Ankieta

Czy Tailfin AeroPack jest bagażnikiem?

nie
tak

Autor Wątek: Czy Tailfin AeroPack jest bagażnikiem?  (Przeczytany 1671 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Czy Tailfin AeroPack jest bagażnikiem?
« 24 Lip 2025, 18:38 »
Jeden głos już mamy ;)
Taiflin nie jest bagażnikiem
Teraz pora na Was :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Czemu to ankieta jednokrotnego wyboru?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
A co byś chciał? Zawsze możesz założyć drugą ;)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Chciałbym zaznaczyć TAK i NIE.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Jak to w życiu. Chciałbyś zjeść bagażnik i mieć tailfina...

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
A co się w tym wozi?

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
Jako, że rowerowo odwiedziłem miejscowość Kutas, to przyjmuję chujowe kryterium.
Mianowicie czy coś dynda  8) czy też jest na sztywno jakoś złączone z rowerem, a konkretnie z tylnym kołem.
Tailfin wymaga jednak mocowania do ośki więc jest bagażnikiem. Bardziej minimalistycznym niż Tubus Airy, ale jednak.
Podsiodłowka to jest z nazwy tylko pod siodełko i z tylnym kołem lepiej gdy nie ma nic wspólnego.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Jak Wilk twierdzi, że nie jest, to nie jest.

Przynajmniej dopóki Wilk nie stwierdzi, że jest, bo tak mu będzie akurat pasowało.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Jak Wilk twierdzi, że nie jest, to nie jest.

Przynajmniej dopóki Wilk nie stwierdzi, że jest, bo tak mu będzie akurat pasowało.

Posmaruj znowu pupcię Pablo, bo widzę, że poprzedni zapas maści już się skończył ;)

I pozwolę sobie wstawić tu to co napisałem w tym temacie:
"Taiflin nie jest bagażnikiem, a czymś pośrednim pomiędzy bagażnikiem i torbą podsiodłową"

I to najlepiej oddaje realia. Dokładnie w tym samym duchu pisze producent o Aeropacku:
"Like a seat pack but better. Seat packs are great. The Aeorpack is awesome. We take everything that you love about seat packc and pannier bags and combine them into the ultimate way to carry your gear"

Podsiodłowka to jest z nazwy tylko pod siodełko i z tylnym kołem lepiej gdy nie ma nic wspólnego.

Powiedz to bagażnikom sztycowym  :lol:

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Ja się podepnę pod pytanie Wojtka.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Powiedz to bagażnikom sztycowym  :lol:

Więc jednak kryterium dyndającego Kutasa nie jest takie chujowe  ;D. Te bagażniki nie dyndają, a podsiodłowki tak.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Więc jednak kryterium dyndającego Kutasa nie jest takie chujowe  ;D. Te bagażniki nie dyndają, a podsiodłowki tak.
Nie dyndają, ale za to się potrafią ruszyć na boki.
A są i podsiodłówki które nic lub prawie nic nie dyndają, bo są wpinane w element mocowany na stałe na siodełku jak Revelate Spinelock lub Ortlieb Seat-Pack QR. Do tego do dowolnej podsiodłówki można zastosować usztywnienie mocowane do siodła, do którego jeszcze można bidony wpinać.

Więc po co się silić na głupie klasyfikacje typu, ze Tailflin to bagażnik? To jest po prostu oryginalny i bardzo dobrze pomyślany system przewozu bagażu. Jaki bagażnik możesz użyć w fullu? Ruchome tylne zawieszenie wyklucza każdy klasyczny tylny bagażnik mocowany u dołu. A Tailflina z powodzeniem można używać w fullu.

Dlatego wmawianie ludziom na siłę, że Tailflin to bagażnik, albo już tym bardziej teksty, że w bikepackingu bagażnik jest w "oczywisty" sposób dużo wygodniejszy od podsiodłówki - to teksty ludzi którzy niczego poza własnym zdaniem nie widzą. Którzy nie potrafią zrozumieć, że ich doświadczenia w żadnym razie nie są obowiązujące dla innych.

Każdy bagażnik czy system jak Tailflin opierający się o tylną oś zmienia rozłożenie bagażu, zmienia wyważenie roweru. Zmienia charakterystykę pokonywania przeszkód typu krawężniki, dziury w jezdni itd. W rowerze, gdzie ten ciężar kumuluje się na tylnej osi łatwiej przebić oponę na takiej przeszkodzie, innymi słowy wymaga to ostrożniejszego pokonywania takich przeszkód, wymaga to bardziej asekuracyjnej jazdy, dotyczy to przede wszystkim rowerów z węższymi oponami jak szosowe i gravelowe. I już masz zauważalną i odczuwalną przewagę podsiodłówki i powód dla któego ileś osób ją właśnie wybierze. Podobnie jak i kwestia wagi, większe podsiodłówki ważą 350-500g, podczas gdy najlżejsza wersja Tailflina to już ponad 800g, bagażnik z torbą z sensownym dostępem do rzeczy (jak Ortlieb Trunk Bag) jeszcze więcej. Bagażnik z workiem mocowanym u góry ma podobną wagę jak Tailflin, ale dostęp do rzeczy fatalny, do Tailflina nie ma podejścia, a i z podsiodłówką przegrywa.

Więc potrzeba naprawdę ciasnej główki by autorytatywnie wmawiać innym to, że bagażnik jest najlepszy to "oczywista oczywistość". Bo jaki system jest najlepszy to zależy tylko od konkretnych zastosowań, konkretnych tras itd.
« Ostatnia zmiana: 25 Lip 2025, 07:41 Wilk »

Każdy bagażnik czy system jak Tailflin opierający się o tylną oś zmienia rozłożenie bagażu, zmienia wyważenie roweru. Zmienia charakterystykę pokonywania przeszkód typu krawężniki, dziury w jezdni itd. W rowerze, gdzie ten ciężar kumuluje się na tylnej osi łatwiej przebić oponę na takiej przeszkodzie, innymi słowy wymaga to ostrożniejszego pokonywania takich przeszkód, wymaga to bardziej asekuracyjnej jazdy, dotyczy to przede wszystkim rowerów z węższymi oponami jak szosowe i gravelowe. I już masz zauważalną i odczuwalną przewagę podsiodłówki i powód dla któego ileś osób ją właśnie wybierze.

Czyli jednak ma cechy bagażnika, bo ma wplyw na fizyke roweru jak bagażnik, kluczowe w czasie jazdy. I o to tutaj chodziło i pewnie dlatego większośc zagłosowała tak, a nie inaczej.
Fajnie, że wyjaśniłeś  :)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Czyli jednak ma cechy bagażnika, bo ma wplyw na fizyke roweru jak bagażnik, kluczowe w czasie jazdy.
Na fizykę roweru to ma wpływ każdy bagaż, każdy lekko zmienia to jak się rower zachowuje. Jeździłeś z podsiodłówką, jeździłeś z torbą na kierownicę? Jak nie to spróbuj i zobaczysz, że wpływ jak najbardziej istnieje.

i pewnie dlatego większośc zagłosowała tak, a nie inaczej.

Głosowaniem w takich sprawach to sobie można pupę wytrzeć, chyba wiesz jak funkcjonuje życie w sieci? Połowa ludzi to zagłosuje tak, a nie inaczej, żeby komuś dosrać.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Chciałbym zaznaczyć TAK i NIE.

A ja widziałbym trzeci punkt - "Mi to lotto" :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum