Ankieta

Czy Tailfin AeroPack jest bagażnikiem?

nie
tak

Autor Wątek: Czy Tailfin AeroPack jest bagażnikiem?  (Przeczytany 1673 razy)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Używam z torbą Ortlieb Trunk Bag RC. Ma swoje minusy jak spora waga, niepewny system zamykania i brak możliwości skompresowania torby tylko częściowo zapakowanej, ale ceba wynagradza te oewne niedogodności.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
O, ten Ortlieb Quick Rack to ciekawa propozycja! Nie znałem.
Wymaga dolnych otworów w ramie?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Można montować na akcesoryjnej osi z punktami mocowania (podobnie jak Tailfin) lub adapterach mocowanych do rurek tylnego trójkąta.
Teoretycznie zestaw Ortlieba bagażnik + torba jest nawet lżejszy od odpowiednika Tailfina i jest ponad 2 razy tańszy.
« Ostatnia zmiana: 25 Lip 2025, 22:49 4gotten »

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Mocno zastanawiam się nad tym Trunk Bagiem, jako torbą na dojazdy do pracy.

Tam jest pasek do noszenia na ramieniu? Jakiej on jest jakości, i czy przymocowany nie przeszkadza w jeździe (czy jest opcja schowania go gdzieś jak jedziesz - bez konieczności odpinania).

Czy zakładanie torby na bagażnik jest jakieś szczególnie upierdliwe, czy też jest to kwestia paru sekund? Mam na myśli ten system zaczepów na górę bagażnika.

I czy nie pomyliłeś się jednak trochę z wagą?
Bagażnik i błotnik (ta wersja ortlieba, specjalnie do tych bagażników), na mojej wadze pokazuje 755gr. Do tego torba 800gr (według strony producenta). To więcej niż 980gr systemu tailfina.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Dlatego ja lecę z pudłem pamiętającym czasy kampanii jordańskiej, gruzińskiej i marokańskiej. Pudłem które ponad tydzień leżało w krzakach w Ammanie

I takiego wiernego towarzysza wielu podróży po prostu porzucisz na pastwę losu gdzieś w Hiszpanii. To zbrodnia. To jak porzucić psa w lesie przywiązując go do drzewa  :o

Używam z torbą Ortlieb Trunk Bag RC

Jedyna znana mi prawdziwa konkurencja Tailfina. Tylko to zamykanie i pudełowaty kształt mi nie podchodzi. Jeździsz z tym wyprawowo? Dałbyś pomacać? Chętnie bym zobaczył tę torbę na żywo, a nie tylko na obrazku. Do Stargardu nie mam daleko, więc mogę podjechać.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010

Tam jest pasek do noszenia na ramieniu? Jakiej on jest jakości, i czy przymocowany nie przeszkadza w jeździe (czy jest opcja schowania go gdzieś jak jedziesz - bez konieczności odpinania).
Pasek jak normalne paski Ortlieba, raczej nie ma się do czego przyczepić.
Jest dość krótki (jak chcesz mogę zmierzyć).
Mnie to nie przeszkadza, ale jeśli lubisz nosić tak że torba jest poniżej tyłka to nie wystarczy.
Ja wkładam pasek do torby, nie odpinając go i zawijam torbę, działa.

Czy zakładanie torby na bagażnik jest jakieś szczególnie upierdliwe, czy też jest to kwestia paru sekund? Mam na myśli ten system zaczepów na górę bagażnika.
To nie jest nawet parę sekund, to jest (po nabraniu wprawy w celowaniu) jeden ruch.
Stawiasz torbę na bagażniku, leciutko dociskasz i zrobione.

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
Teraz pora na Was :)

Odpowiedź na pytanie zależy wyłącznie od tego jakiego jesteśmy wyznania. Cała reszta to już tylko story do prawionej prawdy wiary ;)

Ja osobiście używam ich mini sakw (ze względu na system mocowania) ale z przelotkami do klasycznego bagażnika.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Odpowiedź na pytanie zależy wyłącznie od tego jakiego jesteśmy wyznania.

Najwyraźniej póki co jest jeden Wilk i sami niewierzący ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

I czy nie pomyliłeś się jednak trochę z wagą?
Bagażnik i błotnik (ta wersja ortlieba, specjalnie do tych bagażników), na mojej wadze pokazuje 755gr. Do tego torba 800gr (według strony producenta). To więcej niż 980gr systemu tailfina.
Na większość pytań jest już  odpowiedź to odniosę się do wagi. Według Ortlieba mój bagażnik waży 580 gramów. Wersja XL to już ponoć  200 gramów więcej. Torba katalogowo 800 gramów, razem 1380 g.
Porównywalna wersja Tailfina czyli torba, stelaż aluminiowy z mocowaniami pod sakwy i adaptery do sakw innych niż Railfin to kolejno: 682 g, 643 g i 82,5 g. Razem wychodzi 1407,5 g.
Torby uzywambba jednodniowe wypady. Dodatkowo jechałem  z nią w tym roku z BBT.
Montaż na bagażniku w mgnieniu oka.  Za to ściągnięcie wynaga użycia obydwu rąk.  Trzeba jednocześnie  nacisnąć dźwignie mocowania, żeby jakoś zdjąć.  Niby trochę  upierdliwe, ale ryzyko orzypadkowego wypięcia  minimalne.
Na plus, w zależności od długości  rurek platformy, możliwość wzdłużnej regulacji na platformie.
Pasek krótki, ale przenoszenie torby bezproblemowe. Pasek skracałem i rolowałem razem z zamknięciem.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Borafu, 4gotten - dziękuję za informacje. Już prawie jestem przekonany, jeszcze tylko dam sobie z kilka dni, żeby nie kupować "na gorąco" :)

Co do wagi, to nie będę się kłócił o drobne - wiadomo, każdy ma inny setup. Ja bagażnik ważyłem razem z tym plastykowym błotnikiem od Ortlieba (który IMO jest bardzo fajny) i pewno jakimś tam błotem na tym błotniku :) A porównywałem do tailfina w tej najlżejszej wersji.

Anyway, ten Trunk Bag wydaje mi się sensowniejszy, bo teraz przyjazd do pracy to zapięcie rowera, i odrolowanie/wyciąganie reklamówki z tailfina - niby parę chwil, ale jak się to robi codziennie, to zaczyna człowiek myśleć nad optymalizacją. No i szkoda tailfina na takie codzienne cioranie.

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
Torba Ortlieba to jeden z najlepszych bagaży na świecie.  ;)
Fotka z  dzisiaj

Tak wyglądał u mnie zestaw Ortlieba gotowy na BBT

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Torba Ortlieba to jeden z najlepszych bagaży na świecie.  ;)

Ściągnąłem tę torbę do obejrzenia w Bikemanie jak tylko się pojawiła na rynku. Też mi się wydawało, że będzie optymalna. Mnie nie podeszła i ostatecznie nie kupiłem. Nie pamiętam już dlaczego, ale chyba była dla mnie zbyt mała.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Na większość pytań jest już  odpowiedź to odniosę się do wagi. Według Ortlieba mój bagażnik waży 580 gramów. Wersja XL to już ponoć  200 gramów więcej. Torba katalogowo 800 gramów, razem 1380 g.
Porównywalna wersja Tailfina czyli torba, stelaż aluminiowy z mocowaniami pod sakwy i adaptery do sakw innych niż Railfin to kolejno: 682 g, 643 g i 82,5 g. Razem wychodzi 1407,5 g.
Torby uzywambba jednodniowe wypady. Dodatkowo jechałem  z nią w tym roku z BBT.
To porównanie wagi to jest porownanie najcięższej wersji Tailflina z Ortliebem. Tailflina mało kto uzywa pod sakwy, na typowych szosowych trasach funkcjonuje jako Aeropack. I wersja karbonowa wazy 800g,wiec aż prawie 600g mniej niż Ortlieb,więc to nie ta liga

Wiem, że  Tailfin ma dużo  lżejsze rozwiązania.
Porównałem dwa w miarę  podobne zestawy, którymi byłem zainteresowany.  Wykonane z aluminium, z możliwością montażu innych niż Tailfin sakw, z odłączaną torbą. Skoro waga była  zbliżona, to jednak Ortlieb wygrał  w moim przypadku cenowo. Dodatkowo torba "siedzi" dużo  niżej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum