Ankieta

Który koszyk byście wybrali?

Aluminiowy
Plastikowy

Autor Wątek: Koszyk na bidon który lepszy plastik czy aluminium?  (Przeczytany 5797 razy)

Offline kristosz

• Miasto:
  • Na forum od: 20.02.2012
Chce do biało czarnego roweru założyć biały koszyk. Na który z niżej podanych byście się zdecydowali. Pozdrawiam.

Aluminiowy:
http://www.bike-center.pl/index.php?p6808,elite-tito-bialy-koszyk

Plastikowy:
http://www.bike-center.pl/index.php?p3746,elite-custom-race-bialo-czarny-koszyk

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Brałbym lżejszy :)

Tak serio, to aluminiowy można doginać co czasem przydaje się do przewożenia zbyt dużych lub zbyt małych butelek. Jeśli masz zamiar używać bidonu to plastik powinien wystarczyć.

Od głosu wstrzymuję się.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Rafał

• dawniej unh
  • Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 01.02.2010
Tak serio, to aluminiowy można doginać co czasem przydaje się do przewożenia zbyt dużych lub zbyt małych butelek
popieram w 100% sam wożę różne butelki i uważam możliwość doginania/odginania za super sprawę
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
polecam coś o tej konstrukcji

My home is where my bike is.

Co w niej fajnego?

Offline Mężczyzna pankracy

• koko dżambo i do przodu
  • Na forum od: 16.06.2015
    • Strava
Ja miałem takie doświadczenia, że gdy za często odginałem metalowy uchwyt (taki jak ten w linku nr 1) to w końcu pękł. Inny, w którym już zawsze używałem tego samego bidona i nie odginałęm - także pękł od wibracji na wybojach na jakimś dłuższym szutrowym zjeżdzie.
Teraz mam taki jak nr 2 i sobie chwalę.

• blog podróżniczy
mniej się dynda na boki bidon, a dół to taki rodzaj dociskowej sprężyny.
Przez lata jeździłem z analogami konstrukcji z linku 1, zła nie jest ale na boki może bidon wypaść. Nigdy nie połamałem.
Konstrukcję z linku 2 od razu bym odrzucił. Ma wystający rant u góry koszyka, tylko pod małe bidony się to nadaje (w dużym będzie wypadał w połowie butelki).

Dzięki za informacje :)

Koszyk o jakim pisze globalbus można kupić pod marką Techkin http://www.aliexpress.com/item/TECHKIN-bike-aluminum-kettle-frame/690352511.html

Jednak częściej łamię koszyki niż wypada mi bidon (3:1 (śmiertelność bidonów 100%)), więc fianansowo lepiej wychodzi kupno numeru 1. Najważniejsze, że spełnia podstawową funkcję - jest czerwony.

jendrzych

• Gość
Do tej pory najlepszym koszykiem, jaki dane mi był o użytkować jest Zefal Spring - plastikowa konstrukcja, która woziła dla mnie bidony, butelki PET 1 i 1,5L a także wino 0,75L. Posiada wprawdzie "wystający rant u góry", niemniej da się go łatwo odpiłować... Sprężysty, elastyczny, lakki i wytrzymały.

Koszyczek w akcji:
« Ostatnia zmiana: 6 Lip 2015, 22:19 jendrzych »

• blog podróżniczy
Dzięki za informacje Koszyk o jakim pisze globalbus można kupić pod marką Techkin http://www.aliexpress.com/item/TECHKIN-bike-aluminum-kettle-frame/690352511.html
Ja jeszcze potrzebowałem, żeby miał uszka na śruby (do przykręcenia cybantami). Także zdecydowałem się na wyrób brandowany marką merida.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Ja lata temu kupiłem Zefal Wiiz, z myślą, że zaraz się toto połamie. Nic takiego się nie stało, ostatnio nakupowałem tych koszyków do wszystkich rowerów... ;)
Ciekaw jestem czy jest jakakolwiek praktyczna różnica między Wiiz a Spring.

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

• blog podróżniczy
to inny produkt
http://www.szumgum.com/uniwersalny-dodakowy-uchwyt-na-koszyk-biodnu-zefal-gizmo-universal.html
Ja jednak wolałem tradycyjne cybanty i kawał owijki pod spód, sztywniejsze i bardziej przylegające.

A to co jendrzych wrzucił na zdjęciu jest dość typowe, koszyk na mocowaniu hamulca tarczowego IS.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?