I teraz pytanie do znawców - da się to zregenerować? Obstawiam, że dwie gumowe uszczelki załatwią sprawę a alternatywa to zakup nowych manetek.
Cytat: MaciekK w 13 Lip 2023, 10:41I teraz pytanie do znawców - da się to zregenerować? Obstawiam, że dwie gumowe uszczelki załatwią sprawę a alternatywa to zakup nowych manetek.Pytanie brzmi - jaki masz plan gdy podczas ostrego zjazdu wyrośnie przed Tobą znak 'ustąp pierwszeństwa", a klamki na Twój uścisk dłoni odpowiedzą bryzgając olejem ^^
jaki masz plan gdy podczas ostrego zjazdu wyrośnie przed Tobą znak 'ustąp pierwszeństwa", a klamki na Twój uścisk dłoni odpowiedzą bryzgając olejem
Wymiany uszczelek/przewodów w systemach hydraulicznych to akurat podstawowa konserwacja zgodna że sztuką. Ja się pytam, czy da się takie zamienniki pozyskać.
A w sprawach hamulców to w ogóle nie powinieneś się wypowiadać, bo w innym wątku napisałeś, że w hamowaniu na zjazdach najważniejszy jest tylny hamulec
Zacząłbym od skontaktowania się z porządnym serwisem, powinni mieć dostęp do takich części.Jeśli to nie zadziała, to można szukać uszczelek według wymiarów, ale wtedy nie masz pewności, ze będą w pełni kompatybilne
Cytat: maciek70 w 13 Lip 2023, 10:56A w sprawach hamulców to w ogóle nie powinieneś się wypowiadać, bo w innym wątku napisałeś, że w hamowaniu na zjazdach najważniejszy jest tylny hamulec Większość czasu hamuję tyłem Przód to jest fajny w dircie, jak chcesz frontflipa zrobić, ale wyprawówką? Wymagająca sprawa...
kogo nie zapytam, to twierdzi, że Shimano nie sprzedaje żadnych elementów przerzutek, klamkomanetek itp. Najlepiej od razu wymienić rower 🤣 nie mam przekonania, że to szczera prawda, bo wszyscy mają full obłożenie i najłatwiej zlać niestandardowe zlecenia.
Cytat: Daniel w 13 Lip 2023, 11:27Zacząłbym od skontaktowania się z porządnym serwisem, powinni mieć dostęp do takich części.Jeśli to nie zadziała, to można szukać uszczelek według wymiarów, ale wtedy nie masz pewności, ze będą w pełni kompatybilneA znasz jakiś "porządny serwis"? W Krakowie kogo nie zapytam, to twierdzi, że Shimano nie sprzedaje żadnych elementów przerzutek, klamkomanetek itp. Najlepiej od razu wymienić rower 🤣 nie mam przekonania, że to szczera prawda, bo wszyscy mają full obłożenie i najłatwiej zlać niestandardowe zlecenia.
Powiedzieli, że klamkomanetki wysokich grup są praktycznie nienaprawialne z dwóch powodów:- wszystko w środku jest nitowane a nie skręcane, czyli rozebranie i złożenie poza fabryką praktycznie niemożliwe- no i w związku z powyższym Shimano nie dostarcza części zamiennych
Wkurzające jest to, że pozwala się firmom wprowadzać na rynek nienaprawialne produkty.
Większość czasu hamuję tyłem Przód to jest fajny w dircie, jak chcesz frontflipa zrobić, ale wyprawówką? Wymagająca sprawa...
Takie tematy najskuteczniej załatwia się zimową porą.
Też by trzeba było sprawdzić, czy pod 18o/2oo są dopuszczone (co w karbonach niestandard).
A pamiętasz, jak alfer wymieniał na Carpatii hydraulicznego Hayesa na mechanicznego promaxa/tektro, bo na zjeździe dojechał z hamowaniem do tłoczka? Ale znam tylko ten przypadek. Znam też ze dwa przypadki, kiedy na wyjazdach zawodziły Shimano MT400, ale to tani model i z ogromną próbą statystyczną.
Ja się podłączę pod wątek, tyle że z szosą i manetką Di2. Od nowości, czyli już będzie niedługo 4 lata hamowały na mniej więcej 400k metrów w pionie. Ostatnio często mi się zapowietrzają i nie jest to wina zacisku, bo jeden wymieniłem z innego powodu a jest to samo. I teraz pytanie do znawców - da się to zregenerować? Obstawiam, że dwie gumowe uszczelki załatwią sprawę a alternatywa to zakup nowych manetek.
Pytanie brzmi - jaki masz plan gdy podczas ostrego zjazdu wyrośnie przed Tobą znak 'ustąp pierwszeństwa", a klamki na Twój uścisk dłoni odpowiedzą bryzgając olejem ^^