Autor Wątek: Torba na kierownicę Ortilieb i linka  (Przeczytany 3577 razy)

Offline Mężczyzna dracorp

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 05.07.2013
    • Dziennik rowerowy…
Torba na kierownicę Ortilieb i linka
« 3 Lut 2014, 09:18 »
Jak po wakacjach przyszło mi zdemontować torbę Ortilieba z roweru to bardzo się zawiodłem na systemie mocowania za pomocą linki.
Okazało się że linka jest mocno niszczona przez śrubę i potem jest problem z jej wyjęciem lub włożeniem.
W końcu postanowiłem coś z tym zrobić i pomyślałem że oryginalną linkę można zastąpić linką od przerzutki. W tym celu należy rozwiercić tulejkę którą przykręca się do plastikowego mocowania.
Na razie jednak rozwierciłem tylko małe tulejki przez które przechodzą linki do średnicy 4.5mm i tak samo rozwierciłem cały ten plastik przez który przechodzi linka. Do środka włożyłem kawałek pancerza od przerzutki i zacisnąłem na próbę. Było dobrze, linka nie uciekała.
Jeszcze całości nie skończyłem. Jak tylko skończę to dam znać jak się całość prezentuje. Minusem tego rozwiązania jest to że pewnie gwarancja już jest nieważna.

Innym rozwiązaniem, lepszym były by jakieś sprężynujące podkładki które wkładało by się pomiędzy śrubę a linkę, jednak nic takiego nie znalazłem.
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

• Dziennik rowerowy…
Jakby ktoś wpadł na pomysł odcięcia linki i przewiercenia tego to niech sobie to wybije z głowy. Nie mogę tego rozwiercić, wiertło się ślizga a pod naporem pękło.
Zawsze można kupić nakrętkę M5 na pręty a do tego śrubę M5. Śrubę się wkręci i przewierci wiertłem. Kiedyś to robiłem jak robiłem samemu zestaw do odpowietrzania hamulców.
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

Offline klimkr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.06.2011
Rysiek

• Dziennik rowerowy…
W końcu przerobiłem mocowanie.

Niestety szybko jej nie wypróbuję bo w najbliższym czasie nici z rowerowania.
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Przeczytałem wątek, ale chyba nie kapuję dokładnie co zrobiłeś. Mógłbyś wyjaśnić? :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Przeczytałem wątek, ale chyba nie kapuję dokładnie co zrobiłeś. Mógłbyś wyjaśnić? :P

Ja również przeczytałem już jakiś czas temu, ale nie mam tej torby i nie rozumiem problemu. Zamierzałem ją sobie właśnie kupić.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Ja mam i już raz wymieniłem na gwarancji z racji uszkodzonego mocowania, i jeśli byłoby to możliwe, to chętnie uniknąłbym kolejnej, nie wiadomo czy tak samo udanej reklamacji ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• Dziennik rowerowy…
W trakcie mocowania linka uległa zniszczeniu. W miejscu dociśnięcia przez śrubę spłaszczyła się, a osłona(rurka termokurczliwa) uległa rozerwaniu. Przez to zdejmowanie i nakładanie uchwytu było uciążliwe.
Przerobiłem więc torbę że teraz jest na dowolną linkę od przerzutki.
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Przerobiłem więc torbę że teraz jest na dowolną linkę od przerzutki.
to samo zrobiłem w moim Vaude (prawie, bo użyłem starej grubej linki Shimano SLR - dla pewności - i osłony tejze linki żeby nie ciachała mostka/kiery) - przynajmniej nie stresuję się że jak mi się coś sypnie gdzieś w "dziczy" to sobie nie poradzę :D

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Hmm, moja stara torba na kierownicę rozsypuje się i myślałem o czymś nowym. Ale te systemy z linkami mocno mnie zniechęcają. Często ściągam uchwyt i takie kombinacje z linkami to kiepścizna.

Marek

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Dobrze by chyba było poprawić nazwe tematu, jest literówka w nazwie;)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Hmm, moja stara torba na kierownicę rozsypuje się i myślałem o czymś nowym. Ale te systemy z linkami mocno mnie zniechęcają. Często ściągam uchwyt i takie kombinacje z linkami to kiepścizna.

Marek

Też trochę mnie to martwi, ale nie widzę innych opcji. Fajne torby z pełną regulacją to jednak MSX i Ortlieb.

• Dziennik rowerowy…
No właśnie na początku zastanawiałem się pomiędzy MSX a Ortilieb. Kumpel zachwalał Ortilieba i ogólnie mocowanie jest ciekawe. Ale teraz z czasem wydaje mi się że mocowanie MSX nawet z dodatkowymi przejściówkami mogło by być lepsze. Jak ktoś będzie na stałe mocował Ortilieba to niech się martwi takimi pierdołami.
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
No ale tam też masz jakąś linkę i podejrzewam, że problem będzie taki sam.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Marek
- z jednej strony patent z linką zniechęca - mnie też I pewnie gdybym nie dostał mocowania na kierę wraz z jednym rowerem, a torby nie trafił bez mocowania za grosze, to pewnie bym się na ten system nie zdecydował
- z drugiej strony - temat linki jest - jak popatrzysz na to z dalszej perspektywy - na prawdę łatwy do ogarnięcia, zastąpienia, naprawy Wcześniej używałem torby Authora - żadnych linek, "sztywne" mocowanie Ale tak sobie myślę, że jakby mi coś tam pękło w trasie to kaplica, musiałbym torbę upychać do sakwy A linkę zawsze idzie jakoś dosztukować...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum