Autor Wątek: Carpatia Divide  (Przeczytany 37887 razy)

Frugo

• Gość
Carpatia Divide
« 3 Lis 2019, 18:05 »
No to będę pierwszy ;-)
Bo na każdym zebraniu jest tak, że ktoś musi być pierwszy. Jak mawiał poeta.
« Ostatnia zmiana: 26 Lut 2024, 11:48 LKRISS »

Offline Mężczyzna kinioo

• Miasto: Stevenage
  • Na forum od: 28.08.2018
Odp: Carpatia Divide 2020
« 19 Lis 2019, 15:08 »
No to będę pierwszy ;-)
Bo na każdym zebraniu jest tak, że ktoś musi być pierwszy. Jak mawiał poeta.

Tzn, ze co...pierwszy sie zapisales na CD'20, czy pierwszy zalozyles posta o CD'20, czy jak?

Chodzi mi CD po glowie, oj chodzi...poki co nie mam chetnych wsrod znajomych.

K.
Sorki za brak polskich znakow...

Frugo

• Gość
« 19 Lis 2019, 16:46 »
że pierwszy post
A zapisać się oczywiście też zapisałem

Offline Mężczyzna kinioo

• Miasto: Stevenage
  • Na forum od: 28.08.2018
« 20 Lis 2019, 10:26 »
A zapisać się oczywiście też zapisałem

Ja (wstepnie) tez!
Sorki za brak polskich znakow...

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.11.2018
    • simrace.pl
« 21 Cze 2020, 21:12 »
Ogarniam busa na miejsce startu więc jak ktoś chętny dołączyć z Waw to koszt 140/os. Aktualnie 2 miejsca jeszcze są wolne.

Polski Klub MTB

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
    • simrace.pl
« 10 Sie 2020, 18:39 »
Taka cisza tutaj o tegorocznej CD a do startu już tylko kilka dni. Startuje ktoś z formu? Ja twardo jako klasyczny amator podejmuję w tym roku rękawice i już o 7 rano w pierwszej grupie stawię czoła na tegorocznej nieco zmienionej trasie CD 2020.

Mapkę jakie zmiany są widoczne vs 2019 można zobaczyć w linku poniżej. Ostatnie warstwy to trasa planowana z 2019 oraz ślad @Wilka gdzie widać jakie zmiany były wprowadzone przez organizatora.

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1grRwN3PVTSKOq66dIxEcp039UIG4unm2&usp=sharing

Analizując na szybko traskę doliczyłem się 25 solidnych min. 6 km podjazdów więc będzie co robić a raczej wypychać rowek aby zaliczać kolejne szczyty w naszych pięknych górach. Czy dojadę do mety w Muczne to się zobaczy. Nastawienie pozytywne ale czy to pomoże nie mając doświadczenia w górach? Zobaczymy. trzymajcie kciuki i do zobaczyska na trasie.

Polski Klub MTB

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 10 Sie 2020, 20:07 »
Czasu jest tak dużo, że każdy nawet średnio zaawansowany zawodnik powinien zdążyć na metę. Tutaj silna głowa może być dużo ważniejsza niż nogi.

Pchania jak widać na załączonej rozpisce będzie bardzo dużo. Tych, którzy większość trasy pokonają na rowerze będzie niewielu. Tegoroczne zmiany wyeliminowały kilka najbardziej koszmarnych odcinków.

Gotowy i zmobilizowany do startu (moja godzina 7:25). Mam nadzieję, że w tym roku nie będzie wymówki w postaci awarii czy kontuzji.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 60%]

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Sie 2020, 20:51 »
Trasa wygląda na nieco łatwiejszą w tym roku, odeszło parę ciężkich odcinków, Gorce w tej dość szczątkowej formie zamiast odcinka zakopiańskiego powinny być sporo łatwiejsze, też odpadł odcinek z Barwinka, tego trochę szkoda, ale może to wynika z rozrycia drogi. W zeszłym roku tak z pierwszych 5km było rozwalone wycinką drzew, ale później już OK. Szlak dalej był ciężki, ale miał mnóstwo klimatu, 40km totalnej pustki.

Natomiast widzę, że wróciło Wielkie Jasło, które w zeszłym roku usunięto już w trakcie trwania wyścigu - to akurat dla mnie niezrozumiała decyzja, bo tam będzie jak nic pchanie, a i dla wielu sprowadzanie na zjeździe. I do tego to już jest w końcówce wyścigu, gdy ludzie będą mocno umordowani, marząc tylko o dociągnięciu do mety.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 10 Sie 2020, 20:56 »
Trasa wygląda na nieco łatwiejszą w tym roku

Jest dużo łatwiejsza. Mnóstwo dróg. Zdecydowanie mniej terenu.

Natomiast widzę, że wróciło Wielkie Jasło

Ja nie widzę tego na mapie (https://carpatiadivide.pl/trasa/). Są tylko szutrówki na stokach, znacznie niżej i bez poważniejszych podjazdów.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 10 Sie 2020, 21:38 »
O ile to łatwiejsza trasa ocenię po maratonie. Na pewno odpadło trochę szczególnie upierdliwych i średnio przejezdnych lub nieprzejezdnych odcinków.

- wpychanie/wciąganie/wnoszenie roweru na Rycerzową
- zalany wodą grzbiet Magury Witowskiej
- trawers grzbietu Rysianki (od Zapolanki do Hali Rysianka), wąska nierówna ścieżka obrośnięta wysokimi chwastami - teraz trasa prowadzi grzbietem,
- zjazd pieszym szlakiem z Butorowego
- na koniec miejsce gdzie poległem a organizator dał ciała puszczając ślad nieistniejącą w terenie ścieżką - przejazd do Lechnicy.

Dalej chyba już nie było szczególnie nieprzejezdnych odcinków ale to tylko moje przypuszczenia.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 11 Sie 2020, 00:42 »
Ja nie widzę tego na mapie (https://carpatiadivide.pl/trasa/). Są tylko szutrówki na stokach, znacznie niżej i bez poważniejszych podjazdów.

Rzeczywiście źle spojrzałem na tej rozpisce w Google, gdzie było kilka różnych wersji - na szczęście Jasła nie wstawili, bo to by sensu nie miało żadnego.

O ile to łatwiejsza trasa ocenię po maratonie. Na pewno odpadło trochę szczególnie upierdliwych i średnio przejezdnych lub nieprzejezdnych odcinków.

- wpychanie/wciąganie/wnoszenie roweru na Rycerzową
- zalany wodą grzbiet Magury Witowskiej
- trawers grzbietu Rysianki (od Zapolanki do Hali Rysianka), wąska nierówna ścieżka obrośnięta wysokimi chwastami - teraz trasa prowadzi grzbietem,
- zjazd pieszym szlakiem z Butorowego
- na koniec miejsce gdzie poległem a organizator dał ciała puszczając ślad nieistniejącą w terenie ścieżką - przejazd do Lechnicy.

I otóż to - zmiany IMO wyraźnie na plus, usunięto głównie beznadziejne i bardzo upierdliwe odcinki, gdzie było w dużej mierze pchanie, lub jeszcze bardziej irytująca jazda typu 50m na rowerze, zsiadamy, wsiadamy i tak w kółko. To ma być impreza rowerowa, a nie chodzenie z rowerem pieszymi szlakami. To np. na PGR bardzo sobie jadący ludzie cenili - że to jest trasa 100% przejezdna.

I konsekwencją tego jest to że to trasa zauważalnie łatwiejsza, myślałem, ze Gorce puszczą innym wariantem, czyli górami przez Policę, wtedy skala trudności byłaby porównywalna (ale tam z tego co słyszałem też słabo z przejezdnością). Natomiast przy takim wariancie jak jest to Gorce sprowadzają się do samego Turbacza. Ale to, że to trasa nieco łatwiejsza - to wcale nie znaczy, że gorsza, dla mnie jest lepsza.

Ale to nie zmienia faktu, że i z tymi zmianami dalej jest to trasa cholernie trudna, będzie mnóstwo podjazdów, będzie mnóstwo wymagających odcinków typowo MTB. Już tu mieliśmy w zeszłym roku kolegę Marszy, który tak strasznie narzekał, że co to jest, że te asfalty w końcówce wstawili, że co to ma być - a później w 3 dni dał radę zrobić 120km do Korbielowa i zrezygnował z dalszej jazdy :lol:

Offline Mężczyzna patd

• Miasto: Tarnów Opolski
  • Na forum od: 13.05.2020
« 11 Sie 2020, 07:19 »
Ja też staruje CD. Start mam o 7:20. Jak na razie to kompletuje sprzęt i zastanawiam się co zabrać a czego nie. Mój plan to przejechać to bardziej turystycznie. Tak czy inaczej będzie to dla mnie walka z samym sobą i tą bardzo wymagającą trasą.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 11 Sie 2020, 07:37 »
Ja też staruje CD. Start mam o 7:20. Jak na razie to kompletuje sprzęt i zastanawiam się co zabrać a czego nie. Mój plan to przejechać to bardziej turystycznie. Tak czy inaczej będzie to dla mnie walka z samym sobą i tą bardzo wymagającą trasą.

To spotykamy się  w Ustroniu w jednej grupie startowej.

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
    • simrace.pl
« 11 Sie 2020, 08:56 »

U mnie zdecydowanie podobny wariant czyli liczę na walkę samym z sobą. Co do sprzętu to przygotowałem sobie taką rozpiskę. Coś waszym zdaniem pominięte zostało? Wiadomo, że tutaj waga ma znaczenie ale czytając o aktualnej sytuacji z noclegami w górach wolę jednak mieć ten komfort i zabieram śpiwór lekki, tarpa podręcznego oraz hamak od Lasovika. Postawiłem również na większy plecak z bukłakiem 3L zamiast tobołki na rowerze. Ale pakowanie dopiero powoli rozpoczynam więc zobaczymy jak to finalnie wyjdzie w opraniu?

Troszkę pocieszacie iż zmiany w tym roku tylko na lepsze. Buduje morale :)

Polski Klub MTB

Offline Mężczyzna Fagetus

• Miasto: Lubin
  • Na forum od: 18.03.2016
« 11 Sie 2020, 09:20 »
Śpiwór bez izolacji od spodu mocno traci. Niektórzy wybierają alumatę - to taka wersja XXL osłony na przednią szybę samochodu ;) ale izolacyjność tego jest mała. Ale zawsze coś. Niektórzy jak Mamba biorą Neoaira Uberlite - chyba najlepszy stosunek wygoda/waga/objętość ale cena zbójecka. Z materacykiem dmuchanym w hamaku może być trudno. Plus cała masa rozwiązań pośrednich.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum