Autor Wątek: do lasu na legalu  (Przeczytany 7278 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
do lasu na legalu
« 14 Kwi 2020, 21:42 »
Przed chwilą prawnik w w radio TOK.fm zwrócił uwagę, że w rozporządzeniu z dnia 10 kwietnia 2020, nie ma zakazu wstępu do lasu.

Rzeczywiście kluczowy staje się zapis "pełniących funkcje publiczne terenów leśnych". Czyli nie cały las, ale tylko te, wymienione miejsca, pełniące funkcje publiczne terenów leśnych.

http://isip.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20200000658/O/D20200658.pdf

"16. 1. Do dnia 19 kwietnia 2020 r. zakazuje się korzystania z: 1)   (...) 2)   pełniących funkcje publiczne terenów leśnych, w szczególności: parkingów leśnych, miejsc postoju pojazdów, miejsc edukacji leśnej, miejsc małej infrastruktury leśnej i miejsc biwakowania."

Podobnie, (wg tego prawnika), jeżeli droga rowerowa przebiega przez las i udajemy się tam w celu przejechania tą drogą, to mamy do tego prawo.

Tyle teoria ...

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Odp: do lasu na legalu
« 14 Kwi 2020, 21:43 »
Jestem tego samego zdania.

Offline PABLO

« 14 Kwi 2020, 22:01 »
Przecież po lesie nie musisz jechać drogą rowerową. Jedziesz po prostu drogą leśną. Przecież w myśl zapisu w rozporządzeniu, nie ma zakazu wstępu do lasu. Zamknięta jest tylko infrastruktura pełniąca funkcje publiczne terenów leśnych - parkingi, miejsca biwakowe, miejsca edukacji leśnej, itp. Być może nawet drogi rowerowe są zamknięte (?), a drogi leśne już nie. Wiem, że to bez sensu, ale to nie pierwszy i nie ostatni raz.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 14 Kwi 2020, 22:30 »
Przed chwilą prawnik w w radio TOK.fm zwrócił uwagę, że w rozporządzeniu z dnia 10 kwietnia 2020, nie ma zakazu wstępu do lasu.

Rzeczywiście kluczowy staje się zapis "pełniących funkcje publiczne terenów leśnych". Czyli nie cały las, ale tylko te, wymienione miejsca, pełniące funkcje publiczne terenów leśnych.

Już widzę tego policjanta, albo leśnika kupującego takie tłumaczenie  :lol:

Offline PABLO

« 14 Kwi 2020, 22:39 »

Już widzę tego policjanta, albo leśnika kupującego takie tłumaczenie  :lol:

Przy tak jednoznacznym zapisie po prostu nie przyjmujesz mandatu. Kierują wniosek do sądu. Tam już się można powołać na konkretne zapisy.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 14 Kwi 2020, 22:48 »
Przy tak jednoznacznym zapisie po prostu nie przyjmujesz mandatu. Kierują wniosek do sądu. Tam już się można powołać na konkretne zapisy.

A w sądzie doklepują drugie tyle i mówią "następny proszę"  :P
Myślisz, że wśród sędziów to nie ma ludzi kierujących się zdrowym rozsądkiem, tylko są sami prawni puryści, którzy każde słowo dzielą jak włos na 4 części? Bo taki zdroworozsądkowy sędzia w człowieku używającym takiego tłumaczenia będzie widział cwaniaczka chcącego obejść oczywisty zakaz i doklepie jeszcze więcej.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 14 Kwi 2020, 22:50 »
Nieprzyjęcie mandatu to rzecz oczywista. Szkopuł pojawia się w administracyjnej karze nałożonej na delikwenta przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Te duże kary, od 5 do 30 tys. Podlegające rygorowi natychmiastowej wykonalności. Buchną Ci kasę, ani się nie obejrzysz. Oczywiście, jest ogromna szansa, że po kilku latach wygrasz. I państwo Ci "odda". Kiedyś...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 14 Kwi 2020, 23:02 »
Z tego co gdzieś wyczytałem egzekucję zajmują się urzędnicy skarbowi, a nie komornicy. W takiej sytuacji koszty egzekucji są niewielkie.

Co do zwrotu pieniędzy, to kiedyś przedawnił mi się mandat 8) Urząd skarbowy zgarnął ze 30 zł i po jakimś czasie sam z siebie je zwrócił (przynajmniej nie znajduje innego powodu dla przelewu tej kwoty).
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Użytkownik forum
« 14 Kwi 2020, 23:09 »
no, koszty nie są wysokie. Problem w tym, że zabiorą Ci kasę od tak. A sądzić się możesz. Ale pieniądze zwrócą dopiero, jak prawomocnie wygrasz. Co w obecnych warunkach... daje jakieś 2 lata.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Kobieta Weronika

• Miasto: Wychódźc
  • Na forum od: 26.01.2020
    • Dawne podróże - pamiętnik z początku XXI wieku
« 14 Kwi 2020, 23:09 »
Bo taki zdroworozsądkowy sędzia w człowieku używającym takiego tłumaczenia będzie widział cwaniaczka chcącego obejść oczywisty zakaz i doklepie jeszcze więcej.

Zdroworozsądkowy nie będzie szukać na siłę cwaniaczka, tylko taki nierozsądny, uprzedzony  :roll:

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 14 Kwi 2020, 23:51 »
no, koszty nie są wysokie. Problem w tym, że zabiorą Ci kasę od tak.

Rozwiązanie jest banalnie proste - konta poza jurysdykcją ciotki unii ;)
W czasach dziesiątek operatorów płatniczych to raczej nie stanowi jakiegokolwiek problemu.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 14 Kwi 2020, 23:59 »
Też uważam, że można wchodzić do lasów a jedynie nie można korzystać z infrastruktury jak właśnie biwakowe parkingi itp. zgodnie z literalnym brzmieniem rozporządzenia. To nawet ma sens bo tłok to właśnie w takich miejscach może być.
Przemawia za tym brzmienie przepisów ustawy z 5.12.2008 roku konkretnie art 46b który różnicuje korzystanie które jest wymienione w pkt 8 od przebywania określonego w pkt 10

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 15 Kwi 2020, 00:10 »
Myślisz, że wśród sędziów to nie ma ludzi kierujących się zdrowym rozsądkiem, tylko są sami prawni puryści, którzy każde słowo dzielą jak włos na 4 części? Bo taki zdroworozsądkowy sędzia w człowieku używającym takiego tłumaczenia będzie widział cwaniaczka chcącego obejść oczywisty zakaz i doklepie jeszcze więcej.
Rzeczywiście. Przy tej logice, to nie ma sensu iść do sądu. Bo sądy są tylko przedłużeniem linii władzy. Dlatego niezawisłe sądy są takie ważne. Bo wówczas trzeba się zastanowić jakie prawo się stanowi. Jak sądy nie są/będą wolne, stanowić sobie można i egzekwować co się chce.
A tutaj całe stado optymistów mówi: Nie przyjąć mandatu, bo opiera się na bezprawiu. I nie wie, ze sądy są po to, żeby "doklepać". Och naiwni idealiści. Ale i tak to piękna idea!

Jednak na te lasy to jest nadzieja
https://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/6482641,koronawirus-gospodarka-odmrazanie-restrykcje-obostrzenia-luzowanie-lockdown-szumowski-parki-lasy-zakaz-wstepu.html
« Ostatnia zmiana: 15 Kwi 2020, 00:21 Sedymen »

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 15 Kwi 2020, 00:42 »
Rzeczywiście. Przy tej logice, to nie ma sensu iść do sądu. Bo sądy są tylko przedłużeniem linii władzy. Dlatego niezawisłe sądy są takie ważne. Bo wówczas trzeba się zastanowić jakie prawo się stanowi. Jak sądy nie są/będą wolne, stanowić sobie można i egzekwować co się chce.

Na sprawiedliwość to musisz zaczekać aż nadjedzie Królestwo Niebieskie.
Bo liczenie na nią z rąk naszego sądownictwa to kiepski żart, absolutnie niezależnie od tego kto rządzi. Miał przecież Podjazdy proces po tym jak go od tyłu samochodem skosił samochodem lokalny polityk PO. Kluczowe dowody "niespodziewanie" wyparowały z policyjnego parkingu, z sędziami i biegłymi jeszcze lepsze kabały - i tyle było sprawiedliwości, jeszcze w czasach, gdy PiS nie rządził, a PO tak pilnowała tej niezależności sądów, że pan sędzia Milewski na telefon od Tuska klepał co mu kazano. Tak wygląda sytuacja szarego obywatela bez grubej kasy na dobrych adwokatów w tym "niezawisłym sądownictwie", dla mnie żadna różnica czy to przedłużenie linii władzy czy chorej kasty prawniczej; dla szarego obywatela obie wersje są tak samo dalekie od sprawiedliwości.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 16 Kwi 2020, 19:15 »
No to od poniedziałku będzie można wybrać się do lasu już na legalu.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Rzad-odmraza-gospodarke-i-luzuje-obostrzenia-Szczegoly-7864109.html

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 16 Kwi 2020, 19:20 »
zobaczymy rozporządzenie, to będziemy coś wiedzieć. Słowo z konferencji prasowej jest nic nie warte.

My home is where my bike is.

« 16 Kwi 2020, 19:37 »
Zobaczymy las "jak świnia niebo"

Mapa dzięki #podjazdy

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 16 Kwi 2020, 19:48 »
Niby wstęp do lasu będzie dozwolony ale jeżeli w dalszym ciągu zakaz uprawiania sportu obowiązuje.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 65%]

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 16 Kwi 2020, 19:50 »
"Od poniedziałku 20 kwietnia otwarcie parków i lasów dla rekreacji. "

« 16 Kwi 2020, 20:02 »
Jeszce lepsze jest "Możliwość przemieszczania się w celach rekreacyjnych (dystans społeczny i zasłanianie twarzy)". Ciekawe, czy to oznacza, ze mogę: Wsiąść w samochód - Pojechac na Jurę - Zrobić pętelkę - Wrócić do domu. ?
W każdym razie mogę bez stresu jeździć pętle z domu.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwi 2020, 20:14 Sedymen »

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 17 Kwi 2020, 00:41 »
A ten dystans społeczny to te slawne 2 metry cały czas. Zastanawiam się czy możliwa będzie jazda z kimś tylko z odstępem czy akceptowane tylko #RideSOLO ..

• Użytkownik forum
« 17 Kwi 2020, 09:01 »
Na stronie LP nie widzę zakazu wchodzenia do lasu, mimo, iż ta mapka i artykuł o wysokim zagrożeniu pożarowym jest.

Na stronie mojego nadleśnictwa, jest tylko stary komunikat o zakazie do 11.04.2020

Absurdalny Eli

• Użytkownik forum
« 17 Kwi 2020, 10:00 »
no, ale to nie zakaz wstępu do lasu, a zakaz korzystania z określonych miejsc. To akurat dla mnie zupełnie zrozumiałe, w świetle zagrożenia pożarowego, a powoływanie się na pandemię jest mówiąc wprost, głupie.
Absurdalny Eli

Offline Mężczyzna romekkar

• Miasto: PL sbl
  • Na forum od: 13.05.2017
« 17 Kwi 2020, 15:34 »
Sądzicie, że można już się będzie wybrać na kilka dni z sakwami pod namiot na dziko? Mam już dość tkwienia w miejscu, potrzebna duża dawka ruchu

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 17 Kwi 2020, 15:47 »
Sądzicie, że można już się będzie wybrać na kilka dni z sakwami pod namiot na dziko? Mam już dość tkwienia w miejscu, potrzebna duża dawka ruchu
Też się nad tym zastanawiam. Myślę tak w maju się gdzieś wybrać.
Z noclegami to chyba muszę zmienić strategię, dotychczas  rozbijałem się na łąkach, polnych drogach, bez jakiegoś maskowania, nawet blisko domów.
Ale teraz to mam trochę  opory, znajdzie się jakiś nadgorliwy, zadzwoni na policję i raczej się nie wybronię.
Pozostaje las, ale to chyba  trzeba głęboko wjechać i po zmroku.

• blog podróżniczy
« 17 Kwi 2020, 15:51 »
z drugiej strony mniej osób teraz się szlaja, więc szanse na spotkanie spadły.

Offline PABLO

« 17 Kwi 2020, 16:24 »
Ja się zastanawiam czy nie skomplikuje się kwestia kontaktów z lokalsami. Choćby branie wody od ludzi - może się z tego zrobić problem. Także lokalne sklepiki - miejscowi będą nadal spokojnie popijać browar pod sklepem, ale - jak to w naszym kraju - obcy, to obcy, lepiej go pogonić na wszelki wypadek. I może nie być już tak miło.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 17 Kwi 2020, 16:39 »
Nie sądzę żeby miało być aż tak źle.  Korzystałem już ze sklepików, stacji, w knajpach kawusię na wynos kupowałem i raczej z sympatią się spotykałem.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Rafał

• dawniej unh
  • Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 01.02.2010
« 17 Kwi 2020, 17:25 »
Ciekawe jak szybko zakażą ponownie wstępu do lasu, z powodu suszy, bo jest masakra.
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.

« 17 Kwi 2020, 18:19 »
Sądzę, że na pełnym legalu nie. Na konferencji kilka razy powtarzali, ze to zgoda na ruch rekreacyjny w celu utrzymania zdrowia psychicznego. Wciąż jednak obowiązują ograniczania w przemieszczaniu. Zatem jazda turystyczna z sakwami może spotkać się z interwencją, chociaż rzecz jasna nie jesteśmy już pod takim obstrzałem jak wcześniej.

• blog podróżniczy
« 17 Kwi 2020, 18:38 »
Tylko bikepacking teraz ;)

« 17 Kwi 2020, 18:41 »
Się śmiejesz, a ja na serio o tym pomyślałem.

Offline PABLO

« 17 Kwi 2020, 18:57 »
Ja się zastanawiam czy nie skomplikuje się kwestia kontaktów z lokalsami. Choćby branie wody od ludzi - może się z tego zrobić problem.

Nie sądzę żeby miało być aż tak źle.  Korzystałem już ze sklepików, stacji, w knajpach kawusię na wynos kupowałem i raczej z sympatią się spotykałem.

Przede wszystkim branie wody od ludzi po wioskach. To wymaga kontaktu, zagadania, przekazania butelek/bukłaka, itp. A w mediach straszenie na całego.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 17 Kwi 2020, 19:05 »
No to chyba nie jest takie znów wyrzeczenie żeby wodę kupić w sklepie.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline PABLO

« 17 Kwi 2020, 19:12 »
Ja sporo gotuję na biwakach. Rzadko na takie wyjazdy jeżdżę sam, więc wody trochę potrzeba. Do tego woda do picia (na następny dzień, jakieś browary, itp.) Pomijając koszty, to nie ma sensu wywalać kupy plastiku w postaci pustych butelek PET. Poza tym, często pod wieczór jestem w miejscach, gdzie nie ma sklepów, itp. W górach to nie problem, ale na nizinach zwykle pod wieczór zajeżdżam do ludzi po wodę. Nadal będę tak robił, ale obawiam się, że niektórzy mogą się obawiać kontaktu z obcymi.

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
« 17 Kwi 2020, 20:07 »
Pod Kijowcem Lubelskim była wczoraj zamieć pyłowa wysoka...

O to by sie maseczka przydała  ;D
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 17 Kwi 2020, 21:59 »
zgoda na ruch rekreacyjny w celu utrzymania zdrowia psychicznego

Może trzeba by sobie załatwić kwit od psychologa o niezbędności wycieczek i wypraw rowerowych dla naszego zdrowia psychicznego ;)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 18 Kwi 2020, 00:07 »
A wtedy nie trzeba też maseczki:
§ 18. 2. Obowiązku określonego w ust. 1 (czyli zakrywania ust i nosa) nie stosuje się w przypadku:
(...)
3) osoby, która nie mogą zakrywać ust lub nosa z powodu stanu zdrowia, całościowych zaburzeń rozwoju, niepełnosprawności intelektualnej w stopniu umiarkowanym albo głębokim lub niesamodzielności; okazanie orzeczenia lub zaświadczenia w tym zakresie nie jest wymagane;

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 18 Kwi 2020, 01:12 »
Pod Kijowcem Lubelskim była wczoraj zamieć pyłowa wysoka...

Ostatnio widziałem olbrzymi wir piaskowy, prawie centrum Mikołowa. Wysysało piach na kilkadziesiąt metrów w górę. Myślałem poczatkowo że to jakaś maszyna, a to trąba.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 18 Kwi 2020, 10:53 »
Czy data otwarcia lasów dla ludności ma jakiś związek z obchodami rocznicowymi organizowanymi pod Wodzisławiem???
🤣🤣🤣

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 19 Kwi 2020, 15:10 »
Ostatnio widziałem olbrzymi wir piaskowy, prawie centrum Mikołowa. Wysysało piach na kilkadziesiąt metrów w górę. Myślałem poczatkowo że to jakaś maszyna, a to trąba.

Zeszłorocznej wiosny zasypało mnie pyłem na treningu, tuż pod Wrocławiem. Całe ciuchy na beżowo, plułem tym do wieczora.

To nie tylko susza jest winna ale lenistwo i krótkowzroczność rolników. Teraz prawie nikt nie orze pól, bo chwasty można zalać roundupem. Obornik też mało kto rozwozi, bo można sypnąć syntetykiem i też urośnie. W efekcie gleba pozbawia się próchnicy i na wierzch wyłazi piasek, pył. Na dłuższą metę prowadzi to do wyjałowienia ale na krótszą jest łatwiej, szybciej i taniej.

Piach raczej krócej trzyma wodę niż gleba bogata w składniki biologiczne. Zatem synergię z postępującą suszą będzie widać szybko.

• Użytkownik forum
« 19 Kwi 2020, 20:04 »
Nie Emes. Nie masz racji. Zarówno w kwestii orania pól, jak i nawożenia ich.
Absurdalny Eli

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 19 Kwi 2020, 20:31 »
chwasty można zalać roundupem

Nie dość że to najdroższy glifosat, to na dodatek kiepsko działa... Kieedyś to były herbicydy, teraz to polewka smakowa podawana chwastom do obiadu.

Dawno nie widziałem poplonu na okolicznych uprawach - owszem, zaorać trzeba, ale by jakoś użyźnić tą glebę, to raczej rzadko spotykany zwyczaj.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 19 Kwi 2020, 21:09 »

:lol:
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 19 Kwi 2020, 21:12 »
Czy to właśnie było to słynne "zaoranie", o którym piszą prawicowi publicyści?  ;D ;D

« 19 Kwi 2020, 21:21 »
Wyszło nowe rozporządzenie. Jest na Dzienniku Ustaw
Lasy otwarte z małymi ograniczeniami

« 19 Kwi 2020, 21:26 »
Wygląda, ze poruszając się na rowerze nie mamy ograniczenia 2m odległości od siebie

« 19 Kwi 2020, 21:29 »
Zniesiono wygasł również dzisiaj zakaz poruszania się i nie jest wznowiony w nowym rozporządzeniu.
Zatem przemieszczać się możemy swobodnie w celu i bez celu :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum