Pecha miałeś po prostu, Shimano robi dobre hamulce, co nie znaczy, że są nieśmiertelne, wszystko może nawalić.
Pecha mogłem mieć przy pierwszym razie. Jak dwa razy z rzędu nawala sprzęt tej samej firmy, to nie jest pech, tylko bubel.
Pecha miałeś po prostu, Shimano robi dobre hamulce,
Poza tym przy bikepackingu często jeszcze dochodzi kwestia kolizji torby na kierownicę z przewodami hamulcowymi lub samymi klamkami. U mnie to np. jest solidna rzeźba by to wszystko pogodzić i kable nie są optymalnie poprowadzone. W teorii nie powinno to mieć większego wpływu, ale w praktyce - różnie bywa.
Taa. Tak ja miałem "pecha" to Thermaresta. Po prostu zmierzch marek jakościowych. Jakość nie wytrzymuje konkurencji z ceną.Avidów nie polecam. Miałem i właśnie poleciała klamka.
Z Shimano w bdb. rowerach montują te
Taa. Tak ja miałem "pecha" to Thermaresta. Po prostu zmierzch marek jakościowych. Jakość nie wytrzymuje konkurencji z ceną.
Dwa razy nawaliła klamka. Na łączu wężyka z klamką żadnych problemów, tak sucho, że nawet pył tam jest. Natomiast bebechy klamki soczyście ociekają olejem. Wadliwym elementem jest klamka, ona w ogóle nie podlega presji ze strony sakwy, bo wystaje nad nią. Gdyby puściło połączenie wężyka z klamką, to bym rozumiał, no i mógł jakoś zaradzić. A tu masz pistolet, który nie strzela
Czyli na poważne wyprawy powraca jednak linka? Coś w ogóle jest produkowane w tej formie?
Ale skoro nie odpowiedziałeś na moje pytanie czy serwisowałeś hamulce zgodnie z zaleceniem producenta, więc wnioskuję, że nie. A nie serwisując - już nie jesteś "czysty" narzekając na produkt, ze to takie dziadostwo, bo nie spełniłeś wymagań serwisu jakie producent uważa za niezbędne dla poprawnego działania produktu. Płyn hydrauliczny jest substancją żrącą, z czasem może tracić swoje właściwości i nie usuwany z układu zgodnie z zaleceniami mógł właśnie spowodować problemy z bebechami klamki. Miałem buteleczkę takiego oleju w zapasie - i po paru latach zwykłego stania na półce przeżarło ów plastik i zaczęło przeciekać.
Kupuj Trp Spyke - w wyprawówce blokuję koła bez problemu...
No bez jaj, wymieniliby olej na mniej "żrący"? Wręcz przeciwnie. Może trzeba będzie co 3 lata wymieniać klamkę. Poczekam na wypowiedzi innych użytkowników hamulców hydraulicznych, może znajdzie się Święty Graal, jak kiedyś słynne Avid 7.
No raczej Wszędzie linka, no chyba, że komuś nie zależy na zatrzymywaniu się...
Ale jakie klamki do tego?
Ale nie chyba nie tego szukasz.
Cytat: qbotcenko w 12 Lip 2023, 21:58Kupuj Trp Spyke - w wyprawówce blokuję koła bez problemu...Ale jakie klamki do tego?
Cytat: Wilk w 12 Lip 2023, 22:18Ale nie chyba nie tego szukasz.Szukam opinii o godnych zaufania hamulcach hydraulicznych
w ciągu jednego dnia musiał 4-5 razy regulować hamulce bo klocki znikały w oczach, a hamulce nic nie hamowały. W ciągu jednego dnia! A regulowanie tego przy mocno zabłoconym rowerze i temperaturze koło 0'C - to marzenie każdego rowerzysty