Autor Wątek: wszystkie drogi prowadzą do RZYMU  (Przeczytany 3589 razy)

Offline Mężczyzna Śląski Rowerzysta

• https://fb.me/e/2Af2HMEda
  • Miasto: okolice Katowic
  • Na forum od: 21.01.2024
    • ALPY
wszystkie drogi prowadzą do RZYMU
« 25 Paź 2024, 15:59 »
Kolejny rok ... Kolejna wyprawa...

Czas wyrównać rachunki z Grossglocknerem.... a przy okazji zahaczyć o Rzym 😜

Plan jest taki by z Wiednia dostać się do Salzburga i prawdziwą jazdę zacząć właśnie w mieście rodzinnym Mozarta. Z Salzburga trasę poprowadziłem na południe w strone Zell am See. Dalej droga poprowadzi w stronę Bruck an der Großglocknerstraße i tam obok hotelu prowadzonego przez miłe małżeństwo Polaków w lewo kierując sie w strone najwyżej położonej drogi samochodowej o utwardzonej nawierzchni w Austrii czyli Großglockner Hochalpenstraße. 

TAK! Planuję tam wjechać!
TAK! Z sakwami i całym dobytkiem!
TAK! Wiem, że się uda!

A dalej to już będzie z górki. Edelweisspitze, Hochtor, Pasterze, Heiligenblut i dalej w stronę Lienz. Mijając Tre Cime dotrzeć do Cortina d`Ampezzo, a dalej od Pieve di Carode to już z górki w stronę Laguny Weneckiej. Stamtąd przez perełki włoskich miast: Ferrarę, Bolonię, Florencję i Sienę prosto do wiecznego miasta...

To tak w wielkim skrócie, a teraz kilka szczegółów

Dojazd
Do Wiednia pociągiem tak jak rok, dwa lata i trzy lata temu - z Katowic.

Termin
Tak jak w ubiegłym roku - wstępnie przełom czerwca i lipca, długie dni, można długo pokręcić, a po dojechaniu na camping można zwiedzić okolice, dodatkowo długie dni to więcej czasu na zwiedzanie po drodze ciekawych miejsc.

Spanie
Tak jak w czasie każdej zmoich wypraw - kempingi których w Austrii i we Włoszech jest ich mnóstwo. Więc - własny namiocik.

Rower
Ja jadę rowerem gravelowym Giant revolt.

Drogi
Jeśli chodzi o rodzaj nawierzchni są to trasy asfaltowe I szutrowe często drogi asfaltowe a w Austrii sporo też ścieżek rowerowych. 🙂 planując dokładniej tą trasę będę chciał aby większość tras prowadziła ścieżkami rowerowymi.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: wszystkie drogi prowadzą do RZYMU
« 25 Paź 2024, 16:19 »
w strone najwyżej położonej drogi samochodowej o utwardzonej nawierzchni w Austrii czyli Großglockner Hochalpenstraße.
Daleko tej drodze do najwyższej w Austrii, bo najwyższa jest Ötztaler Gletscherstraße 2829 m n.p.m. I za nią jest jeszcze kilka innych.

TAK! Z sakwami i całym dobytkiem!
Szafy, łóżko, krzesła, lodówka, telewizor, pralka, zmywarka, trochę tego będzie  :lol:
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

• ALPY
« 25 Paź 2024, 21:23 »

Daleko tej drodze do najwyższej w Austrii, bo najwyższa jest Ötztaler Gletscherstraße 2829 m n.p.m. I za nią jest jeszcze kilka innych.

Szybkio podejmij działania i nie każ innym tkwić w błędzie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gro%C3%9Fglockner-Hochalpenstra%C3%9Fe

Szafy, łóżko, krzesła, lodówka, telewizor, pralka, zmywarka, trochę tego będzie  :lol:

Dokładnie.

A przez chwilę wydawło się że masz coś wartościowego do napisania.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 25 Paź 2024, 22:16 »
Polski wpis wikipedii jest źle przetłumaczony
Możesz sprawdzić że ang i niem mówią o najwyżej położnej drodze przez przełęcz (odpowiednio "mountain pass road"  i "Passstraße") a nie o drodze w ogóle.

• niech tak się stanie
« 26 Paź 2024, 06:16 »
Puryści zauważą, że i to określenie jest niepoprawne, bo ta najwyżej położona szosa w Austrii również prowadzi przez przełęcz (tunelem), tylko się za nią ślepo kończy krótkim zjazdem na lodowiec.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 26 Paź 2024, 07:39 »
Śląski Rowerzysta:

Hej, a jak chcesz się 'dostać' z Wiednia do Salzburga? Bo przypadkiem zacząłem właśnie planować przyszłoroczną rodzinną wyprawkę rowerową i start mamy właśnie w tamtych okolicach. Zresztą fragment trasy także, tylko w Zell am See odbijamy na północ do Niemiec i będziemy kręcić się po Bawarii.

Ps. Na razie nastawiam się na auto, ale dojazd pociągiem pozwoliłby mi uniknąć robienia pętli i skierowania trasy na trochę inne tory.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

• niech tak się stanie
« 26 Paź 2024, 08:22 »
Śląski Rowerzysta:

Hej, a jak chcesz się 'dostać' z Wiednia do Salzburga? Bo przypadkiem zacząłem właśnie planować przyszłoroczną rodzinną wyprawkę rowerową i start mamy właśnie w tamtych okolicach. Zresztą fragment trasy także, tylko w Zell am See odbijamy na północ do Niemiec i będziemy kręcić się po Bawarii.

Ps. Na razie nastawiam się na auto, ale dojazd pociągiem pozwoliłby mi uniknąć robienia pętli i skierowania trasy na trochę inne tory.
Pytanie, czy ma być tanio, czy szybko. Bo po taniości to nocny TLK Uznam z Wawy do Kostrzyna, a stamtąd od rana pociągami regionalnymi z przesiadkami do Bawarii. Nota bene z Wawy do Monachium jest bezpośredni pociąg, ale z tego, co wiem, to bez przewozu rowerów. Małe szanse, że coś się poprawi w temacie. Wtedy byłoby drogo, ale szybko.

Możesz jednak zrobić tak, że dojechać samochodem w okolice Salzburga, zaparkować, zrobić trasę i do Salzburga wrócić bezpośrednim pociągiem. Z Monachium na przykład. Wtedy łatwo się załadujesz, bo to początkowa stacja. Westbahn.at
Z dziećmi warto wtedy spojrzeć na:
Family benefits
You can bring up to four family children (under the age of 15) for only 2,- Euro* per journey and child in the Standard Class. Children under the age of 6 accompanied by a full-paying adult can travel free of charge in the Standard Class. Please note that no seat or reservation is included for the free ride. If a seat is required, please book a 2,- Euro family child ticket to obtain a dedicated seat.

Each WESTbahn train is equipped with 20 bicycle spaces, 16 of which can be reserved in advance. Here we explain the procedure for taking bicycles on the WESTbahn. To book your bike space, just fill in the journey planner above.

Westbahn leci z Wiednia do Monachium i do Innsbrucku (między innymi), więc jest to ciekawa opcja. Trzeba tylko pamiętać, że ma bardzo mało postojów, więc nie wsiądziesz ani nie wsiądziesz w jakiejś wiosce. Ale za to masz rezerwację 16 miejsc na rowery, oczywiście nie czekał bym z tym to ostatniej godziny ;-)

Aktualnie co prawda jest remont i jeździ autobus, ale od grudnia już będzie normalnie pociąg.
« Ostatnia zmiana: 26 Paź 2024, 08:39 podjazdy »

Offline Mężczyzna Felek

« 26 Paź 2024, 09:58 »
podjazdy:

Cena jak cena. Ale wolałbym uniknąć więcej niż jednej przesiadki. Ta opcja z WESTbahn jest niezła, no i bilety dla dzieciaków po 2 euro, toż to taniej niż u nas. Dzwoniłem u nas na infolinię PKP Intercity po garść informacji. Bilety zagraniczne sprzedają do 60 dni przed wyjazdem. Są takie w promocji i np. same bilety, bez rowerów kosztowałyby około 600 zł z Warszawy do Wiednia, tyle że bez możliwości wycofania/zmiany - takie zwykłe to około 1300 zł dla naszej piątki.

Mógłby dojechać np. do Wiednia z Warszawy, a potem przesiąść się w te WESTbahn do Monachiumi tam zacząć wyprawę... która skończyłaby się np. w tym Wiedniu i wtedy Intercity z powrotem do domu.

Generalnie z początkiem nowego roku założę pewnie wątek na temat przygotowań do tej wycieczki i tam będę prosił o ifnormację. Dzięki za informację w każdym bądź razie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 26 Paź 2024, 15:12 »
W Wiedniu to warto pamiętać, że często pociągi w rejon Salzburga odchodzą z innego dworca niż te na które przyjeżdżają te z Polski, kiedyś się na to naciąłem.

• niech tak się stanie
« 26 Paź 2024, 16:09 »
W Wiedniu to warto pamiętać, że często pociągi w rejon Salzburga odchodzą z innego dworca niż te na które przyjeżdżają te z Polski, kiedyś się na to naciąłem.
W rozkładzie są nazwy dworców. W Paryżu jest podobnie. Zresztą nawet w Warszawie też nie wszystko leci przez Centralną, a bywają przesiadki na Warszawę Wileńską, skąd są pociągi do Czyżewa.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 26 Paź 2024, 18:35 »

Prawda. Aczkolwiek nie wszystkie. Część pociągów do Salzburga odjeżdża z Westbahnhof, a część z Hauptbahnhof. Te z West to inny operator (Westbahn), inny rozkład jazdy (nie występują na stronie OEBB) i zazwyczaj wyższa cena.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

• niech tak się stanie
« 26 Paź 2024, 18:50 »
zazwyczaj wyższa cena
Serio? Ja nie zauważyłem takiej zależności. Cena jest dynamiczna, zależna od popytu na pociągi. Trzeba pamiętać o rowerze, bo co po niższej cenie, jak miejsc na rower już nie ma. A tu pięć rowerów do przewiezienia na raz.

Nota bene biorąc pod uwagę geografię terenu i kierunek jazdy, chyba lepiej wracać do Salzburga z zachodu, niż jechać z niego na zachód. Słońce też lepiej wychodzi, bo zwykle nie jedzie się na rowerze od samego wschodu, a częściej jedzie do zachodu, czyli jadąc na zachód masz potem słońce w twarz, ja wolę mieć je w plecy.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 26 Paź 2024, 18:54 »
Serio? Ja nie zauważyłem takiej zależności.

Z moich doświadczeń. Zapewne mocno ograniczonych. Ja w końcu mieszkam w Wiedniu tylko od 3,5 roku ;)
Ale inna sprawa, że pociągiem do Salzburga jechałem raptem dwa razy (z czego raz do Szwajcarii via Salzburg), więc w sumie to, że za każdym razem Westbahn wychodziło drożej niewiele jeszcze znaczy, bo próba mała.
Ale tak, dostępność miejsca na rowery jest kluczowa.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Felek

« 26 Paź 2024, 21:28 »
zazwyczaj wyższa cena
Serio? Ja nie zauważyłem takiej zależności. Cena jest dynamiczna, zależna od popytu na pociągi. Trzeba pamiętać o rowerze, bo co po niższej cenie, jak miejsc na rower już nie ma. A tu pięć rowerów do przewiezienia na raz.

Nota bene biorąc pod uwagę geografię terenu i kierunek jazdy, chyba lepiej wracać do Salzburga z zachodu, niż jechać z niego na zachód. Słońce też lepiej wychodzi, bo zwykle nie jedzie się na rowerze od samego wschodu, a częściej jedzie do zachodu, czyli jadąc na zachód masz potem słońce w twarz, ja wolę mieć je w plecy.

Dlatego szukałbym połączenia z Wiednia do Monachium i do Wiednia wracał na rowerach... slalomem:) Byłoby też więcej zjazdów niż podjazdów chyba.

• ALPY
« 27 Paź 2024, 00:37 »
Śląski Rowerzysta:

tak jak niemal zawsze...
Westbahnem

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum