Autor Wątek: hamulce mechaniczno-hydrauliczne  (Przeczytany 49217 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
hamulce mechaniczno-hydrauliczne
« 5 Lis 2019, 15:12 »
Na razie pełnej hydrauliki nie mam przy gravelu. Ale rynek się rozwija, ceny się zmieniają.
Ku mojemu zaskoczeniu, bo nie znalazłem  tego na naszym forum, odkryłem hamulce marki FORCE.
FORCE CONTROL semi-hydraulic, foto poniżej.
Czy ktoś z Was używa, miał styczność?
Poza tym proponuję wzoru namiotów zrobić jakby przegląd hamulców występujących na rynku takich właśnie hybryd, czyli mechaniczno-hydraulicznych.
Osobiście używam TRP HY/RD. Ale o nich można znaleźć trochę informacji w internecie i na naszym forum. Poza tym worek foliowy o ile się nie mylę jakieś ZOOM sobie zakupił.
Zapraszam do dyskusji, wypisywania wad i zalet danych rozwiązań.
Aż żałuję, że nie wiedziałem o FORCE wcześniej bo może bym je używał za mniejsze pieniądze.
Choć nie lubię być królikiem doświadczalnym.

Offline EASYRIDER77

Odp: hamulce mechaniczno-hydrauliczne
« 5 Lis 2019, 15:17 »
Jako posiadający TRP HY RD, spiszę moje obserwacje dotyczące tych hamulców. Pewnie coś zmienicie, dopiszecie, itp.
ZALETY:
- dobre wykonanie
- skuteczne hamowanie
- cicha praca
- nie odstaje na zewnątrz ramy
- bardzo prosta obsługa, regulacja i montaż

WADY:
- cena
- masa
- wielkość jako całość
- wrażliwość na jakość i czystość pancerzy, linek
- długi skok klamki hamulcowej

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 5 Lis 2019, 15:42 »
Fajnie wiedzieć, że takich hamulców jest więcej. Pierwsze wrażenie jest takie, że są zdecydowanie brzydsze i sporo lżejsze. Nie mają ruchomego ramienia jak w Zoom. Jeśli ktoś jest skłonny wydawać 2 zł za oszczędność grama, to warto brać ;)

Na ten moment zakup hamulców to loteria, bo nikt nie używał na tyle długo żeby stwierdzić jaka jest trwałość, ale nie ma też specjalnie podstaw do obaw.

Przypuszczam, że wszystkie hamują bardzo podobnie, bo funkcjonalnie konstrukcja jest zbliżona. Prawdopodobnie największy wpływ na działanie mogą mieć klocki hamulcowe.

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 5 Lis 2019, 16:34 »
Trochę niedowidzę na tym pierwszym zdjęciu - czym są te dwie bazooki na pierwszym planie?

« 5 Lis 2019, 16:44 »
Cel montażu dwóch bazook nie wyjaśnię. Za to znalazłem miejsce, gdzie można kupić za 200 zł komplet na dwa koła. W takim wypadku warte są rozważenia. Dla porównania Zoom HB100 kosztuje $30 i dostaje się jeszcze adaptery do montażu.

http://www.force-components.pl/index.php?p6036,kod-406210b-force-control-semi-hydraulic-hamulce-przod-tyl

Co do wagi hamulce Zoom ważą dużo więcej (419 g vs 340 g), ale wliczają się adaptery i plastikowe elementy dystansowe.

Aha. Podobnie jak w hamulcach Zoom wykorzystuje się klocki kompatybilne z Shimano.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 5 Lis 2019, 18:16 »
Czy te ZOOM HB100 współparcują z klamkami szosowymi Dual-control?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 5 Lis 2019, 23:29 »
Współpracują z Tekro RL340, pewnie z klamkomanetkaki też będą. Planuje kolejny zestaw kupić podczas wyprzedaży 11/11 - ten dopiero trafi do roweru z klamkomanetkaki Shimano.

Offline EASYRIDER77

« 6 Lis 2019, 07:24 »
Fajnie wiedzieć, że takich hamulców jest więcej
właśnie! o to mi chodzi, że nie znamy wielu takich rozwiązań, a trochę ich na pewno jest.

« 6 Lis 2019, 12:15 »
Aha. Z drobnych, ale czasem może uciążliwych wad, w hamulcach Force linka jest mocowana w sposób cudaczny - przy pomocy dwóch śrubek dociskowych torx. W razie zerwania linki wymiana wymaga posiadania przy sobie odpowiedniego klucza. Niby drobiazg, ale trzeba go mieć i doliczyć do wagi hamulców. Druga - już całkiem mało istotna wada - linka nie może być na końcu uszkodzona, bo nie da się takiej przeciągnąć przez hamulec.

Offline Mężczyzna mambaout

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 28.09.2017
« 6 Lis 2019, 16:39 »
Czy te hamulce Force/Zoom sa montowane w standardzie post mount czy flat mount? Mam w przełaju obecnie Force dual cx i jestem umiarkowanie zadowolony, więc zastanawiam się nad zmianą.Ograniczeniem jest rama z mocowaniem IS więc typowej hydrauliki od shimano nie dam rady założyć.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Lis 2019, 16:53 »
Czy te hamulce Force/Zoom sa montowane w standardzie post mount czy flat mount? Mam w przełaju obecnie Force dual cx i jestem umiarkowanie zadowolony, więc zastanawiam się nad zmianą.Ograniczeniem jest rama z mocowaniem IS więc typowej hydrauliki od shimano nie dam rady założyć.

A co za problem założyć przejściówkę pomiędzy IS i PM?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 6 Lis 2019, 17:02 »
#worek - A jakie są Twoje wrażenia z użytkowania tych ZOOM HB100? Pytałem kiedyś, ale chyba nie opisywałeś konkretnie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 6 Lis 2019, 17:57 »
Jest cały wątek, w którym zamieściłem pełna recenzję. Mam bardzo dobre wrażenia, zwłaszcza po tym jak przednie koło wsadziłem prosto ;) Zaznaczam tylko, że przejechany dystans był wręcz symboliczny.

Za miesiąc może będę miał już drugi komplet, to wtedy dam znać jak działa z tymi drugimi klamkami.

Offline Mężczyzna mambaout

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 28.09.2017
« 7 Lis 2019, 11:13 »
Cytat: Wilk

A co za problem założyć przejściówkę pomiędzy IS i PM?

Skoro nie ma powszechnie dostępnych przejściówek is/fm to domyślam się, że jest jakiś powód ku temu.Podejrzewam też(może błędnie?), że użycie przejściówki is/pm i na to kolejnej pm/fm raczej nie zadziała:)

« 14 Lis 2019, 22:52 »
Kolejne tanie hamulce - czerwone zaciski za $30.

IIIPRO Mountian Road Bike Cooling Disc Heat dissipation Brake Rotor Down hill Floating bicycle Brake
https://s.click.aliexpress.com/e/X2NzhP44x

Jeszcze inne, za $80 z tarczami

MOTSUV 140mm Floating Brake Rotors CNC Alloy Road Bike Oil Disc Brake Caliper Line Pulling Hydraulic Disc Brake Bicycle Parts
https://s.click.aliexpress.com/e/bZo9OyuiR

Namnożyło się tego. Ciekaw jestem jak wypadają takie hamulce w porównaniu z całkiem hydraulicznymi.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum