujesz raz i tyle. Nie ma co dalej regulowac.

Offline EASYRIDER77

« 25 Sty 2021, 15:09 »
że dopasowanie odległości klocków od tarcz (szczególnie w przednim kole) jest dużo lepsze i prostsze.

jakoś zrozumiałem to w ten sposób, że robiłeś to w trakcie eksploatacji, regulację. Jeśli tylko do montażu to ok.
Czyli moja interpretacja/rozumowanie mogło zawieźć.

« 25 Sty 2021, 15:40 »
Aha, po drobnych regulacjach hamulce Zoom XTech HB100 faktycznie działają jak nowe - czyli idealnie.

Postaram się zaktualizować, gdy skończy się zakres regulacji. Zobaczymy do jakiego poziomu da się zetrzeć klocki.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 25 Lut 2021, 18:44 »
Cześć, wymieniłem klocki w hamulcach TRP HY/RD na nowe, żywiczne od Shimano. Niestety hamują podobnie a nawet gorzej niż stare. Linka podciągnięta jest maksymalnie, klocki jak sprawdzałem są dość chropowate a mimo to nawet po maksymalnym zaciśnięcie klamki klocki ślizgają się i praktycznie nie hamują, czy ktoś spotkał się z czymś podobnym lub ma jakąś radę?
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 25 Lut 2021, 18:54 »
A ile przejechałeś na tych klockach?
Żywiczne nie docierają się tak długo jak metaliki ale trochę muszą popracować żeby się dotrzeć.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Felek

« 25 Lut 2021, 19:00 »
Wymieniłem je pod koniec zeszłego sezonu, przejechały może koło 500 km. Dziś odstawiłem zimowy rower, w którym jeszcze nie chce zdejmować kolcowanych opon i przesiadłem się na letni, ale bez tego hamulca to kicha (w przednim nie zmieniałem klocków bo jeszcze były ok)...

Offline Mężczyzna Felek

« 18 Maj 2021, 19:33 »
Ok, popatrzyłem, porównałem położenie ramiona wciskającego tłoczek w tylnym i przednim hamulcu. Z tyłu, tam gdzie hamowało gorzej, ramię było bliżej zbiorniczka z olejem przez co zaciskając klamkę od pewnego momentu ramię opierało się o zacisk i nie mogło bardziej wcisnąć tłoczka.

Zauważyłem, że w ramieniu jest śrubka (na imbus 2 mm), dokręcając tę śrubę całe ramie wciskające tłoczek odchyla się do tyłu dając większą dźwignię. Pomogło od razu, musiałem nawet popuścić lekko linkę. Teraz hamuje bardzo dobrze.

Ta śrubka znajduje się w otworze oznaczonym na zdjęciu strzałką. Podejrzewam, że podobny skutek miałoby uzupełnienie oleju w zbiorniczku bo wygląda na to, że przez to tłoczek wchodził głębiej i od pewnego momentu zatrzymywał się na elemencie konstrukcyjnym zamiast dociskać tłoczek a tym samym klocki.

Offline Mężczyzna Felek

« 11 Wrz 2021, 08:44 »
Cześć,

Serwisowałem w tygodniu hamulce TRP HY/RD, myślałem żeby wymienić/dolać olej jak na tym filmie:

ale chciałem najpierw spróbować samej wymiany klocków i regulacji.

Wyczyściłem cały zacisk, śrubkę o której wcześniej pisałem (tę w ramieniu od tłoczka) ustawiłem jak była pierwotnie. Zablokowałem zacisk pokrętłem z rysunkiem kłódki, odcisnąłem tłoczki, założyłem nowe okładziny i naciągnąłem mocno linkę, dodatkowo zwiększyłem naciąg śrubką baryłkową. Po tej operacji hamulce działają ok, ale nie tak samo jak nowe.

Dziś pojadę pierwszy raz na miasto z dzieciakami, zobaczę jak spisują się w praktyce.

Coś mi się wydaje, że może chodzić o to co już kiedyś pisał EASYRIDER77. Że to ramię jest przydługie, dlatego jak wkręcałem tę śrubkę to oddalało się od tłoczka dzięki czemu jak dociskałem klamkę hamulca wystarczał mniejszy ruch niż wcześniej.

Znalazłem taki filmik:

na którym tworzą nowy rowek dla linki, bliżej mocowania całego ramienia, dzięki czemu dźwignia jest mniejsza a tym samym klamka hamulca szybciej łapie. W komentarzach poniżej filmu jedna osoba twierdzi, że napisała do TRP, które potwierdziło, że taka modyfikacja jest ok.

Zobaczę jak dzisiaj będzie mi się jechało, ale zastanawiam się nad tym cięciem.

Offline Mężczyzna Felek

« 20 Mar 2022, 08:13 »
Mając trochę czasu zimą wymieniłem olej w hamulcach TRP HY/RD. Po wymianie udało mi się zamontować zaciski i wyregulować linkę tak by ruch dźwigni klamki był jak najmniejszy. Podczas jazdy zacisk reaguje szybko. Można powiedzieć, że osiągnąłem to czego chciałem (wcześniej klamkę wciskałem do oporu a mimo to jakość hamowania była słaba).

Od momentu powyższej zmiany oleju i regulacji linki przejechałem około 400 km i niestety, ale jakość hamowania jest nadal bardzo słaba. Pomimo, że klamka i zaciski wyregulowane są prawidłowo i okładziny łapią od razu to nie jestem w stanie sprawnie zatrzymać roweru. Nie jest możliwe zablokowanie koła - rower zwalnia, ale nawet na szutrze nie da się zblokować koła (na zjazdach rower zwalnia, ale się nie zatrzymuje). Dodatkowo w końcowej fazie hamowania jak rower już się zatrzyma, pojawia się głośny dźwięk, takie skrzypienie połączone z piskiem.

Tarcze mają przejechane 19 tysięcy km, klocki wsadziłem nowe (Jagwire Mountain Sport, półmetaliczne). Czy może chodzić o to, że nie są dotarte? Gdzieś czytałem, że przed założeniem klocków podobno dobrze je przetrzeć papierem ściernym. A może lepiej sprawdzić żywiczne?

Nie mam już pomysłu, a jak dzwoniłem do kilku serwisów, to w żadnym nie specjalizują się w tego typu hamulcach i powiedzieli, że mogą sprawdzić na czym polega problem, ale nie gwarantują, że coś poradzą.

Myślę jeszcze o zmianie tarczy, ale jak to nie pomoże to po prostu kupię inny model bo tych już mam szczerze dość.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 20 Mar 2022, 08:45 »
Nie znam się na TRP, więc się wypowiem.
Jesienią zmieniłem v-brake na BB-7 z metalicznymi klockami i, nawet pisałem o tym na forum, hamowanie stało się koszmarem.
Teraz hamują tak jak miało być. Nie pamiętam ile to zajeło km, ale na pewno co najmniej kilkaset.
Z tym że ja po płaskim jeżdżę więc mało hamuję.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 20 Mar 2022, 09:28 »
Ciekawe bo ja w zeszłym roku też przeszedłem z hydraulików na bb7 i praktycznie od razu miałem super hamowanie (może z 60km się układało to jest 2 dni dojazdów do pracy po Warszawie).
Potem trochę się bawiłem i mam już przejechane na nich ponad 6tys. z obserwacji wynika że trzeba dbać o w miarę małe szczeliny między klockami, a tarczą czego nie było w hydraulikach które to robiły "same". To moim zdaniem jedyna mała niedogodność w porównaniu do hydraulicznych.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 20 Mar 2022, 10:19 »
Mając trochę czasu zimą wymieniłem olej w hamulcach TRP HY/RD. Po wymianie udało mi się zamontować zaciski i wyregulować linkę tak by ruch dźwigni klamki był jak najmniejszy. Podczas jazdy zacisk reaguje szybko. Można powiedzieć, że osiągnąłem to czego chciałem (wcześniej klamkę wciskałem do oporu a mimo to jakość hamowania była słaba).

Od momentu powyższej zmiany oleju i regulacji linki przejechałem około 400 km i niestety, ale jakość hamowania jest nadal bardzo słaba. Pomimo, że klamka i zaciski wyregulowane są prawidłowo i okładziny łapią od razu to nie jestem w stanie sprawnie zatrzymać roweru. Nie jest możliwe zablokowanie koła - rower zwalnia, ale nawet na szutrze nie da się zblokować koła (na zjazdach rower zwalnia, ale się nie zatrzymuje). Dodatkowo w końcowej fazie hamowania jak rower już się zatrzyma, pojawia się głośny dźwięk, takie skrzypienie połączone z piskiem.

Tarcze mają przejechane 19 tysięcy km, klocki wsadziłem nowe (Jagwire Mountain Sport, półmetaliczne). Czy może chodzić o to, że nie są dotarte? Gdzieś czytałem, że przed założeniem klocków podobno dobrze je przetrzeć papierem ściernym. A może lepiej sprawdzić żywiczne?

Nie mam już pomysłu, a jak dzwoniłem do kilku serwisów, to w żadnym nie specjalizują się w tego typu hamulcach i powiedzieli, że mogą sprawdzić na czym polega problem, ale nie gwarantują, że coś poradzą.

Myślę jeszcze o zmianie tarczy, ale jak to nie pomoże to po prostu kupię inny model bo tych już mam szczerze dość.
Te hamulce są na prawdę bardzo mocne, myślę że problemem jest tarcza i ... klocki.
Zmień tarczę na nową i załóż zwykłe żywiczne klocki, będziesz mocno zaskoczony siłą hamowania.
Taki zestaw działa u mnie rewelacyjnie z tarczą TRP 180 mm na przodzie i 160 mm na tyle (ale hamulec Spyre C)

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 20 Mar 2022, 10:40 »
Akurat dziś myślałem nad tymi hamulcami i jak raz temat odżył. Pytanko - w związku z tym, że zbiornik jest blisko powierzchni hamującej jakie jest realne ryzyko zagotowania oleju na ciężkich zjazdach/przy ciężkim rowerzyście, albo jak nie zagotowania to jaki wpływ ma ogólne ciepło promieniujące na olej w tym systemie..?

Offline Mężczyzna Felek

« 20 Mar 2022, 10:54 »
Jesienią zmieniłem v-brake na BB-7 z metalicznymi klockami i, nawet pisałem o tym na forum, hamowanie stało się koszmarem.
Teraz hamują tak jak miało być. Nie pamiętam ile to zajeło km, ale na pewno co najmniej kilkaset.

Czy dobrze rozumiem, ten koszmar polegał na tym, że nie hamowały a po kilkuset km się dotarły?

Ja też mało hamuję, ponad 300 km z dystansu, który podałem to 3 nocne wypady poza miasto gdzie hamulców raczej nie używam. Teraz byłem drugi raz na mieście z przyczepką i dzieciakami więc siłą rzeczy ten hamulec się używa, ale to w sumie jakieś 60 km więc może i nie są dotarte.

Jeżeli dobrze myślę to zimne temperatury też pewnie nie sprzyjają docieraniu klocków. Dam im jeszcze trochę czasu.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 20 Mar 2022, 11:01 »

Czy dobrze rozumiem, ten koszmar polegał na tym, że nie hamowały a po kilkuset km się dotarły?
Dokładnie tak.
Najpierw wymieniłem hamulec w przednim kole (brak czasu na drugie) i po pierwszej jeździe stwierdziłem że taki odważny żeby na dwóch takich hamulcach jechać do roboty to ja nie jestem
Po paru dniach się odrobinę przyzwyczaiłem, wymieniłem tylny i wkurzony na te całą bezsensowną wymianę męczyłem się dalej.

Aż pewnego dnia dotarło do mnie że przecież hamulce działają jak trzeba.

Offline EASYRIDER77

« 21 Mar 2022, 11:51 »
ja w swoim przednim zmieniłem klocki i jest ok.
Z tyłu wymiana to za mało mi było i chciałem mniejszy skok dźwigni.
Zrobiłem przeróbkę i linka ma krótszą drogę, wystarczy pilnikiem dorobić nowe kortytko pod linkę.
Jest. Jak z przodu zacznie siadać hamulec zrobię to samo z przodu.

Offline Mężczyzna Felek

« 21 Mar 2022, 12:53 »
Dźwignie są już ok:) a klocki jakie dałeś, żywiczne?

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 21 Mar 2022, 14:55 »
Ja też mało hamuję, ponad 300 km z dystansu, który podałem to 3 nocne wypady poza miasto gdzie hamulców raczej nie używam. Teraz byłem drugi raz na mieście z przyczepką i dzieciakami więc siłą rzeczy ten hamulec się używa, ale to w sumie jakieś 60 km więc może i nie są dotarte.

Jeżeli dobrze myślę to zimne temperatury też pewnie nie sprzyjają docieraniu klocków. Dam im jeszcze trochę czasu.

Docieranie klocków nie powinno trwać kilkaset km, wystarczy zrobić kilkanaście ostrych hamowań; podobnie jak i nie jest tak, że niedotarte klocki nic nie łapią, one hamują tylko trochę słabiej. Więc jeśli masz taką sytuację to nie jest to kwestia niedotarcia, tylko albo dziadowskich klocków, albo złego ustawienia hamulca, albo problemu z tarczą. Są np. tarcze "resin only" przeznaczone pod klocki żywiczne, które z innymi klockami gorzej działają (choć to raczej polega na ich szybszym niszczeniu)

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 21 Mar 2022, 15:03 »
jakość hamowania była słaba

Miałem z tymi zaciskami podobne problemy. Pomagało tylko dolewanie oleju. Ale niestety na krótko. Wymieniłem chyba już ze trzy, a może i cztery zaciski. Ostatecznie, tu gdzie mogę, wracam do zacisków mechanicznych. Szkoda kasy na kolejne zaciski.

Uwaga - te zaciski potrafią (w sposób na oko nie zauważalny) cieknąć po tłoczku. Obawiam się, że efekt zaczyna występować po pokręceniu tą śrubką - osią tłoczka.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 21 Mar 2022, 15:38 »
Jeżeli tarcze słabo hamują (a powinny - wszystko nowe/działa), to może być problem z zatłuszczoną tarczą (i równocześnie klockami).
Wszystko wymyć w benzynie ekstr./izopropanolu ( klocki też).

Offline Mężczyzna Felek

« 21 Mar 2022, 15:53 »
Jeżeli tarcze słabo hamują (a powinny - wszystko nowe/działa), to może być problem z zatłuszczoną tarczą (i równocześnie klockami).
Wszystko wymyć w benzynie ekstr./izopropanolu ( klocki też).

Tę czynność wykonałem po wymianie oleju, wyczyściłem zarówno okładziny jak i tarcze.

Offline PABLO

« 21 Mar 2022, 16:07 »

To nie to. Siła zacisku jest wyraźnie słabsza niż w przypadku sprawnego zacisku. Przynajmniej u mnie tak było.

Offline Mężczyzna Felek

« 21 Mar 2022, 19:41 »
Ok, w sumie nie wiem czemu na to nie wpadłem wcześniej. Moja żona ma identyczny model roweru jak mój tylko dwa lata młodszy. Jej przebieg to 2 292 km, hamulce działają u niej bardzo dobrze (tak jak u mnie na początku).

Przełożę przednie koła między rowerami i sprawa powinna się wyjaśnić.

Offline EASYRIDER77

« 22 Mar 2022, 07:59 »
Felek nie odpowiem jakie klocki bo nie pamiętam jakie kupiłem.

Offline Mężczyzna Felek

« 23 Mar 2022, 18:59 »
Ok, w sumie nie wiem czemu na to nie wpadłem wcześniej. Moja żona ma identyczny model roweru jak mój tylko dwa lata młodszy. Jej przebieg to 2 292 km, hamulce działają u niej bardzo dobrze (tak jak u mnie na początku).

Przełożę przednie koła między rowerami i sprawa powinna się wyjaśnić.

No to przełożyłem koła między rowerami z identycznymi hamulcami (jeden przebieg 19 tkm drugi 2 tkm).

Efekt jest taki, że teraz w obu rowerach hamulce przestały działać sprawnie. Z powyższego wnioskuję, że na pewno nie chodzi o linki i pancerze:)

Zostały dwie opcje, albo powinienem kupić nowe tarcze i klocki albo problemem są zaciski. Jeżeli to drugie to wtedy rozważę zmianę systemu.

Najpierw sprawdzę pierwszą opcję. I tu pytanie, kupić tarczę dedykowaną do TRP HY/RD czy można użyć innej a jak tak to czy możecie coś polecić dla tarczy o rozmiarze 160 mm? Klocki zamówię tym razem żywiczne, czy tu też możecie coś polecić?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 23 Mar 2022, 20:10 »
Wcale mnie to nie dziwi, że w obu rowerach hamulce nie działają prawidłowo (po podmiance kół).

Klocki muszą się dopasować do tarcz (równoległość powierzchni). Tarcze z różnych rowerów są w różnym stopniu zużyte i nie pasują do klocków.
Poza tym, koła (odległość tarczy od widelca) nie są identyczne, zawsze te dziesiątki mm różnicy są.
I dla tego, przy podmiance kół powinno się regulować zacisk (położenie względem tarczy).

A tak wogóle, ustaw/wyreguluj ponownie zacisk, pojeździj trochę, z czasem klocki sie dotrą, będzie lepiej (też mam semi-hydro i kopanina z ustawieniem zacisku/dotarciem trwała 200km :))

« Ostatnia zmiana: 23 Mar 2022, 20:20 sinuche »

Offline Mężczyzna Felek

« 23 Mar 2022, 20:24 »
No to tego nie wiedziałem, chociaż jeżeli w moim rowerze klocki są nowe i zmieniłem starą tarczę na niemal nową tym samym zmniejszając prześwit między tymi płaszczyznami to spodziewał bym się, że siła nacisku powinna się poprawić.

Co do jeżdżenia to ja "jeżdżę na okrągło panie kierowniku", ale nie na tym rowerze:) z takimi hamulcami bałbym się na dojazdach do pracy przez miasto. Średnio kilka razy w tygodniu kierowcy aut dają mi kilka metrów na zatrzymanie wymuszając tym samym pierwszeństwa przejazdu.

Offline EASYRIDER77

« 24 Mar 2022, 08:17 »
a skok dźwigni Ci nie przeszkadza?

Offline Mężczyzna Felek

« 24 Mar 2022, 08:35 »
No właśnie skok udało mi się tak wyregulować, że już po niewielkim ruchu klamko manetki klocki łapią tarczę i to jest to co chciałem osiągnąć. Problemem jest to, że się po niej ślizgają.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 24 Mar 2022, 09:22 »
A czyste te tarcze? Umyj je i okładziny hamulcowe. Dodatkowo możesz je trochę zetrzeć.

Offline Mężczyzna bronek

• Na forum od: 31.10.2018
« 24 Mar 2022, 10:08 »
Używałem HY/RD przez kilka sezonów i też miałem podobne przygody - jakość dostępnych klocków jest naprawdę słaba. Przyzwoicie działały właściwie tylko Swiss Stopy ale są już ciężko dostępne. Problem rozwiązał się (jakość i stabilność hamowania poprawiła się znacząco) po spróbowaniu klocków Shimano E01S.

Offline Mężczyzna Felek

« 24 Mar 2022, 11:13 »
Kolega na fulu:
Klocki i tarcze były „dezynfekowane”

Bronek:
A te klocki to metaliczne? Tarcze miałeś oryginalne?

Najchętniej kupiłbym oryginalne klocki jakie były w tym modelu TRP HY/RD ale nie wiem co tam było, nawet nie wiem czy były to klocki żywiczne, metaliczne czy pół na pół. Ktoś może wie co tam było zapakowane oryginalnie?

Wydaje mi się, że klocki metaliczne lepiej sprawdzą się przy hamulcach w pełni hydraulicznych i prze cięższej osobie. Ja jestem lekki (poza okresami gdy jeżdżę z sakwami i mam wpiętą przyczepkę).

• ~(FSM)~
« 24 Mar 2022, 13:23 »
1. Umyj to w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń. Nie alkoholem.
2. A jak się jest lekkim a rower z hamulcami tarczowymi mechanicznymi to okładziny metaliczne słabiej hamują?

Offline Mężczyzna bronek

« 24 Mar 2022, 13:33 »
E01S to metaliczne ale są też żywiczne B01S - tych nie testowałem ale nigdy kłopotów z klockami Shimano nie miałem.
Natomiast kształt klocka do TRP to jest obecnie najbardziej popularny wzór w najtańszych modelach najróżniejszych producentów - stąd zapewne problem z jakością klocków. Trochę taka nieoczywista wada tego, że TRP nie zmieniło wzoru klocka od lat: inni producenci mają obecnie inne wzory a ten wzór niejako zarezerwowany już jest przez "badziewie" więc niestety jakość klocków dostępnych na rynku się do tego dostosowała.

Co do tarcz to miałem różne modele choć zazwyczaj były to Hope.

Offline PABLO

« 24 Mar 2022, 15:10 »
Jak już napisałem wcześniej. Przeszedłem tą samą drogą. Odtłuszczanie, sprawdzenie z nową tarczą, z nowymi klockami, itp. Bez poprawy. Pomagało tylko zalanie zacisku na nowo olejem (serwis). Po takiej operacji hamowanie wracało do pierwotnej jakości (na starych klockach i na starej tarczy). Ale, po krótkim czasie znowu siła zacisku klocków była zbyt mała. Moim zdaniem to nieszczelność zacisku na tłoczku. Przerobiłem to na co najmniej trzech, jak nie czterech zaciskach. Co ciekawe - zawsze na tylnym kole (może ma znaczenie, pozycja zacisku oraz większe narażenie tłoczka na wilgoć - przynajmniej w moim rowerze tak to się układa). Zamieniłem na TRP Spyre i jest bez kłopotów.

Offline Mężczyzna Felek

« 24 Mar 2022, 15:13 »
Kolega na fulu:
Co do wagi, kiedyś czytałem, że metaliczne klocki się dłużej nagrzewają. Przy osobie lekkiej klocki metaliczne mogą nie osiągać takiej sprawności jaką miałyby żywiczne. Wydaje mi się, że może w tym coś być. Oczywiście upierać się nie będę… za słaby w te klocki jestem.

Bronek:
Dziękuję za namiar na klocki i tarcze.

Offline Mężczyzna Felek

« 24 Mar 2022, 15:16 »
Dzięki Pablo, pokombinuję jeszcze z innymi klockami i tarczą. Na końcu jest rozwiązanie ze Spyre, w pełną hydraulikę nie chciałbym wchodzić.

Ps. A jaki model Spyre masz?

Offline Mężczyzna bronek

« 24 Mar 2022, 15:21 »
Dziękuję za namiar na klocki i tarcze.
W moim przypadku to był problem klocków nie tarcz - sprawdź najpierw klocki - tarcze to już zupełnie inna historia.

Co do tego co pisze Pablo to i taka usterka jest jak najbardziej możliwa: u mnie to na pewno były klocki bo do zacisku w ogóle nie zaglądałem zero serwisu czy odpowietrzania przez kilka lat. Tylko zmieniałem klocki a jako, że masa całkowita zazwyczaj bardzo wysoka to i częstotliwość wymiany odpowiednia ;)

Offline PABLO

« 24 Mar 2022, 15:21 »
Pablo (...) jaki model Spyre masz?

Spyre-C PM

są też żywiczne B01S

Shimano nie zaleca już tych klocków, nowsza wersja to B03S

Tak czy inaczej trzeba uważać, bo ludzie kupują na Aliexpresie podrabiane części Shimano (w opakowaniach jak Shimano) i potem to sprzedają jako oryginalne.

• ~(FSM)~
« 24 Mar 2022, 20:07 »
Kolega na fulu:
Co do wagi, kiedyś czytałem, że metaliczne klocki się dłużej nagrzewają. Przy osobie lekkiej klocki metaliczne mogą nie osiągać takiej sprawności jaką miałyby żywiczne. Wydaje mi się, że może w tym coś być. Oczywiście upierać się nie będę… za słaby w te klocki jestem.

Odkąd odróżniam rodzaje okładzin, korzystam tylko z metalicznych. Działają gdy jest zimno i ciepło.
Metaliczne nie mogą być gorsze niż żywiczne, bo dlaczego byłyby dwa razy droższe?

Offline Mężczyzna Felek

« 17 Kwi 2023, 20:31 »
Wygląda na to, że problem hamulców TRP HY/RD się rozwiązał. U żony w rowerze przy hamulcach, które miały przejechane tylko 3 500 km po wyjeździe w góry padł tylny hamulec. Wymieniłem okładziny na jakieś shimano, które pchałem też do swojego roweru, no i to samo - ślizgały się po tarczy jak po maśle.

Pomyślałem, że skoro zacisk w sumie nowy to może te okładziny kupione na promocji po 30 zł za sztukę na jeden zacisk, są kitowe. Kolega liftlodz doradził klocki Galfer takie jak te: https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/galfer-klocki-hamulcowe-do-rowerow-elektrycznych-shimano-deore/137149208/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=8594948&country=pl&gclid=CjwKCAjw3POhBhBQEiwAqTCuBhdoPBC_X7eo67Kol7sae9dP4K97o-tCfyRjGE1hZm62c1fOhQkjMRoCHa0QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds i okazuje się, że był to strzał w dziesiątkę. Hamulce działają świetnie jak świeżo po zakupie. Wygląda więc na to, że problem tkwił w słabych okładzinach. Jak widać ma to duże znaczenie, nie to co przy V-brekach gdzie nawet klocki z decathlona działały poprawnie.

Offline EASYRIDER77

« 18 Kwi 2023, 07:15 »
dobrze wiedzieć. Mi jakoś zwykłe shimanowskie działają okładziny. Może te jeszcze lepiej... hm.

Offline Mężczyzna chorowitek

• Miasto: lublin
  • Na forum od: 27.09.2017
« 25 Maj 2025, 12:25 »
Właśnie zastanawiam się nad zaciskami TRP HY/RD. Po przeczytaniu całego wątku, można go podsumować tak, że te zaciski działają lepiej niż mechaniczne ale gorzej niż w pełni hydrauliczne. Jednak trzeba zwracać uwagę na odpowiednie klocki oraz zdarzają się jakieś uszkodzone egzemplarze, które są nieszczelne.

Dobrze to wszystko zrozumiałem i po kolejnych dwóch latach nadal podtrzymujecie taką opinię czy jednak zabawa z tymi zaciskami nie jest warta świeczki i lepiej od razu kupić np. mechaniczne TRP Spyre lub Avid BB7?

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 25 Maj 2025, 17:44 »

TRP Spyre u mnie działają git.
Hydrauliki, oczywiście, biorą lepiej.

TRP HY/RD nie użytkowałem.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 25 Maj 2025, 18:10 »
Spyre/spyke są całkiem niezłe, BB7 słabo znoszą zimę i czasami trzeba coś podregulować, by nie tarło...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum