Autor Wątek: Kolarze to buraki  (Przeczytany 24489 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Kolarze to buraki
« 2 Sty 2021, 19:09 »
Irytuje mnie umiejętność wytłumaczenia każdego zdarzenia: tego że koleś kopie na oczach rodziców dziecko w plecy, tego że złapany za rękę policjant pałuje dzieci bo tak, tego że duchowny jakiegokolwiek wyznania lubi ruchać dzieci.

A mnie irytują próby narzucania innym patrzenia naszymi oczami. Sytuacja, gdy się umyślnie kopie dziecko jest zupełnie inna niż sytuacja, gdy się je potrąca próbując się przeciskać. Nie wiesz jak było naprawdę - to nie baw się w Katona ze swoimi ocenami moralnymi i nie wstawiaj niedopuszczalnych uogólnień typu "Kolarze to buraki".
według mnie buractwo to też stan przyzwolenia na nie. Chyba przede wszystkim to ten stan...

Nikt nie przyzwala tu na bicie dzieci. Ale potrącenie dziecka licząc, że się zmieści obok jest zupełnie czym innym. A nie mając pojęcia jak było naprawdę - nie można wydawać tak daleko idących osądów. Podstawową zasadą wszelkiego sądownictwa jest domniemanie niewinności.

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 2 Sty 2021, 19:22 »
Głupie tłumaczenie, sam mając na ścieżce dziecko pies , przechodnia używam dzwonka, dzwieku z paszczy by moment mijania wyprzedzania był bezkolizyjny. Gdy to nie działa zwalniam ,czasem schodzę z roweru . Zazwyczaj działa gromkie Dzień dobry.
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 2 Sty 2021, 19:50 »
Im więcej jeździsz tym więcej masz doświadczenia, więcej jesteś w stanie przewidzieć co może stać się na drodze
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 2 Sty 2021, 20:13 »
Kolarz jechał nieuważnie, dziecko lazło byle jak, doszło do "kolizji". Może rodzice nie dopilnowali ale ci co mają dzieci sami wiedzą jak jest. Zdarza się.
Wina po stronie kolarza jako starszego, mądrzejszego i tego, który jako pierwszy powinien przewidzieć skutki swojej jazdy. Więc powinien się zwyczajnie zatrzymać, sprawdzić czy wszystko ok, przeprosić i przyjąć z pochyloną głową gniew rodziców. Oby nie dostał po ryju od ojca. I na tym można skończyć temat.
Reszta dyskusji bez sensu.
Paweł.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 2 Sty 2021, 22:06 »
Panie Michale, Wilku. Gdybyś miał dziecko!

Gdyby babcia miała wąsy...
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 2 Sty 2021, 22:53 »
Jeśli by mi się zdarzyło potrącić dziecko umyślnie czy nieumyślnie (nawet jeśli bym walczy o koma czy medal olimpijski) to bym się zatrzymał i udzieliła pomocy w razie potrzeby....

« 3 Sty 2021, 00:19 »
Gdyby babcia miała wąsy....
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 3 Sty 2021, 10:09 »
I mieć sprawę karną w sądzie jak ten koleś.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 3 Sty 2021, 10:25 »
Pobieżnie przejrzałam dyskusję, ale nie zgodze się z tytułem, że kolarze to buraki. To niektórzy ludzie to buraki, a czy mają jakiś rower czy nie, to nie ma znaczenia. W Poznaniu jakiś koles w 2017 celowo kopnał kobietę, az upadła, połamała miednicę, przedtem zaatakował faceta który upadając, złamał obie ręce. Nie byli na ścieżkach rowerowych i nic agresorowi przedtem nie zrobili. Koleś miał kask i rower. Czy to znaczy, że rowerzyści to agresywne chore psychiczne dupki? No chyba nie. Po prostu czasem dupki i dupkinie (pewnie też się zdarzają:D) jeżdzą na rowerach.

https://gloswielkopolski.pl/agresywny-rowerzysta-ktory-pobil-przechodniow-w-poznaniu-trafi-do-zamknietego-szpitala-psychiatrycznego-wyrok-jest-prawomocny/ar/13525098

Trzeba rzucić sorry przez ramię i spierdalać.
Mam nadzieje, że się nigdy nie spotkamy.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

« 3 Sty 2021, 10:57 »
nieuchronnej eskalacji nieporozumienia.

Kolejnego buractwa.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
« 5 Mar 2021, 22:20 »
różne wariactwa wyczyniałem na ulicach, duktach, lasach, chodnikach ale nigdy aż tak jak pacjent w filmie znalezionym w sieci, level hardkor tego co buraki na rowerach mogą zrobić. Mam nadzieję że po cięciu filmu nastąpiło solidne prawdowanie się.

KOLARZE TO BURAKI

Tak to się skończyło:

https://wydarzenia.interia.pl/swiat/news-belgia-rowerzysta-kopnal-dziecko-ma-zaplacic-1-euro-kary,nId,5088912

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 5 Mar 2021, 23:11 »
Buraki powiadacie... ;)
No coś w tym jest :)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 6 Mar 2021, 00:05 »
Teraz wyrok sądu spowoduje falę dyskusji.
1 euro odszkodowania. Ani nie pokryje kosztów prania ciuchów dziecka, ani nie powstrzyma innych buraków przed kopaniem dzieci (bo ew. hejtem na fejsie, to buraki się nie przejmują) . Wyrok bez sensu, o sprawiedliwości nawet nie wspominając.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Mar 2021, 16:52 »
Chyba nie zauważyłeś, że facet dostał za to wyrok w zawieszeniu, choć nie ma podane jaki to wyrok.
A wyrok w zawiasach (jeśli to nie jakiś błąd w tłumaczeniu, bo coś ciężko mi w to uwierzyć) - to za coś takiego to jest bardzo surowa kara, u nas to byłby co najwyżej mandat. A rekompensata pieniężna za co by miała być, jak nic się nie stało? Do tego sprawca zeznawał, że miał uślizg tylnego koła i po prostu balansował nogą by utrzymać równowagę, więc sąd uznał, że to nie było umyślne (co jest całkiem prawdopodobne).

Masz dla porównania sprawę z BBT, gdzie pijani menele jadący samochodem zaatakowali Bogu ducha winnego uczestnika imprezy i go pobili. I dostali za to 1 i 2 lata w zawiasach i 2500zł, a gdzie tu porównywać skalę tych zajść?

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 6 Mar 2021, 17:44 »
W dzisiejszych czasach trudno też się nie zgodzić z jeszcze jedną przesłanką:

Według sądu, rowerzysta został już ukarany przez falę krytyki, która spadła na niego w mediach społecznościowych.

Chociaż na dłuższą metę wolałbym, żeby wyroki wydawały jednak sądy a nie internauci.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum